Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Manga
Cromaniak

Postnapisał(a) Manga » 02.08.2012 20:08

podszywacz napisał(a):Przypominam że jest to wątek o piłce nożnej a nie historii. EOT please...

A nie lepiej spuścić na ta polską piłkę gruba zasłonę milczenia?
Najlepiej taką przeciwpozarową ,stalową ,z teatru.
;)
Zresztą jeszcze tydzień i bedzie po pucharach.
Za rok bedzie można powrócić z nowymi nadziejami ;)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 02.08.2012 20:19

realista2 napisał(a):ale się stawiali, a niech mnie. Chyba w szeregu za admirałem Horthym i księdzem Tiso.

Sześć lat II wojny to nie cała historia narodu węgierskiego.

A swoja drogą jakby te cztery dywizje przeszły...
Wiem, wiem historical-fiction :D

---------------------------------------------

A tak wszyscy narzekali na Legie i Wisłę w zeszłym roku :roll:

Jeśli chodzi o polską piłkę klubową to teraz tylko zjazd w dół i jazda bez trzymanki.
Podstawy ekonomiczne działania klubów zostały złamane w ostatnich dwóch latach.
Ten sezon jeszcze jadą na zapasach, w następnych bida z nędzą.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 02.08.2012 20:29

Mam nieodparte wrażenie ,że zjazd w dół i jazda bez trzymanki będą udziałem nas wszystkich nie tylko polskiej piłki i to już się dzieje.
GSM
Cromaniak

Postnapisał(a) GSM » 02.08.2012 20:29

Rok temu to dwa nasze zespoły wyszły z grupy w LE więc nie wiem kto mógł narzekać.Dzisiaj załamka,jedynie Legia jako tako i ma jakieś szanse na awans jeszcze co mnie cieszy
Cały czas twierdzę ,że byłyby nieco lepsze wyniki gdybyśmy ligę zaczynali w połowie lipca jak np.Rumunia,Chorwacja czy Ukraina a nie miesiąc później-poziomu to nie zmieni,ale nieco lepiej przygotowanym się jest wtedy
Manga
Cromaniak

Postnapisał(a) Manga » 02.08.2012 20:51

Jak by zaczęli w połowie lipca ,to by kończyli w październiku.A potem pół roku laby!
Piłkarze nie mieliby nic na przeciw ;)
Kibol
Globtroter

Postnapisał(a) Kibol » 02.08.2012 20:58

Ch... z pucharami.
I tyle.
A takie cieniutkie zespoły wszyscy wylosowali ...
GSM
Cromaniak

Postnapisał(a) GSM » 02.08.2012 21:39

Da się to zrobić- ostatnia kolejka rundy jesiennej sezonu 2012/2013 to 8-9 grudnia,a pierwsza wiosenna czyli szesnasta ogólnie to 23-24 lutego.
Teraz tak samo wiele zależy od mrozów-śniegów...
Kriss69
Podróżnik
O powstanu raz jeszcze

Postnapisał(a) Kriss69 » 02.08.2012 21:57

realista2 napisał(a):Gwałty, mordy i rabunki w Krakowie? To prawda, tylko ta skala. W Powstaniu zginęło 200 tys osób prawie wyłącznie ludności cywilnej, a całe miasto legło w gruzach. W Krakowie gdzieś tynk się obsypał? Co do sławetnego przemówienia Becka w Sejmie to uważasz, że wszyscy podzielali jego zdanie? A inne narody Czesi, Słowacy, Norwegowie, Wegrzy czy Francuzi oni jakoś nie wpisują się w martyrologiczną wizję patriotyzmu Becka i co stracili na tym?

Dokładnie 100, a może 1000% racji.
Pierwszy raz zabieram głos w dyskusji (emocjonalnej) na temat nie turystyczny, a historyczny. Rozdrażnił mnie post Svena, a w nim bezrefleksyjna, irracjonalna, bez chłodnej kalkulacji i bez zachowania skali i proporcji obrona za wszelką cenę idei powstania warszawskiego.
Nieważne argumenty: powstanie nieprzygotowane, nieuzbrojone, w praktyce bez szans na zwycięstwo, o czym jeśli tego nie wiedziano można się było przekonać w 3-5 dobie powstania. Dwieście dwadzieścia tysięcy zabitych (220 000 zabitych), głównie nieuzbrojonych cywilów, wielokrotność rannych, okaleczonych, milionowe miasto wygnane na tułaczkę, zrujnowane z ubytkiem ponad 90% substancji. Strata elity intelektualnej o skali większej niż w Katyniu. Niewyobrażalne cierpienia. Straty na kilka miesięcy przed zakończeniem wojny. O kosztach i cenie odbudowy nie mówiąc.
Jeśli to nie jest klęska to co jest klęską :?: :?: :?:
Ale blisko 70 lat od tych wydarzeń nie można złego słowa powiedzieć o idiotach, którzy tą hekatombę wywołali.

Nie wolno. Zero argumentów.To rzuca się hasło: Sowieci na pewno wymordowaliby więcej. Pewnie. Rozstrzeliwywaliby przez 2 miesiące po 10 tyś dziennie. Więc wyciąga mi się teksty o gwałtach czy grabieżach w wyzwalanym Krakowie. Oczywiście. Pan Kiepura ma 100% racji. Dzięki geniuszowi strategicznemu gen Bora dziesiątki tysięcy młodych warszawianek uniknęło gwałtu sowieckiego sołdata bo wcześniej zginęło z rąk niemieckich i ukraińskich siepaczy w kanałach Starówki, rozstrzelanych pod ścianami walących się budynków Woli, w piwnicach bombardowanych budynków. Ale pan Kiepura nawet tu się myli. Bo, gdy ginie 200 tysięcy mieszkańćów miasta to takie " drobiazgi" jak przy okazji gwałty oprawców Dirlewangera i Własowa to dykteryjka nie warta uwagi. Panowie: fakty, fakty i fakty. Bez pseudopatriotycznego bełkotu o krwi i pocie i wiecznej ofierze. Bo 200 tysięcy synów i córek dało życie bo gen Bór miał wizję, a generałowi Monterowi się zdawało.... że widział sowieckie czołgi na Pradze. A nawet gdyby Niemcy wystraszyli się powstańców i uciekli w popłochu. Gen Bór przywitałby Sowietów na jednym z mostów na Wiśle. I po kurtuazyjnym spotkaniu pojerchałby na Łubiankę. .. Tyle. No może jeszcze ostry protest Churchila. Ambasador rosyjski w Londynie miałby się z pyszna. Tyle...
weldon
Legenda
Re: O powstanu raz jeszcze

Postnapisał(a) weldon » 02.08.2012 22:42

Kriss69 napisał(a):... i Własowa ...

Mów dalej. To ciekawe :)

Zwłaszcza ta sprawa Własow, a powstanie warszawskie ...
Mógłbyś to rozwinąć, bo to dla mnie novum?

2:1 na wyjeździe, to chyba nie tragedia?

Zdaje się, że tylko Legia jeszcze ma realne szanse?
realista2
Cromaniak
Re: O powstanu raz jeszcze

Postnapisał(a) realista2 » 03.08.2012 06:23

weldon napisał(a):Zwłaszcza ta sprawa Własow, a powstanie warszawskie ...

Własowa nie było w Warszawie, ale jakie to ma znaczenie ? Pod terminem własowcy wiele osób zwłaszcza ze starszego pokolenia rozumie odziały wojskowe złożone z obywateli ZSSR walczące u boku Niemców. Tak więc własowców w ścisłym rozumieniu tego sowa nie było, ale były : pułk szturmowy Brygady RONA (Rosyjskiej Narodowej Armii Wyzwoleńczej) , obecny był pułk SS Oskara Dirlewangera, którego niemal połowę składu tworzyli obcokrajowcy z terenów ZSSR. To te oddziały bandytów które najwięcej grabiły, mordowały i gwałciły, ale było jeszcze wielu innych: 209. kozacki batalion (policja pomocnicza), 3. pułk Kozaków dowodzony przez płk. Bondarenkę, także kozackie 57 i 69. dywizjony kawalerii oraz 572. batalion piechoty pułkownika Zinowiewa. Był też rosyjski 580. dywizjon kawalerii jak również jednostki kaukaskie tzw. Ostlegionen. 111. batalion azerski i II. kaukaski batalion "Bergmann". Nie brakło też też Białorusinów z 13. białoruskiego batalionu specjalnego SD, a także muzułmanów : 1 wschodniomuzułmański pułk Waffen-SS. I jeszcze wiele innych mniejszych jednostek.
Tak więc Powstanie wcale nie uchroniło Warszawy przed mordami grabieżą i gwałtami ze strony wschodniej dziczy. Wprost przeciwnie. Jako jedyne polskie miasto zetknęła się z tym w takiej skali właśnie w wyniku Powstania.
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 03.08.2012 07:40

http://wpolityce.pl/artykuly/33161-pows ... w-potylicy

takie tam....
nie ze wszystkim się można zgadzać ale przemyśleć warto

i jeszcze prof. Roszkowski

Jako historyk i jako obywatel oceniam to jako głupie gadanie. Dziś łatwo siedzieć na kanapie i rzucać takie kawiarniane "mądrości". Decyzja o wybuchu była oczywiście niedobra. Z dzisiejszego punktu widzenia, choć również wtedy można było się domyślać. Należałoby zapytać, czy powstanie i tak nie było mniejszym złem?

Kiedy słyszę różnych mędrków oskarżających dowództwo AK o rozpoczęcie beznadziejnej walki, odwróciłbym pytanie. Dlaczego mieli nie rozpoczynać walki? Taka intelektualna "łatwizna" jest możliwa, gdy nie rozumie się kontekstu, w którym powstanie wybuchło. Wszystkich okoliczności i dylematów. Schemat Powstania Warszawskiego zastosowano nie tylko u nas. Także w Paryżu. Tamto powstanie stało się mitem założycielskim współczesnej Francji.

Profesor podkreśla, że los młodych akowców byłby i tak tragiczny:

Żołnierze AK byliby straceni, bo wywiezieni na Wschód przez Sowietów. Jeszcze przed wybuchem powstania trafiło tam 40 tysięcy AK-owców! Ludność cywilna może ucierpiałaby mniej, ale skąd niby to wiemy? A Festung Breslau? Tam Niemcy nie liczyli się nawet z rodakami. Podczas ewakuacji zginęło ok. 90 tysięcy ludzi! Dlaczego mieliby się liczyć z warszawiakami z Festung Warschau? Może straty byłyby mniejsze, ale w krytyce powstania to wygodnie się pomija

- podkreśla historyk. I dodaje, że powstańcy sądzili, że Rosjanie przyjdą im z pomocą - wzywało wszak do walki Radia Moskwa. Poza tym nastawienie młodych z AK było też takie, że część sama ruszyłaby do walki. A wtedy na czele powstania stanęliby komuniści z Armii Ludowej.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 03.08.2012 07:52

Mnie najbardziej odpowiada posumowanie Powstania przez działacza emigracyjnego i pisarza Wiesława Wohnouta:

"Powstanie Warszawskie było błędem politycznym, nonsensem militarnym i psychologiczną koniecznością".
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2012 08:10

:arrow: realista2, Sven, weldon, Kriss69.....

czy temat "Piłka nożna - Puchary 2012/2013" to rzeczywiście miejsce do rozmów o historii ?
Tak pytam grzecznie bo za chwile będzie pisk w wątku "Do Admina/modów" że straszny bałagan, nie na temat etc.... :roll:

Może tak przeniesiecie się ze swoimi wywodami np. tu: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=35501 bo to średnia przyjemność sprzątać wątki z off topów :twisted:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.08.2012 08:18

Cześć Piotrek :D

Ja, w zasadzie, tylko słucham, bo to ciekawe rzeczy są i dość zaskakujące :D
Ten twój link nie działa, bo, po zalogowaniu, przenosi na stronę główną forum. A nie ... Już działa :)

Acha i miałem się spytać, kiedy rewanż Legii?

Pozdrawiam
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 03.08.2012 08:31

rewanż w czwartek 9 o 19:00
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone