Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie do osób, które znają Mimice

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZytaS
Cromaniak
Pytanie do osób, które znają Mimice

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 26.12.2012 16:40

W tym roku byliśmy w Mimicach, w tej części koło portu. W przyszłym chcielibyśmy też pojechać do tej miejscowości, ale do części bliżej Marusici. Byliśmy tam na spacerze i podobały nam się domy leżące przy plaży, ale niestety nie wzięliśmy namiarów, wychodząc z założenia, że znajdziemy w internecie. I tu zonk. Niestety nie możemy nic "namierzyć". Czy może ktoś zna nazwy domów, apartamentów z tamtej części Mimic lub jakieś namiary. Pozdrawiam świątecznie :papa:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 26.12.2012 21:29

Poszukam miałem gdzieś nr telefonu choć byłem dwa razy w ciemno.Nasza gospodyni mieszka przy samej drodze,ale ma zejście na plażę dla dwóch domów.Do wyboru słońce lub cień pini.
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 26.12.2012 21:58

Dzięki serdeczne, a ten dom jest daleko od plaży? Bo myśleliśmy o tych, które są w pierwszej linii brzegowej (chociaż też nie przy tym drewnianym barze, który jest przy plaży) - czyli jak się zjeżdża na dół - to w lewo (w prawo jest do portu)
Pozdrawiamy
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 27.12.2012 15:17

Dom jest około 400 m od portu w stronę Makarskiej.Pierwsza linia brzegowa?Tak tylko,że 240 schodów do pokonania,ale plaża tylko dla gości pani Loli i jej córki Vladki.Nigdy bym nie zamienił tego miejsca na plażę w rejonie portu ja takie miejsca nazywam kołchozem.
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 27.12.2012 17:53

Czy to ten domek :?:
Zejście do plaży na pewno dobrze wpływa na kondycję :D Ale mamy osobę niepełnosprawną i chyba byłoby trudno, ale plaża faktycznie super. Podobnie mieliśmy w Marusici, ale tam było do plaży "tylko" 130 schodów (drugie tyle było z ulicy do domku). Mimo początkowych obaw, dawaliśmy radę. Teraz marzy nam się połączenie dwóch cech: fajna, klimatyczna plaża, najlepiej z łagodnym zejściem i jak najmniej ludzi. Może to nierealne :?: Może tym razem: kierunek Grecja :?: :o
Załączniki:
lola.jpg
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 27.12.2012 18:08

Wygląda,że ten :D Jak masz pytania o Grecję to śmiało trochę dalej,ale taniej.Od kilku lat jesteśmy Cro i Grekomaniakami.
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 27.12.2012 18:31

Jeszcze tak z ciekawości: z tyłu domu jest Jadranka czy ta uliczka, która prowadzi już w dół do Mimic? (swoją drogą zjazd nią za każdym razem z duszą na ramieniu czy coś nie pojedzie z naprzeciwka - raz się zdarzyło, że musieliśmy się wycofywać od zakrętu aż do portu). Co do Grecji właśnie widziałam, że wypowiadałeś się na forum, strasznie mnie korci wyjazd tam, ale muszę przekonać drugą połowę: "tak daleko", "mogą być przykre niespodzianki" itp. My mamy "trochę" dalej niż Wy. Mieszkamy nad naszym morzem (ze względu na podobne biznesy świetnie dogadujemy się z Chorwatami - wynajmującymi :lol:) Widzę, że do Grecji najbliżej jest przez Serbię, Macedonię - czy tam jest bezpiecznie i w razie czego jak z opieką lekarską? Ale przed wyjazdem do Chorwacji były podobne wątpliwości i daliśmy radę, "odwiedziliśmy" nawet szpital w Splicie :o
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 27.12.2012 20:04

Dom jest przy samej magistrali i ma parking na 3-4 samochody.Ja wynajmowałem od strony morza i byłem zaskoczony,że nie słychać samochodów.Grecja to śliczny i bezpieczny kraj(unikaj Aten i Salonik bo tam od czasu do czasu rozrabiają)co do opieki medycznej są w ue i pewne wymagania spełniają.My i tak zawsze mamy dodatkowe ubezpieczenie to 100-150zł na rodzinę i św.sp.Najprościej to tak jak piszesz Węgry-Serbia i Macedonia(tu tanie paliwo )droga prosta.Grecja to nie koniec świata choć kilka lat temu tak myślałem a teraz czujemy się tak swobodnie jak w Cro.Twoją drugą połowę trzeba nakłonić tylko raz tego jestem pewien.Na razie planujemy kolejny(5)raz i zawsze w ciemno choć mamy parę miejsc gdzie kupimy dom po wygraniu w lotto :D
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 27.12.2012 21:40

No to musicie poczekać na kumulację, bo "zwykła" wygrana nie wystarczy. życzę powodzenia :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 27.12.2012 21:45

Ok :wink:

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje