Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przesyłka z sądu lub prokuratury w kiosku Ruchu

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.01.2014 21:57

realista2 napisał(a):... co by nie powiedzieć był to urząd państwowy i instytucja zaufania społecznego. .

Nie tragizuj.
PP to "nie był" ponieważ nadal jest i działa. Z kolei "zaufania publicznego" to już Twoje określenie i na Twój użytek.
Zauważ, że PP była mocą ustaw "wyposażona" w przywilej urzędowego dostawcy wszelkiego rodzaju korespondencji. Jak widać była. Kiedy zniesiono/zmieniono i którą ustawą, że dla oficjalnego dostarczenia korespondencji może być inny podmiot - nie wiem (nie chce mi się szukać).
Ponadto zauważ, że ta cała awantura dotyczy tylko dostawy w jedna stronę, tj. od sądu. PP nadal pozostaje (chyba nie zmieniono) głównym i jedynym punktem gdzie można nadać przesyłkę z wiarygodnym terminem "stempla pocztowego".

Może nie doczytałem .... ale chyba nikt ( w tej naszej dyskusji) nie podniósł kwestii powiadamiania o przesyłce. Pisza w mediach (jak to w mediach) że odbierzemy w kiosku. Rozumiem- odbierzemy w przypadku awiza. Kto pozostawi awizo ???
Za mało wiemy więc nie tragizujmy.

PS
Czy naprawdę myślisz, że w komisji przetargowej zasiadali "same głąby" ? Moim zdaniem zostało sprawdzone wszystko i przynajmniej w dokumentacji wszystko "gra". Reszta wyjdzie w praktyce.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.01.2014 22:21

ASIULA HK napisał(a):
woka napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):Trochę brak Ci pojęcia, ale to juz inna historia.

Nie chce być niegrzeczny w stosunku do Ciebie ale ...... z korespondencją sądową, komorniczą mam do czynienia " za często".
Więc pomyśl, niczym coś napiszesz. :lol:

Dobrze wiedzieć...więc zanim skomentujesz ...pomyśl, niczym coś napiszesz :wink:

...ehhh.
Wnioskuję,że pracujesz w jednej z tych instytucji ( nie dopuszczam inaczej), w takim razie określenie "brak Ci pojęcia" niefortunnie Ci wyszło. ..... "trza" uważać :wink: :papa:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.01.2014 22:26

woka napisał(a): "trza" uważać

Zawsze....i wszędzie :wink: :papa:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 06.01.2014 00:30

woka napisał(a):
PS
Czy naprawdę myślisz, że w komisji przetargowej zasiadali "same głąby" ? Moim zdaniem zostało sprawdzone wszystko i przynajmniej w dokumentacji wszystko "gra". Reszta wyjdzie w praktyce.

myślę, że głównym kryterium tego przetargu była cena jak w 99% przetargów w PL, sprawdzone zostało i zapewne tylko w papierach wszystko gra bo musi, inaczej przetarg by nie był rozstrzygnięty, reszta wyjdzie w praniu i znając realia w PL bajzel będzie niezły i jak zwykle po przysłowiowej du...ie dostanie przysłowiowy Kowalski, który nie odebrał kwita i będzie się musiał tłumaczyć, bo to że w "kiosku" będziesz mógł sobie odebrać polecony to tylko pobożne życzenia tej firmy która wygrała przetarg. i która zostawi Ci awizo w skrzynce, natomiast z tego co czytałem w necie o tym przetargu żadnych umów jeszcze nie podpisano, więc geniuszem nie trzeba być że będzie kupa zamieszania z odbieraniem takich przesyłek z "kiosku", ale to guzik będzie interesowało sąd.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.01.2014 07:58

No cóż, kolejna paranoja jakich wiele w tym Państwie.
Sądy i prokuratura to nie sklep internetowy.
Nawet gdyby oferta PP była droższa to jest to przepływ pieniędzy miedzy dwoma instytucjami państwowymi i polskimi. A tak pół miliarda idzie w świat.

Zastanawiam się jak będzie wyglądał system awizowania. Bo jak pani Krysi z warzywniaka (znaczy z punktu pocztowego) będzie się zupa przypalała to wywali awizo do kosza zamiast donieść do skrzynki. Kto jej co udowodni ?

A nie odebrana korespondencja jest uważana za skutecznie odebraną a obywatel powiadomiony. :?

Całość wpisuje się w ogólny trend jaki w ostatnich latach się obserwuje.
Kiedyś duże instytucje typu poczta, banki (te duże a nie jakieś tam parabanki) telekomunikacja funkcjonowały jak funkcjonowały. Ale z zasady nie były nastawione na to by oszukać obywateli. Dziś chociażby przykład usługi o nazwie neostrada wskazuje, że do nikogo nie można mieć zaufania.

Dżungla...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.01.2014 09:00

A były prowadzone jakieś badania na temat większego zaufania społecznego do skacowanego, kiepsko opłacanego i chodzącego w niewygodnych butach listonosza, niż do pani Krysi gotującej - kurcze, gdzie to tak jest, że pani Krysia gotuje obiady w warzywniaku? :roll: Chyba na Różycu, ale jak gotowała, to nie sprzedawała - obiad w kiosku? :?

Pani Krysia, jak poprosiłem o odłożenie ładnej rzodkiewki jeszcze się nie zdarzyło, żeby o tym zapomniała, a listonoszowi, wsadzanie w szparę w drzwiach awiza, nawet jak jestem w domu, zdarza się nagminnie. Zresztą tak samo proszę dostawców o nie przysyłanie przesyłek PP, ponieważ więcej czasu zajmuje mi dogadanie się z wiecznie śpieszącym się listonoszem, że przesyłkę muszę obejrzeć i sprawdzić przy nich czy nie jest oszukana lub uszkodzona, albo przeczytać podsunięte mi do podpisu dokumenty, niżby to trwało.
Z kurierami jakoś nie mam tego problemu, a to przecież tylko "kierowcy".

Niestety, jak się chce być nowoczesnym ośrodkiem spełniającym ważne funkcje społeczne, to trzeba spełniać warunki do pełnienia takich funkcji, a nie tylko jechać na tym, że "się należy", zresztą naszym kosztem.
PP po prostu kiepsko świadczy usługi.

Pozdrawiam

Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.01.2014 09:30

weldon napisał(a):A były prowadzone jakieś badania na temat większego zaufania społecznego do skacowanego, kiepsko opłacanego i chodzącego w niewygodnych butach listonosza,

Tacy u Ciebie chodzą ? 8O
Nie mam i nie miałem żadnych problemów ani z listonoszami ani z PP. Ani z usługami które świadczą.
Co więcej zawsze korzystam z usług kuriera PP, bo już mnie zna i przyjeżdża wtedy kiedy chce, a nie kiedy mu pasuje. W przeciwieństwie do innych atakujacych mnie telefonami dlaczego nie ma mnie w domu.

Niestety, jak się chce być nowoczesnym ośrodkiem spełniającym ważne funkcje społeczne, to trzeba spełniać warunki do pełnienia takich funkcji, a nie tylko jechać na tym, że "się należy", zresztą naszym kosztem.

Pani Krysia z warzywniaka będzie za to nowoczesnym systemem. :lol:

Nie rozróżniasz działania systemu w którym listonosz zawsze chodzi bo to jego praca od pani Krysi która na fuchę będzie roznosić awiza ? Albo trzymać listy polecone.
Nawet nie komentuje, bo chyba żart sobie zrobiłeś z rana tym postem :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2014 09:36

Mieszkańcy Gajkowa (gm. Czernica pod Wrocławiem) znaleźli w lesie stertę płonących listów. Z pogorzeliska wyciągnęli nadpalone rachunki i wyciągi bankowe, niektóre otwarte

Cały tekst: http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3577 ... z2pbagtTpw

albo

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /120329867
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.01.2014 09:53

Kiepura napisał(a):Pani Krysia z warzywniaka będzie za to nowoczesnym systemem. :lol:

Upraszczając próbujesz zdyskredytować firmę, która, jakby nie patrzeć, okazała się lepsza, niż ta "profesjonalna" Poczta Polska.
Skoro wygrała, to widocznie okazała się bardziej przygotowana do pełnienia tych obowiązków, a jak nie, to, zdaje się, daleko od prokuratur i sądów nie będą, to się im przyjrzą ;)

Widzisz, ja nie uważam, że to jest dobrze, że państwowe instytucje, które kiedyś były synonimem zaufania i poważania osiągają dno, tylko nie wydaje mi się, że powinniśmy utrzymywać ten stan na siłę.
No bo skoro tak, to trzeba zlikwidować lokalnych przewoźników i dofinansować PKS, PKP i kolejkę na Kasprowy oraz zamknąć ten bazarowy TVN, Polsat i zakazać rozpowszechniania anten satelitarnych, żeby ludzie oglądali tylko "profesjonalne" dwa kanały telewizji publicznej.

Poczta, jak wyciągnie wnioski, to może się przeorganizuje i odzyska rynek który dziś, niestety, traci.
Ale takie właśnie są konsekwencję wydawania świętych płyt za publiczne pieniądze ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.01.2014 10:19

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Pani Krysia z warzywniaka będzie za to nowoczesnym systemem. :lol:

Upraszczając próbujesz zdyskredytować firmę, która, jakby nie patrzeć, okazała się lepsza, niż ta "profesjonalna" Poczta Polska.
Skoro wygrała, to widocznie okazała się bardziej przygotowana do pełnienia tych obowiązków,

Na podstawie czego tak sądzisz. Jakieś referencje, lata doświadczeń, czy tylko papierowe deklaracje i niższa cena ? Słyszałeś kiedykolwiek o takim tworze.

Poczta Polska to instytucja strategiczna dla państwa a ty porównujesz ją do przewoźników. 8O
PP zawsze będzie droższa od bazarowego dostarczyciela paczek, bo ma ustawowe obowiązki. Na przykład utrzymywania placówek w małych miejscowościach.
PP traci rynek ?
Dawniej w okolicy miałem jedną pocztę. Teraz mam trzy. We wszystkich kolejki.

Każdy absurd można wytłumaczyć, ale są jakieś granice.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.01.2014 10:43

Kończąc moje posty w tym watku napisze tylko, ze na ten moment, ta firma, ktora wygrala, w ogole do niczego nie jest przygotowana. :papa:
Ostatnio edytowano 06.01.2014 11:20 przez ASIULA HK, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.01.2014 10:48

Kiepura napisał(a):Na podstawie czego tak sądzisz.

Na podstawie wyniku przetargu.

Uważasz, że został źle przeprowadzony lub, co gorsza, że zostało popełnione przestępstwo?
No to powinna się tym zająć prokuratura. Jak się zajmie, sprawa trafi do sądu, a potem zapadnie wyrok skazujący, w wyniku którego zostanie rozwiązana umową z tymi od "warzywniaków" to ja ci przyznam całkowitą rację, natomiast, póki co, widzę tylko jedno - Poczta Polska jest na tyle źle zarządzana, że traci rynek i to, co się stało, powinno diametralnie zmienić sposób jej zarządzania, bo dziś, na szczęście, nie wystarczy być

Kiepura napisał(a): strategiczna dla państwa
ale jeszcze trzeba być dla tegoż państwa instytucją przydatną, a nie tylko ostoją kolegów.

Powtarzam - to nie jest dobrze, że tak się stało, ale też daleki jestem od tego, żeby takie instytucje jak Poczta Polska utrzymywać za wszelką cenę, tylko dlatego, że ... są.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.01.2014 11:19

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Na podstawie czego tak sądzisz.

Na podstawie wyniku przetargu.

:D

Powtarzam - to nie jest dobrze, że tak się stało, ale też daleki jestem od tego, żeby takie instytucje jak Poczta Polska utrzymywać za wszelką cenę, tylko dlatego, że ... są.

Policji tez bym nie utrzymywał. Solid będzie tańszy.
Sądy, po co nam sądy. Dawniej były prywatne i byliśmy potęgą.
Armia... a przepraszam armię już zlikwidowaliśmy.

Rząd, o zacząłbym od tego.
Dobry rząd jest w Londynie, można by wynająć. Wyszło by na pewno taniej.

Ewentualnie ten z Brukseli można by wziąć, drogi ale na pewno będzie się pchał.
A przetarg na pewno by wygrali. :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.01.2014 11:33

Zepchnąłeś mnie z podium ;)

Słuchaj, gdyby nie jedna informacja w jakiejś tam gazecie, to tak naprawdę pies z kulawą nogą nie zauważył by, że zaszła jakaś zmiana.
Przesyłki, awiza itd. pewnie nie będą dostarczane gorzej, niż do tej pory, ale świat jest pełen tych "wiedzących lepiej" więc można spokojnie zrobić aferę na zaś.
Jutro zrobimy z czegoś innego - w sumie może być ten Solid zamiast policji. Podoba mi się :D
(Tylko dlaczego Solid? :?
;))

Mz aferą jest nie to, kto wygrał, ale to, że taka instytucja jak Poczta Polska przegrała i to kolejny raz.
Oczywiście można się doszukiwać teorii spiskowej, ale mi się zdarzało mieć trochę do czynienia zarówno z zarządem jak i, przede wszystkim, ze związkami zawodowymi w tej instytucji i nie dziwię się, że pierwsza lepsza firma, po prostu lepiej zarządzana, wyrugowała ich z rynku.

Niestety, ale jeżeli nie zmieni się sposób zarządzania w tego typu instytucjach, to trzeba będzie się z tym pogodzić i to jest przykre. W każdym razie, ja bym nie szukał winnych gdzie indziej, niż w samej Poczcie Polskiej.

Natomiast, to powtarzam, jeżeli przetarg wygrany został w sposób nieuczciwy lub świadczenie usług przez tę firmę będzie robione nierzetelnie, to prawdopodobnie szybko dowiemy się o tym z kolejnego artykułu i pewnie ktoś inny zajmie ich miejsce.
Może to będzie i Poczta, ale pod warunkiem, że tym razem spełni warunki przetargu, czego im życzę, bo nie zależy mi na likwidacji tego typu, tradycyjnych już, instytucji.

PS i nie przesadzaj z tym "państwowym". To wymysł komunistów, że tylko "państwowe" jest dobre, a każdy prywaciarz to złodziej ;)
Przed wojną było sporo strategicznych, prywatnych, zakładów i jakoś działały z korzyścią dla Państwa.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.01.2014 12:11

weldon napisał(a):
PS i nie przesadzaj z tym "państwowym". To wymysł komunistów, że tylko "państwowe" jest dobre, a każdy prywaciarz to złodziej ;)

Nie każdy prywaciarz to złodziej, a nawet zdecydowana większość nie. Ale jak spółka jest zarejestrowana na Cyprze czy gdzie tam jeszcze to raczej mówimy o kapitale spekulacyjnym.

Znasz jakąś aferę, która była by w Polsce wyjaśniona ?

Przed wojną było sporo strategicznych, prywatnych, zakładów i jakoś działały z korzyścią dla Państwa

Niech pomyślę.
Poczta Polska, Telegraf i Telefon - komunista* Kwiatkowski upaństwowił.
Polskie Koleje Państwowe - jak wyżej państwowe.
Armia - to wiadomo, ale to ten obrzydliwy socjalista Piłsudski wymyślił.
Policja Państwowa - a to już nie wiem komu zawdzięczamy, ale nazwa obrzydliwa, na całe szczęście komuniści przekazali w ręce obywateli no i nazwa przyjazna - MO,
Sądy - państwowe 8O
Prokuratura - obrzydliwie państwowa,
Przemysł zbrojeniowy - różnie ale sporo we władaniu skarbu państwa.
Rząd - no ten nie tylko państwowy ale i polski 8O

A współcześnie:
Deutsche Post - obrzydliwe 100 procent w rękach Merkel,
Deutche Bahn - jak wyżej,
i wisienka na torcie DHL - sto procent własności skarbu państwa BD 8O
Jak coś się zmieniło ostatnio w tym zakresie w Niemczech to niech ktoś skoryguje.

* - oczywiście to ironia Kwiatkowski nie był komunistą
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.