Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przesyłka z sądu lub prokuratury w kiosku Ruchu

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 08.01.2014 13:51

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2014 14:44

mysiaty napisał(a):Gdyby ktoś był zainteresowany
http://prawo.rp.pl/artykul/757643,10773 ... blemy.html

Nie wiem, ale pod linkiem jest tylko jedno, zdawkowe zdanie, że: "Obowiązujące od stycznia nowe zasady doręczeń korespondencji sądowej rodzić mogą nieznane dotychczas problemy" i nic więcej.

Tak ma być?

Bo jak tak, to się zbytnio nie wysilili :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 08.01.2014 15:30

weldon napisał(a):
Vjetar napisał(a):Niech sprawdzi czy ma daleko.

Sprawdził ;)

Ja też.
U mnie natomiast chyba się pomylili albo jakiś nie znający terenu ( albo wszyscy ich pogonili a rożnego rodzaju punktów cała masa)
Dla mojego kodu pocztowego po odbiór musiałbym drałować około 5 km. ( kolportaż ulotek)
Mam bliżej - tak z 300-400 m ale to inny kod pocztowy. (kiosk)
W takim razie od tej chwili protestuję i narzekam. :wink: Do poczty mam "rzut beretem".
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.01.2014 17:04

http://www.pgpsa.pl/zasieg-dzialania/
i nie zanosi.
:mrgreen:

No to sobie sprawdziłem :wink: 80-100 m dalej niż osiedlowa poczta. :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 08.01.2014 19:25

woka napisał(a):
rodaivuk napisał(a):Roi się też od takich co wytłumaczą ci, że nikt im nie wmówi, że czarne jest czarne a białe jest białe.

Wnioskuje, że to do Kiepury. :D

Ależ skąd. Bocian to przecież sympatyczny, nie szukający na forum zaczepki facet.
Takie ogólne filozoficzne przemyślenia go naszły.

woka napisał(a):Jam żem jest apolityczny ( tam mi się wydaje) ale jeżeli miałbym wybierać ( a przecież wybieram) to do "daltonistów" mam tak jak stąd na księżyc i z powrotem. :wink:
Trza być dobrej myśli .... o resztę zadbam sam. :wink:
Nie jestem PP ani PGP, nie znam ich realiów ( bo tam nie pracuję) ale gdybać można. Jakby to gdybanie jeszcze poprowadzić w nastroju negatywnym ( czyli z pomyjami) to od razu człek zdrowszy. :D Przynajmniej niektórzy. :wink:

Ja widzisz jestem głęboko partyjny.
Partia Wolności, Prawa, Rozumu i Zdrowego Rozsądku to mój wybór.
Że jeszcze nie założyli :?
Nic dziwnego. Słabe poparcie społeczne by miała.

Drugiej części Twojego wywodu przez grzeczność nie komentuje.
Powiem tylko tyle, że wiele tu, jak to byłeś uprzejmy grzecznie nazwać, pomyj wylałem i większość się sprawdziła. :roll:

woka napisał(a):Do poczytania ( jeżeli kogoś interesuje) .... komentarze podobne jak tutaj. :wink:

http://forbes.onet.pl/rafal-brzoska-nie ... 4,1,1.html

Komunały i zwykłe kłamstwa.
Jak chociażby to

gdzie w większości placówek PP i to nawet w dużych miastach, np. w Krakowie, godziny otwarcia to 9.00-16.00

Tutaj można sprawdzić w jakich godzinach czynne są urzędy pocztowe w Krakowie

http://placowki.poczta-polska.pl/#komunikat

Dla tych którym się nie chce szukać - większość jest czynna do 19 lub 20, niektóre do 21.

Choć oczywiście są takie które czynne są do 16.
To znaczy jedną znalazłem.
Na Wzgórzu Wawelskim.
Niedopuszczalna dyskryminacja kilkudziesięciu mieszkańców dzielnicy Wawel przez PP. :lool:

http://www.pgpsa.pl/zasieg-dzialania/
i nie zanosi.
:mrgreen:

Sprawdziłem.
Na pocztę mam spacer 500 m.
Do punktu tego czegoś 5 km samochodem. :twisted:
Kilkanaście tysięcy osób mojej dzielnicy ma tak samo.
Za to kilkanaście tysięcy sąsiedniej ma 5 czy 6 punktów w promieniu 1 km :lool:
Ale liczba w Krakowie się zgadza. Do przetargu mogli stawać.
Standard. Wygrać przetarg, a potem się zobaczy. Że śmieciami było tak samo.

Ciekawe jak zabezpieczone będą owe listy w kiosku Ruchu. Kiosku, który każdy gimbus jest w stanie obrobić.

No, ale nie ma co, to czy tamto, PGP było najlepsze.
W końcu wygrało przetarg i to jest koronny argument. :lol:

To pisałem ja, świetnie czujący się w okrążeniu, wypatrujący wroga, utajniony zwolennik Prezesa. :papa:

PS. I nieśmiało tylko powiem, że pisma z sądu to niekoniecznie sprawy karne. W większości przypadków jednak nie. Kiedyś prowadziłem sprawę o ubezwłasnowolnienie. Kilka listów w miesiącu. W każdym sąd dawał 7 dni na doniesienie, załatwienie, zapłacenie. Gdyby choć jeden nie doszedł, cała procedura byłaby zawieszona lub powtarzana od początku. Każdy kto się zetknął z takimi sprawami wie, że każdy dzień zwłoki oznacza często cierpienie wielu ludzi.

Edit. Rozbiła mi system lokalizacja. Już sobie wyobrażam awizo z adnotacją:

Twoje niezwykle ważne pismo jest do odbioru w "kiosku koło bloku"

(patrz kod pocztowy 30-058 - dla nie Krakowian: ul. Lea ma kilka kilometrów długości, ciągnie przez ćwierć miasta a bloków ma ho, ho...)

No, ale nie ma co są najlepiej przygotowani :lol:
Ostatnio edytowano 08.01.2014 20:00 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 08.01.2014 19:52

weldon napisał(a):
mysiaty napisał(a):Gdyby ktoś był zainteresowany
http://prawo.rp.pl/artykul/757643,10773 ... blemy.html

Nie wiem, ale pod linkiem jest tylko jedno, zdawkowe zdanie, że: "Obowiązujące od stycznia nowe zasady doręczeń korespondencji sądowej rodzić mogą nieznane dotychczas problemy" i nic więcej.

Tak ma być?

Bo jak tak, to się zbytnio nie wysilili :D

Jest dostępny cały artykuł napisany przez adwokata z Warszawy :-)
Trzeba zjechać na dół strony ,założyć konto i jest bezpłatny dostęp do 35 artykułów.
Byłem zbyt leniwy,konta nie zakładałem, kupiłem w kiosku wersję papierową.
Nie oczekuj rewelacji, ale gościu zwraca uwagę, gdzie mogą pojawić się problemy.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2014 20:07

mysiaty napisał(a):Jest dostępny cały artykuł napisany przez adwokata z Warszawy :-)

Dzięki :D
Chyba sobie daruje to zakładanie konta.

Pomijam, że też się zastanawiam nad tym, jak te wszystkie przesyłki będą teraz nadawane (a jak, w zasadzie, były nadawane do tej pory? Na poczcie, czy przyjeżdżał kurier? Teraz pewnie też będzie przyjeżdżał co jakiś czas, lub na wezwanie kurier? Może to nawet będzie lepiej?), ale nie wiem skąd pomysł, że "pani z warzywniaka" będzie się bardziej opłacało pójść raz, drugi, trzeci, zostawić awizo, poczekać, wydać itd., a nie, że będzie zorganizowany (a może już jest) system doręczania przesyłek do rak własnych?
Tym bardziej, że mówimy o firmach, których godziny pracy są lepiej dostosowane do tego, jak działają ich potencjalni odbiorcy, niż jak to organizuje poczta, która wysyła posłańców tylko w porze godzin porannych, a więc pracując normalnie nie mam szans na spotkanie z listonoszem.

W sumie, tylko na głos myślę ;), to nie wiem czemu tej całej PGP nie przyszło do głowy podpisać umowę z jakimś dostawcą pizzy, bo kto jak kto, ale oni dość szybko i sprawnie dostarczają swój towar do klientów 8)
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 08.01.2014 20:46

Kiepura napisał(a):Ależ skąd. Bocian to przecież sympatyczny, nie szukający na forum zaczepki facet.

Sądzisz, że jesteś na tyle ważny aby szukać z tobą zaczepki? Mylisz się.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 08.01.2014 20:58

weldon napisał(a):W sumie, tylko na głos myślę ;), to nie wiem czemu tej całej PGP nie przyszło do głowy podpisać umowę z jakimś dostawcą pizzy, bo kto jak kto, ale oni dość szybko i sprawnie dostarczają swój towar do klientów 8) [/color]

Słusznie - mam blisko. Albo w sieci sklepów Familii - mam na podwórku :D :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 08.01.2014 21:11

rodaivuk napisał(a):
Kiepura napisał(a):Ależ skąd. Bocian to przecież sympatyczny, nie szukający na forum zaczepki facet.

Sądzisz, że jesteś na tyle ważny by z Tobą w ogóle rozmawiać. Mylisz się.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 08.01.2014 21:42

Kiepura napisał(a):
rodaivuk napisał(a):

Sądzisz, że jesteś na tyle ważny by z Tobą w ogóle rozmawiać. Mylisz się.

I tego się panie z okrążenia trzymaj.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 11.01.2014 21:48

To już z życia. Tak to teraz działa:
Po powrocie z pracy moja znajoma znalazła w skrzynce pocztowej awizo, że przesyłka z sądu czeka na nią w sklepie z alkoholem tuż przy przystanku PKP Warszawa Wola. Niezwłocznie udała się do wyznaczonego punktu gdzie otrzymała informację od ekspedientki, że owa ekspedientka nie przeszła żadnego szkolenia, nie wie jak się wydaje takie przesyłki i w związku z tym listu nie wyda, po czym grzecznie, ale stanowczo pokazała na drzwi.

PS. jeśli ktoś miał już do czynienia z nową pocztą, dajcie znać jak to działa.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.01.2014 02:05

realista2 napisał(a):To już z życia. Tak to teraz działa:
Po powrocie z pracy moja znajoma znalazła w skrzynce pocztowej awizo, że przesyłka z sądu czeka na nią w sklepie z alkoholem tuż przy przystanku PKP Warszawa Wola. Niezwłocznie udała się do wyznaczonego punktu gdzie otrzymała informację od ekspedientki, że owa ekspedientka nie przeszła żadnego szkolenia, nie wie jak się wydaje takie przesyłki i w związku z tym listu nie wyda, po czym grzecznie, ale stanowczo pokazała na drzwi.

PS. jeśli ktoś miał już do czynienia z nową pocztą, dajcie znać jak to działa.

I nie kazali jej przyjść w marcu :roll:
Spotkałam sie z podobna sytuacją, tylko, ze powiedziano kobiecie, że teraz nic, pomimo awiza, dla niej nie ma, ale moze w marcu będzie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 12.01.2014 09:54

ASIULA HK napisał(a):...powiedziano kobiecie, że teraz nic, pomimo awiza, dla niej nie ma, ale moze w marcu będzie.

Zmień miejsce zamieszkania, w Twoim rejonie mieszkają "jacyś-tacy".
Wysyłają awizo do nie istnejącej przesyłki. 8O ( słabo w to wierzę)

U mnie działa dobrze. Przychodzi facet, na szyi identyfikator, .... ( do sąsiada to było ale widziałem )
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.01.2014 10:20

woka napisał(a):Wysyłają awizo do nie istnejącej przesyłki. 8O ( słabo w to wierzę)

realista2 napisał(a):l Bareja by tego nie wymyślił.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.