Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podgora

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anianiani
Plażowicz

Postnapisał(a) anianiani » 26.06.2011 12:39

Masz rację Cinnamon. Wbrew temu co by się mogło wydawać, i ja nie jestem zwolenniczką plażowania wśród psów. Dlatego (tzn. m.in. dlatego nie plażuję). Choć mój pies regulanie włazi mi na głowę, szanuję prawo ludzi do nielubienia kudłaczy nad ich głowami i nie oczekuję, ze będą się moim zwierzem zachwycać. To o czym piszesz jest smutne i nawet największemu miłośnikowi 4 łap może obrzydzić urlop. Ja sama z psem przesiadywać na plaży nie zamierzam, mam jednak nadzieję ze znajde w podgorze i okolicach jakieś zakątki, w których będę mogła ze zwierzem połazić bez wkurzania innych. Czytałam na forum, że chyba gdzieś przy baskiej jest plaza dla psów, zobaczymy. Mam jeszcze do Ciebie takie pytanie Cinammon - naiwne, bo nie byłam nigdy w Ch. - czy da się przejść wybrzeżem z podgory np do makarskiej? czy baskiej?
Pozdrawiam (i czekami na piękne fotki z tego roku :) )
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 26.06.2011 13:44

Z Podgory do Tucepi nad morzem się da pospacerować i tam piesek kupkę zrobić może bez stresu, o ile wstrzyma się od wyjścia z domu, przejdzie przez chodniki.Dobre miejsce na kupkanie, to droga przez las do pomnika.
anianiani
Plażowicz

Postnapisał(a) anianiani » 26.06.2011 18:22

Wielkie dzięki Lubuszanin. Piesek się nie stersuje (jak to piesek), ale ja i owszem. Moi gospodarze twierdzą, że spokojnie mozna wszędzie psa wyprowadzać. Mam nadzieję, ze wiedzą co piszą i nie mają na myśli plaży, na której wylegują się turysci :) Pozdrawiam
CinnamonGirl
Cromaniak

Postnapisał(a) CinnamonGirl » 26.06.2011 19:35

Potwierdzm - z Podgory do Tucepi spokojnie można iść na spacer, choc nie jest to tylko trasa wzdłóż wybrzeżem - trzeba jakies 200m przejść chodnikiem wzdłóż Jadranki. Część trasy w zdłuz plazy laskiem wiec piesek będzie mógł bez stresu sie załatwić.
Do Makarskiej juz daleko (bedzie jakies 10 km) ale idąc z Tucepi dalej - przez klif szutrową drogą - da się.

Sprawę ew kupki na chodniku łatwo można rozwiązać zabierając ze sobą woreczek na odchody i nawet jak piesek nie dotrzyma do lasku to nikt się nie przyczepi.
croturist
Globtroter

Postnapisał(a) croturist » 27.06.2011 08:38

hellooo......jedziemy tu... https://picasaweb.google.com/sumic.apar ... 1250890322
Macie jakies opinie?....
POZDRAWIAM
Arturo 41
Plażowicz

Postnapisał(a) Arturo 41 » 27.06.2011 10:21

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc, trochę mnie uspokoiliście. Fajnie też, że wątek podłapują inni, to ważne aby w taki świat drogi jechać z dobrym nastawieniem. Może i inni skorzystają z podpowiedzi i pojadą na spoko (a może nawet uda się spotkać kogoś z forum). Jeszcze raz DZIĘKI i POZDRAWIAM.
szypkilopez
Podróżnik

Postnapisał(a) szypkilopez » 30.06.2011 09:30

Szymon 1277 - mam pytanie do Ciebie, jadę do tego samego apartamentu Willa Karin - kiedy Ty jedziesz? Ja mam tam być od 13 lipca a Ty? odpowiedz proszę , może wymienimy się spostrzeżeniami! :D [/b]
tkacze67
Odkrywca

Postnapisał(a) tkacze67 » 30.06.2011 10:17

Podgora jest piękna! Musisz koniecznie zobaczyć też starą Podgorę
szypkilopez
Podróżnik

Postnapisał(a) szypkilopez » 30.06.2011 11:28

Dzięki za słowa otuchy! Czy może wiecie co jeszcze ciekawego można zwiedzić, zobaczyć w okolicach Podgory? Na jaką plażę w okolicach warto się wybrać?
bartpajak
Podróżnik

Postnapisał(a) bartpajak » 30.06.2011 11:43

Witam
W zeszłym roku byłem w Podgorze, i jutro znów wyruszam. Co do samego miasta polecam plaże ( a raczej taką ukrytą zatoczkę) po drodze do Tucepi. Bajeczne miejsce, widoki piękne. Skałki po przeciwnej stronie miasta zaraz za Podgora Cakije. No i Starą Podgore. Jest trasa turystyczna idąc przez Starą Podgore następnie skręca się w las i po godzinie wychodzi koło pomnika W Podgorze. Pozdrawiam
tkacze67
Odkrywca

Postnapisał(a) tkacze67 » 30.06.2011 11:46

Niedaleko macie do Makarskiej, Baśki Vody-warte obejrzenia, a przepiękna plaża jest w Breli tam warto pojechac poplażować na cały dzień.W Zaostrogu-ogród botaniczny, nieco dalej-delta rzeki Neretwy-piękne widoczki ale to już raczej jak sie planuje np.Dubrownik czy Ston-najdłuższe mury obronne w Europie.
Szymon1277
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Szymon1277 » 30.06.2011 12:08

szypkilopez napisał(a):Szymon 1277 - mam pytanie do Ciebie, jadę do tego samego apartamentu Willa Karin - kiedy Ty jedziesz? Ja mam tam być od 13 lipca a Ty? odpowiedz proszę , może wymienimy się spostrzeżeniami! :D [/b]

Cześć,

co do mojego poprzedniego pytania o lokalizację to już się wszystko wyjaśniło po prostu był błąd na stronie,tak więc lokalizacja jest OK. A ja z rodzinką będę tam od 25.07 więc podejrzewam że się miniemy, no chyba że spotkamy się jeszcze na miejscu :D Pozdrawiam.
michalnowak158
Autostopowicz
Plaże w Podgorze

Postnapisał(a) michalnowak158 » 04.07.2011 11:35

Cześć , w tym roku jadę do Podgory . Dużo czytałem o plażach . Ta w centrum jest dosyć wąska i chciałbym się dowiedzieć , gdzie w Podgorze znajdują się trochę szersze plaże z większą ilością zieleni . Nigdzie nie mogłem znaleść odpowiedzi na to pytanie .
CinnamonGirl
Cromaniak

Postnapisał(a) CinnamonGirl » 04.07.2011 12:50

W Podgorze trudno o szerokie plaże (a takich szerokoscach jak w PL można zapomnieć).

Generalnie szerokość plaz oscyluje myślę między 3-5 m. Jeśli myslisz o zieleni jako parasolu przeciwsłonecznym to onp plaża w stronę Tucepi ale z centrum to jakies 15 min spacerkiem.
szypkilopez
Podróżnik
Winiety!

Postnapisał(a) szypkilopez » 06.07.2011 18:42

Przepraszam, być może to nie tutaj, ale mam pytanie, czy obowiązują winiety na Słowacji jeśli omijam krótki odcinek autostrady D1 między Presov a Kosice? Będę wdzięczny za informację, bo czytając na forach mam totalny zamęt! Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne