Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opel Vectra C 2007r CDTI 1900 cm

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 05.11.2008 13:46

Blums napisał(a): Sillnik 1.9 cdti tylko, która wersja 120 czy 150 konna? (obydwa włoskie)

120-konne silniki były ośmiozaworowe, zaś 150 to szesnastki. Te pierwsze uważane są za bardziej trwałe, lecz tak naprawdę ten drugi daje dopiero frajdę :)

Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.11.2008 13:52

krzysio21 napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Nie lepiej Ci za te same pieniądze kupić coś innego niż Opel....Opel jest dobry ale kupiony w salonie...po 2 latach lepiej się go pozbyć...

Jeżeli chodzi o mnie to zdania nie zmienię.Vectrą B kombi zrobiłem 150 tyś w siedem lat i teraz dwa lata posuwa u szwagra :wink: Zero problemów więc i nowy tez vectra.Są gusta i guściki każdy kupuje co mu się podoba i na co go stać.Może twoi znajomi mieli pecha :?: :wink: Nie mam zamiaru zaglądać na to czym kto jeździ ale tak na marginesie firmowy Atos córki to kompletna porażka.Jeżeli traficie na ,,złom'' to i merc będzie stał na serwisie :wink: [/b]

Uwierz mi...chciałbym aby służył ten Opel Twojemu szwagrowi jak najdłużej...tak jak napisałem wcześniej co do Opli - możliwe, że każdy z mojej rodziny i znajomych trafił na trefny model ??? Zgadza się...są gusta i guściki i każdy model znajdzie zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników, czasami jednak lepiej dołożyć te 5 tysięcy i..... :D

No i blachy Opel ma do bani...myślę, że w tym miejscu się zgodzisz...
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.11.2008 14:11

Stare dobre wino i skrzypce, ale fakt - najtrwalsze auta robili do 2000r.
Znajomy (właściciel sklepu motoryzacyjnego) miał VW. Raz się skusił na Opla i od tej pory twierdzi że lepszy starszy VW niż nowszy Opel.
Mój mechanik - złota rączka od VW - uważa że starsze modele były solidniejsze. :lol:
Sam chcę na wyjazdy do Cro kombii, ale na pewno to nie będzie Opel :roll:
Ostatnio edytowano 05.11.2008 14:48 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.11.2008 14:22

Mam Astrę Kombika z 2002 roku z silnikiem 2,2 DTi kupiony w maju 2006 roku z Niemiec. Przebieg 160 tyś - jedynymi usterkami jakie w nim wystąpiły, to nie do końca domykający się termostat - koszt 25 zł + 1/2 litra koncentratu do chłodnic + 2 Tyskie w barze dla wymieniającego (były pracownik ASO Opla obecnie pracownika Opla w Gliwicach), przegniła aluminiowa chłodnica klimy koszt 330 zł z Allegro z przesyłką + napełnienie 120 zł - pieprzona sól i błoto na polskich drogach i wymieniłem łączniki stabilizatora z przodu (za 2 szt zapłaciłem 49 zł, wymieniłem sam).

Ps. Przepraszam, zapomniałem jeszcze o jednym - w tym roku w Chorwacji przepaliła mi się żarówka z przedniego postoju.

Kumpel ma Vectrę 2,2 DTI GTS - jedyna awaria po 130 tyś km to wspomniane wcześniej banany z tyłu.

Ps.2. Z tego co wiem 1,9 CDTI to nie silnik Fiata tylko niezależnego włoskiego producenta, notabene dostawcy do Fiata i właśnie Opla :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.11.2008 14:27

Popiel napisał(a):Jeżeli się boisz elektroniki to mam coś akurat na sprzedaż :lol:

A jak jeszcze ropniak jeździł w Niemczech na autostradzie 200km/h i miał gaszony silnik zaraz to zapytaj się ile wtryskiwacze kosztują do diesla.

Coś Ci się pomieszało z turbiną, bo gaszenie po szybkiej jeździe na wstryskach nie robi żadnego wrażenia a na turbinie wręcz przeciwnie :wink:

Ps. Gaz jest dobry ...

... do gotowania kartofli :wink:

Gdzieś to wyczytał :D 100% ocynk wszystkich modeli od bodajże 1998 roku jak weszła do produkcji Astra G + pełna pasywacja i bonderyzacja po zgrzaniu całego nadwozia, któraś z firm samochodowych robi coś więcej ? 12 lat gwarancji na pudło - jak dla mnie wystarczy :wink:
Ostatnio edytowano 05.11.2008 16:37 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 05.11.2008 14:41

alessandro1977 napisał(a):[No i blachy Opel ma do bani...myślę, że w tym miejscu się zgodzisz...

Moim zdaniem jest to opinia sprzed 10 lat powtarzana przez ludzi,którzy nie mieli kontaktu z generacją nowych Opli.
Jakość blach mojej Vectry miałem okazję sprawdzić na własnej skórze,kiedy to na światłach zaliczyłem w kuper od Passata.Wynik tego spotkania - ja do wymiany: zderzak,klapa bagaznika.Passat - cały przód (chłodnicę miał pod deską rozdzielczą)
:papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 05.11.2008 14:43

radziu1974 napisał(a):Dziękuję za odzew - mam małe pytanko jak dużo masz elektroniki i czy działa bez zastrzeżeń .. ........ A Ty masz wersję kombi czy sedan (zawsze miałem duży bagażnik i nie wiem czy zmieszczę się w sedanie - chodzi oczywiście o wyjazdy do Chorwacji :lol: )
Pozdrawiam

Elektronika dzała bez żadnych problemów.
Jeżdżę sedanem -bagażnik 500l - nigdy nie miałem problemów żeby zapakować 5 osobową rodzinę na wakacje :D :D

Co do dyskusji o Oplach - jest to moje drugie auto tej marki.Poprzednio jeżdziłem też Vectrą B Kombi.Auto kupiłem sprowadzone z Włoch ,miało 70 tyś na liczniku.Jeździłem nim 4 lata bez żadnych problemów ....
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 05.11.2008 14:55

Rysio napisał(a):

Gdzieś to wyczytał :D 100% ocynk wszystkich modeli od bodajże 1998 roku jak weszła do produkcji Astra G + pełna pasywacja i bonderyzacja po zgrzaniu całego nadwozia, któraś z firm samochodowych robi coś więcej ? 12 lat gwarancji na pudło - jak dla mnie wystarczy :wink:

Co do blachy to zgadzam się że 12 lat wystarczy.Mi to nawet nie chce się do garażu go pakować.A co do starej Vectry B to jedyny ,,wyskok''rdzy miał miejsce w okolicach tylnej wycieraczki ale to ponoć norma w kombi.Pozdrawiam wszystkich użytkowników Opli i nie Opli życzę szerokiej drogi i bezawaryjnej jazdy do CRO bo to jest naj.! :D

A jeszcze jedno życzenie dla wszyskich aby pytanie o Opla nie doprowadziło w tym temacie do Hopla :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.11.2008 15:00

Miałem Astre II w sedanie 1.6 benzyna, kupiłem jak miała 60000 roczna i dojeździłem do 100000 bez problemu, 2 razy w Cro. Sprzedałem kumplowi i dalej nią jeździ. Teraz mam Astre III tez 1.6 w benzynie, 2 razy w Cro. Bez problemu. Nie widziałem nigdy problemu z blachami.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 05.11.2008 15:02

Rysio napisał(a):Ps.2. Z tego co wiem 1,9 CDTI to nie silnik Fiata tylko niezależnego włoskiego producenta, notabene dostawcy do Fiata i właśnie Opla :wink:

Niestety. Nie jest tak. Fiat opracował konstrukcje silnika JTD - dla siebie i w ramach umów z GM. U Fiata silnik ten oznacza się JTD, w Oplu CDTi, u Saaba jeszcze inaczej (chyba TiD), co nie zmienia faktu, że jest to konstrukcja fiatowska, produkowana przez koncerny, które stosują je w swoich samochodach.
A może masz na myśli włoski koncern VM - producent skądinąd świetnych silników wysokoprężnych, stosowanych w Jeepach, Land Roverach i dawniej nawet w naszym rodzimym Polonezie. Tyle, że oni sprzedają swoje konstrukcje koncernom motoryzacyjnym, nie zaś produkują silniki innych konstruktorów.

Pozdrawiam
Rafał
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.11.2008 16:15

Rysio napisał(a):Coś Ci się pomieszało z turbiną, bo gaszenie po szybkiej jeździe na wstryskach nie robi żadnego wrażenia a na turbinie wręcz przeciwnie :wink:

Ps. Gaz jest dobry ... do gotowania kartofli :wink:

Rysio masz rację. Oczywiście, że to turbina jeszcze chodzi po wyłączeniu silnika i traci smarowanie, więc po dłuższej ostrzejszej jeździe diesel musi troszkę pochodzić na wolnych obrotach nim zostanie zgaszony.
Jej wymiana to kilka tysięcy, i trzeba się z tym liczyć wybierając starszego ropniaka, bo nie każdy to wie.
:arrow: Prośba - usuń ze swojego posta ten odnośnik na stronę allegro. Trochę pokręcony dzień w pracy miałem i chciałem trochę w formie żartu napisać, a nie chcę by tu była jakaś darmowa reklama, a i autor postu myślę, iż pomylił fora.

Ps. Byłem ogromnym przeciwnikiem gazu, ale jak w Cro tankowałem go za 1,66zł i miał kopa lepszego niż nasza benzyna to zmieniłem zdanie. Ale troszkę :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.11.2008 17:24

Rafale masz rację, multijety robi Fiat Powertrain Technologies czyli firma z grupy Fiata.

Popielu, w czasie wakacji wyłączam kalkulator w mojej głowie, ale też mnie cieszy fakt, że jak ruszam z mojej wioski to pierwsze tankowanie mam w okolicy Zagrzebia :wink:

Ps. Link usunięty :wink:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.11.2008 17:50

Rysio napisał(a):Popielu, w czasie wakacji wyłączam kalkulator w mojej głowie...

Taki to se pożyje :lol: :wink:

Ps. Hvala
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 05.11.2008 18:12

alessandro1977 napisał(a):Leszek, FUX...dzięki za wsparcie...zacząłem kontrę i zdawałem sobie sprawę z tego, że się narażę ale niestety Opel to nie jest dobre rozwiązanie....zarówno ja jak i osoby z mojej rodziny i znajomych nie są zachwyceni Oplem i chyba nikt nie powie, że wszyscy może trafili na trefny model... nigdy w każdym razie nie polecę nikomu Opla ale oczywiście ten kto wydaje pieniądze sam dokonuje wyboru...również pozdrawiam użytkowników Opli...

PS. Mój znajomy elektromechanik, który ma dużo klientów - posiadaczy Opli także odradza tę markę... :roll:

Pewnie poleca VW jako najlepsze auto :lol:

Zawsze najwięcej do powiedzenia mają ludzie,którzy coś usłyszeli,lub przeczytali i na tej podstawie wyrobli sobie opinię.
Jeżdżę taką vectrą c kombi niecałe 2 lata.Nie dałem się nabrać na stereotypy,że opel to gówniane auto i wcale nie żałuję.Ogromne wnętrze,mocny silnik,wielki bagażnik,bardzo wysoki komfort jazdy,a że to nie auto dla dresiarzy,nie interesują się nim złodzieje.Mógłby trochę mniej palić-w mieście nawet do 10 l/100,trasa 6-6,5 l/100.A najgorsze auto jakie miałem to był vw passat,jednak daleki jestem od opinii,jakoby vw były do kitu.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 05.11.2008 18:17

FUX napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Nie lepiej Ci za te same pieniądze kupić coś innego niż Opel....Opel jest dobry ale kupiony w salonie...po 2 latach lepiej się go pozbyć...

Polecam prawdziwą Japonię, a nie masówkę robioną w Turcji, Anglii, etc.
Mazda, Subaru, itd.

Dla ścisłości Mazda już dłuższy czas jest produkowana w Europie {Holandia}.
Na dzień dzisiejszy w Japonii produkuje się tylko Subaru i Lexusa.
Jak tu któryś z kolegów napisał auta bezawaryjne skończyły się w 2000r.
Z tą tezą zgadzam się w 100%,i to jest święta prawda.
Ale wróćmy do tematu,jak wcześniej pisali przedmówcy silnik 1.9 diesel jest to konstrukcja fiatowska,jeden z lepszych silników diesla,ale co z tego że silnik lux jak elektronika nawala{komputery,moduły itd.}bez względu na markę samochodu.Wczoraj jechałem kolegi nowym Citroenem C5 w benzynie,aż się wystraszyłem tej elektroniki,dosłownie jeżdżący komputer i tak jest ze wszystkimi samochodami po 2004r.
U mnie w firmie dyrekcja ze trzy lata temu postanowiła obniżyć koszty transportowe a transport opierał się na samochodach Fiat i Renault, stwierdzili że zakupią Mercedesy Sprintery u Sobiesława Zasady,na dzień dzisiejszy umowa z Mercedesem się skończyła,Mercedesy się psuły częściej niż Fiaty i Renault,od stycznia będą tylko Fiaty ducato i doblo,osobowe służbowe Peugeot 407.
Firmy motoryzacyjne nie zarabiają na sprzedaży aut tylko na serwisie,jak jest gwarancja to jeszcze pół biedy,gorzej jak się skończy,płaci się jak za zboże np. pompowtryskiwacz orginalny 1500-2000zł,a potrzebne cztery{najczęściej}podruba za 600-800zł można kupić{po regeneracji},z kołami dwumasowymi już niektóre firmy sobie poradziły,ale też nie jest mały wydatek jak nawali{chodzi o diesla}.
Nic na to nie poradzimy technologia poszła tak do przodu że nie mamy wpływu na to czy chcemy czy nie.
Jeśli ten Opel jest ze sprawdzonych rąk i zadbany oraz ma korzystną cenę,myślę jest godny uwagi,decyzja należy do ciebie.pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Opel Vectra C 2007r CDTI 1900 cm - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone