Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grab56
Croentuzjasta
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Postnapisał(a) grab56 » 18.05.2020 10:09

bigredone napisał(a):W wypadku tego wirusa mamy dość rygorystyczne procedury, a jego występowanie jest teraz dość częste.

Występowanie chińskiego wirusa jest dość częste jedynie wśród osób które mają z nim kontakt z racji zawodu (lekarze, pielęgniarki) oraz wśród osób, którymi ten personel się opiekuje (chorzy w szpitalach i starsi w DPS). No i są jeszcze nasi nieulękli górnicy, którzy w pocie czoła wydobywają najdroższy węgiel świata. :lol:
Wśród pozostałych osób liczba przypadków jest bliska zeru.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2020 10:12

grab56 napisał(a):
bigredone napisał(a):W wypadku tego wirusa mamy dość rygorystyczne procedury, a jego występowanie jest teraz dość częste.

Występowanie chińskiego wirusa jest dość częste jedynie wśród osób które mają z nim kontakt z racji zawodu (lekarze, pielęgniarki) oraz wśród osób, którymi ten personel się opiekuje (chorzy w szpitalach i starsi w DPS). No i są jeszcze nasi nieulękli górnicy, którzy w pocie czoła wydobywają najdroższy węgiel świata. :lol:

A kto tego nieistniejącego wirusa przyniósł do tych DPS-ów ? Albo tym obłożnie chorym ? Albo w ogóle do Polski ?
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 18.05.2020 10:44

grab56 napisał(a):

I tu sie mozna lekko zdziwić.
W kopalniach są od dawna , zanim ogłoszono ten cały bajzel w mediach bardzo rygorystyczne przepisy , a wiesz czemu tyle jest zakażeń ?
Bo robią testy na okrągło wszystkim. Gdyby w Warszawie robili wszystkim ( o czym pisał Wikol ) to wyniki byłyby podobne.
A węgiel jest nam potrzebny bo wiekszośc energii z niego mamy ( mimo ze jestem z górniczej rodziny to tez jestem za energią jądrową lub czymś eko żeby nie było )

boboo pisał o windach , od 1,5 miesiąca górnicy na dół zjeżdżają po 1/3 lub nawet 1/4 jej pojemności
Ślązak
Globtroter
Re: Aktualne wieści z Chorwacji

Postnapisał(a) Ślązak » 23.05.2020 18:58

Kurcze, no nie piszemy o polityce, ale tu akurat chodzi o politykę i to dla nas tę międzynarodową. A ta przez nasze władze leży i kwiczy :-(((((
kaeres
Cromaniak

Postnapisał(a) kaeres » 09.06.2020 07:57

axlgks napisał(a):
colins napisał(a):Strasznie się tutaj ostatnio nakręcacie. Ale to dobrze - będę miał w lipcu większy luz na plażach CRO. :mrgreen:

Czy będziesz miał luz to wątpię. Natomiast z pozycji obserwatora wnioski są takie że po prostu nie można mieć dobrego zdania o naszym narodzie. Zbyt wielu cymbałów. To nie nakręcanie się lecz luźne spostrzeżenie.

Za srogi jesteś dla społeczeństwa.
W innych państwach jest identycznie albo znacznie gorzej. Ot robią meksyk kopalniom, nawet związki sobie z tym nie poradzą.
Kopalnie są NIERENTOWNE i trzeba z tym zrobić porządek i właśnie to się dzieje.
W byle jakim takim zakładzie na świecie by zaczęli robić takie zmasowane testy polityczne i masz epidemie lokalną.
Ludzie po prostu przestali się skupiać na kupowaniu srajtaśmy bo się kapnęli jaka to jest propaganda z tą pandemią.
Robią z ludzi świnki doświadczalne.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 09.06.2020 08:09

lu5asz napisał(a):Rok temu było 3.000 więcej zgonów niż teraz,2 lata temu 6.000.Więc jak to jest?
Ano jest tak, że zgony to nie budżet państwa.
To, że "zaoszczędzono" 3.000 zgonów, nie oznacza, że można teraz je "wydać", a na wykresie będzie dalej ładnie.

To bardzo dobrze, że teraz jest o 3.000 (6.000) zgonów mniej. Oznacza to, że poprawia się jakość życia i opieka medyczna.
Ale każdy niepotrzebny zgon jest... niepotrzebny.

kaeres napisał(a):Kopalnie są NIERENTOWNE i trzeba z tym zrobić porządek i właśnie to się dzieje
No tak. Coś w tym jest.
Szkoły i przedszkola też są nierentowne.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2020 08:18

Szymon Szynkowski vel Sęk w Radio ZET: "Litwa, kraje bałtyckie, sądzę, że też Czechy, Słowacja, Węgry – to będą pierwsze kierunki, w odniesieniu do których rozważamy luzowanie restrykcji" - przekazał wiceminister spraw zagranicznych.
Łukasz Szumowski o wakacjach :
"Zastanawiamy się w jakim zakresie je otworzyć. Czy będzie to Schengen czy może szerszy zakres. Myślę, że jest szansa na to, by na wakacje wyjechać za granicę. Widzimy, że liczba zakażeń w państwach sąsiedzkich zbliża się do podobnego poziomu - mówił Łukasz Szumowski. Zastanawiamy się w jakim zakresie je otworzyć. Czy będzie to Schengen czy może szerszy zakres. Myślę, że jest szansa na to, by na wakacje wyjechać za granicę. Widzimy, że liczba zakażeń w państwach sąsiedzkich zbliża się do podobnego poziomu.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kaeres
Cromaniak

Postnapisał(a) kaeres » 09.06.2020 08:21

boboo napisał(a):
kaeres napisał(a):Kopalnie są NIERENTOWNE i trzeba z tym zrobić porządek i właśnie to się dzieje
No tak. Coś w tym jest.
Szkoły i przedszkola też są nierentowne.

??
Szkoły i przedszkola z założenia mają być nierentowne sensu stricte.
Ale są bardziej potrzebne niż nierentowne kopalnie, które obciążają cały naród.
Na pewno większy z nich pożytek.

Górnicy mają postojowe 100% od ludzi, którzy dostają na kwarantannie 60% - gdzie sens gdzie logika ?

Ja twierdzę, że kopalnie powinny być totalnie sprywatyzowane jak w Czechach. Tam, te prywatne sobie znakomicie radzą bo nie ma złodziejstwa oraz złego zarządzania, a przede wszystkim brak związków zawodowych, które są totalną mafią.
axlgks
Odkrywca
OT -Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Postnapisał(a) axlgks » 09.06.2020 10:21

leswac napisał(a):
darekpawel napisał(a):Przypadkowo tutaj zajrzałem - z ostatnich postów wnioski, że bezstresowo będzie można na wakacje pojechać do Litwy, Łotwy, Estonii, Słowacji, Czech, Węgier,... Jeszcze gdzieś?

P.S. Może ktoś wie co z Rumunią i Bułgarią?

o 12.00 ma być konferencja prasowa Premier, Minister Zdrowia, Minister Spraw Wewnętrznych i Minister Spraw Zagranicznych.
po tym będzie więcej wiadomo co i jak. :smo: :smo: :smo:

będzie to gdzieś w necie transmitowane ?

ps. do kogoś tam wyżej - 100% pensji podstawowej obiecanej górnikom to de facto 40-60% ich realnego, miesięcznego wynagrodzenia, niestety media świadomie o tym nie informują.
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 09.06.2020 10:25

axlgks napisał(a):ps. do kogoś tam wyżej - 100% pensji podstawowej obiecanej górnikom to de facto 40-60% ich realnego, miesięcznego wynagrodzenia, niestety media świadomie o tym nie informują.

Świat im się nie zawali. Pensje mają i tak wyższe niż w Warszawce. Najlepsze zarobki w Polsce.

Dzięki wypłaszczaniu nie ma co marzyć o wakacjach zagranicą, każdy będzie mógł sobie wykopać oczko wodne i tam się wykąpać.
Ostatnio edytowano 09.06.2020 10:30 przez wikol, łącznie edytowano 1 raz
axlgks
Odkrywca

Postnapisał(a) axlgks » 09.06.2020 10:45

wikol napisał(a):
axlgks napisał(a):ps. do kogoś tam wyżej - 100% pensji podstawowej obiecanej górnikom to de facto 40-60% ich realnego, miesięcznego wynagrodzenia, niestety media świadomie o tym nie informują.

Świat im się nie zawali. Pensje mają i tak wyższe niż w Warszawce. Najlepsze zarobki w Polsce.

Dzięki wypłaszczaniu nie ma co marzyć o wakacjach zagranicą, każdy będzie mógł sobie wykopać oczko wodne i tam się wykąpać.

Jesteś idealnym przykładem wobec tego jak to wszystko działa i jak łatwo skłócać Polaków. Wzór. "bo oni mają" "bo im się nie należy" "dobrze im tak" itd
Za chwile tak samo nas poszczują wobec lekarzy, pielęgniarek, nauczycieli, policjantów, wojskowych czy kogokolwiek kto się wychyli.
Bo przecież najwięcej wyborców pracuje w niezrzeszonych branżach. Więc im mówią "Na nich, zobaczcie!" "bo oni mają" "bo oni chcą" "jak śmią!"
I tak to się żyje w tej wsi...
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 09.06.2020 10:56

wikol napisał(a):

Wiesz coś wiem na temat pensji w górnictwie.
Znasz to: ja i mój pies mamy po 3 nogi?
Inżynier 12000 brutto Górnik dołowy 4500 brutto..czyli ??? Średnia placa w gornictwie 8250...
Gdy mój mąż pracował jeszcze na kopalni to gdy czytalam te zarobki górnikow to ciśnienie miałam 2oo
kaeres
Cromaniak

Postnapisał(a) kaeres » 09.06.2020 11:14

karin74 napisał(a):
wikol napisał(a):

Wiesz coś wiem na temat pensji w górnictwie.
Znasz to: ja i mój pies mamy po 3 nogi?
Inżynier 12000 brutto Górnik dołowy 4500 brutto..czyli ??? Średnia placa w gornictwie 8250...
Gdy mój mąż pracował jeszcze na kopalni to gdy czytalam te zarobki górnikow to ciśnienie miałam 2oo

To, że Twój mąż zarabiał najniżej jak się da na kopalni (o ile pracował pod kopalnią) to nie może też zaburzać obrazu jak jest faktycznie.
Nie wchodzę na temat zarobków, uprawnień i udogodnień górników bo mam w okół siebie mnóstwo znajomych i omijamy te tematy bo prowadzą zawsze do mega kłótni.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 09.06.2020 11:19

kaeres napisał(a):Nie wchodzę na temat zarobków, uprawnień i udogodnień górników bo mam w okół siebie mnóstwo znajomych i omijamy te tematy bo prowadzą zawsze do mega kłótni.

W pełni popieram.

Na koniec tylko dodam, że jeśli ktoś zazdrości górnikom pensji niech idzie i się przekona jak jest na dole.
Ja bym tam nie pracował i za 20 tys.
grab56
Croentuzjasta

Postnapisał(a) grab56 » 09.06.2020 11:26

karin74 napisał(a):Inżynier 12000 brutto Górnik dołowy 4500 brutto..czyli ??? Średnia placa w gornictwie 8250...

Czekaj, bo jeszcze uwierzę, że górnik zjeżdżający kilometr pod ziemię ma wypłatę 4500 brutto. To chyba byłby najgłupszy górnik na świecie.
Ale nie o to idzie. Zarobków górnikom nie zazdroszczę. Pracują ciężko, to niech zarabiają. Tylko reszta Polski też niech nie dokłada do tego górnictwa, bo to właśnie powoduje frustrację i agresję. Górnicy tak długo pobierają emeryturę, że na jednego górnika emeryta składki płaci 10 osób z kraju!!! Cena węgla to kolejny cyrk. Węgiel ściągnięty z drugiego końca świata jest dwa razy tańszy od "naszego". Górnictwu potrzebna jest polska Margaret Thatcher, bo inaczej może dojść do tego, że reszta kraju nie będzie chciała Śląska w Polsce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.