Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 13.10.2025 15:16

Co kto lubi, choć tradycję warto pielęgnować.

U nas zupa grzybowa z łazankami, karp i dorsz z ziemniakami oraz kapusta z grzybami. Na deser cuda z maku. I do tego niepowtarzalny klimat - choinka, ozdoby, światełka. Czasem jakieś filmidło, choć bardziej wolimy kolędowanie z Małą Armią Janosika. Mała próbka:

Brakuje zimy i skrzypiącego śniegu pod butami...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 13.10.2025 16:16

Dla mnie święta to zwyczaj. Wielkanocy nie spędzam w domu od lat. Wolę towarzystwo znajomych, na wyjeździe.
W grudniu z tradycji to mamy prawdziwe drzewko, najczęściej świerk.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.10.2025 16:31

Marlowe1994 napisał(a):Dla mnie święta to zwyczaj. Wielkanocy nie spędzam w domu od lat. Wolę towarzystwo znajomych, na wyjeździe.
W grudniu z tradycji to mamy prawdziwe drzewko, najczęściej świerk.

Ja też kilka razy na Wielkanoc byłem "na wyjeżdzie". Ale wigilia zawsze rodzinnie. W domu moim lub szwagrów. Zjeżdża się rodzina z różnych stron kraju. Co do drzewka to też mamy żywe, a nie sztuczne. U nas zwykle mała jodła. Zapach igliwia podkreśla ten czas.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.10.2025 08:18

....
Ostatnio edytowano 24.11.2025 23:01 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.10.2025 09:35

Przypomnę, że dzisiaj microsoft kończy wsparcie dla windows 10 w kierunku zabezpieczeń. Ja mam 11 na drugim laptopie, ale jakoś przyzwyczaiłem się do 10 na tym co używam na co dzień. Rozwiązań jest kilka. Uaktualnić system jeżeli sprzęt posiadany na to pozwala. Posiadanie UEFI, TPM w wersji 2.0. Grafika zgodna co najmniej z directX12 ze sterownikiem WDDM 2.0.Są też inne rozwiązania. Można wykupić sobie płatne aktualizacje. Albo zainstalować dodatkowe płatne lub bezpłatne oprogramowanie zabezpieczające. Z tych bezpłatnych, sprawdzonych i rozbudowanych to Comodo IS. I nie jest to lokowanie produktu(nie jestem pracownikiem tej firmy) tylko mała porada. Oczywiście nie dotyczy to większości smartfonów na androidzie lub IOS.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.10.2025 09:58

Marlowe1994 napisał(a):W tym roku nareszcie wigilia jest wolna. Koniec tej pracowej fikcji. I niesprawiedliwego zwalniania kobiet wcześniej do domu. Po rozmowach ze znajomymi, ten czas kojarzy mi się z napinką i nerwami dotyczącymi przygotowań, warczenia na siebie a potem nagle lawnaforewer i opłatek. Często z marketu.

Z tym "niesprawiedliwym" zwalnianiem kobiet w wigilię to mam odmienne zdanie. Przecież zwykle one przygotowywały potrawy na wigilijny stół bez względu na to jakie kulinarne zwyczaje są w domu. To niech mają czas i spokojnie sobie potem usiądą przy stole.
Co do opłatków to u nas na wsi chodzi organista kościelny i rozdaje. Oczywiście wypada mu tam za fatygę coś odpalić gotówką. I wszyscy zadowoleni.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.10.2025 11:06

....
Ostatnio edytowano 24.11.2025 23:03 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.10.2025 14:12

Ależ rozumiem, że są jakieś ekstremalne życiowe sytuacje.Ja na szczęście takich nie miałem. Dzieci dorosłe to też coś pomogą. Moja żona do wigilii też daje mi jakieś kuchenne zadania. Robię, bo głupio by było cały dzień spacerować lub leżeć w łóżku, a potem przyjść na gotowe.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 15.10.2025 16:45

Nasza Klasa wraca na salony... Ciekawe czy odniesie sukces? 8O

Aplikacja już działa i można ją pobierać, choć opinie ma dramatyczne :niepowiem:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.10.2025 17:08

stachan napisał(a):Nasza Klasa wraca na salony... Ciekawe czy odniesie sukces? 8O
... choć opinie ma dramatyczne :niepowiem:

Tak jak upadła przed laty to się już nie podniesie. Teraz są jakieś fejsbuki, timsy itp. "Naszej klasy" i facebooka nigdy nie miałem. Bezpośrednie kontakty są cenniejsze niż uzewnętrznienie się w sieci. Teamsa jednak muszę używać w związku z zawodem. Ale jak mi coś co 5 minut pika w telefonie to mam serdecznie dość.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 15.10.2025 17:22

Czy się nie podniesie to się okaże. Pewnie będzie to zależało od tego co zmieniono i jakie nowości wprowadzono. Ale rzeczywiście powroty tego typu nie zawsze się udają.
Posiadanie takiego czy innego portalu nie musi wiązać się
koniecznością prezentowania wszystkiego jak leci. To właściciel przecież decyduje co udostępnia. No i nie z każdym można spotkać się codziennie i nie każdy lubi gadać przez telefon.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.10.2025 18:50

Marlowe1994 napisał(a):Czy się nie podniesie to się okaże. Pewnie będzie to zależało od tego co zmieniono i jakie nowości wprowadzono. Ale rzeczywiście powroty tego typu nie zawsze się udają.
Posiadanie takiego czy innego portalu nie musi wiązać się
koniecznością prezentowania wszystkiego jak leci. To właściciel przecież decyduje co udostępnia. No i nie z każdym można spotkać się codziennie i nie każdy lubi gadać przez telefon.

Moja żona miała kiedyś "Naszą klasę" i używa fejsbuka. Opowiadała mi i opowiada czasem co tam ludzie pokazują. No nie jakieś hardcory, ale przykład. Żona mojego kumpla z pracy zamieściła na fejsbuku zdjęcie jak śpi w masce tlenowej bo sobie kupił ze względu na notoryczne chrapanie i bezdechy nocne. No bez jaj. Przecież to są takie prywatne sprawy. Żeby chwalić się na ogólnie dostępnym kanale czymś takim? :roll: A to nie jedyna osoba.
Co do spotkań to zgoda. Nawet lepsze są rzadsze bo uzbiera się kilka rzeczy/nowości przez jakiś czas o których można porozmawiać. Z telefonami to różnie u mnie. Mam przyjaciół z którymi mogę rozmawiać i nawet godzinę, ale są tacy kiedy po przekazaniu niezbędnych informacji kończę szybko rozmowę.
,
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 15.10.2025 21:50

...
Ostatnio edytowano 24.11.2025 22:59 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 15.10.2025 21:58

romuald22 napisał(a):Przypomnę, że dzisiaj microsoft kończy wsparcie dla windows 10.

Można bezpłatnie przedłożyć wsparcie o rok
https://www.microsoft.com/pl-pl/windows ... ty-updates
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.10.2025 22:33

Freddie napisał(a):Można bezpłatnie przedłożyć wsparcie o rok
https://www.microsoft.com/pl-pl/windows ... ty-updates

No tak. Czytałem o ESU. Ale dzisiaj na jednym laptopie na którym mam jak najbardziej aktualną 10 i dobre wymagania sprzętowe i wchodzę na update to jakoś nie działa. Poczekam bo już się nauczyłem na niejednym przykładzie internetowym, że "świeżaki" nie zawsze działają.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 78
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone