Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o pomoc: okolice Zadaru czy okolice Splitu??

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
furo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) furo » 08.07.2010 09:32

Witam:)

W tym roku pierwszy raz zamierzam się wybrać do Chorwacji. Data wyjazdu 30.08.2010 - wyjazd na 14 dni. Przeglądałem forum i wytypowałem na razie dwa miejsca w które chciałbym się wybrać:
- okolice Zadaru
lub
- okolice Splitu

Proszę o pomoc, która okolica jest bardziej malownicza, a dokładnie zależy mi na:
- pięknych bardziej kameralnych plażach (np. coś takiego jak plaża Nugal)
- plażach gdzie będę mógł wypożyczyć rower wodny lub kajak
- plażach gdzie będę mógł "nurkować" z rurką i maską i będę mógł zobaczyć coś ciekawego:)
- chciałbym również udać się w jakiś ciekawy rej statkiem
- jakieś ciekawe osobliwości natury (o wiele bardziej zależy mi na pięknych widokach, fajnych naturalnych miejscach niż na zabytkach)

Jeziora Plitwickie zaliczam pod drodze. Jadę w ciemno bez miejsca noclegowego.

A może ktoś poleca jakieś inne miejsce??

Z góry dziękuję za pomoc!!

pozdrawiam
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 08.07.2010 10:29

Witam
Koniec sierpnia tylko w ciemno, wolne kwatery do wyboru do koloru, tylko w okolicy Zadaru zjedź z autostrady na starą drogę Jadrankę i gdzie się wam spodoba tam się zatrzymajcie.Naprawdę trudno doradzić, WAŻNE byście szukali kwatery przed południem, nie wieczorem, przy negocjacji ceny macie przewagę nad gospodarzem! :D

Miłego wypoczynku

pozdrav
furo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) furo » 08.07.2010 10:40

a mozesz mi powiedziec ile moge zaplacic za kwatere/domek dla 2 osob z widokiem na morze??
kirke18
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kirke18 » 08.07.2010 11:02

Na początek polecam okolice Zadaru. Zdecydowanie w ciemno.
Za 10 EU za osobę/doba znajdziesz spokojnie.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 08.07.2010 11:07

furo napisał(a):a mozesz mi powiedziec ile moge zaplacic za kwatere/domek dla 2 osob z widokiem na morze??

zdecydowanie nie więcej niż 25Euro
furo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) furo » 08.07.2010 11:12

a czy możecie polecić jakąś miejscowość w tej okolicy z piękną plażą i domkami nad samym morzem??
z góry dziękuję:)
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 08.07.2010 12:11

bonar napisał(a):
furo napisał(a):a mozesz mi powiedziec ile moge zaplacic za kwatere/domek dla 2 osob z widokiem na morze??

zdecydowanie nie więcej niż 25Euro

jest też tak, że trzeba drugiemu zaufać. Koniec sierpnia, jedź w ciemno, w tym czasie jesteś wygrany - masz tanie owoce :lol:

pozdrav
furo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) furo » 08.07.2010 12:46

Do cromaniak:)-

Po twojej nazwie widzę, że jesteś maniakiem chorwacji:) W twojej opini jaki byłby najlepszy region na pierwszy wyjazd do chorwacji? CO chciałbym zobaczyć napisałem wyżej. Będę samochodem więc ze zwiedzaniem okolicy nie będzie problemu:)

Liczę na pomoc;)

dziękI!!
kirke18
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kirke18 » 08.07.2010 13:13

Ja w tym roku ponownie wybieram Bibinje (po 29 sierpnia), dlatego m.in., że wybiorę kwaterę (jedną z wielu :) ) http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/bibinje/ nad samym morzem (około 10 m) i będzie piękny widok na wyspy, statki, łodzie i ...morze :D .
Kupię winko i śliwowicę u stareńkiego Chorwata, który ma super produkcję w domku przy przejściu pod linią kolejową.
W Bibinje mam sklepy samoobsługowe, targ, piekarnie, bankomat, konoby, pizzernie.

Z Zadaru popłynę na Kornaty do wyspy z jeziorem. W Zadarze odwiedzę morskie organy i wystawy w muzeach
http://www.tzzadar.hr/

Może wpadnę do Rażańca? (byłam tam w 2000 roku) A może popłynę promem na Ugljan? Pasman?

Bardzo już tęsknię do mojej Chorwacji...
Pozdrawiam.
M a r t e c z k a
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M a r t e c z k a » 08.07.2010 15:04

Witam wszystkich :)
jestem nowa na forum, ale przed zalogowaniem zdążyłam sobie trochę poczytać i muszę przyznać, że Zadar jest na prawdę piękny, ma świetną linię brzegową więc plaża w każdym miejsu inna - piszę bo byliśmy tam 2 lata temu i było super.
Byliśmy we wrześniu
W tym roku wybieramy się do Breli, również wrzesień
pozdrawiam:)
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 08.07.2010 22:24

Nasza przygoda z Chorwacja rozpoczęła sie w ubiegłym roku właśnie w okolicy Zadaru czyli Pakostane , Co roku zamierzamy przebywać stopniowo niżej na południe . W tym roku myślę okolice Promosten .

Tak jakoś wyszło ze ominęliśmy północna Chorwacja i pewnie nigdy tam nie zawitamy .

Wydaje mi się ze powinno sie zwiedzać i poznawać Chorawcje od północy i co roku niżej , Jak zaczniesz od Dubrownika , wszystko na północ od Dubrownika , nie będzie już takie Ach i Och tak na początku .

Proszę o starych Cromaniakow , o opinie czy moje rozumowanie jest słuszne ? :lol: :lol: :lol:
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 26.07.2010 16:12

Furo

Może przesuniesz nieco swój urlop na 21 sierpnia. Mam propozycje wyjazdu w okolicach Zadaru.

forum/viewtopic.php?t=29063

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone