Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

refleksja na temat opcji "szukaj"

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak
refleksja na temat opcji "szukaj"

Postnapisał(a) Krystof » 17.04.2007 06:44

Witajcie, taka mnie refleksja naszła ...

Bodaj większość postów z zapytaniem o konkrety budzi kontrowersje w części starych wyjadaczy z forum.

Radą dla pytajacego jest więc "poszukaj".

A ja tak sobie myślę ... Panowie, Panie, bez urazy - ale może forum już nie jest dla Was?

Może "nowi" potrzebują bezpośredniego kontaktu, wymiany doświadczeń w czasie zbliżonym do rzeczywistego ...?

Kto lubi odgrzewane potrawy?
Przecież pytajacy chce rozmowy, a nie odczytów ambitnych tyrad wszysko-już-wiedzących. Wiem to po prostu po sobie - nie lubię opcji "szukaj" - wolę jeden świeży post od sympatycznego forumowicza, niż więcej starych pogaduch, w których nie mam szansy uczestniczyć aktywnie.

To tylko pytania retoryczne. Nie oczekuję odpowiedzi i nie chcę wchodzić w polemikę. Pozdrawiam, Krystof
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 17.04.2007 06:59

sa jednak tematy tyle razy maglowane na ktore sa proste i jednoznaczne odpowiedzi gdzie temat kilka miesiecy temu napisany jest aktualny. sa tez tematy na ktore nie ma jednoznacznej odpowiedzi i po raz kolejny powrot do rezterek typu Istria czy Dalmacja jest tak samo bez sensu jak temat w stylu: Co lepsze Diesel czy Benzyna?

Nie jestem starym wyjadaczem i tez nie lubie opcji szukaj 8)
damiangres
Croentuzjasta

Postnapisał(a) damiangres » 17.04.2007 07:00

Witam,
popieram w 100%. Choć ja korzystam z opcji szukaj i do tego przeglądam starsze, interesujące mnie wątki.
Ale jeśli mam napisać coś w rodzaju "polecam opcję szukaj", bez żadnych konkretów, to wolę już nic nie pisać.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES stukonna Drynda z cro.pl
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 17.04.2007 07:24

Krystof, może po części masz rację ale czy nie można odświeżyć starego tematu i w nim się dopytać, czy każdy użytkownik z osobna ma zakładać temat "Po ile gaz w Cro" , "Namiary na stację z gazem na Węgrzech", "Proszę o przetłumaczenie" :?: Są tematy nawet poprzyklejane z tej serii i należy z nich korzystać, o co nawet Administratorzy forum proszą bo się po prostu zwykły burdel robi. Jeśli każdy z nowych użytkowników założy po kilka tematów bo chce mieć własny "O której odchodzi prom Split - Stari Grad" to ja wysiadam. Są użytkownicy (najczęściej nowi) którzy mają po 8,9, 10 postów z czego 100% to nowe tematy. Oni sami się w tym gubią gdzie co napisali :!: Także, z szacunkiem do siebie nawzajem powinniśmy zaczynać od opcji szukaj, ogrzania starego tematu i w ostateczności napisania nowego. W przeciwnym razie ludzie którzy są tu od lat i mają większe doświadczenie, od często po raz pierwszy wybierających się do tego uroczego zakątka Europy, oleją posty i tematy nowych użytkowników nie szanujących zwyczajów tego forum, przez co będzie "pierwszakom" o wiele trudniej czegoś się dowiedzieć. Zauważ, że użytkownicy, którzy są tu od lat zamykają się w okresie przedurlopowym w kilku tematach, które z samą turystyką niewiele mają wspólnego. Przepraszam za określenie, bo nie powinno być na forum nas i Was, ale nas to po prostu wnerwia i tyle :?
doni
Podróżnik

Postnapisał(a) doni » 17.04.2007 07:30

Myślę, że często szukając jakiś informacji np. na temat kwater wyświetlamy wątek w którym 80% stanowią adresy skrzynek
e-mailowych. Wiem, że nie można podawać adresów, ale podanie nazwy nazwy apartamentu chyba by przeszło, a zainteresowany często sam mógłby sobie poszukać adresu. Wtedy wątki byłyby o wiele bardziej treściwe i milsze do czytania
krzychu_72
Cromaniak

Postnapisał(a) krzychu_72 » 17.04.2007 07:57

Krystof napisał(a):To tylko pytania retoryczne. Nie oczekuję odpowiedzi i nie chcę wchodzić w polemikę. Pozdrawiam, Krystof

To po co w ogóle napisałeś ten post?
Mnie bardzo irytują pytania zadawane wyłącznie z lenistwa. Po co szukać, skoro dobra dusza i tak odpowie.
Powiem inaczej. Ostatnio znalazłem forum na interesujący mnie temat. Korzystam z niego od 2 czy 3 miesięcy. Nie zadałem ani jednego pytania, archiwum tego forum jest przepastne. Korzystając z opcji "szukaj" dowiedziałem się wszystkiego, czego chciałem. I tyle.
damiangres
Croentuzjasta

Postnapisał(a) damiangres » 17.04.2007 08:01

Nie mam nic przeciwko wskazaniu opcji szukaj, ale z odrobiną życzliwości, podaniem linku do interesującego wątku, wątków.
I to jest pomoc, rada. A nie, za przeproszeniem "polecam opcję szukaj" i nic więcej. Ani cześć, ani do widzenia, ani pocałuj mnie gdzieś tam. :twisted:
Takie komentarze po prostu mnie wkurzają i na pewno nie służą budowaniu, czegoś, co można określić jako "społeczność cro.pl".
W każdym razie miłe to nie jest i jeśli naprawdę to forum ma służyć pomocy, na pewno nie powinno wyglądać w ten sposób.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - stukonna Drynda z cro.pl
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 17.04.2007 08:10

Myślę dokładnie tak jak Rysio i krzychu_72, więc trochę "powtórzę". Można znależć stary temat i coś dopisać, przy braku odpowiedzi za kilka dni można zrobić to samo - jest bezpośredni kontakt. Nie trzeba zaraz zakładać nowego wątku. Pamiętam jak kiedyś w "ostatnio poruszanych tematach" były jednocześnie 2, czy 3 wątki dotyczące tego samego - nawet tak samo brzmiące (chodziło o Brac) i nie jest to rzadka sytuacja. Sorry, ale to jest zwykłe lenistwo.
A że to forum nie jest dla nas, Was itd. A niby dla kogo ? Ja nie jestem weteranem i myślę że forum jest dla wszystkich, tylko niech tu będą reguły, a jak ktoś o nich przypomni, to nic złego.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 17.04.2007 08:16

Można podawać, można :wink: Admin w tym temacie też się wypowiadał i linki do kwater nie są usuwane, jeśli podają je osoby będące w danym apartamencie. Likwidowane i banowane są co najwyżej linki naganiaczy zainteresowanych finansowo a więc reklamy :wink:

Przykłady:
forum/viewtopic.php?t=14093&highlight=baska
forum/viewtopic.php?t=9891&highlight=baska
forum/viewtopic.php?t=10937&highlight=ivogosce - niby nie bezpośrednio ale jest
forum/viewtopic.php?t=13447&postdays=0&postorder=asc&highlight=ivogosce&start=15
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=140 ... r&start=15
Stela
Cromaniak

Postnapisał(a) Stela » 17.04.2007 17:12

Krystof napisał(a):nie lubię opcji "szukaj"

Niezłe :twisted:
A ja nie lubię zaśmiecania forum pytaniami retorycznymi.

Bardzo Już Wiekowa (Stażem of Kors :twisted: ) Cromaniaczka
darkold
Odkrywca

Postnapisał(a) darkold » 17.04.2007 22:24

Krystof napisał(a):Witajcie, taka mnie refleksja naszła ...

Bodaj większość postów z zapytaniem o konkrety budzi kontrowersje w części starych wyjadaczy z forum.

Radą dla pytajacego jest więc "poszukaj".

A ja tak sobie myślę ... Panowie, Panie, bez urazy - ale może forum już nie jest dla Was?

Może "nowi" potrzebują bezpośredniego kontaktu, wymiany doświadczeń w czasie zbliżonym do rzeczywistego ...?

Kto lubi odgrzewane potrawy?
Przecież pytajacy chce rozmowy, a nie odczytów ambitnych tyrad wszysko-już-wiedzących. Wiem to po prostu po sobie - nie lubię opcji "szukaj" - wolę jeden świeży post od sympatycznego forumowicza, niż więcej starych pogaduch, w których nie mam szansy uczestniczyć aktywnie.

To tylko pytania retoryczne. Nie oczekuję odpowiedzi i nie chcę wchodzić w polemikę. Pozdrawiam, Krystof

W bardzo podobnym tonie ( merytorycznie i grzecznie ) napisałem post , po kolejnym ataku "nauczyciela", na "nowicjusza" w jakimś tam wątku, choć sam zaczynam zgłębianie tematu od opcji "szukaj". Pewnie z racji tego, że zaliczam się do tej drugiej grupy, mój post........wyparował. :papa:
darkold
Odkrywca

Postnapisał(a) darkold » 17.04.2007 22:36

A tu przykład "swieżej krwi". Z jakim zamiłowaniem i szczegółami można potraktować bardzo ograny temat, podnoszący niektórym ciśnienie:

forum/viewtopic.php?t=14978&highlight=
damiangres
Croentuzjasta

Postnapisał(a) damiangres » 18.04.2007 06:40

O teraz to już się zrobiło bardzo fajnie :evil:
Podział na wiekowych :? starych cromaniaków i na nowych.
Świetnie, gratuluję :? takiego podejścia.
Jeśli chcę zobaczyć czy ktoś jest długo i jest stary??, po prostu zerkam na datę zarejestrowania i liczbę postów (choć ten drugi miernik syntetyczny nie jest na pewno).
Nikt nie musi mi się ogłaszać wszem i wobec i podpierać "stażem" swojej wypowiedzi.
Więcej - uważam takie zachowanie za ... no nieważne.
pozdrawiam mimo wszystko serdecznie
--
często korzystający z opcji szukaj
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z cro.pl
Stela
Cromaniak

Postnapisał(a) Stela » 18.04.2007 11:25

damiangres napisał(a):O teraz to już się zrobiło bardzo fajnie :evil:
Podział na wiekowych :? starych cromaniaków i na nowych.
Świetnie, gratuluję :? takiego podejścia.
Jeśli chcę zobaczyć czy ktoś jest długo i jest stary??, po prostu zerkam na datę zarejestrowania i liczbę postów (choć ten drugi miernik syntetyczny nie jest na pewno).
Nikt nie musi mi się ogłaszać wszem i wobec i podpierać "stażem" swojej wypowiedzi.

Dla mnie akurat staż nie jest ważny wcale (bo czuję, że Waść pijesz do mnie między innymi), ale zastanów się czy aby pierwszy post w tym wątku nie wprowadza podziału na starych zgredów czy wyjadaczy i świeżą krew?

Zasada porządku na forum jest bardzo prosta- chcesz dowiedzieć sie czegoś o Pagu, poszukaj wątku, który już istnieje i DOPISZ swój post. Tym sposobem odświeżysz zdrewniały już wątek. Po co robić bałagan?

Ale wiem, że to pytanie retoryczne.

Pozdrawiam.

I

P.S. Ten problem pojawia się również na innych forach. Na przykład pytanie "Czy szczepić na meningokoki?" staje się nowym wątkiem średnio trzy razy w tygodniu.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2007 11:52

Iwona_PB napisał(a):.....
P.S. Ten problem pojawia się również na innych forach. Na przykład pytanie "Czy szczepić na meningokoki?" staje się nowym wątkiem średnio trzy razy w tygodniu.

A właśnie :!: ...szczepić :?: :wink: :lol: :lool:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone