Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacje polsko-rosyjskie po katastrofie w Smoleńsku.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 19.04.2010 18:32

Idzie ku dobremu.Wreszcie.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 19.04.2010 18:49

W sumie dobrze .... ale czy oby to wszystko nie ma drugiego dna ?
Obym się mylił, obym się mylił .........
Trochę mnie zdziwiło nagłe ocieplenie ze strony rosyjskiej jeszcze przed katastrofą, przyznanie się do winy przez Putina, emisja filmu w TV, itd..... Coś czuję ze te gesty przed katastrofą nie były bezinteresowne.
A to co katastrofie - raczej szczere i za to słowa uznania dla rządu Rosji i Rosjan. Ale to wszytko oceni historia.
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 19.04.2010 19:57

Po siedemdziesięciu latach ściemniania głaskanie po plecach mi nie wystarczy :!: :!: :!:
bass
Globtroter

Postnapisał(a) bass » 19.04.2010 20:01

Anglicy swoich tajnych akt służb MI5 nie pokażą Ci jeszcze przez 100 lat i jakoś nie płaczesz z tego powodu a jest tam prawdopodobnie wiele ciekawych informacji (między innymi okoliczności śmierci Generała Sikorskiego)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 19.04.2010 20:05

Z napisał(a):Po siedemdziesięciu latach ściemniania głaskanie po plecach mi nie wystarczy :!: :!: :!:

A co byś chciał? Cukierka?
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 19.04.2010 20:13

Z tym optymizmem to bym zalecał pewną dozę roztropności..
:sm:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 20:39

janniko napisał(a):.....

Janie a ja sie ustosunkuję do tych słów, które wyedytowałeś :lol:

1) pisałeś "pojednianie ?.....a czemu nie ?" + kilka bolesnych przykładów z naszej wspólnej historii.
Nie da sie pojednać czy choćby próbować to zrobić z jednej strony a z drugiej rozdrapywać rany. I my i Oni mielismy w historii lepsze i czarniejsze chwile. O tym należy pamietać ale nie wytykać non stop, szczególnie dzisiejszym pokoleniom, które z tymi rzeczami nie miały nić wspólnego,

2) nie gloryfikuj tak Angli bo oni w czasie II Wojny Światowej też byli niezłymi kubusiami.
Dzisiejszy kształt granic to Stalin sam sobie ustalił ? A sojusze wojskowe Anglii i Francji z Rządem II RP o pomocy militarnej na wypadek ataku hitlerowskich Niemiec i znane z historii II WŚ pojęcie "dziwna wojna" to co ?

Reasumując - to wyżej to historia o której należy pamiętać i uczyć kolejne pokolenia a życie toczy się dalej i jak w kółko Macieju bedziemy mówili że ten 100 lat temu to zrobił to a tamten 66 lat temu coś innego to o kant d.......rozbić wszelkie próby.
Przy takim podejściu to od razu lepiej wsiąśc na konika i z szabelką ruszyć na Moskala :wink:
turan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) turan » 19.04.2010 20:42

Z wywiadu Moniki Olejnik z Aleksandrem Smolarem, wybór i wytłuszczenie moje:

Aleksander Smolar:

...co na Polakach zrobiło wielkie wrażenie to jest to uczucie, to współczucie manifestowane przez Rosjan, przez zwykłych Rosjan i to było niezwykłe, niezwykłe zjawisko takiej ludzkiej solidarności i ludzkiego smutku.
Natomiast jeżeli chodzi o władze zawsze władze, to już generał de Gaulle mówił, że państwa to są zimne potwory. To innymi słowy one się kierują pewną logiką kalkulacji, celów, interesów.

Przyjazd Miedwiediewa mimo chmury pyłowej:

...to pokazuje po pierwsze jaką wagę Rosja przywiązuje do Polski i tu warto postawić pytanie dlaczego.
I po drugie również trzeba powiedzieć, że on na tym niesłychanie wygrał, on był jedynym przywódcą wielkiego państwa obecnym. To jeszcze wzmocniło te serdeczne uczucia Polaków do Rosjan, co zresztą słyszeliśmy w wypowiedziach najwyższych dostojników Kościoła nawet, zarówno wczoraj, jak i przedtem.

...równocześnie trzeba pamiętać, że Rosjanie zrobili to dla paru powodów, ja nie wykluczam przy tym czysto ludzkie współczucie i solidarność, ono na pewno było obecne. Natomiast główne powody były następujące.
Po pierwsze Rosjanie bali się, że zostaną oskarżeni o drugi Katyń, o drugi mord i czynili od pierwszej chwili wszystko żeby udowodnić swoją dobrą wolę, i że w ogóle nie wchodzi w grę nic takiego.

Po drugie, moim zdaniem to się zaczęło przecież już od 1 września Westerplatte i to Putin był inicjatorem, nie bardziej liberalny Miedwiediew to jest bardzo interesujące, moim zdaniem to wynika z pewnej międzynarodowej izolacji Putina, którego celowo na przykład Obama traktuje dość lekceważąco za partnera uważając Miedwiediewa oraz Putin znalazł dla siebie działkę, gdzie może pokazać, że jest liberalny, moim zdaniem to odgrywało rolę.

Następnie oczywiście poprawa stosunków z Polską, paradoksalnie, to jest smutna konkluzja, tu odegrały rolę sukcesy geopolityczne Rosji w ostatnich latach, poczynając od wojny w Gruzji.
Rosja pokazała, że nie pozwolimy zachodowi na dalszy postęp na to, co uważamy naszą sferę wpływów. Oni wygrali w Gruzji, wybory na Ukrainie też dla nich są sprzyjające, na Amerykanach w gruncie rzeczy wymusili wycofanie się z koncepcji tarczy w oryginalnej wersji i później dwa powody, które moim zdaniem są fundamentalne.

Po pierwsze zbliżenie z Niemcami, zarówno Niemcy, jak i Rosjanie zdają sobie sprawę, że państwa leżące między dwoma krajami mają takie doświadczenie historyczne, że wszelkie, dalsze zbliżenie tych dwóch państw wywołać może niepokój i powstanie rodzaju koalicji antyniemieckiej i antyrosyjskiej.

I wobec tego obniżenie poziomu lęków w polskich społeczeństwie, podniesienie poziomu zaufania to jest niewątpliwym, jednym z celów pani Merkel na przykład, która czyni bardzo wiele i to również robi teraz Putin.
I ostatni powód, który jest bardzo ważny moim zdaniem. Rosja coraz bardziej nastawia się na strategiczne stosunki z Europą, poprawa stosunków radykalna z Niemcami, z Francją, z Włochami...

Monika Olejnik: I dlatego oni chcą pokazać swoją ludzką twarz, swój ludzki wymiar przez to, że...

Aleksander Smolar: Ludzką twarz, ludzki wymiar i równocześnie czynić różne gesty wobec Europy po to żeby przygotować przyszłość, to są podstawowe moim zdaniem powody, które nie wykluczają czysto ludzkich motywów.
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 19.04.2010 21:19

W kontaktach polityków polskich i rosyjskich będzie pewnie różnie. W zależności od sytuacji i spraw, których będą dotyczyć. Ja bym sobie życzył, żeby nie grać politycznie na antyrosyjskich resentymentach w Polsce i antypolskich w Rosji. To mi wystarczy. To będzie dla mnie oznaką normalizacji wzajemnej polityki obydwu krajów. Wbrew pozorom Polaków i Rosjan wiele łączy.
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 19.04.2010 21:23

nakładają się takie medialne skojarzenia:
naczelny prokurator wojskowy prosi dzisiaj gospodarzy o dane z czarnych skrzynek...
wszystkie media to podały...
a podobno już od pierwszego dnia byli zaproszeni do wspólnego odczytu, czekali na naszych...
równocześnie nieautoryzowany poszum medialny - SKW miała tajną radiostację na pokładzie tupolewa i swoje nagrania...
w jakim celu i kto puścił tą bańkę...
to jakby był nacisk na sąsiadów - my i tak wszystko wiemy ...
...
przyjaźń zwykłych ludzi na samym parterze - cóż, mój dziadek miał do czasu wybuchu I w.św. przyjaciela Rosjanina, zesłanego do Priwislańskiego Kraju...
tak, tak, zesłanie Rosjanina do nas było może nie tak dotkliwe jak naszych na Syberię, ale było...
...
a teraz tak łatwo zwalić indywidualnie wszystko na Józka Wisarionowicza, wszak on Rosjaninem nie był...
a w kontekście prezydenta z Tbilisi - tym łatwiej...
...
na pewno będzie lżej kolejnym pokoleniom mieć zapomniane naszych dziadów i ojców wojowanie...
...
tylko gdzie ubezpieczyć ryzyko zapomnienia o historii naszego narodu - w Warcie, PZU, Hestii, Axie - op... zapomniałem, że reklamy są tutaj zabronione...
bez emotikonek...

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 21:29

jacky z DG napisał(a):tylko gdzie ubezpieczyć ryzyko zapomnienia o historii naszego narodu - w Warcie, PZU, Hestii, Axie - op...

Jacky ale bez jaj - kto tu pisze o zapominaniu historii ???
Taki tekst to sorki ale prowokuje do pyskówek i to niepotrzebnych :?
Pamięć i wieczne rozdrapywanie ran to chyba dwie różne rzeczy.
W Katyniu leżą 2 osoby z mojej najbliższej rodziny (Pradziadek i jego brat) - ja o tym pamiętam, dzieciom też to przekazuję ale czy z tego powodu mam pluć na dzisiejszych mieszkańców Rosji ?
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 19.04.2010 21:40

Piotrze, ustosunkuję się troszeczkę do twojego ustosunkowania się do mojego wyekspediowanego posta....

Hm...
Nie wiem skąd wziąłeś, że gloryfikuję Angoli.. po prostu zakonotowałem, że głupotą i demagogią jest porównywanie Angoli, do których nie mamy nic poza tym, że nas wycyckali co nieco i się od nas odwrócili ze względu na strach prze sowietami..

A Rosjanie jakby nie potrzeć od 2 wieków (co najmniej) próbowali nas pozbawić państwa, a potem suwerenności.. zawsze wściekał ich nasz patriotyzm i nieugiętość.. jakoś tak to ich wkurzało, że wciąż na w d.. dawali i mordowali tak lub inaczej naszych przodków..

Ale dobra.. to przeszłość... niech ci będzie.. można podkreślić grubą kreską .. choć na dobre grube krechy jakoś nie wychodzą nam Polkom..

Ale co z teraźniejszością?!
Mamy przymknąć oko na ich bestialskie poczynania w Czeczenii, na eksterminację ludności cywilnej, na ich uzurpatorstwo wobec większości byłych republik ZSRR? na agresję wobec Gruzji, anektowanie Abchazji i Osetii? na podburzanie tzw. "opozycji" w Kirgizji.. ??
To się wszystko dzieje teraz , a nie wczoraj..
proponujesz by z takim sąsiadem się "jednać".. ?
Puste gesty może każdy siurek okazać.. u nich to norma..
a po chwili włożą ci nóż w plecy.. i tyle będzie pojednania..
Partnerstwo z Rosją może być tylko na zasadzie poddaństwa wobec nich..

Naród wspaniały! Prosty biedny lud Rosjan to naprawdę fajny naród.. znam ich, bo sporo za komuny tam podróżowałem wszerz i wzdłuż..
Ale niestety oni najczęściej mieli tyranię carską... często dość okrutną nawet wobec własnego ludu..
No a Stalin przeszedł wszystkich i sam siebie... wymordował za swojej kadencji około 20 mln swoich obywateli..
oni dopiero teraz powoli się o tym dowiadują..

Dajmy im czas, by zmienili władzę, wycofali się z agresywnych najazdów ... wyplenili wszelkie pozostałości stalinowskie..

może potem się będziemy jednać..

pozdro
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 21:42

A tu proszę filmik jak "Oni" zwykli obywatele wspominają tamte lata.
http://www.youtube.com/watch?v=518XP8prwZo&feature=player_embedded
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 21:46

Wg mnie Miedwiediew z Putinem zamiast przylatywać samolotem do Polski powinni przywdziać włosiennice i przyleźć pieszo i zalec krzyżem na Nowogrodzkiej.
Dodatkowo podpisać kontrakt do 2037 na darmowe dostawy gazu a Nord Stream wysadzic w powietrze póki czas.

A potem my sie możemy zastanowić czy wybaczyć ;)
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 19.04.2010 21:48

W Katyniu leżą 2 osoby z mojej najbliższej rodziny (Pradziadek i jego brat) - ja o tym pamiętam, dzieciom też to przekazuję ale czy z tego powodu mam pluć na dzisiejszych mieszkańców Rosji ?

Albo być do nich wrogo i nieprzyjaźnie nastawionym...
Otóż to.
Ale problem w tym, że "Ruscy" nam się ogólnie źle kojarzą.
Z okupacją sowiecką, zdradziecką napaścią z 17.09, zależnością od Moskwy (lata 70, 80-te to już nie był stalinizm) i ogólnie z działaniami niekorzystnymi wobec Polaków.
I od 1989r - na radosnej fali wolności, aż do teraz lubiliśmy wylewać te swoje niechęci, frustracje i urazy, zapominając o tym, że te "Rusy" wyrośli na światową potęgę gospodarczą, która może grać mocnymi kartami ze wszystkimi, bo ... przede wszytkim ma czym grać i umie to robić.
Pierwszych sekretarzy zastąpili magnaci finansowi- teraz oni kręcą rosyjskim krajem. Kto by kiedyś pomyślał, że jakiś "Ruski" np. kupi sobie angielski klub Chelsea??? :lol: 8O 8O 8O 8O :?:
Albo że ruscy wyłożą miliony na F1...
Niestety, dla pewnej części Polaków, Rosjanie nadal są "be", bo są po prostu Rosjanami.
Paradoksem ostatnich wydarzeń jest jednak to, że - jak podkreśliła to francuska prasa- tą przemianę we wzjaemnych relacjach zapoczątkowała śmierć prezydenta, który przecież generalnie był....rusofobem!
Historia i życie lubią płatać dziwne figle...
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone