napisał(a) Gajus.ems » 19.07.2008 12:36
Bianco napisał(a):Gajus.ems - proszę powiedz jaka jest sytuacja w Povlianie z apartamentami teraz w szczycie sezonu: dostępność i ceny. 1 sierpnia będziemy tam w "ciemno" w 3 rodzinki tj. 12 osób (w tym 5 dzieci), czy znajdziemy kwatery bez problemu? Gdzie najlepiej szukać? Może masz jakieś namiary na kwatery na miejscu? Czy jest gdzie na miejscu wymienić złotówki, czy da się płacić kartą? Czy woda jest dla dzieciaków w miarę płytka, byliśmy na Rabie i było super na wszystkich plażach w Lopar, jakbyś porównał? Może kilka fotek z Povliany wstawisz lub prześlesz do mnie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, mail do mnie: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Chętnie odpowiem, może sie przydać. Sam osobiście troche niechętnie jechałem do tej miejscowości. Wg mojej oceny jest typowa turystyczna z ogromnym zapleczem apartamentowców a unikam takich miejsc. Zrobiłem ukłon w strone żony. Ale odrazu powiem , że podobało mi się tam. Sam na plaży usiedzę z 15 minut, potem od rana do wiczora jeżdżę rowerem lub spaceruję. Bardzo dokładnie poznałem Povljane, oraz miejsca wokół , równiez takie zupełnie bez ludzi ( piękne dzikie plaże ) poznałem równiez okoliczne mjsc.
Jesli chodzi o apartamenty to na początku lipca wiekszość była pusta, ale nie było widać też ich właścicieli, przeważnie widniała kartka z nr kontaktowym do osoby wynajmującej.
Na głównej ulicy S. Radica naprzeciwko siebie są 2 agencje turystyczne i pewnie mają dużo ofert ale to kolejna prowizja dla pośrednika. Ja wszedłem do pierwszego napotkanego budynku który wyglądał że mieszkają tam miejscowi. Zaptałem gospodyni o apartament dla dwóch osób. Odpowiedzała, że ma ale w innym miejscu przy plaży w dzielnicy PERILO. Podała cene 35 euro, próbowałem się trochę potargować ale kobieta grzecznie powiedziała żebym się nie wygłupiał bo oferuje mi duży 4 osobowy apartament w cenie dwójki. Zgodziłem się, w końcu to parę euro. Mam jednak wrażenie , że gdybym trochę poszukał przy takiej ilości apartamentów znalazłbym znacznie taniej. Jestem przekonany , że nawet w sierpniu bez problemu znajdzie miejsce dla tylu osób.
Pieniądze ( euro ) wymieniałem w jednej z w/w agencji turystycznych. Można też na poczcie. Nie patrzyłem czy wymieniaja złotówki. Ale to nie problem w pobliskim PAG-u ( 9 km ) widziałem w kantorach że złoty jet wymienialny. W Povljanie są chyba 4 sklepy, płaciłem gotówką. Za wieksze zakupy płaciłem kartą w dużym 2 pietrowym supermarkecie w mjsc. PAG ( bardzo dobrze zaopatrzony )
Jeżeli chodzi o plaże to zauwazyłem że rodziny z małymi dziećmi okupowały plaże piaskowe w dzielnicy PERILO która znajduje sie około 600-800 metrów od centrum ( na skróty wzdłuż morza to tylko 300 metrów ). Woda w tym miejscu jest długo płytka, ale mnóstwo dzieciaków widzałem też na żwirkowych plażach tej miejscowości. Najładniejsze plaże ( raczej nie dla dzieci) znajdują się w odlegości około 500 metrów z drugiej strony tz od dzielnicy Dubrovnik. Fajna plaża dla dzieciaków znajduje się przy zgajniku ( zalew Koślun ) położonym bezpośrednio przy głównej drodze do Povljany ok 1,5 przed miejscowością. Wiele osób z Povljany podjeżdżało na ta plażę.
Jesli chodzo o zdjęcia jeszcze ich nie zgrałem -podaje linka ze zdjęciami Povljany i okolic
http://www.povljana.eu/galerija/index.htm
GAJUS