Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 19:49

SVIBANJ napisał(a):
Bocian napisał(a):Dla mnie Jan to typowy przykład Kalego, respektuje tylko te prawa które sam uważa za mądre i tylko te uznaje. Wszystko co mu nie pasi to już nadgorliwość państwa. Często tacy ludzie są sami wobec tego państwa bardzo roszczeniowi jak ich prawa ktoś pogwałci...
A co do przechodzenia na czerwonym , dla mnie możesz nawet szpagatami naprzód iść, bylebym ja za to nie płacił...

Jeszcze większym problemem jest to,że u części z nich ich pogląd na to, które prawo jest "mądre" zmienia się.Taka metoda małych kroczków.Najpierw przechodzą na czerwonym, potem jadą "troszkę" za szybko, potem tylko po "jednym piwie" a w końcu gwałcą staruszki.
No dobra, może nie najlepsza ta "ścieżka" ,ale to tylko przykład.Nie łapcie mnie za słowo, chodzi o zasadę

Ścieżka wzorowa - mogę podać takich dziesiątki, albo temu podobne.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.01.2010 20:00

zebik napisał(a):[

Ścieżka wzorowa - mogę podać takich dziesiątki, albo temu podobne.

Dla dobra staruszek proponuję zamknąc wszystkich co przechodzą na czerwonym świetle. :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.01.2010 20:05

SVIBANJ napisał(a):
Jeszcze większym problemem jest to,że u części z nich ich pogląd na to, które prawo jest "mądre" zmienia się.Najpierw przechodzą na czerwonym, potem jadą "troszkę" za szybko, potem tylko po "jednym piwie" a w końcu gwałcą staruszki.
No dobra, może nie najlepsza ta "ścieżka" ,ale to tylko przykład.Nie łapcie mnie za słowo, chodzi o zasadę

Z kontekstu wynika jednoznacznie, że to o mnie. Obawiam sie, że jestem w takim punkcie tej ścieżki, że mogę już nie zdążyć zgwałcić staruszki.

Jakoś sobie pomyślałem o wątku "Cromaniak na podwójnym" :wink:
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 09.01.2010 20:10

jan_s1 napisał(a):... Obawiam sie, że jestem w takim punkcie tej ścieżki, że mogę już nie zdążyć zgwałcić staruszki....

:D :D :D Błyskotliwe, przyznaje :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 20:11

jan_s1 napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):A jak rozbijesz sobie tą głowę na rowerku (odpukać) i pobiegniesz do szpitala to wtedy wyciągasz kasę i płacisz ze swojej kieszeni bo to "twoja głowa" czy jedziesz na kasie NFZ czyli inni się zrzucają na Ciebie :lol:

Cytuję tylko Piotrka, bo był pierwszy.
Słuchajcie, w ogóle chodzenie po ulicach jest niebezpieczne i całe życie jest nie pozbawione ryzyka. Niedługo ostre sople zaczną spadać z dachów. Powinno się w tym okresie zarządzić, żeby głupi ludzie chodzili w kaskach - przecież to dla ich dobra! A jak jeden z drugim nie posłucha i taki sopel wbije mu się w głowę, to niech go sobie sam wyciąga. :wink:

Zupełnie nie wiem po co mnie cytujesz jak to co napisałeś nijak się ma do mojej wypowiedzi :roll:
Ale......nie ważne :wink:
EOT
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.01.2010 20:24

jan_s1 napisał(a):
SVIBANJ napisał(a):
Jeszcze większym problemem jest to,że u części z nich ich pogląd na to, które prawo jest "mądre" zmienia się.Najpierw przechodzą na czerwonym, potem jadą "troszkę" za szybko, potem tylko po "jednym piwie" a w końcu gwałcą staruszki.

Z kontekstu wynika jednoznacznie, że to o mnie. Obawiam sie, że jestem w takim punkcie tej ścieżki, że mogę już nie zdążyć zgwałcić staruszki.

Jakoś sobie pomyślałem o wątku "Cromaniak na podwójnym" :wink:

I co? Polałeś sobie?? :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.01.2010 20:32

Piotrek_B napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):A jak rozbijesz sobie tą głowę na rowerku (odpukać) i pobiegniesz do szpitala to wtedy wyciągasz kasę i płacisz ze swojej kieszeni bo to "twoja głowa" czy jedziesz na kasie NFZ czyli inni się zrzucają na Ciebie :lol:

Cytuję tylko Piotrka, bo był pierwszy.
Słuchajcie, w ogóle chodzenie po ulicach jest niebezpieczne i całe życie jest nie pozbawione ryzyka. Niedługo ostre sople zaczną spadać z dachów. Powinno się w tym okresie zarządzić, żeby głupi ludzie chodzili w kaskach - przecież to dla ich dobra! A jak jeden z drugim nie posłucha i taki sopel wbije mu się w głowę, to niech go sobie sam wyciąga. :wink:

Zupełnie nie wiem po co mnie cytujesz jak to co napisałeś nijak się ma do mojej wypowiedzi :roll:
Ale......nie ważne :wink:
EOT

Hm, to bardzo ciekawe. Przecież analogia jest 100%-owa.
Zakładamy, że jazda na rowerze w kasku jest zasadna, bo ktoś może sobie rozbić głowę. W takim razie chodzenie w kasku w okresie, gdy urywają sie ostre sople jest również zasadna, bo konsekwencje moga być podobne. Trzeba więc stworzyć analogiczne przepisy, bo im mniej rozbitych głów, tym większe oszczędności w publicznej kasie. A jak jakiś niepokorny kasku nie założy (nie da zarobić producentowi kasków), ma się leczyć sam i wtedy nie będziesz miał tego dyskomfortu, że musisz dopłacać do pacjentów nieprzestrzegających przepisów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 20:38

jan_s1 napisał(a):Hm, to bardzo ciekawe. Przecież analogia jest 100%-owa.......

to nie analogia tylko filozofia chłopska :roll:
Kończąc temat w tym dziale - nie życzę Ci, żebyś musiał zrewidować tego typu mędrkowania na skutek np. nieszczęśliwego wypadku do którego sam się przyczynisz.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.01.2010 20:54

Piotrek_B napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Hm, to bardzo ciekawe. Przecież analogia jest 100%-owa.......

to nie analogia tylko filozofia chłopska :roll:
Kończąc temat w tym dziale - nie życzę Ci, żebyś musiał zrewidować tego typu mędrkowania na skutek np. nieszczęśliwego wypadku do którego sam się przyczynisz.

No cóż, jestem zmuszony się poddać. "Chłopskie filozofowanie" i "mędrkowanie" to tak poważne argumenty merytoryczne, że nie będę próbował ich przebić.

Okazuje się - nie po raz pierwszy zresztą - że w każdej dyskusji dobrze jest wiedzieć, o czym się dykutuje.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.01.2010 21:09

No i to też typowe, tak zakończyć temat aby stanęło na tym , że to nas ktoś zmusza do zakończenia, mówiąc , że z "takimi" argumentami się nie da dyskutować...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.01.2010 21:15

Bocian napisał(a):No i to też typowe, tak zakończyć temat aby stanęło na tym , że to nas ktoś zmusza do zakończenia, mówiąc , że z "takimi" argumentami się nie da dyskutować...

A da się? Ja przynajmniej nie potrafię.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.01.2010 21:16

17 stron, które nic nie zmienią w naszej, i nie tylko, mentalnośc.
No przyznajcie się, ile razy jechaliście na bańce następnego dnia po imprezie lub miłościwe zapytam, w cro?i
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 21:18

FUX napisał(a):....No przyznajcie się, ile razy jechaliście na bańce następnego dnia po imprezie lub miłościwe zapytam, w cro?i

Może Cię zdziwię - NIGDY :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.01.2010 21:20

FUX napisał(a):17 stron, które nic nie zmienią w naszej, i nie tylko, mentalnośc.
No przyznajcie się, ile razy jechaliście na bańce następnego dnia po imprezie lub miłościwe zapytam, w cro?i

Na tym polega forum, chciałbyś aby na zadane pytanie padała odpowiedź "tak" lub "nie" i temat zamykać?? :):) Ciesz się , że mkm jeszcze nie zapodał tu serbskiej muzy a Janusz nie dał linka do konserw na biwaku :):):)
Co do dalszej części, ja newer :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 09.01.2010 21:20

SVIBANJ napisał(a):Jeszcze większym problemem jest to,że u części z nich ich pogląd na to, które prawo jest "mądre" zmienia się.Taka metoda małych kroczków.Najpierw przechodzą na czerwonym, potem jadą "troszkę" za szybko, potem tylko po "jednym piwie" a w końcu gwałcą staruszki.

No właśnie, a nie przyszło wam na myśl, że to często wina samego prawa. Przechodzi na czerwonym bo elementarna logika wskazuje, że w tym miejscu nie powinno być sygnalizacji lub źle działa. Troszkę za szybko bo ktoś zapomniał zlikwidować znak po skończonym remoncie lub postawił 50-tkę na pustej autostradzie. Po jednym piwku bo tylko po jednym, a nawet więcej niż jednym wolno na zachód o Odry. Morduje staruszkę bo bzdurne, nadmiernie kazuistyczne i restrykcyjne prawo nauczył się omijać i się zwyczajnie zdemoralizował.
Państwo zawsze będzie zaostrzać prawo bo łatwiej pogmerać w przepisach niż budować nowe drogi, zadbać o sieć ratownictwa drogowego, czy też zwyczajnie edukować. Stale rozrastająca się administracja musi udowodnić, że jest niezbędna, że coraz wyższe pensje są uzasadnione. No to nowelizuje, nowelizuje i nowelizuje szkodząc i psując prawo bo tak najłatwiej, a po nas choćby potop. Swoją edukację prawniczą na UW lata temu zakończyłem wysmażeniem pracy pod tytułem "Zagadnienienie odpowiedzialności karnej sprawcy przestępstwa popełnionego pod wpływem alkoholu". Poświęciłem temu zagadnieniu masę czasu i niestety straciłem nadzieję na to, że coś w tej materii da się zrobić. Państwo obojętne czy to demokratyczne czy też nie nadal penalizuje coraz to nowe sfery życia, a szanowni obywatele temu przyklaskują. Efekt jest odwrotny od zamierzonego. Prawo spada na psy, a przestępstw pod wpływem nie ubywa. Norma prawna nie jest żadną świętością bywa szkodliwa i warto ją zanegować jeśli tak jest. Jeśli bezkrytycznie poddamy się zasadzie "Dura lex sed lex" to jesteśmy na prostej drodze do stworzenia durnego pozbawionego elementarnych praw społeczeństwa dumnie wybierającego swoje władze na drodze wolnych wyborów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj? - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone