Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 17.10.2013 17:52

GSM napisał(a):Nie no,akurat Śląski w Chorzowie kojarzy się z trąbkami,piszczałkami itp.

Ja raczej kojarzę z wp... jaki spuściliśmy ruskim w 57 roku http://www.youtube.com/watch?v=JBmoA1W2JfU, wygraną z Anglią, łomotem spuszczonym Holandii 4:1, zwycięstwem na Czechami czy wygraną z NRD w 1981 roku.
Zwłaszcza pierwsze i ostatnie zwycięstwo miało nie tylko sportowy wydżwięk. Tak się buduje legendę.
Stadion Śląski ma charakter, posiada swoisty genus loci. Kocioł czarownic.
Żaden zasuwany dach tego nie zastąpi.

Edit 1.

anakin napisał(a):Ale nazywanie gościa "dobijaczem do bramki"....no comment. :roll:

A, tutaj świecę światłem odbitym. To określenie nie moje, zapożyczyłem od znajomego który znacznie lepiej ode mnie orientuje się w piłce niemieckiej. I "sprzedał" mi to znacznie wcześniej niż pojawiło się ono powszechnie w komentarzach internetowych.
Ale oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania.

Edit 2.

Bez wielkiego zdziwienia...
Ostatnio edytowano 17.10.2013 19:33 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.10.2013 19:08

realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 17.10.2013 22:35

Kiepura napisał(a):
GSM napisał(a):Nie no,akurat Śląski w Chorzowie kojarzy się z trąbkami,piszczałkami itp.

Ja raczej kojarzę z wp... jaki spuściliśmy ruskim w 57 roku http://www.youtube.com/watch?v=JBmoA1W2JfU, wygraną z Anglią, łomotem spuszczonym Holandii 4:1, zwycięstwem na Czechami czy wygraną z NRD w 1981 roku.

a mnie kojarzy się z opluciem Deyny w meczu z Portuglią

Kiepura napisał(a):Żaden zasuwany dach tego nie zastąpi.

Zapomniałeś dodać "w warsiawce" lub coś równie miłego.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 17.10.2013 22:58

.

.

.

.

.

.
Ostatnio edytowano 27.09.2015 13:17 przez baunty, łącznie edytowano 2 razy
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 17.10.2013 23:02

..

.

.

.

.

.

.

.

.

.
Ostatnio edytowano 27.09.2015 13:06 przez baunty, łącznie edytowano 2 razy
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 18.10.2013 17:31

Kiepura napisał(a):O, widze, że głoszona przeze mnie smutna prawda o "światowej klasy dobijaczu do pustej bramki" dociera do szerszych warstw społeczeństwa. :mrgreen:

Lewandowski lepszy od Messiego - 10 goli Roberta :D :papa:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 18.10.2013 17:46

Ot takie zestawienie.. :)

Spoglądając na to można odnieść wrażenie, że powinniśmy awansować prawie z kompletem punktów.. ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.10.2013 17:52

baunty napisał(a):co do zasług Piechniczka to bym polemizował. Kadrę przygotował Ś.P. Ryszard Kulesza, ale po aferze na Okęciu go zdjęli. O okolicznościach zmiany trenera i wyborze akurat Piechniczka można troszkę znaleźć na internecie.
Mi Piechniczek kojarzy się z rozkładem naszej piłki nożnej. Niestety.

Zgadza się. Kulesza miał znaczny wkład w zbudowanie kadry w tamtym czasie, ale mam nadzieję, że pamiętasz, iż Piechniczek przejął kadrę w styczniu 1981, natomiast medal mistrzostw świata w Hiszpanii zdobyliśmy w lipcu 82", czyli półtora roku później.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.10.2013 20:26

Kiepura napisał(a):
Ja raczej kojarzę z wp... jaki spuściliśmy ruskim w 57 roku

Tego nawet Janusz Bajcer nie ma prawa kojarzyć.Ale szacun za kondychę w Twoim wieku ;)
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 19.10.2013 11:54

Kiepura napisał(a):Ja raczej kojarzę z wp... jaki spuściliśmy ruskim w 57 roku http://www.youtube.com/watch?v=JBmoA1W2JfU, wygraną z Anglią, łomotem spuszczonym Holandii 4:1, zwycięstwem na Czechami czy wygraną z NRD w 1981 roku.
Zwłaszcza pierwsze i ostatnie zwycięstwo miało nie tylko sportowy wydżwięk. Tak się buduje legendę.
Stadion Śląski ma charakter, posiada swoisty genus loci. Kocioł czarownic.
Żaden zasuwany dach tego nie zastąpi.

Nom,super...tylko po pierwsze wszystko co napisałem na ten temat odnosiło się do kibiców i atmosfery w kontekście tego co sam wrzuciłeś i nie możesz o tym nie wiedzieć.Po drugie dla mnie również Stadion Śląski i wszystko co pozytywnie sportowo z nim związane jest legendarne,po trzecie każdy stadion zaczyna od...początku i wszystko zależy jakie spotkania i w jakim czasie zostaną na nim rozegrane,a jakbyś nie wiedział to ten Narodowy w Warszawie istnieje lat niewiele,po czwarte nie ma absolutnie żadnego znaczenia na jakim stadionie i w jakim mieście będą grali
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 19.10.2013 14:15

GSM napisał(a):Nom,super...tylko po pierwsze wszystko co napisałem na ten temat odnosiło się do kibiców i atmosfery w kontekście tego co sam wrzuciłeś i nie możesz o tym nie wiedzieć.

Wuwuzele itd to raczej ostatni okres. Bywały tam, jak pamiętam mecze z dobrym dopingiem.

GSM napisał(a):po trzecie każdy stadion zaczyna od...początku i wszystko zależy jakie spotkania i w jakim czasie zostaną na nim rozegrane,a jakbyś nie wiedział to ten Narodowy w Warszawie istnieje lat niewiele,

Nie można nazwać czegoś Narodowym, bo taki tytuł sie wypracowuje. Końcowy fragment Misia o tradycji się kłania.
Ten stadion mógł wystartować z wysokiego C, ale żle trafił historycznie. Klimat stadionu nie wypracowuje architektura tylko kibice i wydarzenia piłkarskie. Odwołanie meczu "do którego nie wiadomo kto dobierał drużyny" i wojna polsko-polska, totalna degrengolada sportowa oraz uczynienie z reprezentacji zbiorowiska "farbowanych lisów" (co na szczęście mija) kompletnie zabiły jego start. Do tego brak możliwosci rozegrania
np. finału Pucharu Polski itd.
GSM napisał(a):po czwarte nie ma absolutnie żadnego znaczenia na jakim stadionie i w jakim mieście będą grali

Gdyby tak było, to czemu przez wiele lat reprezentacja (piłkarze) dopominała się o grę na ówczesnym archaicznym stadionie Legii oraz Stadionie Śląskim ? Czy nie chodziło właśnie o klimat ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2013 14:17

Liga wróciła...no i nieźle nam poszło w Zabrzu... :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.10.2013 14:24

slapol napisał(a):Liga wróciła...no i nieźle nam poszło w Zabrzu... :wink:

Nooo, szkoda tylko że przestaliście grać przed gwizdkiem sędziego :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2013 14:56

Kiepura napisał(a):Nie można nazwać czegoś Narodowym, bo taki tytuł sie wypracowuje.

Dobre :D

A w Krakowie stadiony wypracowały sobie jakie tytuły? ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 19.10.2013 15:32

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Nie można nazwać czegoś Narodowym, bo taki tytuł sie wypracowuje.

Dobre :D

A w Krakowie stadiony wypracowały sobie jakie tytuły? ;)

Normalnie, bez zadęcia.
W przypadku Wisły jest to oficjalnie Stadion Miejski im. Henryka Reymana.
Wszystko w nazwie na swoim miejscu.
Stadion jest w tej lokalizacji prawie 100 lat. Dlatego wszyscy nazywają go stadion Wisły bo jak inaczej.

A ten drugi to nie wiem.

Nie wiem co Cię śmieszy.
Wybuduj teatr gdziekolwiek i nazwij go narodowy. Myślisz, że stanie się od tego Narodowy ?
Pochowaj Józka KOwalskiego w jakieś krypcie gdziekolwiek i nazwij to panteonem narodowym.
Myślisz, że stanie się od tego Narodowy ?

To, że coś jest w Warszawie, nie znaczy, że jest narodowe. Może się stać, ale to daleka droga.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone