napisał(a) koogar » 23.08.2016 11:16
Powrót po latach do Pakostane okazał się udany. No może poza apartamentami, które nie są najładniejsze. Miejscowość sie zmieniła i to znacznie, stała się bardziej komercyjna. Sam parking, przy mojej ulubionej plaży pilatusa, był za 5 kuna za cały dzień, teraz jest 5 kuna za 1h, więcej knajpek, strefa płatnego parkowania przy głównych ulicach, fast food na plaży itd.... Jednak w dalszytm ciągu jest to moje ulubione miejsce w tej częci Chorwacji.
6 lat temu wybraliśmy tańszą wersję wycieczki na Kornati, a w tym roku byliśmy z Ante. Różnica powalająca. Ludzi było sporo więc do akcji skierowano 2 statki - Bosko i Sv. Andrija. My byliśmy na tym drugim. Mimo że szef wszytskich szefów był na Bosko, to młode chłopaki z obsługi dzielnie go reprezentwali. Wszyskiego na staku do oporu, i jadła i napoju, chłopak co chwila opowiadał o poszczególnych wyspach, które mijaliśmy. Udało nam się spotkać delfiny, a obsługa popłyneła na tyle blisko, żeby można było im porobić zdjęcia. Postój w zatoce też rewelacja, piękne widoki z góry, czysta woda z róznymi rybkami, jakich nie ma przy plażach, smaczny obiad rybno mięsny i Ante, który biegał pomiędzy stołami i we wszystkich językach pytał - komu dokładkę, komu dolewkę. Przy okazji dowiedziałem się, że Slavko (ten gruby od biletów), jest Czechem i przyjeżdża tu tylko na sezon. Wycieczka warta swojej ceny. Nie ma co dziadować i szukać na niej oszcędności 50 czy 60 kuna.
Jako ż e forum padały pytania co do namiarów na biuro Ante, to proszę: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl tel 00385 (0)91 334 00 91