Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacje polsko-rosyjskie po katastrofie w Smoleńsku.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 21:56

janniko napisał(a):proponujesz by z takim sąsiadem się "jednać"..

Cytat wprawdzie lekko okrojony ale......
Tak proponuję jeżeli tylko byłaby na to realna szansa - moim zdaniem oczywiście.
Mamy położenie geograficzne jakie mamy i nie uciekniemy od tego.
Wierze w to że ludzie też się zmieniają a przynajmniej mam taką nadzieję.
My przez rózne chore, na przestrzeni dziejów, wizje, antypatie "elyt". praktycznie jesteśmy pozbawieni kraju z którym mamy dobre kontakty.
Bo jak uważasz, że kraje Zachodniej Europy są naszymy friendami to wymiękam. Nie no sorki są friendami jak mają w tym biznes :lol:
O Hameryce i jej wojenkach za które m.in. my płacimy i g.....z tego mamy nie wspominająć :wink:
Cały problem w tym że nasze "elyty" zamiast rozmawiać - klęczą.
Kiedyś w kieruku wschodnim, dziś w przeciwnym :twisted:
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 19.04.2010 21:57

Piotrek_B napisał(a):Pamięć i wieczne rozdrapywanie ran to chyba dwie różne rzeczy.
W Katyniu leżą 2 osoby z mojej najbliższej rodziny (Pradziadek i jego brat) - ja o tym pamiętam, dzieciom też to przekazuję ale czy z tego powodu mam pluć na dzisiejszych mieszkańców Rosji ?

cienka granica między pamięcią i wiecznym rozdrapywaniem...
czy widoczna jest analogia między tradycją przyjeżdżania do Auschwitz corocznie grup młodzieży z Izraela, dołączanie się do ich marszu naszej młodzieży a pomysłem podobnego wyjeżdżania naszej młodzieży do Katynia i tam bratania się z młodzieżą rosyjską...
wiem, że chętnie wspomógłbyś do takiego wyjazdu swoje córki...
...
więc zabolało mnie wyśmianie tej idei w pewnym wielkonakładowym...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.04.2010 22:02

Problem w tym, że oni raczej się nie zmienili zbytnio, mam na myśli ich władzę i styl polityki.
Politkowska, Litwinienko i inni..
Czeczenia, Gruzja, Osetia, Abchazja, Ukraina itp
TO NIE JEST PRZESZŁOŚĆ - TO TERAŹNIEJSZOŚĆ! panowie..
ślepota was dopadła czy co... ?
Nie chodzi o rusofobię, lecz o racjonalną i trzeźwą ocenę ich obecnej agresywnej polityki.. !

Nikt nie każe się kajać, bić w piersi lub leżeć krzyżem lub dawać nam gaz za darmo...
wystarczy, że zaczną przestrzegać prawa człowieka i nie napadać na sąsiadów!
Czy to aż tak wiele... ?

Hepik, czytając twoje posty mam wrażenie, że chyba jesteś jakimś agentem.. czy ki czort..
8O

Piotrze!!!!!!!!!!
Nikt nie pluje na dzisiejszych Rosjan! Powtarzam, to wspaniały naród, ale zupełnie bezradny wobec swojej postsowieckiej tyranistycznej i bezwzględnej władzy!
Chodzi o polityków, byłych KGB-istów.. a nie o naród!
czy to tak trudno pojąć?!
:twisted:
Ostatnio edytowano 19.04.2010 22:05 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 22:04

jacky z DG napisał(a):czy widoczna jest analogia między tradycją przyjeżdżania do Auschwitz corocznie grup młodzieży z Izraela, dołączanie się do ich marszu naszej młodzieży a pomysłem podobnego wyjeżdżania naszej młodzieży do Katynia i tam bratania się z młodzieżą rosyjską...
wiem, że chętnie wspomógłbyś do takiego wyjazdu swoje córki...
...

Idea dobra tylko jest jeden problem.
Ludzie z Izraela po prostu wsiadają do samolotu i bez jakichkolwiek problemów ladują u nas. Zero problemów natury logistycznych.
Zorganizuj taki wyjazd dzieciakom do Rosji - wizy, kwity, cuda niewidy tak że się odechciewa.
Może pokolenie dzisiejszych dzieciaków to zmieni :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 22:09

janniko napisał(a):Chodzi o polityków, byłych KGB-istów.. a nie o naród!
czy to tak trudno pojąć?! :twisted:

Janie co sie martwisz wszystko ma na tym świecie swój kres :lol:
Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.04.2010 22:09

A tak na marginesie PiotrzeB., to mam już filtr polaryzacyjny (ten który polecałeś), zdjęcia robię w RAW-ach .. ale na razie nie ujawniam.. bo nie ma jeszcze czego..

To takie mało OT na rozładowanie atmosfery..

Spokojnoj noczi gospoda,
Da zdrastvuej drużba rosijko-pol'skaja.. !

Vot jakoś to tak znajomo zabrzmiało..

:wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 22:12

janniko napisał(a):Spokojnoj noczi gospoda,
Da zdrastvuej drużba rosijko-pol'skaja.. !

Balszoje spasiba drug :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.04.2010 22:21

kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 19.04.2010 22:29

jacky...
cienka granica między pamięcią i wiecznym rozdrapywaniem...
czy widoczna jest analogia między tradycją przyjeżdżania do Auschwitz corocznie grup młodzieży z Izraela, dołączanie się do ich marszu naszej młodzieży a pomysłem podobnego wyjeżdżania naszej młodzieży do Katynia i tam bratania się z młodzieżą rosyjską...
wiem, że chętnie wspomógłbyś do takiego wyjazdu swoje córki..

nawet nie wiesz, ile taki wyjazd kosztuje. Myślisz, ze rodzinki byloby na to stać? Wraz z kwitologią do tego niezbędną.
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 19.04.2010 22:30

Piotrek_B napisał(a):Idea dobra tylko jest jeden problem.
Ludzie z Izraela po prostu wsiadają do samolotu i bez jakichkolwiek problemów ladują u nas. Zero problemów natury logistycznych.
Zorganizuj taki wyjazd dzieciakom do Rosji - wizy, kwity, cuda niewidy tak że się odechciewa.
Może pokolenie dzisiejszych dzieciaków to zmieni :wink:

i to jest nasze zadanie...
dopomóc dzieciom, poszerzyć ich horyzonty - widzenie świata a nie tylko na plaże wożąc...
a naszych polityków zagonić do roboty, by ową logistykę wypracowali a nie poklepywali się po ramionach...
dokładnie 28 lat temu organizowałem pierwsze transporty handlowe z Izraelem, z krajem, który wówczas był dla naszej opcji politycznej wrogi...
teraz to jest normalne....
dlaczego mamy czekać na wymianę pokoleń w Rosji by nasze dzieci ( w moim przypadku wnuki ) mogły swobodnie TAM pojechać ...
dajmy szansę politykom, by wykazali się, niezależnie od opcji politycznej... wykazali się chęcią.... ale nie tą brukowaną...

jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 19.04.2010 22:38

kjedi napisał(a):nawet nie wiesz, ile taki wyjazd kosztuje. Myślisz, ze rodzinki byloby na to stać? Wraz z kwitologią do tego niezbędną.

nie wiem, ale czy o to chodzi ?
jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, że chodzi o....

...
a jeszcze nie zamilkły wyliczanki, ilu to Polaków co roku fruwa do Egiptu, (dopiero tam dostrzegając i bratając się z Rosjanami)...
jeszcze nie zamilkły prześmiewcze głosy...

więc są pieniądze na Egipt a nie będzie na Katyń ?

a od "kwitologii" to są politycy...
byleby były to kwity otwierające młodym okno na świat, raczej już drzwi...

Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.04.2010 22:55

Widać pozytyw tej sytuacji. Pogrzeb, żałoba, emisja Katynia w rosyjskiej telewizji, gesty Putina i Miedwiediewa... To przyniosło efekt. Wszyscy tutaj dyskutujemy, każdy prezentuje jakieś poglądy, ale właściwie nikt nie zaprzecza, że zmiana w stosunkach z Ruskimi jest potrzebna. To budujące. Chyba kurde nareszcie coś pozytywnego z tego będzie. Oby.... :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 22:57

jacky z DG napisał(a):
i to jest nasze zadanie...
dopomóc dzieciom, poszerzyć ich horyzonty - widzenie świata a nie tylko na plaże wożąc...
a naszych polityków zagonić do roboty, by ową logistykę wypracowali a nie poklepywali się po ramionach...
dokładnie 28 lat temu organizowałem pierwsze transporty handlowe z Izraelem, z krajem, który wówczas był dla naszej opcji politycznej wrogi...
teraz to jest normalne....
dlaczego mamy czekać na wymianę pokoleń w Rosji by nasze dzieci ( w moim przypadku wnuki ) mogły swobodnie TAM pojechać ...
dajmy szansę politykom, by wykazali się, niezależnie od opcji politycznej... wykazali się chęcią.... ale nie tą brukowaną...

Święta prawda. Trzeba wpajać i pokazywać młodzieży, że świat jest globalną wioską, i że taki wyjazd to dla chcącego nic trudnego. Do tego przekonać władze samorządowe, że taki wyjazd pod względem finansowym to dla nich poprostu mniej paluszków i wody mineralnej na sesji rady gminy itd. itp. Uwierzcie da się. Ja widzę coraz więcej dobrej woli we władzach samorządowych.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.04.2010 23:06

W Nowym Sączu jest grób i pomnik żołnierzy radzieckich

Obrazek

Ostatnio (przed katastrofą) radni kłócili się nad jego usunięciem (na cmentarz) lub pozostawieniem w obecnym miejscu, teraz mają szanse na test pojednania.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.04.2010 23:10

Janusz Bajcer napisał(a):Ostatnio (przed katastrofą) radni kłócili się nad jego usunięciem (na cmentarz) lub pozostawieniem w obecnym miejscu, teraz mają szanse na test pojednania.

To właśnie jest Janusz to o czym piszę z uporem maniaka. Gra polityków na antyrosyjskich resentymentach.... Może na fali ostatnich wydarzeń w New Sączu to się też skończy... Oby!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Relacje polsko-rosyjskie po katastrofie w Smoleńsku. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone