Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowe forum - dyskusja

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Nowe Forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2013 22:35

Bocian napisał(a):Po co ja mam pracować nad sobą, skoro to ty nie umiesz odpowiedzieć na proste pytanie, kiedy będzie nowe forum, założone przez ciebie. Tak szumnie zapowiadane :mrgreen: :mrgreen: Jestem zakompleksiony w tematyce "komputerowej"? Można być w ogóle w takim temacie zakompleksionym? :) Czym to się objawia? :mrgreen:
Nowe forum, będzie dla zaproszonych? :mrgreen: Zapewne będzie znakomite :mrgreen: Ze mnie zwyczajny bocian, z ciebie zwyczajny inman :) :) Czujesz zapach policyjnej krwi? Mówiłeś to jakiemuś lekarzowi? :mrgreen:
Dokształć się także w temacie kryptoreklamy :lol:
I to co masz w d... to twoja osobista sprawa. Są zapewne i na ten temat fora :lol:

No niestety muszę....... I przyjmuję formę odpowiednia dla 'twojej' osoby.
Trochę się gubisz bocianku. Przeanalizuj swoje pytania i zastanów się o co tobie chodzi tak na prawdę?! A w tej tematyce jak widać można mieć kompleksy. To, że wiesz jaki jest rozkład klawiszy na klawiaturze typu 'qwerty' to doprawdy niewiele. Na temat nowego forum z tobą rozmawić w ogóle nie zamierzam. A z lekarzem to ty z pewnością powinieneś porozmawiać. Ale to normalnie nie przejmuj się tym tak bardzo. A tak przy okazji mojej d... to mam wrażenie, że coś do niej masz. Ale przykro mi. Jestem hetero. :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.02.2013 23:08

A twój chłopak o tym wie?
Chodzi o bardzo prostą rzecz, proste pytanie na które nie umiesz odpowiedzieć. Bełkoczesz coś o swoich preferencjach seksualnych a to nie jest temat wątku:)
Ostatnio edytowano 22.02.2013 23:11 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 23:10

Chyba wystarczy tych czułości.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.02.2013 23:13

Zadałem proste pytanie na które osoba inman odpowiada AP.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2013 23:29

Bocian napisał(a):Zadałem proste pytanie na które osoba inman odpowiada AP.

Sam sobie odpowiedz. O ile w ogóle wiesz o co pytasz. Nie mówiąc już o próbie odpowiadania na własne pytania. Nie wiesz czego chcesz i czego oczekujesz. Czas ze specjalistą się skontaktować. Zapewne wielu znasz.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 23:42

Inman - napisałem wyżej coś także do Ciebie :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2013 23:48

Jacek S napisał(a):Inman - napisałem wyżej coś także do Ciebie :!:

Ok. Przepraszam. Wątek zakończony.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 23:51

Dziękuję.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 23.02.2013 00:34

...
Ostatnio edytowano 23.02.2013 13:53 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
agata22051979
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata22051979 » 23.02.2013 02:41

weldon napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a): Wg mnie nic w Pilvicach nie można sobie darować.

Z tym może być problem zwłaszcza przy wejściu pierwszym, bo musisz wybrać, czy zaczynasz/kończysz schodząc/wchodząc ścieżką czy jaskinią.
Raczej nie da rady, po całym dniu chodzenia, zaliczyć obu tych dróg za jednym zamachem :)

No i przy górnych jeziorach jest kilka ścieżek prowadzących z różnych stron jeziora, więc nie da rady obejrzeć ich za jednym razem.

Można spróbować wystartować przy wejściu pierwszym, przepłynąć na drugą stronę, wejść jedną trasą, zejść drugą i popłynąć do dolnych jezior.

Janusz Bajcer napisał(a): żadna trasa nie zaczyna się od przeprawy statkiem.
Ta trasa właśnie zaczyna się od podróży statkiem :D
Przy wejściu drugim, zamiast ze wszystkimi do wagoników, idziesz na przystań.

janusz, weldon, mervik - dziękuję, jak widzę P.J. to bardzo aktualny temat w 2013 :) Ponieważ zdjęcia z relacji (jeśli tam się nie było) są dość mało mówiące, dziękuje za te słowne opisy, a nawet mapkę!
Wydaje mi się, weldon, że trasa, którą proponujesz to albo ta sama, albo zbliżona do tej, którą proponuje Berlitz "StepbyStep". Każą:
1. minąć wejście główne koło Velikiego Slapu i udać się do wejścia nr 2, tj. przy Velikiej Poljanie (koło Hotelu Jezero) przejść kładką do kas biletowych koło Buffetu Flora
2. wziąć autobus (ponoć autobusy na terenie parku w cenie biletu?) do przystanku nr 4 Labudovac nad jez. Proscansko a tam skręcić w lewo i
3. ścieżką iść koło Jezior Górnych, tj. jeziora Okrugljak, jaskini (nie wymieniają nazwy), j. Galovac itd. az do Kozjak slap, tam wziąć prom, zdaje się, że to pkt. P2 na mapce mervika (ponoć przeprawa w cenie biletu?)
4. promem przez jez. Kozjak az do Kozjacka Draga (to chyba pkt. P3 na mapce mervika), gdzie skręcić w prawo i wzdłuż kanionu Korana obejrzeć sobie Dolne Jeziora i ich kaskady (Milanovac, Gavanovac, Velike kaskade, Kaludjerovac aż po Veliki Slap
5. drewnianym pomostem dojść do wodospadu Sastavici i pod górę wejść do wejścia nr 1, tj. głównego a stamtąd już autobusem lub pieszo wrócić do wejścia nr 2 (ok. 1,5 km patrząc na mapkę).

Co o tym sądzicie? Weldon - to Twoja trasa? Czy takie przejście nie ogranicza wrażeń estetycznych (ze względu na ukształtowanie terenu, tj. idzie się zawsze pod górkę, więc są gorsze widoki, dodatkowo drzewa zasłaniają kaskady)?
Czy cena biletu faktycznie obejmuje autobusy i prom? A wreszcie, czy jest to trasa do przejścia w 4-5 h?
No i najważniejsze, czy ścieżki nie są za strome, karkołomne, śliskie, wąskie, niebezpieczne, bo ważnym uczestnikiem wyprawy będzie dziecko lat 3 wspomagane noszeniem w nosidle? :)
Jakiej pogody się spodziewać i jak się ubrać? Będziemy tam 30 sierpnia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.02.2013 07:16

Jeżeli już naprawili drogę do St4, to wydaje mi się, że rozpoczęcie spaceru przy wejściu drugim jest dobrym pomysłem. Mnie za pierwszym razem tak pokierował Andrzej Lubelski i to był dobry kierunek. Za drugim też tak chciałem, ale życie zmusiło mnie do rozpoczęcia ze Stacji 3.

Wszystkie środki lokomocji masz w cenie biletu, przy czym sprawdzają go przy wejściu na prom.

Podjeżdżając do Stacji 3, za Górnymi Jeziorami, w zasadzie cały czas masz łagodne zejście. Tu jest bardziej stromo, niż na dole, ale są drewniane kładki i schody, więc z nosidełkiem nie ma kompletnie problem.

Chyba więcej wrażeń estetycznych dostarcza trasa za Okrugljakiem, czyli skręcasz za nim w lewo. Potem kawałek fajnej drogi pomostami nad płynącymi strumieniami, wodospad, potem ścieżka brzegiem jeziora i przez las wychodzicie na przystań. To jest dość krótki odcinek i tylko od was zależy ile czasu poświęcicie na ochy i achy :D

Statkiem przepłyniecie Kozjaka i zaplanowałbym przerwę w Przystani 3. Można tam się załatwić, coś zjeść, napić kawy.

Dolne jeziora są bardziej płaskie, więc tu z dzieckiem w zasadzie kłopotów nie ma. Tak samo nie ma kłopotów z wyborem trasy bo idziecie ze wszystkimi do jaskini. Z dzieckiem tam nie wejdziecie, więc ta trasa wam odpada - idziecie do Wielkiego Wodospadu, jak czas pozwoli to zaglądacie tam, gdzie opisał Mervik, wracacie pod podejście do Stacji 1.
Nie jest strome, bo jest to idąca zakosami ścieżka po zboczu, ale jest długie, więc zostawcie sobie trochę sił na koniec :)
Ze Stacji 1 wracacie wagonikami do Stacji 2 i do samochodu.
4-5 godzin spokojnego spaceru.

Ta trasa o której mówiłem Januszowi, to wyglądała by tak: wejście 2, zamiast wagoników przystań, przepływacie na drugą stronę, podchodzicie do Stacji 4 np. lewą stroną jezior, schodzicie prawą i dalej jak w poprzedniej trasie.
Podobna trasa, zajęła nam też ok. 5 godzin spaceru z przerwą na kawę i bonusem w postaci ulewy na koniec :)
Minusem jest więcej podejść.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.02.2013 07:28

agata22051979 napisał(a): bo ważnym uczestnikiem wyprawy będzie dziecko lat 3 wspomagane noszeniem w nosidle? :)
Jakiej pogody się spodziewać i jak się ubrać? Będziemy tam 30 sierpnia.

..więc na pewno lepiej zacząć zwiedzać od góry schodząc w dół do Velikego Slapa. Autobusiki i promy są wliczone w cenę biletu. Spokojnie zmieścicie się w podanym przez Ciebie czasie 4-5 godzin. Ścieżki są w miarę bezpieczne, ale wiadomo że idąc z 3 latkiem trzeba zachować ostrożność...wszakże to dzieciuch. Byliśmy w czerwcu, była piękna , słoneczna pogoda. We wrześniu po raz drugi będąc w Plitvicach nie poszliśmy zwiedzać :cry: ..lało jak z cebra. Jedyne podejście pod górę będziecie mieli chcąc się dostać do autobusiku spod Velikiego. :papa:
oooooooo widzę że Piotr już Ci odpowiedział. :mrgreen:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 23.02.2013 09:58

.....
Ostatnio edytowano 23.02.2013 13:51 przez mervik, łącznie edytowano 4 razy
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 23.02.2013 10:03

agata22051979 napisał(a):
Lidija Bacic Fan napisał(a):Jeżeli chodzi o mnie im bardziej jestem zmęczony i im późniejszą porą piszę posty, tym uważniej analizuję swoją ortografię i gramatykę. Taki już ze mnie typ :lol:

Lidija :) najszczersze wyrazy najwyższego szacunku i uznania

Hvala Agato, być może zmieniłaś opinię na mój temat?
Pozdrav :papa:
agata22051979
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata22051979 » 23.02.2013 12:18

Koledzy, hvala Wam za wszelkie rady.
Na pewno nie chcemy forsować naszej Bimby ("kie bella Bimba" - tak została określona przez chłopca florenckiego jak miała 11 m-cy i objeżdżała z nami Toskanię w nosidle:)), a już na pewno ryzykować jej zdrowiem. Brawura to nie jest nasze drugie imię. Choć generalnie dziewczyna ma fantazję (rok temu, w wieku 1 i 9 m-cy, biegiem schodziła Doliną Małej Łąki od Wielkiej Polany uhahana po pachy, przy czym ja zaliczyłam ze 3 zające a ona żadnego. Próba ograniczenia tempa kończyła się gwałtownym protestem. Trasę zrobiliśmy w czasie 2-krotnie krótszym i mogliśmy isć na golonkę. A w czerwcu ubiegłego roku (mając 2 lata!) przejechała -i zwiedziła (sic!) - z nami Zagrzeb, Istrię (Pula, Rovinio, Porec, Motovun, Rt Kamenjak), Riwierę Trogirską (Trogir, Split), Zadar, Nin, Szybenik, wodospady Krk, Hvar - objazd, Korczulę-objazd na Dubrowniaku kończąc). Schody uwielbia. Więc Dubrownik i dalmatyńskie miasta - to jest to! A jak zobaczyła wieżę kościelną, to natychmiast chciała forsować (przy czym ja nie mogę znieść ażurowych schodów, bo mam lęk przestrzeni), w Św. Marku na Korczuli strażnik musiał hamować jej zapędy, bo zdaje się od 7 lat dopiero dostępne są ciasne schodki, dopiero jego autorytet wpłynął na zmianę jej niecnych planów łamania zakazów, bo my wyperswadować jej tego z głowy nie mogliśmy ;)... Pomimo tego, że jest kozak, to jednak staramy się jej nie forsować i trasę zawsze dostosowywać do dziecka. I bezpieczeństwo na 1-szym miejscu! Pewnie dlatego ma sporo sił, że zapewniamy jej przystanki i drzemki w ciągu dnia. No i faszerujemy wodą i jedzeniem, bo o ile pić chce, to jeść w ogóle nie. Jak rozumiem, strawę dla ducha przedkłada nad strawę dla ciała...
Chłopaki, jeszcze raz dzięki za wszelkie rady. Chyba zaczniemy od wejścia nr 2. Ale każę jeszcze mężowi przeanalizować kwestię. Myślę, że autobus, prom i wagoniki, oprócz mostków i schodków, to będzie prawdziwa frajda dla niej :) Oj, oby tylko pogoda była! Poza kwestią niespodziewanego opadu atmosferycznego, to czy jest tam dużo chłodniej niż na wybrzeżu? Kurtkę puchową brać?
Jeszcze jedna prośba o radę. Wybieramy się: 1 tydzień Peljesac + 1 tydzień Vis. Chyba najpierw popłyniemy na Vis. Na Vis promy samochodowe odchodzą chyba tylko ze Splitu?
Ostatnio edytowano 23.02.2013 15:32 przez agata22051979, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone