Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanko o Boboszów, drózke i Cb Radio

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kuba81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba81 » 30.08.2007 21:44

Witam serdecznie!!

Wyjazd już 8.09 !!!:D czytam forum reguralnie od mniej więcej 4 miechów systemetaycznie powiększając swoją wiedzę i nie moge znaleźć odpowidzi na jedno pytanko.

Czy na przejściu w Boboszowie koło 5 rano kupie Winietki? Pytanie to pojawia się dlatego że bedzie to niedziela bladym świtem... Wiem że na każdej stacji benzynowej kupie winietki ale czytałem ze jadac od Boboszowa na Ołomuniec jest dosc kreta groga (przynajmniej przez paredzisiat pierwszych km)i za duzo tam cywilizacji nie ma u pepików;)

Przy okazji jeszcze dwa pytanka:
1.
Jechał ktoś z Was może ostatnio trasą Boboszów Ołomuniec Brno Wiedeń Graz Maribor Zagrzeb (czyli standard;) ) Jak wygladają te drogi jakies remonty objazdy?? Kiedyś znalazlem stronke o utrudnieniach w Czechach ale po formacie nie moge jej namierzyć jakby ktoś miał i podał to będę wdzięczny.

2.
Sprawa dotyczy cb radia
Wyczytałem w jednej z gazet motoryzacyjnych (tytułu nie podam ze względu ze to nie miejsce na reklame;) ) o ile chodzi o czechy i chorwacje to nie ma problema ale w austrii radia dziaaj tylko w pamie fm i podobno wymagania maj takie radio nie moze miec przecznika am/fm.

Jak to wyglada w rzeczywistoci czy faktycznie czepiaja sie celnicy - bo nie usmiecha mi sie tlumaczenie lub"chowanie anteny do bagaznika przed granica";d

Pierwszy wyjazd do Cro już coraz bliżej!!!!:D

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2007 09:12

Kuba81 napisał(a):Witam serdecznie!!

Wyjazd już 8.09 !!!:D czytam forum reguralnie od mniej więcej 4 miechów systemetaycznie powiększając swoją wiedzę i nie moge znaleźć odpowidzi na jedno pytanko.

Czy na przejściu w Boboszowie koło 5 rano kupie Winietki? Pytanie to pojawia się dlatego że bedzie to niedziela bladym świtem... Wiem że na każdej stacji benzynowej kupie winietki ale czytałem ze jadac od Boboszowa na Ołomuniec jest dosc kreta groga (przynajmniej przez paredzisiat pierwszych km)i za duzo tam cywilizacji nie ma u pepików;)

Przy okazji jeszcze dwa pytanka:
1.
Jechał ktoś z Was może ostatnio trasą Boboszów Ołomuniec Brno Wiedeń Graz Maribor Zagrzeb (czyli standard;) ) Jak wygladają te drogi jakies remonty objazdy?? Kiedyś znalazlem stronke o utrudnieniach w Czechach ale po formacie nie moge jej namierzyć jakby ktoś miał i podał to będę wdzięczny.
......

O 5 rano na tym przejściu nie kupisz winietek. Jadąc w kierunku Ołomuńca ( a przed Mohelnicami, gdzie jest początek czteropasmówki i winietka jest konieczna) masz 3 miejsca, gdzie na pewno winietki kupisz. Stacja Orlenu/Benziny w Kralikach, a potem Shell i Slovnaft w miasteczku Zabreh.

Drogą tą jechałem pod koniec lipca, wtedy żadnych utrudnień nie było.
Życzę udanych wakacji :lol:
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 31.08.2007 09:47

W kwestii CB - nie kupuj więcej tej gazety. Radia i owszem w niektórych krajach działają w paśmie FM ale Ciebie to nie dotyczy (chyba, że chcesz ich posłuchać, zresztą tam radyjko nie jest tak popularne). Jedziesz na 28 i słuchasz mijanych rodaków niezależnie od kraju w jakim się znajdujesz, przecież za nadajnik i odbiornik odpowiada Twój sprzęt.
Oczywiście żadnego czepiania na granicy nie ma, Słoweńcy wręcz byli zaciekawieni jak to fajnie można porozmawiać między mobilkami :)
Kuba81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba81 » 01.09.2007 13:48

Dzieki serdeczne za odpowiedzi;d

wyjazd juz za równiutki tydzień:D

pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.09.2007 14:17

Podaruj sobie BOBOSZÓW, no chyba, że na tych zakrętasach lubisz się wić, jak wąż.... :roll:
Tylko autostradą pod Opole, dalej Głubczyce, Pietrowice-Krnov, Olomouc, Brno, Breclav-Reintal, Wieden.
Inne szlaki sobie zostaw w spokoju. Zwłaszcza te w Polsce.
Podaną trasą jechałem 4 razy. Jest bezkonkurencyjna. Nawet przez Zgorzelec i Niemcy nie warto.
sytuacja dotyczy ludzi od Wielkopolski w dół przez Wrocław.
Jakby co, to pytaj.
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 02.09.2007 10:07

Witaj!
Jechałem dokładnie tą trasą, którą opisałeś i szczerze ją polecam.
W Boboszowie zapomnij o winietce na przejściu po godzinie 20:00, a przed porankiem...
Proponuję Tobie zanim dojedziesz do Mohelnic kierować się wg nawigacji, bo z mapą się pogubisz, w nocy wręcz na 100%. Byłem harcerzem, ale i tak nie połapałem się w oznaczeniach dróg w ciągu dnia. W nocy bym się po prostu zatrzymał i poszedł spać ;) Zakrętów bardzo dużo - jak ktoś nieprzyzwyczajony, to się namęczy...
Od Mohelnic pojedziesz już jak po sznurku - drogi oznakowane perfekcyjnie. Nie ma żadnych robót, które powodowałyby utrudnienia.
Co co CB radia - w Polsce nie wyjeżdżam na drogę bez anteny. Od Boboszowa nie używałem i wierz mi, że naprawdę nie ma takiej potrzeby, żeby cały czas coś Tobie brzęczało... Jak na chwilę włączyłem w Cro, to usłyszałem gaworzenie Polaków jakie piękne góry i ale super te bramki na autostradzie - "u nas takich nie ma..." :lol:
Kuba81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba81 » 03.09.2007 17:59

zielas napisał(a):Witaj!
W Boboszowie zapomnij o winietce na przejściu po godzinie 20:00, a przed porankiem...
Proponuję Tobie zanim dojedziesz do Mohelnic kierować się wg nawigacji, bo z mapą się pogubisz, w nocy wręcz na 100%. Byłem harcerzem, ale i tak nie połapałem się w oznaczeniach dróg w ciągu dnia. W nocy bym się po prostu zatrzymał i poszedł spać ;) Zakrętów bardzo dużo - jak ktoś nieprzyzwyczajony, to się namęczy...
Od Mohelnic pojedziesz już jak po sznurku - drogi oznakowane perfekcyjnie. Nie ma żadnych robót, które powodowałyby utrudnienia.
Co co CB radia - w Polsce nie wyjeżdżam na drogę bez anteny. Od Boboszowa nie używałem i wierz mi, że naprawdę nie ma takiej potrzeby, żeby cały czas coś Tobie brzęczało... Jak na chwilę włączyłem w Cro, to usłyszałem gaworzenie Polaków jakie piękne góry i ale super te bramki na autostradzie - "u nas takich nie ma..." :lol:

Witam !!!

Dzieki za odpowiedzi:D

Fux -
Boboszowa sobie nie odpuszcze ze wzgledu na to że nie opyla mi sie tye z trasy zbaczac jadac z Poznania, a z tymi zakretami jakos sobie poradze - w końcu koło 5 rano juz zaczyna sie robić widno wiec nie powinno byc najgorzej. A może jak mnie ta trasa zbyt zmeczy albo bedzie za bardzo uciazliwa wróce przez Głubczyce.

zielas

Ja tez w trase nie wyjezdzam bez antenki na dachu:D ,a Cb do Cro zabieram ze wzgledu na to że jedziemy na 2 autka i chodzi głownie o kontakt pomiędzy autkami. Nawigacji nie posiadam wiec niestety bede musiał liczyć na zmysł orientacji i że pepiczki jakoś te swoje drózki oznaczyli :D

Pozdrawiam - do wyjazdu juz tylko 5 dzionków!!!:D:D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.09.2007 19:02

Kuba81 napisał(a):

Witam !!!

Fux -
Boboszowa sobie nie odpuszcze ze wzgledu na to że nie opyla mi sie tye z trasy zbaczac jadac z Poznania, a z tymi zakretami jakos sobie poradze - w końcu koło 5 rano juz zaczyna sie robić widno wiec nie powinno byc najgorzej. A może jak mnie ta trasa zbyt zmeczy albo bedzie za bardzo uciazliwa wróce przez Głubczyce.

zielas

Ja tez w trase nie wyjezdzam bez antenki na dachu:D ,a Cb do Cro zabieram ze wzgledu na to że jedziemy na 2 autka i chodzi głownie o kontakt pomiędzy autkami. Nawigacji nie posiadam wiec niestety bede musiał liczyć na zmysł orientacji i że pepiczki jakoś te swoje drózki oznaczyli :D

A ile zbaczasz przez te Głubczyce w stosunku do Boboszowa?
Kuba81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba81 » 03.09.2007 20:59

FUX napisał(a):
Kuba81 napisał(a):

Witam !!!

Fux -

zielas

A ile zbaczasz przez te Głubczyce w stosunku do Boboszowa?

zwracam humor;)moja gafa;)

spojrzałem jeszcze raz na mape i FAKTYCZNIE W sumie przez Głubczyce jest nawet pare km bliżej;) hehe musze to rozważyć jeszcze raz...ale wydaje mi sie ze pojedziemy jednak przez Boboszów;P

pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.09.2007 21:03

Nie zawsze 10-20 km mniej jest bliżej.
W przypadku Głubczyc zdaj się na mnie. Tylko uważaj na suszarki na wylocie Głubczyc. :?
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 04.09.2007 05:17

Kuba, jedź przez Boboszów - będziesz miał frajdę jak obudzisz pogranicznika nad ranem w niedzielę... ;)
O tej godzinie nikt nie będzie się tam Ciebie spodziewał :)
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 06.09.2007 11:41

A może Kudowa Zdrój - Nachod? Jechałem, bez problemu z Wielkopolski.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone