Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na autostradzie żylina-bratysława uważajcie na granatowego..

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablowawa74
Podróżnik

Postnapisał(a) pablowawa74 » 27.09.2008 23:38

MWN napisał(a):Doprawdy, kłania się fizyka na poziomie 5 klasy podstawówki. Sam piszesz, że przyczyną wypadku było nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu to dlaczego mimo wszystko utrzymujesz, że to prędkość spowodowała wypadek? Nie widzisz absurdu w rozumowaniu?

z niektórymi szkoda gadać

tak rozumuje pewna kategoria kierowców których zimą łatwiej rozpoznać po tym że zapomnieli zdjąć czapki w aucie

niektórzy nigdy się nie nauczą jeździć dobrze i mimo trzymania się w 100% przepisów są nadal niebezpieczni, swojąfrustrację więc jakoś muszą wyładować

na powyższe mam wiele wiele przykładów niestety
pablowawa74
Podróżnik

Postnapisał(a) pablowawa74 » 27.09.2008 23:42

ps. Ktoś kiedyś powiedział, że ludzi jest tylko 5% reszta to tylko wyuczalne (mniej lub bardziej) zwierzęta.[/quote]

nawet nie wiesz jak bardzo się z tym zgadzam, nawet nie wiesz
pablowawa74
Podróżnik

Postnapisał(a) pablowawa74 » 27.09.2008 23:45

darek1 napisał(a):
pablowawa74 napisał(a):
granaux napisał(a):
FUX napisał(a):Robię Pakostane (1100km) w około 14 godz.
U nas około 50 na 50-ce, poza 90-100, na ograniczeniach w miarę zgodnie, żeby zawalidrogą np. w Wiedniu nie być, autostrada 130-135
CZ, A, SLO, HR podobnie, więc można wytrzymać mając około 200KM pod maską.

Pozdrawiam i długiego życia Tobie i wspołpasażerom życzę, a przede wszystkim innym uczestnikom ruchu drogowego...

Potwierdzam, kilkakrotnie trasa Njivice- Łódź w granicach 14,5- 15,5 godz z jazdą bez ewidentnych przekroczeń szybkości. Mistrzom kierownicy ekscytującym się wrażeniami z "rajdowej jazdy" polecam cotygodniowe zestawienia śmiertelnych ofiar na naszych drogach. Szerokiej Drogi.

powiem krótko, jesteście śmieszni ze swoimi komentarzami
140 do 150 na autostradzie jest jeszcze w miarę bezpieczną prędkością i nie wierzę że nigdy ci co mnie oszczekali nie jechali tyle

15 godzin za to jechać non stop, ooo tak - przepisowo ale z zapałkami między powiekami cacy cacy

żegnam tetryków

Ty też będziesz śmieszny na wózku inwalidzkim.

ty akurat jesteś żałosny a nie śmieszny
Miłosz_S
Cromaniak

Postnapisał(a) Miłosz_S » 27.09.2008 23:58

[quote="pablowawa74"]dla niektórych wcześniejszych stetryczałych kaznodziejów mądrali zagadka - niech odpiszą tylko te mądrale co jak w mieście jest ograniczenie do 50 km/h to nie jadą 60 bo to wbrew przepisom - jak łatwo policzyć przy dopuszczalnej 130 jadąc 150 nie przekraczam nawet o 20% normy - użyj czasem mózgu i policz przed szczeknięciem które większości 'polactwa' najlepiej niestety wychodzi

Mam pytanie, jaka jest różnica między szybkością 120 jak napisałeś wcześniej i 130 - 150 jak piszesz powyżej. Pod względem skłonności do zasypiania za kierownicą moim zdaniem żadna. Po prost jazdąc taki autem (200 KM) nie czuje się prędkości, jazda jest nudna. Dopiero przy 180 - 200 trzeba się bardzo skupić na jeździe. Więc jaka jest dla Ciebie prędkość przy której nie zasypiasz?
Miłosz_S
Cromaniak
Re: na autostradzie żylina-bratysława uważajcie na granatowe

Postnapisał(a) Miłosz_S » 28.09.2008 00:01

pablowawa74 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
pablowawa74 napisał(a):passata z przyciemnianymi szybami na słowackich blaszkach

jest to nieoznakowany radiowóz i z przyjemnością za wami pogoni jak za szybko pomykacie:) za szybko to tak nieco więcej niż 140..

I bardzo dobrze - niech goni i to skutecznie - tych co nieco więcej niż 140 km.

spróbuj 200konnym autem po prostej jak stół autostradzie jechać przepisowo 120 km/h to zaśniesz i spowodujesz wypadek, wierz mi :)

Chodzi mi o ten wpis.
Lelule1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lelule1971 » 28.09.2008 00:02

MWN napisał(a):Doprawdy, kłania się fizyka na poziomie 5 klasy podstawówki. Sam piszesz, że przyczyną wypadku było nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu to dlaczego mimo wszystko utrzymujesz, że to prędkość spowodowała wypadek? Nie widzisz absurdu w rozumowaniu?

Jest późno, więc może jesteś pijany, przeczytaj raz jeszcze mój post. Najpierw o koledze, który się zabił bo jechał za szybko, a potem oddzielna sprawa to moje zdarzenie - napisałem, że dzięki temu, że zastosowałem się do ograniczenia nic mi się nie stało podczas wypadku... zresztą skończmy, proszę, zostań przy swoim ja przy swoim, tak rozmowa jest bez sensu...
pablowawa74
Podróżnik

Postnapisał(a) pablowawa74 » 28.09.2008 00:10

Mibi napisał(a):
pablowawa74 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
pablowawa74 napisał(a):passata z przyciemnianymi szybami na słowackich blaszkach

jest to nieoznakowany radiowóz i z przyjemnością za wami pogoni jak za szybko pomykacie:) za szybko to tak nieco więcej niż 140..

I bardzo dobrze - niech goni i to skutecznie - tych co nieco więcej niż 140 km.

spróbuj 200konnym autem po prostej jak stół autostradzie jechać przepisowo 120 km/h to zaśniesz i spowodujesz wypadek, wierz mi :)

Chodzi mi o ten wpis.

kto kolego powiedział że jak mam 200 koni to jadę 200 km/h? mówię o standardzie 140-150 w porywach 160-170 ale to już na naprawdę dłuuugiej i pustej prostej i bardzo rzadko, 200 jechałem raz, 250 nigdy i nie zamierzam:)

może ten wpis o 200 koniach rozdrażnił sforę niepotrzebnie i żółć zaćmiła zdolność rozumienia wpisów - wierz mi że nieraz byłe w szoku co mnie wyprzedzało kiedy jechałem 140, ambicja silniejsza niż instynkt samozachowawczy
Miłosz_S
Cromaniak

Postnapisał(a) Miłosz_S » 28.09.2008 00:20

Zmniejszenie prędkości o 1 km redukuje o 4-5 % liczbę zabitych w wypadkach drogowych. Dla zainteresowanych podam źródło tej informacji.
Ci którzy jeżdżą bardzo szybko mogą mówić że są dobrymi kierowcami, jeżdżą szybka ale bezbłędnie. Ale ja w to nie wierzę bo nie ma ludzi nieomylnych.
Lelule1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lelule1971 » 28.09.2008 00:31

pablowawa74 napisał(a):może ten wpis o 200 koniach rozdrażnił sforę niepotrzebnie i żółć zaćmiła zdolność rozumienia wpisów

Tak sobie to tłumacz, tak tłumacz... A może cierpisz na "mania grandiosa"? :D
pablowawa74
Podróżnik

Postnapisał(a) pablowawa74 » 28.09.2008 00:40

Mibi napisał(a):Zmniejszenie prędkości o 1 km redukuje o 4-5 % liczbę zabitych w wypadkach drogowych. Dla zainteresowanych podam źródło tej informacji.
Ci którzy jeżdżą bardzo szybko mogą mówić że są dobrymi kierowcami, jeżdżą szybka ale bezbłędnie. Ale ja w to nie wierzę bo nie ma ludzi nieomylnych.

podaj jestem ciekawy, sam się czasem zastanawiam jak z tym jest
czy takie stats mają też zastosowanie na autostradzie??
generalnie to jest przecież trochę tak że jak mocne auto to i mocne hamulce, szerokie opony, itd czyli zwiększone bezpieczeństwo - nie można wszystkiego przełożyć chyba tylko na prędkość

a i chyba jak ktoś nie czuje się dobrym kierowcą (będzie ujadanie grzywaczy znowu:) ) to by nie kupił mocnego auta, ja kupiłem po przejechaniu 150 k km słabszymi
Ostatnio edytowano 28.09.2008 00:46 przez pablowawa74, łącznie edytowano 1 raz
pablowawa74
Podróżnik

Postnapisał(a) pablowawa74 » 28.09.2008 00:41

Lelule1971 napisał(a):
pablowawa74 napisał(a):może ten wpis o 200 koniach rozdrażnił sforę niepotrzebnie i żółć zaćmiła zdolność rozumienia wpisów

cierpię jak czytam twoje wpisy, jesteś poza statystykami..
cytowanie fragmentów wyrwanych z kontekstu to rozrywka dla kaczołapych grzywaczy
Lelule1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lelule1971 » 28.09.2008 00:53

pablowawa74 napisał(a):
Lelule1971 napisał(a):

cierpię jak czytam twoje wpisy, jesteś poza statystykami..

Cierpienie bez wątpienia jest rzeczą smutną, przykrą, gorzką, nieprzyjazną naturze, trudną do przeżycia i zniesienia.
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 28.09.2008 07:39

MWN napisał(a):Akurat z oponą to należałoby napisać w którym kole, bo to jest bardziej decydujące niż prędkość. Kiedyś urwało mi się koło przy 200 i nic się nie stało; był prawy tył.

Buhahahahaha... Najlepszy dowcip na rozpoczęcie niedzieli :lol: :lol: :lol:

Rafał
mireks
Cromaniak

Postnapisał(a) mireks » 28.09.2008 09:39

asikx napisał(a):
MWN napisał(a):Akurat z oponą to należałoby napisać w którym kole, bo to jest bardziej decydujące niż prędkość. Kiedyś urwało mi się koło przy 200 i nic się nie stało; był prawy tył.

Buhahahahaha... Najlepszy dowcip na rozpoczęcie niedzieli :lol: :lol: :lol:

Rafał

Niektórzy to chyba nie wiedzą co piszą,chyba prędkościomierz był popsuty,ubaw po pachy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

na autostradzie żylina-bratysława uważajcie na granatowego.. - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone