Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przesyłka z sądu lub prokuratury w kiosku Ruchu

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2014 10:55

zarząd PP wielokrotnie podkreślał, iż będzie likwidował liczbę placówek i ograniczał ich godziny funkcjonowania – by ciąć koszty w dobie spadających wolumenów listów. To naturalna droga ewolucji rynku pocztowego – Poczta Szwedzka w latach 90. zamknęła wszystkie swoje placówki i podpisała umowy z sieciami supermarketów – m in ICA i COOP – więc prawie wszyscy Szwedzi odbierają listy w „warzywniakach i sklepikach”. Podobnie lider europejskiego rynku – Deutsche Post – kilkanaście tysięcy placówek to warzywniaki, kioski i punkty usługowe – placówek własnych jest mniej niż 100! Dlaczego nikt w Polsce o tym nie wie? To niewątpliwie nie pomaga zrozumieć, jak wiele dobrego niesie za sobą liberalizacja usług pocztowych i wejście na rynek nowych graczy w każdej branży.

Warto cały przeczytać,hipokrytom z PP zwłazcza

http://www.forbes.pl/rafal-brzoska-nie- ... 4,1,2.html
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.01.2014 11:08

hepik napisał(a):Poczta Szwedzka w latach 90. zamknęła wszystkie swoje placówki i podpisała umowy z sieciami supermarketów – m in ICA i COOP – więc prawie wszyscy Szwedzi odbierają listy w „warzywniakach i sklepikach”. Podobnie lider europejskiego rynku – Deutsche Post – kilkanaście tysięcy placówek to warzywniaki, kioski i punkty usługowe – placówek własnych jest mniej niż 100!

Tylko, że różnica poziomu obsługi usług pocztowych w niemieckim "warzywniaku" a naszym "kiosku" będzie zapewne mniej więcej taka jak różnica poziomu życia niemieckiego i polskiego emeryta :wink:

A tak na marginesie... Hepiku czy wiesz gdzie w naszym mieście jest jakiś kiosk "Ruchu" (bo Kolporter to chyba nie to samo)? Za to placówek PP jest coś około dziesięciu :!:
Ostatnio edytowano 07.01.2014 11:24 przez greenrs, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.01.2014 11:22

A czemu tak sądzisz?

Niedawno gdzieś pisali, że Niemcy w swojej prasie podają polskich pracowników za wzór do naśladowania dla leniwych Niemców.
Zresztą to nie nowina, bo już Niemcewicz pisał o: "zwykłem, niemieckim, ociąganiem się", wystawiając Prusakom niską ocenę.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.01.2014 11:35

Może to powierzchowne wrażenie, ale... Często bywam za naszą zachodnią granicą i idąc rankiem na spacer widuję ubranych w żółte kombinezony z napisem Deutsche Post listonoszy rozwożących listy i paczki na specjalnie przystosowanych rowerach. Jak znam życie, u nas awiza będzie roznosił po lekcjach wnuczek babci Jadzi z kiosku "Ruchu"... :?
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 11:42

Wszyscy pesymiści i fataliści piszący tutaj opierają się na znaniu życia... Nikt nie podał żadnych dowodów na to, że będzie gorzej, dowodów na to, że nowy podmiot nie jest przygotowany do pełnienia swojej funkcji. Pewnie usłyszymy " a ja to nie wiem czy nie jest przygotowany, ale na pewno będzie gorzej..." Tak samo jak PP, nowy podmiot odpowiada i podlega pod Prawo Pocztowe ale wskazuje się tu w tym wątku wyłącznie magiczny termin 14 dni skutecznego powiadomienia.
W mojej najbliższej rodzinie jest kancelaria prawna. Jakoś nie słyszę stamtąd jęków i narzekań....
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.01.2014 11:55

greenrs napisał(a):Może to powierzchowne wrażenie, ale... Często bywam za naszą zachodnią granicą i idąc rankiem na spacer widuję ubranych w żółte kombinezony z napisem Deutsche Post listonoszy rozwożących listy i paczki na specjalnie przystosowanych rowerach. Jak znam życie, u nas awiza będzie roznosił po lekcjach wnuczek babci Jadzi z kiosku "Ruchu"... :?

Tu też się muszę zgodzić, że u nas to nie wiadomo teraz czy to listonosz, czy policjant, bo niemal identycznie wyglądają.

Kurcze, to teraz zabiłeś mi klina, bo do tej pory czułem się bezpieczniejszy, ze względu na większa ilość patroli koło mnie, a tu wyjdzie, że to, po prostu, tylu listonoszy lata po mieście :(

;)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 07.01.2014 13:32

rodaivuk napisał(a):Wszyscy pesymiści i fataliści piszący tutaj opierają się na znaniu życia... Nikt nie podał żadnych dowodów na to, że będzie gorzej, dowodów na to, że nowy podmiot nie jest przygotowany do pełnienia swojej funkcji. Pewnie usłyszymy " a ja to nie wiem czy nie jest przygotowany, ale na pewno będzie gorzej..."

To zamienić Policję na firmę ztrudniającą ochroniarzy z supermarketów. Będzie taniej dużo taniej to pewne, a dowodów na to, że nowy podmiot nieprzygowany nie ma, a czy od razu nie usłyszelibyśmy głosów, że na pewno będzie gorzej.
rodaivuk napisał(a): Jakoś nie słyszę stamtąd jęków i narzekań....

Oj nie byłoby jęków i narzekań ze strony co poniektórych, jakby tak policję na ochroniarzy zamienić.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.01.2014 13:37

rodaivuk napisał(a):Wszyscy pesymiści i fataliści piszący tutaj opierają się na znaniu życia... Nikt nie podał żadnych dowodów na to, że będzie gorzej...

Jeśli o mnie chodzi, nie uważam się za pesymistę ani tym bardziej fatalistę. Jestem bardzo pozytywnie nastawiony do życia. Rzecz w tym, że... Mój system immunologiczny wyposażony jest w taki dodatkowy moduł pt. "nauka na błędach i doświadczeniach". Wybitna pamięć nie jest tu potrzebna - wystarczy się cofnąć o kilkanaście miesięcy. Stadiony na Euro - afera, autostrady - afera (nie jedna), kolejna w Ministerstwie Cyfryzacji, z tych mniej spektakularnych - solna i jajeczna (skrupulatnie zamiecione pod dywan)... O tych o zasięgu lokalnym nie ma co wspominać. Właśnie takie doświadczenia nauczyły mnie tego, że ufam tylko sobie, swoim bliskim i starym sprawdzonym przez lata schematom. :oczko_usmiech:

Pusty śmiech mnie ogarnia, gdy słyszę, że Kraków chce organizować Zimowe Igrzyska Olimpijskie :mrgreen:
Ale to zupełnie inny temat...
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 14:06

realista2 napisał(a):To zamienić Policję na firmę ztrudniającą ochroniarzy z supermarketów. Będzie taniej dużo taniej to pewne,

Podaj dowody. Najlepiej jakieś wyliczenia i wynik przetargu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.01.2014 14:08

greenrs napisał(a):Stadiony na Euro - afera, autostrady - afera (nie jedna), kolejna w Ministerstwie Cyfryzacji, z tych mniej spektakularnych - solna i jajeczna (skrupulatnie zamiecione pod dywan)...

A może tylko rozdmuchane sensacje, które nie znalazły pokrycia w rzeczywistości?

U mnie potrafią z afery zrobić to, że Wisła płynie - jak już nie ma o czym pisać, to się okazuje, że albo tej wody w Wiśle jest za mało, albo za dużo, a wszystkiemu winien jest ... Gagarin ;)

greenrs napisał(a):dodatkowy moduł pt. "nauka na błędach i doświadczeniach"

Odpukać, samoloty i śmigłowce przestały nam spadać, a i krowy mleko dają ;)

greenrs napisał(a):Pusty śmiech mnie ogarnia, gdy słyszę, że Kraków chce organizować Zimowe Igrzyska Olimpijskie :mrgreen:

A czemu? :?

Przy takim podejściu to byśmy jeszcze mieszkania eterem oświetlali, a Łukasiewicz spłonął by na stosie, a tak, popatrz, jaki dobrobyt mają ... Araby i Norwegowie ;)
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 14:09

greenrs napisał(a): Właśnie takie doświadczenia nauczyły mnie tego, że ufam tylko sobie, swoim bliskim i starym sprawdzonym przez lata schematom. :oczko_usmiech:

W niektórych kręgach mówią na to beton :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.01.2014 14:20

weldon napisał(a):
Przy takim podejściu to byśmy jeszcze mieszkania eterem oświetlali, a Łukasiewicz spłonął by na stosie, a tak, popatrz, jaki dobrobyt mają ... Araby i Norwegowie ;)

rodaivuk napisał(a):W niektórych kręgach mówią na to beton :D

Oj tam, oj tam... Nadinterpretacja.

weldon napisał(a):
greenrs napisał(a):Pusty śmiech mnie ogarnia, gdy słyszę, że Kraków chce organizować Zimowe Igrzyska Olimpijskie :mrgreen:

A czemu? :?

Bo my nie mamy Putina :oczko_usmiech:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 07.01.2014 14:29

rodaivuk napisał(a):
realista2 napisał(a):To zamienić Policję na firmę ztrudniającą ochroniarzy z supermarketów. Będzie taniej dużo taniej to pewne,

Śmieciówy z agencji zamiast etatów, umowy o dzieło, emeryci i studenci czyli oszczędności na ZUSie. Socjal zero, emerytury zero. No i likwidacja posterunków w pipidowie. Oj taniej by było, taniej.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 14:37

realista2 napisał(a):
rodaivuk napisał(a):

Śmieciówy z agencji zamiast etatów, umowy o dzieło, emeryci i studenci czyli oszczędności na ZUSie. Socjal zero, emerytury zero. No i likwidacja posterunków w pipidowie. Oj taniej by było, taniej.

Dowody, podaj na to dowody.
I jak to zorganizować żeby emeryci i studenci podlegali pod UoP. Bo przecież PP nie likwiduje sie chyba?
Pitolenie dla pitolenia. Dla zasady.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.01.2014 14:40

realista2 napisał(a): No i likwidacja posterunków w pipidowie.

Tego się akurat doczekasz niebawem.
No, ale nie o tym ten wątek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.