Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 27.07.2012 22:24

Kiepura pamiętaj,że cztery
a Paka z Grodu Kraka ? :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 28.07.2012 01:08

A one jeszcze istnieją ?

Bo myślałem, że cała trójka wyjechała już. :roll: :D
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 28.07.2012 09:30

To chyba pocieszające:

Obrazek

że kibolsko chamskie kretyństwo to nie tylko w naszej Ojczyźnie? ;)

Dla nie poliglotów w wolnym,ocenzurowanym tłumaczeniu:

"Przelecieliśmy wasze siostry w barze nocnym . Teraz to wy możecie zrobić nam loda"
miłoszek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miłoszek » 29.07.2012 11:14

Manga napisał(a):To chyba pocieszające:

Obrazek

"Przelecieliśmy wasze siostry w barze nocnym . Teraz to wy możecie zrobić nam loda"

A ja mam inne spostrzeżenia.W Chorwacji szaleństwo na punkcie Hajduka Split( chodzi mi o te wszystkie malunki na budynkach i nie tylko-wszystkie przyjazne,pozytywne,zachęcające do kibicowania).
Będąc w Rumunii zauważyłem tylko parę napisów Steua Bukareszt zresztą tylko w Bukareszcie.Byłem w Braszowie na prezentacji drużyny w dniu 14 lipca , zero zadym,sympatyczna atmosfera,
Wjeżdżają co Polski już na A4 kilkadziesiąt napisów typu KSG,łowcy Hanysów, Ruch to....itp.
Także nie wszędzie są kibole...
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 29.07.2012 16:33

Heh,ty chyba jesteś z innego świata miłoszek ;).Na Bałkanach rozpierdole,walki i inne tym podobne są takie same jak w Polsce-jest tam tylko nieco inny styl tzn więcej spontanu i używania sprzętów do walki, brak tzw zasad jak u nas i to jest coś co każdy kibic na świecie wie i co sprawia,że tamte rejony są obserwowane przez wszystkich bo dla wszystkich ciekawe

Kibice Chorwacji nawet na takie "piknikowej" imprezie jak ME w Polsce rozwalili kilka barów i walczyli z policją.

http://www.youtube.com/watch?v=49-72iXs5Vs&feature=results_main&playnext=1&list=PL6ED819725E70C709

Np. w Pradze Dinamo Zagrzeb też się pobawiło :

http://www.youtube.com/watch?v=ps24ajiEZ-o&feature=related

P.S. Oczywiście to tylko tak na szybko nie specjalnie mocne przykłady :)

Przecież takie klimaty są od zawsze znakiem firmowym kibiców z Bałkanów(Jugosławia,Grecja itd)
Ostatnio edytowano 29.07.2012 17:16 przez GSM, łącznie edytowano 1 raz
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 29.07.2012 16:53

miłoszek napisał(a):

Obrazek

A ja mam inne spostrzeżenia.W Chorwacji szaleństwo na punkcie Hajduka Split( chodzi mi o te wszystkie malunki na budynkach i nie tylko-wszystkie przyjazne,pozytywne,zachęcające do kibicowania).
Będąc w Rumunii zauważyłem tylko parę napisów Steua Bukareszt zresztą tylko w Bukareszcie.Byłem w Braszowie na prezentacji drużyny w dniu 14 lipca , zero zadym,sympatyczna atmosfera,
Wjeżdżają co Polski już na A4 kilkadziesiąt napisów typu KSG,łowcy Hanysów, Ruch to....itp.

Masz spostrzeżenia typowo wakacyjnie. Widziałeś w Dalmacji trochę napisów i na tej podstawie wyciągasz wnioski. I jesteś przesiąknięty medialną propagandą jaka w Polsce trwa od kilku lat względem kibiców.
W Polsce obowiązują pewne zasady pomiędzy ekipami i większość walczy bez sprzętu ,gdzieś na odludziu. Oczywiście znajdują się odstępstwa od reguły. Ale generalnie nie jest tak źle i nie są to jakieś anormalne zachowania, ponieważ to co dzieje się w Polsce ,dzieje się także w innych europejskich krajach. Na Bałkanach natomiast nie ma żadnych reguł w walkach pomiędzy poszczególnymi ekipami, używane są noże i kastety. I zwykle toczą się one w centrach miast, gdzie obrywa się często przypadkowym przechodnim i niszczone jest mienie. Zobacz sobie relację z wizyty Hajduk tydzień temu w Rydze na meczu ze Skonto.
Albo relację z obchodów 90 lecia Żeleznicara Sarajevo i meczu miejscowego klubu z przytaczanym przez Ciebie Hajdukiem..... Centrum Sarajewa płonęło po wizycie Torcidy i walkach z miejscowy Manijaci.
Poniżej w linku masz skrót z wydarzeń, całkiem nie tak odległych:
http://www.ultras-tifo.net/news/561-rio ... 02011.html
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 29.07.2012 16:55

Jacck77 napisał(a):
miłoszek napisał(a):

Obrazek

Masz spostrzeżenia typowo wakacyjnie. Widziałeś w Dalmacji trochę napisów i na tej podstawie wyciągasz wnioski. I jesteś przesiąknięty medialną propagandą jaka w Polsce trwa od kilku lat względem kibiców.
W Polsce obowiązują pewne zasady pomiędzy ekipami i większość walczy bez sprzętu ,gdzieś na odludziu i raczej nie są w to angażowane postronne osoby. Po prostu pewna grupa osób uprawia sobie "extremalne hobby" Oczywiście znajdują się odstępstwa od tej reguły. Ale generalnie nie jest tak źle i nie są to jakieś anormalne zachowania, ponieważ to co dzieje się w Polsce ,dzieje się także w innych europejskich krajach. Na Bałkanach natomiast nie ma żadnych reguł w walkach pomiędzy poszczególnymi ekipami, używane są noże i kastety. I zwykle toczą się one w centrach miast, gdzie obrywa się często przypadkowym przechodnim i niszczone jest mienie. Zobacz sobie relację z wizyty Hajduka tydzień temu w Rydze na meczu ze Skonto.
Albo relację z obchodów 90 lecia Żelejznicara Sarajewo i meczu miejscowego klubu z przytaczanym przez Ciebie Hajdukiem..... Centrum Sarajewa płonęło po wizycie Torcidy i walkach z miejscowymi Manijaci.
Poniżej w linku masz skrót z wydarzeń, całkiem nie tak odległych:
http://www.ultras-tifo.net/news/561-rio ... 02011.html
miłoszek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miłoszek » 29.07.2012 18:05

A to bardzo przepraszam ,że jestem z innego świata.Wiem że na Bałkanach są zadymy ale nie wiedziałem,że są tak "widoczne"dla zwykłego turysty.
W Braszowie na prezentacji było kilkaset kibiców i jak wspomniałęm zero zadym , wypili po kilka piwek i poszli do domu,,,u nas nie do pomyślenia.Policji parę patroli.U nas pewnie byłyby całe oddziały prewencji.
Byłem też na meczu Hajduka z Barceloną na stlecie klubu (2011), siedziałem z synem w sektorze Torcidy.Żadnych awantur,zaczepek.Nie wyobrażam soboe jakbym siadł z synem w sektorze np.Legii..
ale ja się przecież nie znam na kibicach....
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 29.07.2012 18:32

miłoszek napisał(a):A to bardzo przepraszam ,że jestem z innego świata.Wiem że na Bałkanach są zadymy ale nie wiedziałem,że są tak "widoczne"dla zwykłego turysty.
W Braszowie na prezentacji było kilkaset kibiców i jak wspomniałęm zero zadym , wypili po kilka piwek i poszli do domu,,,u nas nie do pomyślenia.Policji parę patroli.U nas pewnie byłyby całe oddziały prewencji.
Byłem też na meczu Hajduka z Barceloną na stlecie klubu (2011), siedziałem z synem w sektorze Torcidy.Żadnych awantur,zaczepek.Nie wyobrażam soboe jakbym siadł z synem w sektorze np.Legii..
ale ja się przecież nie znam na kibicach....

Mecz Hajduka z Barceloną na 100-lecie klubu był czysto piknikowy, tak jak dzisiejszy mecz Legii z Borusią Dortmund. Można śmiało iść z dziećmi. Zresztą w Polsce na nowych stadionach można wszędzie iść z dziećmi i uwierz mi jest tam bezpieczniej niż na jakimkolwiek stadionie w Chorwacji. Siedziałem z Synem na sektorach Legii , Lecha czy też Lechii Gdańsk, jest bezpiecznie. Za dużo mainstreamowych mediów oglądasz, a one nie są obiektywne.
Wybierz się na mecz Hajduka z Dinamem Zagrzeb ,albo np. z Crveną Zvezdą Belgrad i wtedy możemy porozmawiać.
A poza tym powiedz mi gdzie w Polsce są zadymy widoczne dla zwykłego turysty? Rok temu we wrześniu byłem w Splicie przy okazji meczu z Dinamem i zadymy były "widoczne" dla zwykłego turysty.

W linku powyżej masz atmosferę tamtego spotkania. Generalnie powiem Ci ,że z dzieckiem nie wybrałbym się na taki mecz, bezpieczniej jest na Legii.
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 29.07.2012 19:01

miłoszek-masz racje,nie znasz się na kibicach i dobrze,że masz tego swiadomość :).Przecież ty piszesz jakieś totalnie SF i dziwne rzeczy.W Polsce bardzo rzadko coś się dzieje na stadionach w meczach ligowych,zdecydowana większość spotkań to spokój...,a już na prezentacjach drużyny i meczach pokazowych,towarzyskich to wiadomo,że nic się dziać nie będzie
Nawet na Żylecie można zobaczyć ojców z małymi dziećmi którzy im na ramionach siedzą i mają rozradowane oblicza.Na otwarciu nowego stadionu Legii z Arsenalem też było super spokojnie
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 29.07.2012 20:12

...... z ITI odmawiają wniesienia na dzisiejszy mecz oprawy związanej z Powstaniem
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 29.07.2012 20:49

Ech, w necie się rozniosło myślałem, że to ściema jakaś i miałem pytać.

My jeszcze w Polsce żyjemy ?

A jakieś oficjalne uzasadnienie zostało podane ?

Nie wyobrażam soboe jakbym siadł z synem w sektorze np.Legii..
ale ja się przecież nie znam na kibicach...

Oj, dobrze Ci już wyjaśnili. Na mecze chodzi masa rodzin z dziećmi.

W sumie to ja nawet wyobrażam sobie, żebym mógł siąść na Legii (z wyjątkiem żylety, bo ichniejszego repertuaru nie znam :roll:) :wink:
No może bym sie nie afiszował ze swoim szalikiem. To przez grzeczność, bo w gościach jestem, nie ? :D

Tylko jakoś ochoty nie mam. :lol:
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 30.07.2012 13:33

Sven napisał(a):...... z ITI odmawiają wniesienia na dzisiejszy mecz oprawy związanej z Powstaniem

Było jakieś Powstanie Lipcowe ? ;)

Moze pojutrze z tą sektorówką na koncert Madonny kiboli wpuszczą? ;)
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 30.07.2012 19:55

To miało być śmieszne czy jakiś ważniejszy przekaz ?
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 30.07.2012 22:13

Sven napisał(a):To miało być śmieszne czy jakiś ważniejszy przekaz ?

Ignoruj... :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone