Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przydasie z Andaluzji...

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
AgaGy
Croentuzjasta

Postnapisał(a) AgaGy » 28.01.2026 14:15

Też dziękuję za przydasie. Przydadzą się na pewno, bo jest planowany powrót w tamte okolice.
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 28.01.2026 18:43

te kiero napisał(a):To by było na tyle opowieści i tytułowych PRZYDASI. Może Ktoś skorzysta i komuś się przyda... :hut:
Bardzo dziękuję za wszystkie przydasie :proszedzieki:
Czuję się z nimi trochę pewniej ... choć i tak jak dziecko we mgle :bojesie:
Byle do wiosny :papa:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 28.01.2026 19:23

Ja też ładnie podziękuję za relację :coool: .
Może będzie okazja wrócić do kilku przydasi.

Zdziwiło mnie auto bez klimy. Nie sądziłam, że w pd Europie takie w ogóle są w ofercie wypożyczalni
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2026 19:35

Dzięki za relację...kiedyś pewnie przydasie się przydadzą...

marze_na napisał(a):Zdziwiło mnie auto bez klimy. Nie sądziłam, że w pd Europie takie w ogóle są w ofercie wypożyczalni
Mnie też... Zawsze bierzemy najmniejsze autko, w różnym stanie się trafia, ale klimę miało zawsze...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 28.01.2026 20:53

marze_na napisał(a):Zdziwiło mnie auto bez klimy. Nie sądziłam, że w pd Europie takie w ogóle są w ofercie wypożyczalni

piekara114 napisał(a):Mnie też... Zawsze bierzemy najmniejsze autko, w różnym stanie się trafia, ale klimę miało zawsze...

Prawdopodobnie źle coś ująłem, albo zostałem źle zrozumiany :?
NASZ CHRABĄSZCZ TEŻ BYŁ Z KLIMĄ :) i chuczała prawie cały czas. Bardziej chodziło mi o to, że niby październik, a nie spodziewałem się, że będzie tak potrzebna i następnym razem to będzie pewnik takie auto brać, chyba żebym jechał w zimę, to priorytet pewnie nie będzie.
Choć faktycznie, czy oni w wypożyczalniach mają tam auta bez klimy :?

---

Więcej skrobne jutro...
_Piotrek_
Cromaniak

Postnapisał(a) _Piotrek_ » 28.01.2026 23:39

Bardzo fajny przewodnik z super zdjęciami, mogę tylko ubolewać nad tym, że nie było go przed moim wyjazdem. Z pewnością, zgodnie z tytułem, będzie przydatny przy organizacji wyjazdu dla niejednego forumowicza/forumowiczki.
Pozdrawiam.
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 29.01.2026 23:49

Pięknie pokazałeś Andaluzję. Ronda, Firigliana, Caminito del Rey... tyle pięknych wspomnień mam z tych covidowych wakacji. Koniecznie muszę nadrobić Cordobę i tak jak Beata (Piekara) napisała, nie na jeden dzień, ale z noclegiem.
Wywiązała się dyskusja pod koniec relacji na temat hoteli. Znalazłam fajną stronę ONA hotels & Apartments. Mają ciekawe hotele w Hiszpanii (płw.) i na Kanarkach. Cena dużo korzystniejsza niż przez booking i jeszcze dzwoniąc do biura można ciut ponegocjować. Tak też rezerwowałam na Teneryfie.
Dziękuję bardzo :proszedzieki:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 30.01.2026 13:01

No nareszcie można normalnie wejść na stronę i odpowiedzieć :spoko:

piotrf napisał(a):Dziękuję pięknie :proszedzieki: za to , że zabrałeś nas w tą podróż po ścieżkach znanych i nieznanych ,

Dziękuję, Piotrze, że podążałeś naszym krokiem i dorzuciłeś coś od siebie :)

piotrf napisał(a):Coś musi zostać "na następny raz" , "na kiedyś" , "przy okazji" , albo "po drodze" . . .
Jeżeli chodzi o Castillo Monumento Colomares , jest to traktowane przez nas jako ciekawostka związana z Kolumbem , taki solidnie wykonany Disneyland , ciekawe symbolicznie , ale w porównaniu z Medina Azahara czy pozostałymi pozycjami jej wartość historyczna jest żadna . Nie samą historią jednak żyje człowiek i np. dla dzieci zapewne będzie to fajne przeżycie .

Całkiem przyjemne podsumowanie, ale rzeczywiście Colomares trochę Disneylandowo-Gargamelowy :lezekwicze:

majkik75 napisał(a):Dzięki za relację, fajnie było wrócić do niektórych miejsc co udało się zobaczyć kiedyś. Ale jak widać jest jeszcze "trochę" co byłoby do zobaczenia :proszedzieki: :verryhappy:

Gracias. I to całkiem sporo jeszcze zostało; oprócz wymienionych wcześniej następnym razem bankowo Sevilla, Malaga, Sierra Nevada, i jak żona zechce to Gibraltar z czymś po drodze...

maslinka napisał(a):Na lotniskach niestety zdarza się, że bywa nerwowo. Trzeba to jakoś przełknąć. Piękne macie nocne zdjęcia z samolotu :)
Dziękuję za bardzo ciekawą relację. Mam nadzieję, że z niej kiedyś skorzystam :D

Dzienks, proszę bardzo :spoko:

AgaGy napisał(a):Też dziękuję za przydasie. Przydadzą się na pewno, bo jest planowany powrót w tamte okolice.

Oby prędzej niż później :oczko: :papa:

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):To by było na tyle opowieści i tytułowych PRZYDASI. Może Ktoś skorzysta i komuś się przyda... :hut:
Bardzo dziękuję za wszystkie przydasie :proszedzieki:
Czuję się z nimi trochę pewniej ... choć i tak jak dziecko we mgle :bojesie:
Byle do wiosny :papa:

:przytul: Powodzenia w realizacji planów i będę czekał na relację :tak:

marze_na napisał(a):Ja też ładnie podziękuję za relację :coool: .
Może będzie okazja wrócić do kilku przydasi.

Marzena, Ty będziesz 200% lepiej przygotowana, ale dziękuję i mam nadzieję, że relacja powstanie "tam u Was" :oczko:

piekara114 napisał(a):Dzięki za relację...kiedyś pewnie przydasie się przydadzą...

:przytul: :papa:

_Piotrek_ napisał(a):Bardzo fajny przewodnik z super zdjęciami, mogę tylko ubolewać nad tym, że nie było go przed moim wyjazdem. Z pewnością, zgodnie z tytułem, będzie przydatny przy organizacji wyjazdu dla niejednego forumowicza/forumowiczki.
Pozdrawiam.

W połączeniu z Twoją i jeszcze innymi to kompendium wiedzy będzie :D

wiola2012 napisał(a):Pięknie pokazałeś Andaluzję. Ronda, Firigliana, Caminito del Rey... tyle pięknych wspomnień mam z tych covidowych wakacji. Koniecznie muszę nadrobić Cordobę i tak jak Beata (Piekara) napisała, nie na jeden dzień, ale z noclegiem.

Dziękuję, pamiętam jak czerpałem z Twojej...
I Cordo oczywiście mega warto :idea:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 31.01.2026 19:19

Drobny suplement fotograficzny z kilku miejsc... okiem mojej żony, zawsze to inne oko i matryca... :papa:

IMG-20260131-WA0015.jpg

Pięknos Los Pogodos mielimos w Październikos

IMG-20260131-WA0014_Easy-Resize.com.jpg

Los mozaikos w Nasrydos Palacios

IMG-20260131-WA0013_Easy-Resize.com.jpg

Południowos klimatos typicos

IMG-20260131-WA0012_Easy-Resize.com.jpg

Ludzios na Alcazabos

IMG-20260131-WA0011_Easy-Resize.com.jpg

Casa podskalnios e Casa naskalnios

IMG-20260131-WA0010_Easy-Resize.com.jpg

Los Blancos

IMG-20260131-WA0009_Easy-Resize.com.jpg

Miradoros Rondos szałos

IMG-20260131-WA0008_Easy-Resize.com.jpg

Fajnos akcentos pueblos

IMG-20260131-WA0007_Easy-Resize.com.jpg

Patios Cordobesos mega szałos ogrodnikos

IMG-20260131-WA0006_Easy-Resize.com.jpg

Los kontrastos koloros

IMG-20260131-WA0005_Easy-Resize.com.jpg

Majestatos Mezquitos

IMG-20260131-WA0004_Easy-Resize.com.jpg

Tajemniczos OROs

IMG-20260131-WA0003_Easy-Resize.com.jpg

Las fantazyjnos deptacos

IMG-20260131-WA0002_Easy-Resize.com.jpg

Zaucos Frigilianos

IMG-20260131-WA0001_Easy-Resize.com.jpg

Caminitos

IMG-20260131-WA0000_Easy-Resize.com.jpg

Aguas Fuentos na nos

Jaki ten hiszpański prosty... :hut:
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 31.01.2026 22:05

Una hermosa e interesante adición. Muchas gracias, querido amigo, por tu maravilloso informe. Será una excelente fuente de información para mi próximo viaje a esta región.

Atentamente
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 01.02.2026 06:43

piotrf napisał(a):Una hermosa e interesante adición. Muchas gracias, querido amigo, por tu maravilloso informe. Será una excelente fuente de información para mi próximo viaje a esta región.

Atentamente
Piotr

Aż tak to nie umiem :lol: Muchas gracias señor, de nada :oczko:
AgaGy
Croentuzjasta

Postnapisał(a) AgaGy » 01.02.2026 11:01

:cojest: :cojest: :cojest:

Suplement bardzo ładny. Oko żony i matryca super!
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 01.02.2026 14:21

AgaGy napisał(a)::cojest: :cojest: :cojest:

Suplement bardzo ładny. Oko żony i matryca super!

:przytul: :jupi:
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 01.02.2026 20:49

Wszystkie oczka i matryce super, muchas gracias señor te kiero :proszedzieki:
Dawigs
Cromaniak

Postnapisał(a) Dawigs » 01.02.2026 21:43

Nadrobiłem końcówkę relacji. Dziękuję bardzo :!: Z pewnością "przydasie" w czasie naszego czerwcowego wyjazdu. Suplement fotograficzny świetny :spoko: Z uwagą prześledziłem relacje ze spaceru po Almuñécar bowiem to właśnie tam ostatecznie dokonałem rezerwacji w jednym z apartamentowców przy plaży. Do 18 maja mogę ją bezkosztowo odwołać więc jak coś innego w międzyczasie wpadnie w oko to będzie szansa na zmianę. Aktualnie rozglądam się za wypożyczalnią i najtaniej wychodzi mi przez stronę Discover Cars. Korzystaliście może z tej strony?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España