Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

paliwo BiH

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kulas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulas » 19.08.2006 11:49

Dzieki, ale juz to ktos mi wskazal. Ale nie jest to najnowsze patrzac po datach.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 19.08.2006 12:00

kulas napisał(a):Dzieki, ale juz to ktos mi wskazal. Ale nie jest to najnowsze patrzac po datach.

...Ale wystarczające bo Doboj, Sarajevo, Tuzla czy Banja Luka to połowa drogi przez Bośnię. Dlatego też jak ktoś chce jechać całą trasę na LPG to już te stacje wystarcza. Chociaż ja w bośni będę jechał przynajmniej ze 200km na benzynie. W końcu mimo, że jest w aucie instalacja LPG to na benzynie wskazane jest też jeździć. Co zresztą praktykuję. Do tego dochodzi cena benzyny. Jest niższa niż u nas czy HR.
odpadek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) odpadek » 20.08.2006 21:14

Paliwo w BiH - cena z dnia 11.08.2006 byla w granicach 4 ichniejszych marek co daje 1 euro.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 20.08.2006 21:30

odpadek napisał(a):Paliwo w BiH - cena z dnia 11.08.2006 byla w granicach 4 ichniejszych marek co daje 1 euro.

Jakby było tak jak mówisz to byłoby to najdroższe paliwo na świecie...chyba. Bo 4 jak to mówisz ichniejsze marki to prawie 2 ojro :D
Coś ci się pomyliło. Chyba że kurs tak skoczył :roll:
ted
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ted » 20.08.2006 21:59

odpadek napisał(a):Paliwo w BiH - cena z dnia 11.08.2006 byla w granicach 4 ichniejszych marek co daje 1 euro.

Oczywiste, że się pomyliłeś. Za litr ropy płaciłem wczoraj (sobota, 19 sierpnia) dokładnie tyle ile wynosił kurs ojro, tzn. 1,95 marki. Ceny są raczej wszędzie takie same - chociaż poprzedniego dnia za litr płaciłem (w Neum) 1,98 marki. Stacji paliw jest bardzo dużo, a na odcinku od Banja Luki do przejścia BiH/Hr w Gradiszce wręcz co kawałek. Rzadko jednak można płacić kartą i na to trzeba zwrócić uwagę zanim zacznie się tankować.
Pozdrawiam
Ted
kulas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulas » 21.08.2006 07:41

Wiła wianki napisał(a):
kulas napisał(a):Dzieki, ale juz to ktos mi wskazal. Ale nie jest to najnowsze patrzac po datach.

...Ale wystarczające bo Doboj, Sarajevo, Tuzla czy Banja Luka to połowa drogi przez Bośnię. Dlatego też jak ktoś chce jechać całą trasę na LPG to już te stacje wystarcza. Chociaż ja w bośni będę jechał przynajmniej ze 200km na benzynie. W końcu mimo, że jest w aucie instalacja LPG to na benzynie wskazane jest też jeździć. Co zresztą praktykuję. Do tego dochodzi cena benzyny. Jest niższa niż u nas czy HR.

Witam !

Ja mam zmiar pojechac na Osijek (mostar, sarajevo, zinica, doboj, osijek).

To spokojnie gdzies w polowie drogi znajde stacje. W Doboju bede probowal sie zatankowac.

Jesli trzeba placic gotowka, czy jest mozliwosc zaplacenia w ojro czy musze kupic ichniejsza walute ?

Dzieki i pzdr
odpadek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) odpadek » 21.08.2006 15:58

Wiła wianki napisał(a):

Jakby było tak jak mówisz to byłoby to najdroższe paliwo na świecie...chyba. Bo 4 jak to mówisz ichniejsze marki to prawie 2 ojro :D
Coś ci się pomyliło. Chyba że kurs tak skoczył :roll:

Masz racje. To bylo jedna w okolicach 2 marek. Widocznie pora wieczorna zmacila mi w glowie :). Ale w kazdym badz razie wychodzi to ok 1euro.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 22.08.2006 00:06

kulas napisał(a):
Witam !

Ja mam zmiar pojechac na Osijek (mostar, sarajevo, zinica, doboj, osijek).

To spokojnie gdzies w polowie drogi znajde stacje. W Doboju bede probowal sie zatankowac.

Jesli trzeba placic gotowka, czy jest mozliwosc zaplacenia w ojro czy musze kupic ichniejsza walute ?

Dzieki i pzdr

Jadę prawie tą samą trasą tylko tym razem zamiast Żenica :arrow: Doboj jedziemy przez Tuzle. Jak co roku 8) . Wyjeżdżamy 25.08. na noc. Jeśli chodzi o walutę, ja mam zawsze ze sobą ojro bo jest to najpewniejsza waluta. Można nią nawet płacić mandaty :D . O paliwie nie wspominając. Widok stacji w BiH nie jest niczym nadzwyczajnym. Częstotliwość ich występowania jest niekiedy taka jak w Polsce tzn. co parę kilometrów. Najtańsze paliwo na tej trasie jest na tym odcinku gdzie drogowskazy pisane są cyrylicą. Jadąc z Polski dobrze jest zatankować tańsze paliwko jeszcze przed Mostarem. Później już jest droższe.
Będziemy jechać bez pośpiechu. Planujemy w Makarskiej być w niedzielę rano.
Pozdrawiam.
kulas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulas » 22.08.2006 08:47

Jadę prawie tą samą trasą tylko tym razem zamiast Żenica :arrow: Doboj jedziemy przez Tuzle. Jak co roku 8) . Wyjeżdżamy 25.08. na noc. Jeśli chodzi o walutę, ja mam zawsze ze sobą ojro bo jest to najpewniejsza waluta. Można nią nawet płacić mandaty :D . O paliwie nie wspominając. Widok stacji w BiH nie jest niczym nadzwyczajnym. Częstotliwość ich występowania jest niekiedy taka jak w Polsce tzn. co parę kilometrów. Najtańsze paliwo na tej trasie jest na tym odcinku gdzie drogowskazy pisane są cyrylicą. Jadąc z Polski dobrze jest zatankować tańsze paliwko jeszcze przed Mostarem. Później już jest droższe.
Będziemy jechać bez pośpiechu. Planujemy w Makarskiej być w niedzielę rano.
Pozdrawiam.[/quote]

Wielkie dzieki za informacje. Teraz juz mam wszystko obcykane i spokojnie czekam na wyjazd. My ruszamy w polowie wrzesnia.

Udanego wypoczynku, pzdr
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 23.08.2006 11:51

juz wiem 2,05 KM w Neum
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 23.08.2006 20:35

noyle napisał(a):juz wiem 2,05 KM w Neum

2,05 Marek bo to jest na drodze tranzytowej.
W okolicach mostaru i dalej na północ jest znacznie taniej.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 23.08.2006 22:19

Wiła wianki napisał(a):
noyle napisał(a):juz wiem 2,05 KM w Neum

2,05 Marek bo to jest na drodze tranzytowej.
W okolicach mostaru i dalej na północ jest znacznie taniej.

w tym roku niesty nie sprawdzilem
ale dawniej to jak w Neum kosztowalo 1.80 to po drodze w BiH ok 1,65
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 18.07.2007 14:09

noyle napisał(a):ale dawniej to jak w Neum kosztowalo 1.80 to po drodze w BiH ok 1,65

1,98 KM w Neum (1,5 tygodnia temu). Po płatności kartą Inteligo wyszło 3,65zł/l bezołowiowej 95.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi