Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogoda w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 18.06.2009 08:02

Jakby reklama wczasów nad Bałtykiem. Sorrryy ale mi właśnie zalezy na słońcu i dobrzej pogodzie. Deszcze to mam u siebie. :([/quote]

Nie ma czegoś takiego jak gwarantowana pogoda, po protu nie ma i już. Oczywiście można załamywać ręce, że pada i hodować sobie na zapas wrzody na żołądku, ale po co? Zła pogoda to nie koniec świata. Uwierzcie mi, bo mam w swoim wakacyjnym dorobku dwa tygodnie pod namiotem, codziennie deszcz i średnia temperatura 17 stopni. Wprawdzie to było zdecydowanie na północ od Chorwacji, ale wspominam wakacje cudownie. /Choć, przyznaję, były momenty kiedy szczęka mi się ustawiała na sztorm/.

Po prostu brzydka pogoda zmusza do alternatywnego spędzania wolnego czasu, dlaczego od razu zakładać, że to jest nudne...

Natomiast nad Bałtykiem nie zauważyłam winnic, oliwek, starożytnych zabytków i miejsc na miarę Dubrownika... może źle się rozglądałam? :wink:

Życzę słońca i prawdziwych upałów :D
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 18.06.2009 08:04

masz racje Aguha ale jakbys jechała z rocznym dzieckiem nie chciałabys siedziec w domu:(
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 18.06.2009 08:08

Aguha - oczywiście, że sa ludzie, którym to może nie przeszkadzać. asza ekipia sie do takich nie zalicza i jeżeli pogoda miała by być przez połowę pobytu taka jak przeiwdują prognozy - to taki urlop byłby dla nas bardzo nie udany. Katastrofa.
Dubrovniki, zabytki itp. - eeee... też się nudzi. A i oglądanie tego w słońcu daje radośc niż w 17'C w deszczu.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 18.06.2009 08:13

A kto mówi o siedzeniu w domu? Prawdą jest, że Maluchy domagają się słonka, ale przecież w Chorwacji ulewy 24h na dobę to chyba jednak rzadkość, a taki mały Maluch na pewno chętnie weźmie udział w zwiedzaniu i spacerowaniu. Myślę, że jest sporo zajęć dla dzieciaków w czasie deszczu. A jeszcze więcej przy braku deszczu i braku słońca. Może zamiast załamywać ręce i się martwić na zapas, przygotujcie kilka zabaw dla Malucha w przypadku jak będzie padać. Może trzeba założyć /jeżeli nie ma, bo nie sprawdzałam/ wątek "w czasie deszczu dzieci się nudzą" i tam Rodzice podzielą się pomysłami, co zrobić, jak pogoda jednak spłata figla.

Jedziecie na wakacje!!!! Czas spędzony razem jest najważniejszy i tylko od was zależy, czy będzie świetnie, czy nie... Pogody bym w to nie mieszała. (no dobra - wiadomo, że każdy woli jak Jaśnie Pani Pogoda dopisze, ale to kapryśna zołza jest :D
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 18.06.2009 08:22

Szkoda czasu polemizowac ale jak mam zjechac pół europy i wymyslać w domu zabawy dla rocznego dziecka to gdyby nie kaucja zostałabym w domu.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 18.06.2009 08:23

A!!! Zapomniałabym... jestem dumną posiadaczką Męża, który sprawdza prognozę pogody w lutym, czy będzie padać, czy nie ... we wrześniu, a jak wyjeżdża z domu to patrzy w niebo nad Poznaniem na chmury, czy się burzowe nad Makarską nie zbierają... Nawet on przeżył dwa tygodnie deszczu, a pół roku później jeszcze tydzień, tym razem w górach. Da cię przeżyć i nawet być zadowolonym!!!
Ja Wam cały czas słońca, życzę ... naprawdę :D
Jak wrócicie, dajcie znać, czy warto wierzyć tym hochsztaplerom z pogodynki :D
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 18.06.2009 08:24

napewno napisze który portal pogodowy był najbardziej dokładny :)
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 18.06.2009 08:31

Ja już zaliczyłem Chorwację, gdzie na 10 dni pobytu przez pierwsze 5 nie było pogody (deszcze przez pół dnia, zachmurzone niebo, wieczorem bez deszczu, ale wiatr mógł głowę urwać, a mniejsze dzieci porwać do morza :) , temperatura 16'C się zdarzyła itp.), a potem dopiero zaczęło się poprawiać i na nasz wyjazd było super. Nie wspomnę o brrrr zimnej wodzie w morzu.
Tamten urlop wspominamy jako męczarnię.
Więc uwzględniając dzisiejsze koszty urlopu (drogie euro itp) zastanawiam się nad jakąś Tunezją itp. Tym bardziej, iż nigdy jeszcze nie byłem z biurem podróży i kusi mnie sprawdzić jak to jest: czy faktycznie najczęściej wygląda to tak, że siedzi się jak debil przy hotelowym basenie i chleje cały dzień wódę (szczególnie przy all.) czy jednak nie jest aż tak tragicznie.
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 18.06.2009 08:43

Mariusz_M napisał(a):Więc uwzględniając dzisiejsze koszty urlopu (drogie euro itp) zastanawiam się nad jakąś Tunezją itp. Tym bardziej, iż nigdy jeszcze nie byłem z biurem podróży i kusi mnie sprawdzić jak to jest: czy faktycznie najczęściej wygląda to tak, że siedzi się jak debil przy hotelowym basenie i chleje cały dzień wódę (szczególnie przy all.) czy jednak nie jest aż tak tragicznie.

Wszystko zależy z jakim nastawieniem jedziesz:) Możesz chlać 2 tygodnie nie opuszczając hotelu albo np. jeździć jeepem po Saharze i zwiedzać lub penetrować dzielnice gdzie nie docierają turyści
Zwykle przewaga jest takich co siedzą przy basenie i mają wszystko serdecznie w 4 literach :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.06.2009 10:50

Mariusz_M napisał(a):... i chleje cały dzień wódę (szczególnie przy all.) czy jednak nie jest aż tak tragicznie.

No wiesz, Mariuszu_M!!!
Chlanie wódy nazywasz - "aż tak tragicznie"???!!!
8O 8O :evil:
Uważaj, bo cię ukrzyżują!
Toż to nasz narodowy zwyczaj spędzania wolnego czasu, czyli najwspanialszy wypoczynek ... :P
A ty takie inwektywy jakieś zapodajesz... :twisted: :P :P :P

Wstydź się !
:oops: :oops: :oops:
natalina1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natalina1 » 18.06.2009 13:15

Ja wyjeżdżam jutro, co będzie,to będzie i tak wpływu na pogodę nie mam,zapłacone, nerwy na prognozę pogody mi już przechodzą.Pozdrowienia!!!!!!!!!!!!!!!
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 18.06.2009 13:25

natalina1 napisał(a):Ja wyjeżdżam jutro, co będzie,to będzie i tak wpływu na pogodę nie mam,zapłacone, nerwy na prognozę pogody mi już przechodzą.Pozdrowienia!!!!!!!!!!!!!!!

dokąd lecisz?
KrzyśP
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzyśP » 18.06.2009 14:07

Będzie pięknie !!! Ja też jutro ruszam do Okrug Gornji. Głowy do góry, będzie fantastycznie. Pozdrawiam
natalina1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natalina1 » 18.06.2009 18:47

Bajole :lol:
Olab35
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olab35 » 20.06.2009 09:17

witam ja jadę do Chorwacji 26 czerwca do Porec i mam nadzieję , że jednak pogoda do tego czasu się poprawi......
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi