Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na autostradzie żylina-bratysława uważajcie na granatowego..

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 02.02.2009 13:34

pablowawa74 napisał(a):kilka minut później zobaczyłem to auto prawie kołami do góry na przeciwnym pasie a wcześniej wygiętą w kierunku przeciwnego pasa ruchu barierę na środku przez jakieś kilkadziesiąt metrów, po której jechali bokiem i która ich mocno wyhamowała pewnie - na szczęście było pustawo i w nic nie przywaliła czołowo

co Wy na to?

A ja chciałbym wiedzieć jak się udziela pomocy w takich wypadkach. No wiesz jak się bezpiecznie zatrzymałeś, gdzie dzwoniłeś, co i po jakiemu się dogadywałeś?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.02.2009 14:07

O wypadku drogowym najpierw należy zawiadomić policję (tel.: 92), nie jest to konieczne w razie wypadku o niewielkiej szkodzie materialnej. Zabezpieczyć miejsce wypadku (postawić trójkąt!) i podjąć wszelkie działania, które uniemożliwiłyby dalsze zagrożenie bezpieczeństwa. Zaczekać na policję.
W przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia pojazdu należy obowiązkowo zażądać od policjantów zaświadczenia o uszkodzeniu pojazdu, bez którego nie można przekroczyć granicy.
Jeśli konieczne jest usunięcie uszkodzenia lub transport pojazdu do punktu serwisowego, należy wezwać Pomoc Drogową, dzwoniąc pod numer telefonu 987 (przy połączeniach zagranicznych należy wybrać: +385 1 987).
Pierwsza pomoc - tego nie da sie nauczyć z linków.
Dogadasz się po polsku czy łamaną angielszczyzną. Grunt żeby wiedzieć gdzie się jest i podać namiary.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 02.02.2009 14:20

Wy mi tu JacYamacha książek i gazet nie czytajcie :wink:
Chciałem odpytać pablowawa74 na konkretną okoliczność.
pablowawa74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablowawa74 » 15.06.2009 21:18

gospodarz napisał(a):Wy mi tu JacYamacha książek i gazet nie czytajcie :wink:
Chciałem odpytać pablowawa74 na konkretną okoliczność.

odpytywać możesz swoje dzieci, moja opowieść jest z cyklu 'anioły i demony' :D
dons
Autostopowicz
Uwaga na ŁAPANKI policji słowackiej na autostradzie!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) dons » 31.07.2009 08:40

Nigdy nie pisałem na forach, ale to co robi policja słowacka żeby uprzykrzyć turystom wakacje przechodzi wszystkie granice...
Jechaliśmy 19 lipca do Novi Vinodolski na tygodniowy wyjazd; Przejazd nocny - koło godziny 1 w nocy zaczęła się akcja łapania Polaków;

Na odcinku autostrady koło TRNAVY drogę zaczęły blokowć i zajeżdżać wozy policyjne i nakazywały zjazd na pobocze- dziwnym trafem tylko Polaków (oprócz mnie zatrzymali jeszcze 3 auta na polskich blachach)

Za chwilę podjeżdzały grantowe/niebieskie SKODY FABIE na rejestracjach zaczynajacych się od "TT" (UWAGA jak taka pojawi się w lusterku bo mają kamery)! I pokazywały (tylko zdjęcia!) że jechaliśmy 104 km na odcinku gdzie było czasowe ograniczenie 80 km/h ze względu na prace remontowe jednego z pasów...jechali cały czas za nami, a tuż przy ograniczeniu zaczęli robić zdjęcia i zatrzymywać...

Nie było żadnego wytłumaczenia - mandat 100 euro.

Na początku wzieli równowartość wypłaconą w złotówkach i w euro ale bez potwierdzania...Jak poprosiłem o wydanie "pokuty" to zwrócili mi pieniądze, wypisali blankiet i zabrali prawo jazdy.

Akcja była zaplanowana, bo łapali tylko tych co jadą na Chorwację lub "na wakacje" i tylko na tym odcinku kilkusetmetrowym gdzie jest tymczasowe ograniczenie.

Uważajcie tam i ogólnie na Słowacji na każdy nawet najmniejsze ograniczenie bo szkoda zepsuć sobie wakację i popłynąc 100 euro

Tak dla ciekawostki - prawo jazdy odbierałem tydzień póżniej z TRNAVY - 2 godziny latania po mieście, 3 komisariaty, bankomat, poczta zaliczona - totalna ignorancja i złośliwośc policji z tego miastu widoczna byla podczas każdego pytania: gdzie zapłacić i gdzie jest moje prawko....

Jeżeli kogoś spotka podobna taka "średnia" przygoda to moze napisać i również ostrzec innych. Moje prawko odnalazło się w dzielnicy Modranka na wylocie z TRNAVY. Policjant wypisujacy mi mandat nie napisał żadnego adresu lub kontaktu - bo "stracił" 100 euro łapówki i musiał wypisać kwit...

Policjant który nas zatrzymał w Peugocie wyglądał jak "włoski bonzo" z czeskiego filmu gadający po słowacku....

Tyle w temacie 'łapanki" i ostrzeganiu innych;

Miłego urlopu wszystkim wyjeżdżającym
KRIS_WLKP
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 31.07.2009 08:53

No to koleś chyba pierwszy raz za granica cię policja złapała, nic tylko dałeś dupy na całego, na jakiej podstawie ci zabrali prawo jazdy, i dlaczego zapłaciłeś 100 € za przekroczenie na autostradzie prędkości o 24 km/h?
Pokazali ci taryfikator?
Zobaczyłeś "misiaków" i miękkie nogi ;)
Takie sytuacje w Niemczech, Francji i innych krajach to normalka, ciekawe jak byś gadał po kontroli celnej, chyba byś osiwiał ;)

Kolego więcej pewności siebie następnym razem!
grax
Croentuzjasta
Re: Uwaga na ŁAPANKI policji słowackiej na autostradzie!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 31.07.2009 08:55

dons napisał(a):Nigdy nie pisałem na forach, ale to co robi policja słowacka żeby uprzykrzyć turystom wakacje przechodzi wszystkie granice...
Jechaliśmy 19 lipca do Novi Vinodolski na tygodniowy wyjazd; Przejazd nocny - koło godziny 1 w nocy zaczęła się akcja łapania Polaków;

Na odcinku autostrady koło TRNAVY drogę zaczęły blokowć i zajeżdżać wozy policyjne i nakazywały zjazd na pobocze- dziwnym trafem tylko Polaków (oprócz mnie zatrzymali jeszcze 3 auta na polskich blachach)

Za chwilę podjeżdzały grantowe/niebieskie SKODY FABIE na rejestracjach zaczynajacych się od "TT" (UWAGA jak taka pojawi się w lusterku bo mają kamery)! I pokazywały (tylko zdjęcia!) że jechaliśmy 104 km na odcinku gdzie było czasowe ograniczenie 80 km/h ze względu na prace remontowe jednego z pasów...jechali cały czas za nami, a tuż przy ograniczeniu zaczęli robić zdjęcia i zatrzymywać...

Na początku wzieli równowartość wypłaconą w złotówkach i w euro ale bez potwierdzania...Jak poprosiłem o wydanie "pokuty" to zwrócili mi pieniądze, wypisali blankiet i zabrali prawo jazdy.

Akcja była zaplanowana, bo łapali tylko tych co jadą na Chorwację lub "na wakacje" i tylko na tym odcinku kilkusetmetrowym gdzie jest tymczasowe ograniczenie.

Uważajcie tam i ogólnie na Słowacji na każdy nawet najmniejsze ograniczenie bo szkoda zepsuć sobie wakację i popłynąc 100 euro

Tak dla ciekawostki - prawo jazdy odbierałem tydzień póżniej z TRNAVY - 2 godziny latania po mieście, 3 komisariaty, bankomat, poczta zaliczona - totalna ignorancja i złośliwośc policji z tego miastu widoczna byla podczas każdego pytania: gdzie zapłacić i gdzie jest moje prawko....

Jeżeli kogoś spotka podobna taka "średnia" przygoda to moze napisać i również ostrzec innych. Moje prawko odnalazło się w dzielnicy Modranka na wylocie z TRNAVY. Policjant wypisujacy mi mandat nie napisał żadnego adresu lub kontaktu - bo "stracił" 100 euro łapówki i musiał wypisać kwit...

Policjant który nas zatrzymał w Peugocie wyglądał jak "włoski bonzo" z czeskiego filmu gadający po słowacku....

dzieki za ostrzezenie :)

wloski bonzo hehe dobre :D

ja na szczescie nie jade przez slowacje, ale slyszalem ze w Czechach czy Austrii rowniez duze mandaty sola :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.07.2009 09:06

dons napisał(a):Nigdy nie pisałem na forach, ale to co robi policja słowacka żeby uprzykrzyć turystom wakacje przechodzi wszystkie granice...

Slowacy nie lubia Polakow ale nie ma sie co dziwic skoro oni przestrzegaja przepisy a my nagminnie je lamiemy i to w dodatku na ich tranzytowym terenie

Jadac do cro przez rozne wioski genaralnie przepisowe. Zgadnijcie jakie rejestracje mialy samochody ktore mnie wyprzedzaly?

to takie pytanie retoryczne :cry:
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 31.07.2009 09:10

Słowaccy policjanci to świnie i prowokatorzy o tym się już nie jeden raz przekonałem.
Przykład
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=217 ... c&start=30
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 31.07.2009 09:18

Faktycznie - nagonka na niewinnych Polakow , rozumialbym gdybys napisal ze jechales 70 , bylo ograniczenie do 80 a Slowacy sie Ciebie czepiali. A tak to zadna nagonka tylko wylapywanie piratow. W Reichu, Austrii za przekroczenie predkosci na baustelli dostalabys wiecej + punkty karne wysylane do PL.
Ostatnio edytowano 31.07.2009 09:23 przez claude, łącznie edytowano 1 raz
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 31.07.2009 09:20

Wybaczcie, nie za bardzo wierze w prześladowanie biednych, niewinnych Polaków przez żądnych krwi słowackich/austriackich/itd policjantów. Po prostu Polacy przenoszą swoje drogowe zwyczaje za granice, a nie wszyscy tam sobie tego życzą. Nie chcę moralizować, po prostu śmieszą mnie takie żale i pretensje do wszystkich tylko nie do siebie.
Ograniczenie o którym piszesz nie jest na odcinku kilkuset metrów ale ok 40 kilometrów: Bratyslawa-Trnava.

Pzdr
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 31.07.2009 09:38

K2 napisał(a):
dons napisał(a):

Wybaczcie, nie za bardzo wierze w prześladowanie biednych, niewinnych Polaków przez żądnych krwi słowackich/austriackich/itd policjantów. Po prostu Polacy przenoszą swoje drogowe zwyczaje za granice, a nie wszyscy tam sobie tego życzą. Nie chcę moralizować, po prostu śmieszą mnie takie żale i pretensje do wszystkich tylko nie do siebie.
Ograniczenie o którym piszesz nie jest na odcinku kilkuset metrów ale ok 40 kilometrów: Bratyslawa-Trnava.

Pzdr

Przez 40 km jest ograniczenie do 80km/h? W takim wypadku słowo autostrada traci sens. Będę musiał przemyśleć wariant drogi przez Czechy.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.07.2009 09:50

grzeslaw napisał(a):
Przez 40 km jest ograniczenie do 80km/h? W takim wypadku słowo autostrada traci sens. Będę musiał przemyśleć wariant drogi przez Czechy.

wiesz. my tez mamy autostrade Krakow-katowice. Mam napisac cos jeszcze :wink:

Nigdy nie widziales autostrady w remoncie?

Faktycznie jest to spory kawal ale czy az 40km to nie wiem. 80-90 km/h leci prawy pas. Lewy tak kolo 110 z tym ze nie jest za szeroki

Nie jest zle :wink:
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 31.07.2009 17:19

Autostrada jest remontowana odcinkami po 2-3 kilometry na tych odcinkach są wytyczone dwa wąskie pasy w jedną stronę . Naprawdę wąskie ! Warto jechać tam 80km/h widziałem fruwającego Audikiem Słowaka , który chwilę wcześniej mnie wyprzedził , przepiękny widok w nocy , wyglądał jak kręcoce się UFO ,a była pusta droga okazało sie że katapultą był uskok niewielki w miejscu łączenia starej podbudowy drogi z nową potem rów i skok i fruwanie. Dzięki temu że Slowackie Miśki i Ambulansy pojawiły się szybko podróż nie wydłużyła się strasznie .Było to w koniecu czerwca tego roku .
mekes
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mekes » 31.07.2009 21:10

Na początku witam wszystkich. To mój dziewiczy post na tym forum.

dons napisał(a):

Na początku wzięli równowartość wypłaconą w złotówkach i w euro ale bez potwierdzania[...]Jak poprosiłem o wydanie "pokuty" to zwrócili mi pieniądze, wypisali blankiet i zabrali prawo jazdy.[...]

Koledzy, po za granicami (południe EU) najpierw, w miarę możliwości prosić o "ulgowy bilet". Proponują 100EUR pokuty, to my pytamy, czy ulgowe 50 nie wystarczy. Wtedy bez blankietu, ale za to z prawkiem. Chociaż, rzeczywiście powinien zabrać prawko i poczekać na kasę w danym miejscu, ewentualnie podjechać z tobą do bankomatu. Chyba się nie dogadaliśćie :(.

Najlepiej przestrzegać przepisów i obędzie się bez "pokutu" :) Mi osobiście jest trudno przestrzegać :oops:

My (ja z żoną wybieramy się w poniedziałek do CRO :) )
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

na autostradzie żylina-bratysława uważajcie na granatowego.. - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone