Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kodens79
Cromaniak

Postnapisał(a) kodens79 » 11.08.2019 10:37

pääkäyttäjä napisał(a):
bledzik napisał(a):Jechał ktoś S6 między Wiedniem a Graz?
Jak wrażenia? Ruch dużo mniejszy?

Jechałem rok temu - IMHO najlepsza alternatywa i ten przejazd pod Grazem :)
Ruch dużo mniejszy, widoki ciekawsze, w przyautostradowych restauracjach mniej ludzi.

Też proponuję ta trasę dużo mniejszy ruch choć są małe remonty i remont tunelu w Graz ogólnie jest spokojnie.
Często przed remontowanym tunelem stoi foto radar.
paulr
Cromaniak

Postnapisał(a) paulr » 12.08.2019 03:31

mam jeszcze pytanie do Węgier i 86... jechać ten kawałek przez SLO czy autostradą i od razu Węgry Chorwacja, które przejście zazwyczaj luźniejsze.?
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 12.08.2019 07:37

Proponuję autostradą. Tak jechałem w tym roku. Po co pierdzielić się przez Słowenię.
wielbiciel
Cromaniak

Postnapisał(a) wielbiciel » 12.08.2019 09:05

paulr napisał(a):mam jeszcze pytanie do Węgier i 86... jechać ten kawałek przez SLO czy autostradą i od razu Węgry Chorwacja, które przejście zazwyczaj luźniejsze.?

Jak jedziesz 86 bez opłat to masz M.Sredice, jak korzystasz z M86 to masz większy wybór bo dochodzi ci stare przejście Letenye (polecam) lub kawałek dalej Letenye autostradowe. Na autostradowym to w zależności od dnia tygodnia i godziny występuje różne obciążenie.
Ostatnio edytowano 12.08.2019 09:07 przez wielbiciel, łącznie edytowano 1 raz
robertms
Cromaniak

Postnapisał(a) robertms » 12.08.2019 09:07

paulr napisał(a):mam jeszcze pytanie do Węgier i 86... jechać ten kawałek przez SLO czy autostradą i od razu Węgry Chorwacja, które przejście zazwyczaj luźniejsze.?

Nie wiem, jak przez SLO, ale przez HUN spoko. Ograniczenie do 60-ki (remonty) na M70 pomiedzy wezlami Lenti, a Letenye, ale plynnie jedziesz 80-90. Przejscie Gorican "autostradowe" to doslownie kilka aut i dalej autostrada...

pozdrawiam
bartox33
Plażowicz

Postnapisał(a) bartox33 » 12.08.2019 10:08

A czy przejście w letenye jest już otwarte bo było nieczynne podobno do końca lipca, a mam zamiar tamtędy jechać???
agulus
Odkrywca

Postnapisał(a) agulus » 12.08.2019 10:18

bartox33 napisał(a):A czy przejście w letenye jest już otwarte bo było nieczynne podobno do końca lipca, a mam zamiar tamtędy jechać???

Jest już otwarte
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2019 23:12

Za mniej więcej dwa lata, Czesi całkowicie zamkną D1 w Ostravě, aby ją zbudować od zera. Na razie nie wiadomo, którędy poprowadzone zostaną objazdy - o tym zadecyduje rozstrzygnięcie sądowego sporu, od którego uzależniona jest finalna dokumentacja techniczna.

Będzie grubo - autostrada w Ostravě pełni rolę obwodnicy, jest zwolniona z opłat. 18 km odcinek wymaga np. usunięcia miejscami 16 m warstwy podłoża i podsypki oraz poprawy obiektów technologicznych. Prace będą podzielone na etapy.

Ostravu čekají až tři roky bez dálnice. Zavře ji oprava zvlněného povrchu.
August
Globtroter

Postnapisał(a) August » 16.08.2019 23:33

Po wczorajszym dniu wiem jedno, nigdy nie będę wracał do Polski przez przejście graniczne w Gornji Macelj. Wczoraj o 15.00 korek był ze dwa km jeszcze za tunelem Frukov i był prawie pod tunel Durmanec... Za to do Chorwacji poszło gładko, czekaliśmy max 10 min.
bledzik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) bledzik » 19.08.2019 11:45

pääkäyttäjä napisał(a):Za mniej więcej dwa lata, Czesi całkowicie zamkną D1 w Ostravě, aby ją zbudować od zera. Na razie nie wiadomo, którędy poprowadzone zostaną objazdy - o tym zadecyduje rozstrzygnięcie sądowego sporu, od którego uzależniona jest finalna dokumentacja techniczna.

Będzie grubo - autostrada w Ostravě pełni rolę obwodnicy, jest zwolniona z opłat. 18 km odcinek wymaga np. usunięcia miejscami 16 m warstwy podłoża i podsypki oraz poprawy obiektów technologicznych. Prace będą podzielone na etapy.

Ostravu čekají až tři roky bez dálnice. Zavře ji oprava zvlněného povrchu.

Niezły sajgon będzie
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2019 15:03

Austriacy skończyli autostradę do granicy z Czechami i otworzyli ją w ostatni weekend. Czesi nawet jeszcze nie zaczęli.

Screenshot_20190911_150236.jpg

Austriacy z ostatnimi 9 km czekają na ŘSD i wybudowanie obwodnicy Mikulova, która jest... Zablokowana przez miejscowych.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 11.09.2019 15:46

Ja w tym roku po raz pierwszy spróbowałem trasy przez Słowację i Węgry, wcześniej kilkanaście razy jeździłem przez Czechy i Austrię.
Tak jak się spodziewałem najgorszy odcinek dla mnie to dojazd do autostrady w Żylinie, który zajmuje mi około 2,5godziny od wyjazdu z domu (Jadąc przez Czechy jestem w tym czasie za Brnem). Jak oddadzą do użytku obwodnicę Čadcy zapewne będzie lepiej. Na Węgrzech jechałem drogą 86 do końca, później przez Lendavę i Mursko Središće. W Chorwacji już standardowo, autostradą do Karlovac a potem D1 do Splitu. Dojazd (gdyby nie festyn w Sinj i spowodowany tym ogromny korek) zajął by mi 14 godzin. Poprzednie wyjazdy to ok 15 do 16 godzin. Oczywiście z przerwami.
Dopóki nie zdecyduję się na kupno słoweńskiej winiety, będę jeździł przez Węgry. Nie wiem tylko czy opcją przez Słowację, przez Czechy i Słowację czy opcją którą poleca wielbiciel przez Czechy i Austrię. Wszystko będzie zależało od terminu w jakim będę jechał, aktualnych remontów na drogach i gdzie będą powstawały kolejne odcinki.
Jak widać w Austrii A5 zaczyna sie prawie od granicy, więc przyszły rok chyba wybiorę trasę przez Czechy, Austrię i Węgry. :papa:
wielbiciel
Cromaniak

Postnapisał(a) wielbiciel » 11.09.2019 16:49

dids76 napisał(a):Ja w tym roku po raz pierwszy spróbowałem trasy przez Słowację i Węgry, wcześniej kilkanaście razy jeździłem przez Czechy i Austrię.
Tak jak się spodziewałem najgorszy odcinek dla mnie to dojazd do autostrady w Żylinie, który zajmuje mi około 2,5godziny od wyjazdu z domu (Jadąc przez Czechy jestem w tym czasie za Brnem). Jak oddadzą do użytku obwodnicę Čadcy zapewne będzie lepiej. Na Węgrzech jechałem drogą 86 do końca, później przez Lendavę i Mursko Središće. W Chorwacji już standardowo, autostradą do Karlovac a potem D1 do Splitu. Dojazd (gdyby nie festyn w Sinj i spowodowany tym ogromny korek) zajął by mi 14 godzin. Poprzednie wyjazdy to ok 15 do 16 godzin. Oczywiście z przerwami.
Dopóki nie zdecyduję się na kupno słoweńskiej winiety, będę jeździł przez Węgry. Nie wiem tylko czy opcją przez Słowację, przez Czechy i Słowację czy opcją którą poleca wielbiciel przez Czechy i Austrię. Wszystko będzie zależało od terminu w jakim będę jechał, aktualnych remontów na drogach i gdzie będą powstawały kolejne odcinki.
Jak widać w Austrii A5 zaczyna sie prawie od granicy, więc przyszły rok chyba wybiorę trasę przez Czechy, Austrię i Węgry. :papa:

Oczywiście polecam przez Czechy, Austrię i Węgry.
Tym razem wybrałem dodatkowo bezpłatny dojazd z 86 przez Lenti do Letenye na stare przejście.
Jest to (Cz-A-H) najspokojniejsza i najszybsza trasa dojazdowa w rejon Zagrzebia, zresztą sam się zdziwiłem jaką wysoką średnią prędkość miałem z piątku na sobotę przy małym zużyciu paliwa.
Dziwię się trochę tym co przez objazdy w Słowenii po nocy się pchają, jak tu wygodniej i szybciej jest.
Wracam w sobotę za dnia, więc zobaczymy czy powrót będzie porównywalny.
wielbiciel
Cromaniak

Postnapisał(a) wielbiciel » 11.09.2019 17:01

pääkäyttäjä napisał(a):Austriacy skończyli autostradę do granicy z Czechami i otworzyli ją w ostatni weekend. Czesi nawet jeszcze nie zaczęli.

Screenshot_20190911_150236.jpg

Austriacy z ostatnimi 9 km czekają na ŘSD i wybudowanie obwodnicy Mikulova, która jest... Zablokowana przez miejscowych.

Wydaje mi się, że w maju już tym kawałkiem jechałem, ponieważ przegapiłem zjazd na Breclav przez Gro$krut i przez Mikulov wracałem. Jedynie nie było skończonego ronda na końcu lub początku (zależy jak jedziemy).
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 11.09.2019 17:39

August napisał(a):Po wczorajszym dniu wiem jedno, nigdy nie będę wracał do Polski przez przejście graniczne w Gornji Macelj. Wczoraj o 15.00 korek był ze dwa km jeszcze za tunelem Frukov i był prawie pod tunel Durmanec... Za to do Chorwacji poszło gładko, czekaliśmy max 10 min.

Taki korek to nie korek :wink:
Ja widziałem taki na 40km do granicy w Macelj :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 242
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone