Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2012 17:20

Kiepura napisał(a):
Coś Cię nie chcą posłuchać, mimo ze masz 100 % racji

Jak Panu to przeszkadza to proszę przenieść dyskusję do wątku Historia do 1960 roku.

Przypominam, że kolega podszywacz upominał, ja tylko przyznałem mu rację.

Dyskusję mogę przenieść, ale będzie w wątku historycznym bałagan, bo posty ułożą się chronologicznie, a poza tym jaka jest gwarancja, że w temacie o piłce ponownie nie zejdziecie na inne tematy :?:
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 02.08.2012 17:23

Janusz,
zróbmy wyjątek ze wzgledu na rocznicę i wagę sprawy.
Sven,
Nie mam i nie mogę mieć gwarancji, że rozkaz wymordowania ludności by nie padł. Tylko skoro nie wydano takiego rozkazu w żadnym innym mieście to gdyby nie powstanie nie byłoby powodu żeby coś takiego zrobić w Warszawie to logiczne rozumowanie. Raz jeszcze powtórzę Warszawa nie miał żadnego, absolutnie żadnego znaczenia strategicznego. Rosjanie wykorzystując suche lato, rozbudowaną sieć dróg i lini kolejowych w tym rejonie i tak obeszliby miasto, okrążyli je i zdobyli bez jednego wystrzału. Zresztą tak się później stało. Niemcy jakoś nie uczynili z miasta twierdzy w styczniu nieprawdaż. To również potwierdza tezę o braku znaczenia strategicznego Warszawy. Zresztą nawet gdyby doszłoby do walk w mieście to i tak zniszczenia stanowiłyby ułamek tego co się stało po Powstaniu. Bo podkreślmy wężykiem Warszawa została zniszczona przez Niemców po Powstaniu przez wysadzenie w powietrze całych kwartałów. Zniszczenia związane z walkami były proporcjonalnie niewielkie.
Kriss69
Podróżnik

Postnapisał(a) Kriss69 » 02.08.2012 17:27

Sven napisał(a):Do realista : jaką masz gwarancję lub dowody że rozkaz wymordowania ludności cywilnej nie padłby w przypadku braku Powstania ?
ktoś chciał wymordować tych ludzi i ich wymordował i nie z powodu Powstania a w trakcie trwania Powstania

Wiecie jaką alternatywę mieli żołnierze AK na wschodnich terenach RP po "wyzwoleniu" przez komunistów ? ( oczywiście jeżeli nie zostali z miejsca rozstrzelani lub wywiezieni) - otóż albo mięso armatnie na froncie albo kula w łeb - jak myślicie co Stalin zarządziłby w Warszawie ?

Miasto nie zostałoby zniszczone. To miasto było znakomitym i ważnym strategicznie puntem obrony przed Sowietami. Rozumiem,że Niemcy wyszliby z Warszawy i bronili się na linii Warka-Radom-Piaseczno ?
A w trakcie oblężenia Warszawy Rosjanie kilka miesięcy próbowali by ataków piechotą ?
sorki za off

Sven miałem nie odpowiadać bo to off i nie na temat, ale pewne rzeczy mnie irytują. Zwykle nie komentuje opinii pojedynczych osób bo to ich zdanie. W Twoim poście przebija irracjonalna i bezkrytyczna chęć obrony decyzji o wybuchu powstania. Za każdą cenę. Wiem, że hitlerowcy byli be i Warszawy nienawidzili, ale...
Wiem, że Stalin był be i też nas niie lubił, mordowali, niewolili....
Ale na Boga.Hitlerowcy od 28 września 39r mieli całe 5 lat na zrównanie z ziemią Warszawy, a zrobili to dopiero po klęsce powstania. To samo tyczy się ludności.
W ciągu 2 miesięcy zginęło jej ponad 200 tyś. Nie było innych 2 miesięcy w czasie całej II wojny, aby ginęło tylu warszawiaków. Pomijam powstanie w gettcie, ale tu sytuacja Żydów była inna. Powstanie w gettcie wybuchło w momencie rozpoczęcia jego likwidacji. Wszystko było jasne. Ludność Warszawy z pominięciem żydowskiej była w czasie okupacji w takim samym stopniu ekterminowana jak ludność innych polskich miastach. Myślę, że bardziej była poddawana eksterminacji ludność z terenów włączonych do Rzeszy niż GG. Hekatomba ludności Warszawy, a potem jej exodus i zagłada miasta to efekt powstania. Sorki, ale na usta ciśnie się przekleństwo na temat naczelnych dowódców i pomysłodawców powstania... Rosjanie wkraczając do miasta pewnie zaatakowali by piechotą, czołgami, pewnie użyliby lotnictwa i ostrzału artyleryjskiego. Jak przy zdobywaniu każdego innego miasta w czasie II wojny na wschodzie i zachodzie. Festung Warschau zostało zdobyte w IV dobie ofensywy zimowej w 1945r I nie przez zdobywanie Sowietów Warszawa została zrównana z ziemią. Podobnie jak po zdobyciu Krakowa, Łodzi, Poznania nie było masowych egzekucji ludności polskiej przez Sowietów tak nie byłoby ich w Warszawie. Pewnie zbrojne formacje AK zostałyby rozbrojone, pewnie z użyciem siły Nie wątpie, że wielu z tych, którzy nie zginęli w powstaniu zaliczyłoby więzienia NKWD/UB, pewnie wielu, kilkudziesięciu, setka dostałoby KS w procesach politycznych. Branka do LWP była, ale w nie większym stopniu niż w innych miastach.. Powstanie było klęską, jego wybuch był błędem, a nawet jeżeli już wybuchło to po max.tygodniu, gdy powstanie utraciło już całkowicie inicjatywę strategiczną, gdy okazało się , że po pierwszych strzałach Niemcy nie uciekli, niebo nad Warszawą nie zaroiło się od spadochronów Sosabowskiego, a Rosjanie nie runęli z ofensywą należało za wszelką cenę dążyć do zakończenia powstania. Za wszelką cenę, aby uniknąć rzezi. Tak jak zrobiono to na warszawskiej Pradze. Ale niestety tragedią Polski w czasie II wiojny nie bylio to, że większość naszych wyższych dowódców może nie na obczyźnie, ale tu w kraju to nie byli wodzowie, a frajerzy... Dzisiaj próbujemy ich wybielać. W wolnej Polsce nie wolno skrytykować decyzji o bezsensownej zagładzie miasta i jej mieszkańców wskutek powstania.. Cześć poległym!! Chwała bohaterom!! Wieczna hańba cywilnym i wojskowym ignorantom, frajerom, megagłupcom na stanowiskach nawet jeśli nosili generalskie epolety i orzełki w koronie na czapkach.. Niestety nasi przywódcy zawsze mogli wszystko, nigdy też za nic nie odpowiedzieli. Tak było i jest do dzisiaj bez względu na ustrój. Wiem kto jest autorem określenia , że zwycięzców się nie sądzi, ale za głupotę uważam chołubienie autorów megaklęski Nikt im nie kazał być wodzami i nie mówił, że będzie łatwo. Egzaminu nie zdali. Przepraszam za emocjonalny wtręt. Mam nadzieję, że nie uraziłem nikogo z żyjących bohaterskich powstańców. Pzdr.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 02.08.2012 17:48

Jesteśmy prawie jednomyślni w ocenie. Prawie bo uważam że gdyby nie podjęto takiej próby to do dziś narzekalibyśmy, że nie wykorzystano szansy. No i mając dzisiejszą wiedzę łatwo oceniać i potępiać.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 02.08.2012 17:52

Kriss69 napisał(a):Podobnie jak po zdobyciu Krakowa, Łodzi, Poznania nie było masowych egzekucji ludności polskiej przez Sowietów tak nie byłoby ich w Warszawie.

Zanim coś napiszesz zapoznaj się z historia miasta w którym żyjesz.

O nieobliczalności tej armii świadczyły kradzieże, rekwirowanie mieszkań, wywózki na wschód oraz zbiorowe gwałty na kobietach i dziewczynkach, m.in. na Dworcu Głównym w Krakowie, gdzie interweniujący Polacy zostali ostrzelani. Tych gwałtów i rabunków było tak wiele, że polskie władze komunistyczne przygotowały list do samego towarzysza Józefa Stalina, w którym zaprotestowano przeciwko zbrodniom, jakich dopuszczała się przecież nie tylko w Krakowie armia wyzwolicieli. List jednak nie został wysłany, bo jego autorzy zaczęli obawiać się o własne głowy. Czarny scenariusz zaczął się sprawdzać.

Reszty mi się nawet nie chce komentować. Zwłaszcza tego fragmentu o rozbrajaniu AK.

Pierwszy z brzegu biogram...

Trzeba pamiętać, że prawie do połowy 20 wieku ludzie (zwłaszcza elity) mieli trochę inny system wartości. Ten system streścił mniej wiecej niejaki Józef Beck :

Ale pokój, jak prawie wszystkie sprawy tego świata, ma swoją cenę, wysoką, ale wymierną. My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor

To są słowa, które nie wyszły z niczego Ludzie tak myśleli. Dlatego tak trudno jest zrozumieć w dobie rozmydlonego "patriotyzmu" pewne decyzje z tamtych lat.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 02.08.2012 18:03

Gwałty, mordy i rabunki w Krakowie? To prawda, tylko ta skala. W Powstaniu zginęło 200 tys osób prawie wyłącznie ludności cywilnej, a całe miasto legło w gruzach. W Krakowie gdzieś tynk się obsypał? Co do sławetnego przemówienia Becka w Sejmie to uważasz, że wszyscy podzielali jego zdanie? A inne narody Czesi, Słowacy, Norwegowie, Wegrzy czy Francuzi oni jakoś nie wpisują się w martyrologiczną wizję patriotyzmu Becka i co stracili na tym?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.08.2012 18:13

Kurcze, ale fajna dyskusja :D

I dość ciekawe tezy :lol:

Jak was nie wywalą, to kontynuujcie, bo, jak widzę, muszę się własnej historii od nowa uczyć ;)

Nie wiecie, jak Legia? Zdaje się, że oni dziś grają rewanż, czy jakoś tak?
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 02.08.2012 18:19

Transmisja meczu Legii :
www.sport-tv24.pl/kana-1
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.08.2012 18:20

realista2 napisał(a):Transmisja meczu Legii :
www.sport-tv24.pl/kana-1

Dzięki. Zero : zero:)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 02.08.2012 18:35

realista2 napisał(a):Gwałty, mordy i rabunki w Krakowie? To prawda, tylko ta skala. W Powstaniu zginęło 200 tys osób prawie wyłącznie ludności cywilnej, a całe miasto legło w gruzach. W Krakowie gdzieś tynk się obsypał? Co do sławetnego przemówienia Becka w Sejmie to uważasz, że wszyscy podzielali jego zdanie? A inne narody Czesi, Słowacy, Norwegowie, Wegrzy czy Francuzi oni jakoś nie wpisują się w martyrologiczną wizję patriotyzmu Becka i co stracili na tym?

Skali w niczym nie porównuje. Był przykład Krakowa to się odniosłem. W najmniejszym stopniu nie mam zamiaru umniejszać tragedii Warszawy.

NKWD przeprowadzało akcje tam gdzie były one najbardziej z ich punktu widzenia potrzebne.
To, że w Krakowie czy innych miastach były to setki czy tysiące nie ma znaczenia. Nigdy nie dowiemy się jakby było w Warszawie. Dla nich był to taki samo niewygodne miasto jak i dla niemców. Moze nawet bardziej, bo byłby to główny punkt oporu w zniewoleniu Polski.
Na kresach zginęło 500 tysięcy.
Ogółem straty cywilne ludności polskiej (bez Żydów) to około 3 mln ludzi. W wyniku działań wojennych zginęło około 650 tysięcy. Reszta to 2350 tysięcy, z tego w Powstaniu bez strat wojskowych 165 do 180 tysięcy.
Podaje tylko tak dla uporządkowania.

A inne narody Czesi, Słowacy, Norwegowie, Wegrzy czy Francuzi

Uważasz, że są to narody godne szacunku ?

Jak dla mnie koniec dyskusji. Każdy i tak pozostanie przy swoim zdaniu.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.08.2012 18:42

W samym powstaniu, tak szczerze mówiąc, to cywilów za dużo nie zginęło.
Dużo więcej zostało, po prostu, wymordowanych poza działaniami wojennymi, ale to szczegół ;)

A co masz do Słowaków i Węgrów?

Węgrzy mieli Złotą Jedenastkę swego czasu zdaje się i trochę tam się liczyli w Europie, ale czy w pucharach też, to nie wiem :)

Dalej zero - zero :/
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 02.08.2012 19:00

weldon napisał(a):A co masz do Słowaków i Węgrów?

Ups, jakoś tak przekopiowałem. Mea Culpa. Pośpiech. :oops:

Akurat zwłaszcza Węgrzy to umieją się postawić.
Zrównanie ich w jednym szeregu z Francuzami to rzeczywiście dla nich obraza.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.08.2012 19:09

Mimo, że rządzili nimi faszyści, to, faktycznie, potrafili ...

Słowacy też, zdaje się, jako jedyni, wystawili w powstaniu kompanię kadrową.
Inni występowali pojedynczo w różnych oddziałach: Żydzi, Rosjanie, Czesi, Holendrzy, Belgowie, Francuzi itd.
Cała podbita Europa, a nawet ... Niemcy walczyli po naszej stronie.

A nawet mieliśmy jednego Murzyna i, co mało kto wie, pluton, bodajże, głuchoniemych :lol:

Można by rzec taka zborna, jakiej by się nasze drużyny pucharowe nie powstydziły :D

Kurcze, czy ta Legia nie powinna strzelić jakiejś bramki?
Im to zero - zero wystarczy?

Cholera! Nie w te mańkę strzelili i tamci prowadzą :/

EDIT: 2 - 0 :roll:
$$
Odkrywca

Postnapisał(a) $$ » 02.08.2012 19:59

Uuuuu ,poziom naszej piłki osiągnął dno ,ale mułu :) 2 dni i mamy wynik
polskie kluby - reszta Europy : 1-10 .
Dostajemy baty od słabeuszy europejskich...
Szanse jeszcze ma Legia ,reszta do widzenia.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 02.08.2012 20:01

ale się stawiali, a niech mnie. Chyba w szeregu za admirałem Horthym i księdzem Tiso.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone