Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opel Vectra C 2007r CDTI 1900 cm

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.11.2008 20:42

mireks napisał(a):Jak tu któryś z kolegów napisał auta bezawaryjne skończyły się w 2000r.
Z tą tezą zgadzam się w 100%,i to jest święta prawda.
...
Mercedesy się psuły częściej niż Fiaty i Renault

Może nie bezawaryjne, bo takich nie ma ale najtrwalsze i jak widziałeś w aucie drewno to to było, a teraz w merolach to niby drewno tak jest zrobione, że łączenia zgrzewów widać na połowie elementu - zdobnika z daleka.

Czyli jak to sam czasem mówię - Mercedesy też się psują.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.11.2008 20:48

Popiel napisał(a): Mercedesy też się psują.

... ponieważ są niemieckie, a sporo podzespolów robione przez były KDL i Chiny...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.11.2008 21:17

Popiel napisał(a):
mireks napisał(a):Jak tu któryś z kolegów napisał auta bezawaryjne skończyły się w 2000r.
Z tą tezą zgadzam się w 100%,i to jest święta prawda.
...
Mercedesy się psuły częściej niż Fiaty i Renault

Może nie bezawaryjne, bo takich nie ma ale najtrwalsze i jak widziałeś w aucie drewno to to było, a teraz w merolach to niby drewno tak jest zrobione, że łączenia zgrzewów widać na połowie elementu - zdobnika z daleka.

Czyli jak to sam czasem mówię - Mercedesy też się psują.

Miałem 2 Vito (też Mercedes) :D Pierwszy padł po 56 tys km, silnik, głowica
Remont w serwisie prawie 10 tys zł, zrobiłem więc w " Żuk i pochodne" za niecałe 3 tys.
Drugi po ok 74 tys tracił moc, najczęściej przy wyprzedzaniu. Kilka tygodni napraw, wymian części i ...nic nie zrobili. A jak rdzewiał... :(
Jak 10 letni Polonez, a miał 3 lata, maska, tylna klapa, boczne drzwi, szkoda słów.
Opla też miałem, Omegę. Po ok 200 tys km rozpoczęły się choroby, gasł i po kilku minutach odpoczynku normalnie odpalał. :?: :D
Fiaty--było ich kilka, niesamowity Tipo w dieslu, szalał na drogach bezawaryjnie, tylko wyglądał słabo, lakier tracił kolor.
VW-Garbus--drzwi otwierały się na zakrętach, tylko raz dojechał do celu, z Gdyni do W-wy, później nigdy mety danego dnia nie osiągnął.
Passat--dobre auto, szybkie, 1.8 T, tylko paliwa trochę potrzebował.
4 Citroeny--w trzech nigdy żadnej awarii, przebiegi duże, ZX ponad 300 tys km, silnik 1.1 l (właściwie to brak silnika :D ), dwa BX-y, w tym jeden sprzedałem z przebiegiem 500 tys km bez istotnych napraw, jeździ do dzisiaj na Śląsku.
Trochę gorzej wypadał XM, elektronika padała i rurki gumowe z układu chłodniczego. Ale jak wygoda :D
Volvo V 70--dobre auto, bardzo dobre, ale dla mnie bardzo niewygodne, nisko fotele, kolana i kręgosłup wysiadał.
Były też Hondy, Fordy, następny Citroen, znowu Fiaty, jedne czasami trochę niedomagały, inne nigdy.
Teraz japońskie Suzuki Vitara, oprócz akcji serwisowej, nie mam powodów do narzekań. Żona Punciak I rano od kilku lat odpala bezawaryjnie.
Podsumowanie--jeśli z dobrych rąk kupuj, nie ma reguły (może tylko Merc jest tą regułą) :D
Lanos :?: 10 lat, 90 tys przebiegu, od przyjaciela, znam auto dobrze, żadnej awarii--chyba go kupimy na zimę dla syna (ma Cabrio). Powiecie--Lanosa odpuść, co to za auto, może będzie to dobra rada, ale i tak go kupimy.
Jak część z Was wie, mam sklep związany z branżą motoryzacyjną, wielu klientów różnymi autami przyjeżdża. Najwięcej narzekań, od wielu lat, jest na Renault Lagunę i Megane, bardzo mało na Ople.
Missiek
Globtroter
Audi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Missiek » 05.11.2008 22:11

Witam.
Mój kolega posiada vectre 1,8 GTS z 2003, ma najechane 280000km i w komputerze "choinke"... Jego siostra również ma vectre taką samą tylko, że przebieg 210000, padło ostatnio sprzęgło i na komputerze również jest "choinka", świeci się wszystko, od żarówek po płyn w chłodnicy. Samochody są cały czas serwisowane i po serwisie, w przeciągu może 1 m-ca jest tak samo. Moi rodzice mieli kiedyś audi 80 B4 1,9 TDI (90km) z 95' kupili ją w 98' z przebiegiem 120000 i do 04' miała już 310000km, bez żadnych większych napraw. Teraz mają A4 B6 1,9 TDI (130km) z 04' przebieg ponad 200000 i też nic jej nie dolega, tylko trzeba uważac gdzie się tankuje (pompowtryskiwacze) . W Oplach blacha jest tragiczna, bliżej jej do fiata niż do "niemca", jest strasznie lekka, jak papier... Widocznośc bardzo słaba w vectrze, przeszkadzają grube i wolno opadające słupki przednie, w wersji GTS mała widocznośc do tyłu, nie wiem jak w innych wersjach. Co do jakości spasowania materiałów nie ma się do czego przyczepic, nic nie stuka, trzeszczy itp, tylko fotele poprzecierane, ale to normalne przy takim przebiegu. Proponowałbym może o 2-3 lata starsze Audi A4 1,9 TDI (nie 2,5)(105km-5 biegów, 130km-6 biegów) lub BMW E46 320D (przepięknie się prowadzi). To są samochody, które ciężko przyrównac do Opla...
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.11.2008 22:24

FUX napisał(a):
Popiel napisał(a): Mercedesy też się psują.

... ponieważ są niemieckie, a sporo podzespolów robione przez były KDL i Chiny...

Nie tylko przez małe żółte rączki, ale i przez moją siostrę, która w Polsce w mej mieścinie składała jakieś wiązki, przewody, gniazdka, kabelki do kupy, a praktykę miała wcześniej w ubezpieczeniach i handlu :lol: No była kilka dni na szkoleniu u nimców, ale znam jej też drobiazgowość, więc jak miałeś awarię elektryki to wina mej siostrzyczki :lol: :lol: :lol: teraz spokojnie możesz kupić merca, bo siostrunia pracuje już w budowlance :wink:

A ja w VW mam SAGEM'a :wink:

Jak sprzedam swoje (VW III GT Special), tylko dlatego że małe, a chcę kombii na Cro, to na pewno zostaje przy VW. Na pewno benzyna, tylko jeszcze nie wiem jaka??????
Opla nie biorę nawet pod uwagę. No może jeszcze Japońce ale mam dobrego mechanika od VW, więc tym też się kieruję. Angielskie taksówki mają silniki Nissana i przejeżdżają 1.000.000 km!
Na forum czytałem relację, w której był Mostar i na fotkach dużo starych golfiaków. Tu też się je spotyka jeszcze bez rdzy II choć klimat i metody drogowców temu nie służą. Po latach nic w nim nie skrzypi, bo plastiki na wysokim poziomie. Dużo ich na świecie choć więcej Toyota sprzedała Corolli.
W audi też spokój, prawda i klamki w starych egzemplarzach to chrom, a nie to co teraz plastik sprayem walnięty. Jak zobaczyłem nówkę suwa KIA kolegi to bym wolał chyba się zwolnić z pracy i tą kasę co dał za to coś, wyjechać i przepić w Cro :twisted:
Ostatnio edytowano 05.11.2008 23:05 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 05.11.2008 22:37

Maciek w skrócie napisał wszystko o samochodach,ja to popieram,bo tak jest.
Nie napisałem wcześniej ale kumpel ma Opla w dieslu nie narzeka,drugi kumpel ma służbowego non-stop coś się dzieje z nim i cholera wie od czego to zależy,może od stylu jazdy.
Poza tematem,niezapomnijmy że elektryka w Citroenie XM była niemiecka firmy bosch,samochód ten był konkurencją dla merola i chyba dlatego była awaryjna,komfort jazdy nie do pobicia.
Rysio
Weteran
Re: Audi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.11.2008 08:10

Missiek napisał(a):Samochody są cały czas serwisowane i po serwisie, w przeciągu może 1 m-ca jest tak samo.

Niech zmienią serwisy :wink: Znajomy kupił Passata w ubiegłym roku jako nówkę z salonu. Wymienił sprzęgło, skrzynię biegów, zamek w drzwiach, przepływomierz, podnośnik elektryczny szyby i kilka innych drobniejszych popierdółek. Inny znajomy ma BMW 530 w benzynie z 2003 roku, które kupił rok temu ze 170 tyś przebiegu. Wymienił sprzęgło kompletne, uszczelkę pod głowicą, sprężarkę z klimy, coś grzebał z zawieszeniem i ostatnio pompę wody bo się rozciekła i gubił płyn. Inny ma A4 i więcej stoi niż jedzie. Swego czasu stwierdził że chyba to kurestwo podpali, bo mu sił i pieniędzy brakuje na naprawy. Kupił na razie Lanosa żeby mieć czym do pracy jeździć. Stwierdził że jak mu A4 naprawią w końcu to Lanosem Audika na giełdę zawiezie żeby się przypadkiem po drodze znów nie popsuł.

Missiek napisał(a):W Oplach blacha jest tragiczna, bliżej jej do fiata niż do "niemca", jest strasznie lekka, jak papier...

Bo skończyły się czasy Polonezów "nie gniotsja nie łamiotsja" a ten co w środku i tak nie żyje. Blacha to tylko opakowanie do właściwej konstrukcji, a inna sprawa, że jakoś nie stwierdziłem żeby była bardziej miękka niż w Megance, Golfie czy Nissanie 8)
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 06.11.2008 08:21

-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 06.11.2008 08:23

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2008 08:38

SZOP napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Leszek, FUX...dzięki za wsparcie...zacząłem kontrę i zdawałem sobie sprawę z tego, że się narażę ale niestety Opel to nie jest dobre rozwiązanie....zarówno ja jak i osoby z mojej rodziny i znajomych nie są zachwyceni Oplem i chyba nikt nie powie, że wszyscy może trafili na trefny model... nigdy w każdym razie nie polecę nikomu Opla ale oczywiście ten kto wydaje pieniądze sam dokonuje wyboru...również pozdrawiam użytkowników Opli...

PS. Mój znajomy elektromechanik, który ma dużo klientów - posiadaczy Opli także odradza tę markę... :roll:

Pewnie poleca VW jako najlepsze auto :lol:

Zawsze najwięcej do powiedzenia mają ludzie,którzy coś usłyszeli,lub przeczytali i na tej podstawie wyrobli sobie opinię.
Jeżdżę taką vectrą c kombi niecałe 2 lata.Nie dałem się nabrać na stereotypy,że opel to gówniane auto i wcale nie żałuję.Ogromne wnętrze,mocny silnik,wielki bagażnik,bardzo wysoki komfort jazdy,a że to nie auto dla dresiarzy,nie interesują się nim złodzieje.Mógłby trochę mniej palić-w mieście nawet do 10 l/100,trasa 6-6,5 l/100.A najgorsze auto jakie miałem to był vw passat,jednak daleki jestem od opinii,jakoby vw były do kitu.

Na podstawie artykułów prasowych nie wyrobiłem sobie opinii ale na podstawie faktów...a do Vw to Oplowi bardzo daleko... :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.11.2008 08:41

alessandro1977 napisał(a):
Na podstawie artykułów prasowych nie wyrobiłem sobie opinii ale na podstawie faktów...a do Vw to Oplowi bardzo daleko... :wink:

Ale masz chyba jakieś wsparcie :?: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2008 08:57

Rysio napisał(a):

Rysio...zapewniam, że wsparcie mam tylko w opinii najbliższych i mechaników...ale zgadzam się, że kupiony z pewnej ręki samochód każdy będzie spisywał sie bez zarzutu...
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 06.11.2008 10:13

Rysio napisał(a):

...ale zgadzam się, że kupiony z pewnej ręki samochód każdy będzie spisywał sie bez zarzutu...

i nie ma znaczenia jaka to marka czy niemiecka czy koreańska :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.11.2008 10:30

Żebyś wiedział Jurguś. Znam jednego co Nexię ma od momentu jak na rynek wchodziły. Przekulał prawie 500 tysiaków i jeszcze nigdy w trasie nie stanął. Gdzie te Passaty, Mietki, Beemy i Volva co przy autostradzie w Cro z otwartymi klapami stoją. Nawet w tym roku spotkałem lawetę w Cro na krakowskich numerach, co taszczyła pikną Carrerkę na grzbiecie też na KR tablicach. Się była zepsuła znaczy się i nie ma zlituj :)
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 06.11.2008 10:42

Kolega jeździ Matizem, ma najechane 260 kkm i zero kłopotów, tylko paliwo i ogień :mrgreen:

a z pewnych :D :D źródeł wiem, że w Mercu S-klasa 4,3 benz. z 2004 r. (przebieg 67kkm pierwszy właściciel) coś się dzieje i od dwóch lat nie mogą serwisy dojść co jest :?: :?: (był nawet w Niemczech na testach :oczko_usmiech: ) średnio raz na trzy miesiące assistance podwozi go kolejny raz do serwisu :cry: ...strach nim gdzieś dalej pojechać :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Opel Vectra C 2007r CDTI 1900 cm - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone