Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na autostradzie żylina-bratysława uważajcie na granatowego..

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2009 14:13

Niemcy w ogóle to dla mnie najlepszy przykład tego jak powinien wyglądać ruch drogowy - wszędzie darmowe (z ich podatków) autostrady bez limitu szybkości, oprócz niektórych miejsc, na drogach zwykłych 100, a w miastach wszyscy wolno jeżdżą, nawet radarów nie trzeba. To są ludzie wolni i odpowiedzialni.

Może i wolni,może i odpowiedzialni...mimo to w miastach i miasteczkach niemieckich są tysiące stałych fotoradarów ,którymi można sobie zrobic zdjęcie paszportowe ,bez chodzenia do fotografa,wystarczy depnąć na gaz w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie,z odpowiednią siłą :wink:
MPaulo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MPaulo » 23.01.2009 15:23

Owszem, tylko w miastach (nie piszę o wisłostradzie...) jest to uzasadnione, przeważnie. Szkoły, chodniki, etc.
Fotoradary na "trasach szybkiego ruchu" jak u nas to rozbój w biały dzień. Nie mówię o o większości ,"krajówek", bo to nie są poważne drogi.

A już na autostradach, oprócz odcinków ograniczenia, to skandal. Także na Słowacji.
Jeszcze jeśli chodzi o te fotoradary w miastach - nie chcę pisać jakie to nacje (nie chodzi tylko o Polaków) przekraczają tam prędkość. Pewnie dzisiejsi Niemcy też.

A jeszcze pod koniec lat 80-tych w byłej NRD, po 40. latach komunizmu, w autobusach wrzucałeś pieniądze i brałeś bilet z rozwijanego rulonika bez żadnej kontroli. Mogłeś nie wrzucić, wziąć dla siebie i kumpli 10 sztuk za cenę jednego biletu etc. Po 40. latach komunizmu... Imperatyw kategoryczny Kanta u Niemców przetrwał. I realizuje się on tylko w wolności. Tak, jak odpowiedzialność na autostradach bez ograniczeń szybkości.

I jeszcze jedno - tam na autostradach policja głównie zajmuje się nakładaniem mandatów na osoby, które jadą lewym pasem, co jest zabronione. I to jest mądre. Od jazdy jest prawy pas, lewy służy do wyprzedzania, potem znów zjeżdżasz na prawy, gdzie jedziesz swoim tempem (oczywiście powyżej 60...).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.01.2009 15:33

MPaulo napisał(a): A już na autostradach, oprócz odcinków ograniczenia, to skandal. Także na Słowacji.
Jeszcze jeśli chodzi o te fotoradary w miastach - nie chcę pisać jakie to nacje (nie chodzi tylko o Polaków) przekraczają tam prędkość. Pewnie dzisiejsi Niemcy też.

To dobrze się przypatrz, jak będziesz na austriackich autostradach....
Takie śmieszne bramy nad autostradą, nie mylić z urządzeniami do poboru myta od aut powyżej 3,5t.
Zrobią Ci fotę z przodu/tyłu po jakimś czasie z tyłu/przodu.
Zdjęcie przyniesie listonosz... :wink:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.01.2009 16:11

FUX napisał(a):Zdjęcie przyniesie listonosz... :wink:

Nie przyniesie 8)

Pozdrawiam
Rafał
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.01.2009 16:16

pablowawa74 napisał(a):więc generalnie papa

Jeśli zechcesz jednak wrócić, to proponuję w innym tonie. Nie za jednego czy za 2 posty, ale za całokształt

Obrazek

Zasady piłki nożnej zakładam że znasz :wink:
maniek74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek74 » 23.01.2009 21:45

asikx napisał(a):

Nie przyniesie 8)

Pozdrawiam
Rafał
Ale mają Cię przez rok w rejestrze w Austrii ,jeśli Cię tam w tym czasie z jakiegoś powodu zatrzymają,to zapłacisz również stary mandat z fotoradaru.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 24.01.2009 09:15

maniek74 napisał(a):
asikx napisał(a):

Nie przyniesie 8)

Pozdrawiam
Rafał
Ale mają Cię przez rok w rejestrze w Austrii ,jeśli Cię tam w tym czasie z jakiegoś powodu zatrzymają,to zapłacisz również stary mandat z fotoradaru.

Prawda 8)

Pozdrawiam
Rafał
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 24.01.2009 21:39

Nie wiem jaki jest próg zadziałania fotoradaru w Austri, natomiast wiem z dobrze poinformowanych źródeł że tamtejsza policja nie toleruje przekroczenia szybkości nawet o 5 km.
pablowawa74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablowawa74 » 28.01.2009 00:34

jako, że frustraci chyba przestali się udzielać powiem krótko - owszem jeżdżę po autostradach jak jest prosto i pusto nawet i 170-180, szybciej nie chcę ryzykować, nigdy nie docisnąłem do dechy - 240, przeważnie jednak 140-150 jest ok i jest przyjemnie, bezstresowo

jeśli komuś nie pasi to, jego sprawa - ja z mandatami się liczę i z nieudacznikami co się wciskają na lewy pas bez migacza też, poza tym lubię niektórych co tu piszą i coś napiszę jeszcze;)

widziałem to rok temu w chorwacji na zakręcie za tym mostem nad piękną zatoką po przebiciu się przez tunele na wybrzeże jadąc w kierunku splitu od kalrovaca - był to załadowowany, z siedzącym mocno zawieszeniem opel zafira oczywiście na rejestracjach WW.... czy coś w tym stylu z prawdopodobnie dodatkowo pełnym bagażnikiem na dachu na ostrym zakręcie!! baba zupełnie zignorowała fizykę prowadząc wysokie, mocno obładowane na dachu i nie tylko na dachu auto, że tam dmucha w niektórych miejscach dość mocno i nagle, oj mocno nawet przy pięknej pogodzie

jakiś czas jechaliśmy mniej więcej kilkanaście minut razem jeszcze przed tunelami jakieś 140-160 i na tamtym trudnym kawałku zwolniłem do 100-120 mimo niskiego i lekko załadowanego auta, tam jest naprawdę ostro na zakrętach - ona nie zwolniła, nie mogłem uwierzyć ale dalej cięła ze 140 i mi zniknęła....

i teraz pewnie frustraci wrócą do pisania:)

kilka minut później zobaczyłem to auto prawie kołami do góry na przeciwnym pasie a wcześniej wygiętą w kierunku przeciwnego pasa ruchu barierę na środku przez jakieś kilkadziesiąt metrów, po której jechali bokiem i która ich mocno wyhamowała pewnie - na szczęście było pustawo i w nic nie przywaliła czołowo

osobiście uważam, że się prosiła o to - jednak sam się boję najbardziej takich sytuacji jako częsty użytkownik lewego pasa....

co Wy na to?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.01.2009 07:23

pablowawa74 napisał(a):
co Wy na to?

Nic.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.01.2009 07:52

pablowawa74 napisał(a):co Wy na to?

Nic

PS A przepraszam :wink: , tylko jedno - nazwy krajów (Chorwacja) i początek zdań piszemy dużą literą , podobnie jak "Wy" w Twoim zapytaniu.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 28.01.2009 08:33

Nic!

Ale jeżeli kiedyś napiszesz posta bez takich słów:
- wyuczone małpy
- tresowane małpy
- tępaki
- tresura
- frustraci
- nieudacznicy
i napiszesz coś sensownego to może będę polemizował.
Szerokiej drogi.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.01.2009 13:36

pablowawa74 napisał(a):jako....

co Wy na to?

A on wtedy tym sekatorem, ciach, ciach, ciach....
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 28.01.2009 14:24

im dłużej ten temat wałkujecie...tym większe w nim bzdury......

proponuję go zamknąć bo zaśmieca :!:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 02.02.2009 08:21

Ale tutaj jadu.
Ludzie, po co tyle jadu ?

Mialem pisac o tych autostradach, ale dam sobie spokuj.
I tak kazdy jedzie jak chce. 130km/h przy zaladowanym aucie, jeszcze rodzina na pokladzie to wg. mnie wystarczajaco duzo.

Mniej jadu ludzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

na autostradzie żylina-bratysława uważajcie na granatowego.. - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone