napisał(a) Sven » 05.10.2013 17:46
Kiepura napisał(a):No i bez cudów Leńczyka we Wrocławiu.
Lubiłem go, bo od niego zaczynałem przygodę z kibicowaniem, w czasach tak odległych, że juz nikt ich nie pamięta.
Nawet Leńczyk przestał pamietać.
I dlatego przestałem go lubić.
Ścieme ściemą ?
za wcześnie na efekty fikołków i piłek lekarskich, na miejscu kopaczy z Lubina rozglądałbym się za nowymi klubami.
Wk..Lenczyk i przerwa zimowa - brzmi ekscytująco
dobry wywiad z Wdowcem w PS - wklejam fragment
Miał pan czas, żeby wnikliwie oglądać polską ligę. Co jest jej największą bolączką?
Jakość zawodników. Powstał pomysł zredukowania w ekstraklasie liczby obcokrajowców spoza Unii Europejskiej. Nie tędy droga. Musimy szkolić młodzież, jeśli wychowamy dobrych piłkarzy to spadnie zainteresowanie obcokrajowcami. Chodzę na treningi juniorów i wiem, że od tych młodych ludzi trzeba wymagać. Poprzeczka ma iść coraz wyżej. Często widzę chłopaków, gdy lobują bramkarza, zagrywają piętami, robią podcinki. Podchodzę i mówię: W meczu to zrobisz? – Nie – odpowiadają. – Więc po co robisz to na treningu? Piłka ma wylądować w siatce. Najpierw naucz się podstaw – mówię. Potem podchodzę do bramkarza.
Mówi pan, żeby nie bronił takich strzałów?
Nie, przeciwnie. Obok boisk treningowych Pogoni są ogródki działkowe. Bramkarz po złapanym lobie ma jak najdalej wykopać piłkę. Idzie po nią ten, który się popisywał. Dostaje czas, żeby coś przemyśleć. Odechce mu się podcinek. Od takich zagrań to był Frankowski. Przez te głupie nawyki młodzież ma później kłopoty w dorosłej piłce, ciężko im się odzwyczaić. Ci prości Angole czy Szkoci mają dobrą technikę użytkową, bo zasuwają od krechy do krechy. U nas jest więcej fantazji, jakieś podcineczki, piętki, tylko co to daje? Widać też zaległości taktyczne. Trzeba wziąć do ręki książki profesora Talagi i uczyć od postaw. A nie żel, żółte buty, tatuaże i jestem kozak.
dobre podsumowanie polskiej piły
ciśnienie przed jutrzejszym daniem prztyczka w nos Smudzie rośnie
z Rado raczej nie ściema, chyba że się naprawdę nieźle kamuflują