baunty napisał(a):A takie pytanko- kogo byście teraz obstawili na Mistrza Świata?
Fanny Neguesha
.png)
Blaugrana napisał(a):Bocian napisał(a):razpol napisał(a):A zdecydowana większość tych sędziów, podobnie do ekspertów w tv, nigdy nie czytała nawet przepisów i zasad gry w piłkę nożną..
I tak sie składa, że akurat ta mniejszość co czytała i zna jest skupiona w tym wątkuI tak właśnie uważa każdy w Polsce, że on akurat jest tym który czytał i zna.
Ja nie czytałam, a znam. Wytłumaczyć coś ?
Chociaż zawsze mi się wydawało, że posiadacz przeciętnego aj kjuzna te zasady
Nawet przeciętny Amerykanin dla ktorego to jest gra w soccer a nie futbol rozumie o co tu chodzi

razpol napisał(a):Czy przy wznowieniu gry od środka lub np. rzutu wolnego, dziesięciu piłkarzy z pola może ustawić się wokół piłki na tyle szczelnie, że ich nogi będą jedna przy drugiej, a głowy pochylone tak, że nie będzie możliwości wrzucić do środka kółka piłkarza drużyny przeciwnej i w taki sposób przemieszczać się z piłką w kierunku bramki? Każda próba atakowania ich a nie piłki teoretycznie jest faulem..![]()
Kto się wykaże...?

.png)
.png)
anakin napisał(a):Generalnie zawodnik rozpoczynający grę MUSI piłkę zagrać do partnera, więc nie ma możliwości, żeby ją prowadził od początku do końca sam.Czy to z rzutu wolnego bezpośredniego, pośredniego, jak i przy rozpoczęciu gry.
Więc bez jej zagrania taka sytuacja jest złamaniem przepisów.
Nie może jej bowiem zagrać sam do siebie.
.png)
razpol napisał(a):Nie było mnie dwa dni w tym wątku i trochę stron przybyło, ale po nadrobieniu zaległości pozwolę sobie wrócić do wcześniejszej dyskusji.Blaugrana napisał(a):Bocian napisał(a):razpol napisał(a):A zdecydowana większość tych sędziów, podobnie do ekspertów w tv, nigdy nie czytała nawet przepisów i zasad gry w piłkę nożną..
I tak sie składa, że akurat ta mniejszość co czytała i zna jest skupiona w tym wątkuI tak właśnie uważa każdy w Polsce, że on akurat jest tym który czytał i zna.
Ja nie czytałam, a znam. Wytłumaczyć coś ?
Chociaż zawsze mi się wydawało, że posiadacz przeciętnego aj kjuzna te zasady
Nawet przeciętny Amerykanin dla ktorego to jest gra w soccer a nie futbol rozumie o co tu chodzi
No właśnie mogę powiedzieć, że znasz, ale te podstawowe. Nie znasz/nie znamy (bo ja również nie czytałem, tak jak pewnie 99% 'ekspertów' od oceny sędziów itd.) wielu szczegółów i wytycznych i nie znają ich często sami piłkarze (!), którzy z natury nie należą do molów książkowych, bardzo często wykłócając się u sędziów o ich prawidłowe decyzje...
.png)
razpol napisał(a):No to na koniec pytanie - ciekawostka.
Czy przy wznowieniu gry od środka lub np. rzutu wolnego, dziesięciu piłkarzy z pola może ustawić się wokół piłki na tyle szczelnie, że ich nogi będą jedna przy drugiej, a głowy pochylone tak, że nie będzie możliwości wrzucić do środka kółka piłkarza drużyny przeciwnej i w taki sposób przemieszczać się z piłką w kierunku bramki? Każda próba atakowania ich a nie piłki teoretycznie jest faulem..![]()
Kto się wykaże...?

razpol napisał(a):Tego to nie wiem! Szczerze mówiąc nie znam odpowiedzi.![]()
Raul73 napisał(a):Co do zadanej przez ciebie zagadki - przypuszczam, że może tu chodzić o przepis zasłonięcia piłki przed sędzią, co jest niedozwolone.
.png)
anakin napisał(a):Raul73 napisał(a):Co do zadanej przez ciebie zagadki - przypuszczam, że może tu chodzić o przepis zasłonięcia piłki przed sędzią, co jest niedozwolone.
I to może być prawidłowa odpowiedź.
Oczywiście czysto hipotetyczna.

razpol napisał(a):Nie jestem jednym z ekspertów i nie czytałem przepisów...

razpol napisał(a):Ale ja jako osoba nie czytająca przepisów skąd mam o tym wiedzieć..