Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

POVLJANA-komentarze, mapa

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DarioG
Croentuzjasta
POVLJANA-komentarze, mapa

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarioG » 10.07.2008 22:13

Witam, wybieram się do Povljany na wyspie Pag, macie może mapkę - taką z nazwami ulic tej miejscowości ? Dzięki wielkie z góry, pozdrawiam :)
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 11.07.2008 17:20

Tam jest tylko jedna ulica + odchodzące, krótkie "ślepe" od tej ulicy do apartamentów.
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 11.07.2008 19:25

Tu możesz sobie zobaczyć jak wygląda Povljana i nie tylko wystarczy wpisać nazwę nadmorskiego miasteczka i oglądamy :wink: http://marinas.com/view/marina/14672
DarioG
Croentuzjasta
dzięki dzięki,

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarioG » 18.07.2008 22:20

tak sobie pomyslałem, że zlokalizuję "swoją chałpę" ale chyba niebardzo, jest ok, pozdrawiam
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 19.07.2008 10:46

http://www.tz-povljana.hr/

Hej ! Kilka dni temu wróciłem z CRO. 5 dni spędziłem w POVLJANIE w apartamencie ( nocleg załatwiałem na miejscu 35 euro za 2 osoby apartament dwupokojowy 50 metrów do morza w dzielnicy Perilo ( jest to stara część mjsc. nowa nazywa się Dubrownik ) Uważam że to jest bardzo dobre miejsce na wypoczynek ,plaże od piaskowych po skałki.
Pozdrawiam GAJUS
Bianco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bianco » 19.07.2008 11:41

Gajus.ems - proszę powiedz jaka jest sytuacja w Povlianie z apartamentami teraz w szczycie sezonu: dostępność i ceny. 1 sierpnia będziemy tam w "ciemno" w 3 rodzinki tj. 12 osób (w tym 5 dzieci), czy znajdziemy kwatery bez problemu? Gdzie najlepiej szukać? Może masz jakieś namiary na kwatery na miejscu? Czy jest gdzie na miejscu wymienić złotówki, czy da się płacić kartą? Czy woda jest dla dzieciaków w miarę płytka, byliśmy na Rabie i było super na wszystkich plażach w Lopar, jakbyś porównał? Może kilka fotek z Povliany wstawisz lub prześlesz do mnie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, mail do mnie: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 19.07.2008 12:36

Bianco napisał(a):Gajus.ems - proszę powiedz jaka jest sytuacja w Povlianie z apartamentami teraz w szczycie sezonu: dostępność i ceny. 1 sierpnia będziemy tam w "ciemno" w 3 rodzinki tj. 12 osób (w tym 5 dzieci), czy znajdziemy kwatery bez problemu? Gdzie najlepiej szukać? Może masz jakieś namiary na kwatery na miejscu? Czy jest gdzie na miejscu wymienić złotówki, czy da się płacić kartą? Czy woda jest dla dzieciaków w miarę płytka, byliśmy na Rabie i było super na wszystkich plażach w Lopar, jakbyś porównał? Może kilka fotek z Povliany wstawisz lub prześlesz do mnie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, mail do mnie: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.

Chętnie odpowiem, może sie przydać. Sam osobiście troche niechętnie jechałem do tej miejscowości. Wg mojej oceny jest typowa turystyczna z ogromnym zapleczem apartamentowców a unikam takich miejsc. Zrobiłem ukłon w strone żony. Ale odrazu powiem , że podobało mi się tam. Sam na plaży usiedzę z 15 minut, potem od rana do wiczora jeżdżę rowerem lub spaceruję. Bardzo dokładnie poznałem Povljane, oraz miejsca wokół , równiez takie zupełnie bez ludzi ( piękne dzikie plaże ) poznałem równiez okoliczne mjsc.
Jesli chodzi o apartamenty to na początku lipca wiekszość była pusta, ale nie było widać też ich właścicieli, przeważnie widniała kartka z nr kontaktowym do osoby wynajmującej.
Na głównej ulicy S. Radica naprzeciwko siebie są 2 agencje turystyczne i pewnie mają dużo ofert ale to kolejna prowizja dla pośrednika. Ja wszedłem do pierwszego napotkanego budynku który wyglądał że mieszkają tam miejscowi. Zaptałem gospodyni o apartament dla dwóch osób. Odpowiedzała, że ma ale w innym miejscu przy plaży w dzielnicy PERILO. Podała cene 35 euro, próbowałem się trochę potargować ale kobieta grzecznie powiedziała żebym się nie wygłupiał bo oferuje mi duży 4 osobowy apartament w cenie dwójki. Zgodziłem się, w końcu to parę euro. Mam jednak wrażenie , że gdybym trochę poszukał przy takiej ilości apartamentów znalazłbym znacznie taniej. Jestem przekonany , że nawet w sierpniu bez problemu znajdzie miejsce dla tylu osób.
Pieniądze ( euro ) wymieniałem w jednej z w/w agencji turystycznych. Można też na poczcie. Nie patrzyłem czy wymieniaja złotówki. Ale to nie problem w pobliskim PAG-u ( 9 km ) widziałem w kantorach że złoty jet wymienialny. W Povljanie są chyba 4 sklepy, płaciłem gotówką. Za wieksze zakupy płaciłem kartą w dużym 2 pietrowym supermarkecie w mjsc. PAG ( bardzo dobrze zaopatrzony )
Jeżeli chodzi o plaże to zauwazyłem że rodziny z małymi dziećmi okupowały plaże piaskowe w dzielnicy PERILO która znajduje sie około 600-800 metrów od centrum ( na skróty wzdłuż morza to tylko 300 metrów ). Woda w tym miejscu jest długo płytka, ale mnóstwo dzieciaków widzałem też na żwirkowych plażach tej miejscowości. Najładniejsze plaże ( raczej nie dla dzieci) znajdują się w odlegości około 500 metrów z drugiej strony tz od dzielnicy Dubrovnik. Fajna plaża dla dzieciaków znajduje się przy zgajniku ( zalew Koślun ) położonym bezpośrednio przy głównej drodze do Povljany ok 1,5 przed miejscowością. Wiele osób z Povljany podjeżdżało na ta plażę.
Jesli chodzo o zdjęcia jeszcze ich nie zgrałem -podaje linka ze zdjęciami Povljany i okolic http://www.povljana.eu/galerija/index.htm
GAJUS
Bianco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bianco » 19.07.2008 22:50

Gajus, wielkie dzięki za odpowiedź. Pozwoliła mi ona rozszerzyć swoje wiadomości o Povlianie. Czy dobrze zrozumiałem: dzielnica PERILO jest w dalszej części Povliany? Tzn. jadąc od strony mostu na Pag przejeżdżam całą Povlianę i dopiero pod koniec jest Perilo? Jaka to może być odległość od wiazdu do miasteczka?
Ładne fotki, pogratulować!
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 19.07.2008 23:11

Bianco napisał(a):Gajus, wielkie dzięki za odpowiedź. Pozwoliła mi ona rozszerzyć swoje wiadomości o Povlianie. Czy dobrze zrozumiałem: dzielnica PERILO jest w dalszej części Povliany? Tzn. jadąc od strony mostu na Pag przejeżdżam całą Povlianę i dopiero pod koniec jest Perilo? Jaka to może być odległość od wiazdu do miasteczka?
Ładne fotki, pogratulować!

Fotki nie są moje ( a szkoda ) tylko ze strony jednej z agencji turystycznych. Jeżeli chodzi o PERILO to chyba niepotrzebnie nazwałem ją dzielnicą to w zasadzie tylko jedna bardzo długa ulica i rondo. Trafic tam łatwo gdyz Povljana jest bardzo dobrze oznaczona tablicami informacyjnymi. Odległośc od wjazdu do Povljany wynosi kilkaset metrów.
Jadąc od strony Zadaru wjeżdżasz do Povljany ul. A. Stracevica i jedziesz nią prosto do końca tj do rozwidlenia dróg. Tam jest umieszczna tablica informacyjna w lewo do Perilo a w prawo jedziesz do "dzielnicy"Dubrovnik.
Gajus
Gajus

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone