Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przesyłka z sądu lub prokuratury w kiosku Ruchu

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.01.2014 12:54

Kiepura napisał(a):Przemysł zbrojeniowy - różnie

Ano właśnie różnie ;)

Słuchaj, problem w tym, że tak naprawdę, to ani mi, ani tobie takie coś, jak utrata rynku przez państwowe firmy się nie podoba.

Tyle, że to nie polega na tym, czy mi się coś podoba, czy nie, tylko na tym, że one są słabe, coraz słabsze, a nie na tym, że ktoś wygrywa przetargi w sposób nieuczciwy - a takie mam wrażenie, czytając tę dyskusję, że "lepiej by było, żeby Poczta, za wszelką cenę, wygrała ten przetarg, bo na pewno przegrała w sposób nieuczciwy".

Ja bym wolał żeby wygrała dlatego, że jest lepsza, a nie dlatego, że tak ma być i koniec.

Na tym, że "tak ma być", to korzysta cala masa Leśnych Dziadków, których nijak nie idzie wykurzyć z państwowych spółek i może lepiej, żeby jakiś zimny prysznic się na nich polał?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.01.2014 13:30

No tylko nie mówimy o jakiś tam przesyłkach tylko przesyłkach z sądu.
Gdyby chodziło o przetarg na korespondencje z Petrochemii Płockiej to co innego.
Sądy, urzędy państwowe itd, korespondencja tych instytucji powinna być wyjęta z przetargów.
Wiem, wiem unia...

A przed wojną nie tylko PPTiT świadczyły usługi donosicielskie :wink: .
W Krakowie byli np. tacy Eskpresi.

Obrazek

O których to krąży anegdotka*

Pewien starszy pan wezwał ekspresa do Grand Hotelu:
- Mój dobry człowieku. Masz tu list, pójdziesz na Zwierzyniec. Tam mieszka pan Juliusz Kossak, malarz. Oddasz ten list i poczekasz na odpowiedź.
Po godzinie ekspres stawił się z powrotem.
- No co, załatwiłeś jak należy?
- Tak jest, proszę jaśnie pana. Ino my z kolegą Antonim uchwalili, że on się nie nazywa Kossak, ino Nowak, i nie Juliusz, ino Franciszek, a miszko nie na Zwierzyńcu, ino na Kleparzu, a wcale nie jest malarz, ino fryzjer. I pedział, co odpowiedzi nijakiej nie bandzie!

No Ci Ekspresii pewnie każdy przetarg by wygrali.
Tylko nikt przy zdrowych zmysłach w sądzie by im przesyłki nie dał. :D

* Zdjęcie i anegdotka za A.Kozioł "Na krakowskim Rynku" i DP
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.01.2014 13:37

OK, miałam się nie odzywać, ale...jeszcze jeden, na prawdę ostatni wtręt.
Otóż, moje wypowiedzi nie dotyczyły uczciwości, czy też nieuczciwości przetargu...ale tego, że obecna firma, jak na razie, nie bardzo jest przygotowana do prowadzenia tego typu usług.

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2014 17:24

Dywagujecie tutaj o kioskach Ruchu, a ja się zaczęłam zastanawiać, gdzież u mnie w mieścinie jeszcze coś takiego jest ? No nie ma. Jakieś saloniki prasowe niby są, ale to zupełnie inna firma. Paradoksalnie na pocztę mam o połowę krótszą drogę (liczoną nota bene w kilometrach) niż do jakiegoś saloniku, więc ... oby mnie już wszelkie awiza sądowe omijały. :lol:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 06.01.2014 18:53

weldon napisał(a):
Tyle, że to nie polega na tym, czy mi się coś podoba, czy nie, tylko na tym, że one są słabe, coraz słabsze, a nie na tym, że ktoś wygrywa przetargi w sposób nieuczciwy - a takie mam wrażenie, czytając tę dyskusję, że "lepiej by było, żeby Poczta, za wszelką cenę, wygrała ten przetarg, bo na pewno przegrała w sposób nieuczciwy"
może i są słabe ale tylko dlatego że wszelkie instytucje państwowe stanowią swoistą przechowalnie po każdych wyborach w tym kraju dla tzw. kolesi których trzeba gdzieś poupychać w zamian za koalicje czy głosowanie za taką czy inną ustawą, poza tym jak pisałem dopóki głównym kryterium takich przetargów będzie cena to tak zawsze będzie, bo podejrzewam że PP wyliczyła zaproponowaną kwotę na podstawie tego co miała wcześniej dopóki miała monopol na przesyłki z sądów i prokuratur biorąc pod uwagę m.in stałe utrzymywanie placówek(umowy o pracę dla ludzi w tych placówkach, dowoź korespondencji do nich, utrzymywanie pomieszczeń(nie zawsze własnych) więc opłaty za ich wynajem, ogrzewanie, prąd i inne koszta, pełne świadczenia listonoszy -czyt normalne umowy na pracę itd, a prywaciarz pojechał po kosztach i w porównaniu z PP wyszło mu ileś tam mln złotych taniej bo placówek utrzymywać nie musi, pracowników zatrudni na umowy śmieciowe bądź w najlepszym przypadku na umowę o dzieło, jak patrzeć to na to z takiej strony to nigdy PP nie będzie konkurencyjnie cenowa z taką firmą, ale skoro i sądy i prokuratory są w 100% państwowe tak samo jak PP to po jaką cholerę organizować na coś takiego przetarg i prawie 500mln puszczać w obieg po świecie, nie lepiej żeby te pieniądze krążyły pomiędzy instytucjami państwowymi i zostawały w Polsce.
.

Ja bym wolał żeby wygrała dlatego, że jest lepsza, a nie dlatego, że tak ma być i koniec.

Na tym, że "tak ma być", to korzysta cala masa Leśnych Dziadków, których nijak nie idzie wykurzyć z państwowych spółek i może lepiej, żeby jakiś zimny prysznic się na nich polał?
to akurat pobożne życzenie bo te "leśne " dziadki czyt. dyrektorzy i inni z góry, trwać będą dalej, a po dup...e dostaną ci pracownicy najniżej, bo to placówki najmniejsze będą likwidowane tam gdzie nie ma żadnego dyrektora-kolesia i innych "leśnych" ludków, a tylko szeregowi pracownicy bo ich najłatwiej się pozbyć. Zobacz co sie porobiło w PKP kiedyś było tylko PKP teraz tam to tylko same spółki spółeczki(jedna odpowiedzialne za tory inna za trakcję jeszcze inna przewozy regionalne , inna za przewozy krajowe do tego cargo i masa innych) w każdej prezes, vice prezes i inne szychy wytłumacz po co są one tworzone jak nie właśnie takie przechowalnie :?: A pociągi jeżdżą jak chcą więc po co takie rozbicie jednej firmy na spółki córeczki??
[/color]

Nie było by wokół tego przetargu tyle rozgłosu i całej tej dyskusji gdyby nie chodziło o przesyłki z sądów czy prokurator bo to stricte dotyka obywatela i to na jego niekorzyść bo są paragrafy na to, jak taki polecony uznawany jest za doręczony mimo że się go na oczy nie widziało.
Ostatnio edytowano 06.01.2014 19:08 przez barti75, łącznie edytowano 2 razy
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.01.2014 18:58

Kenik napisał(a):Dywagujecie tutaj o kioskach Ruchu, a ja się zaczęłam zastanawiać, gdzież u mnie w mieścinie jeszcze coś takiego jest ? No nie ma. Jakieś saloniki prasowe niby są, ale to zupełnie inna firma. Paradoksalnie na pocztę mam o połowę krótszą drogę (liczoną nota bene w kilometrach) niż do jakiegoś saloniku, więc ... oby mnie już wszelkie awiza sądowe omijały. :lol:

Marudzisz. Odbierzesz w mięsnym. Będą leżały między flakami a wątróbką.
:D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.01.2014 19:08

ASIULA HK napisał(a):..ale tego, że obecna firma, jak na razie, nie bardzo jest przygotowana do prowadzenia tego typu usług. :papa:

To już coś. 8O
Wnioskując po formie, stylu i treści wypowiedzi masz wiadomości z tzw. pierwszej ręki.
Nie piszesz "moim zdaniem" , "wedle mnie" więc podaj źródło ( aby się nie okazało, że powielasz plotki lub jeszcze coś gorszego).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2014 19:13

Kiepura napisał(a):
Marudzisz. Odbierzesz w mięsnym. Będą leżały między flakami a wątróbką.
:D

No nie, do mięsnego mam jeszcze dalej :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.01.2014 19:22

weldon napisał(a):Mz aferą jest nie to, kto wygrał, ale to, że taka instytucja jak Poczta Polska przegrała i to kolejny raz.

Dokładnie tak.

Odnośnie sytuacji: ja nie jestem pesymistą. Ten co wygrał (ktokolwiek by to był) wie co wygrał i wie jakiemu zadaniu ma sprostać.
W dokumentacji przetargowej jest (musi być) zapisane co, kto, dla kogo, w jakim czasie, za ile, ......
jak również jest mowa o kaucji zabezpieczającej.
Jeżeli to ja bym był tym "wygranym" to wiedziałbym co mam robić. PGP jako "wygrana" - nie sądzę aby nie wiedziała.
Duża firma więc fachowców tam od liku i znają wysokość kaucji. Można stracić więc .....
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.01.2014 20:09

Jak były przetargi na autostrady to tez wszyscy byli optymistami. Wygrały najtańsze firmy, świetnie przygotowane, nowa jakość itd.
A potem było co było. Czyli bankructwa i utopienie całej branży. Bo cena z góry była nierealna.

Ktoś daje tania ofertę a jest zupełnie nieprzygotowany. Zgarnia kasę a kaucje to sobie możesz w mięsnym szukać. Ewentualnie renegocjuje kontrakt bo coś tam. Standard w gospodarce obecnie.

A co z tego ma obywatel ? Poza iluzoryczną oszczędnością ?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.01.2014 08:25

Kiepura napisał(a):....

Można przyjąć stanowisko totalnej krytyki. Można ...
Zadziwiającym jest fakt, że jeszcze nic do końca nie wiadomo a już krytyka na max.

(Jakieś medium napisało " w kiosku" i już wszyscy piszą "kiosk". Skąd wiemy czy aby to będzie faktycznie kiosk, może być np. komisariat Policji ( żartuję).) :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.01.2014 09:14

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.01.2014 09:40

Janusz Bajcer napisał(a):Trochę o przetargu:

Jednym z warunków przetargu było posiadanie przez operatora placówki w każdej gminie.

Z tego co pamiętam, to ostatnie protesty w PP odnosiły się właśnie do likwidacji placówek, a obligująca Pocztę ustawa o utrzymaniu określonej liczby placówek na ilość mieszkańców uznana była za generującą koszty i powodowanie zmniejszenia konkurencyjności Poczty.

Jedyną szansą dla Poczty jest poważna porażka jej konkurenta w realizacji kontraktu z wymiarem sprawiedliwości.

Piękne ... :D Już to widzę, jak wieczorami Zarząd Poczty odmawia ...

Gdy wieczorne zgasną zorze,
zanim głowę do snu złożę,
modlitwę moją zanoszę,
Bogu Ojcu i Synowi.
Dop...cie PGP-owi!
Dla siebie o nic nie wnoszę,
tylko mu dosrajcie, proszę!
;)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.01.2014 10:01

weldon napisał(a):
Poczta, jak wyciągnie wnioski, to może się przeorganizuje i odzyska rynek który dziś, niestety, traci.

Owszem traci, ale moim zdaniem nie wskutek radykalnego obniżenia jakości usług a raczej rozwoju nowoczesnych technologii jak np. internet. Kiedyś z każdym rachunkiem latałem na pocztę, teraz wszystko opłacam przez internet. I sama PP nie ma na to wpływu i nawet w jakiś tam sposób próbuje za postępem nadążać (niedawno wprowadzone pocztówki internetowe, śledzenie przesyłki w internecie). Ja osobiście pogorszenia jakości usług świadczonych przez PP nie zauważyłem a nawet uważam, że jest o wiele lepiej niż kiedyś. Brak mi jedynie pięknych kolorowych znaczków, takich jakie były kiedyś :D
Co firm kurierskich, mam różne doświadczenia - zarówno dobre jak i złe, z przewagą tych złych niestety :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.01.2014 10:14

greenrs napisał(a):Owszem traci, ale moim zdaniem nie wskutek radykalnego obniżenia jakości usług a raczej rozwoju nowoczesnych technologii jak np. internet.

No ale póki co, sąd nie będzie wysyłał powiadomień mailami, więc powinna skoncentrować się właśnie na takich usługach, do których została stworzona.

Niemniej to dość ważne, co napisałeś - może, po prostu, powinniśmy przyzwyczaić się do tego, że taka instytucja jak Poczta Polska powoli staje się archaizmem i póki nie zmieni całkowicie swojego przekroju, na taki, jaki oferują konkurenci, to wkrótce zostaną po niej tylko co bardziej zabytkowe obiekty, w których będzie można wnukom pokazać, na czym kiedyś polegało pisanie listów i o co chodziło ze zbieraniem znaczków pocztowych.

Swoją drogą, kiedyś zapraszało się do siebie dziewczyny pod pozorem pokazania klaserów ze znaczkami, a dziś?
Zbiór sms'ów i maili? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.