Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moto vs auto

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 12.02.2020 09:46

yzedef napisał(a):...Teraz na pewno bardzo miłym i dalej podtrzymywanym gestem jest pozdrawianie się na drodze... czasem ręka nie ma czasu opadać na kierownicę z racji coraz większej ilości motocyklistów na drogach :D

Wiesz, że podobnie jest z bikerami(rowerzystami) ? :papa:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 12.02.2020 10:53

yzedef napisał(a):
wikol napisał(a):Określenie "skodziarz" to taka przenośnia określającego niedzielnego kierowcę, kapelusznika, nierzadko emeryta stwarzającego zagrożenie w ruchu lądowym.

To było to dać w cudzysłowie od razu i byłoby git!, niestety często diabeł tkwi w szczegółach :D
Wracając do tematu to ciekawi mnie ile jest tutaj na forum aktywnych motocyklistów ?. Temat staje się bardzo modny i coraz więcej osób posiada takowe hobby. Pamiętam jak zaczynałem ponad 20 lat temu to była zupełnie inna bajka... zloty, spotkania... ludzie się znali i była to pewna rodzina, sposób na życie.
Teraz na pewno bardzo miłym i dalej podtrzymywanym gestem jest pozdrawianie się na drodze... czasem ręka nie ma czasu opadać na kierownicę z racji coraz większej ilości motocyklistów na drogach :D

Doszliśmy do porozumienia w końcu :)
Aktualnie nie jestem aktywnym motocyklistą z racji tego że sprzedałem 2 lata temu swoją Hondę CB 500. Kask SHOEI stoi na półce i czeka, kurtka Modeka leży w szafie...

bluesman napisał(a):
yzedef napisał(a):...Teraz na pewno bardzo miłym i dalej podtrzymywanym gestem jest pozdrawianie się na drodze... czasem ręka nie ma czasu opadać na kierownicę z racji coraz większej ilości motocyklistów na drogach :D

Nie widziałem by rowerzyści witali się tak samo jak motocykliści. W parku wyglądałoby to komicznie.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 12.02.2020 11:05

wikol napisał(a):
bluesman napisał(a):

Nie widziałem by rowerzyści witali się tak samo jak motocykliści. W parku wyglądałoby to komicznie.

Miałem na myśli "bikerów/rowerzystów" jeżdżących raczej poza parkiem i trochę bardziej intensywnie :mrgreen:
Wyjedź na szosę lub w góry to zobaczysz :) Jak rozumiem jeździsz intensywnie ? jeżeli nie to nie miałeś szansy tego zobaczyć
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.02.2020 11:26

Ja nie bede machał ręką innym skuterowcom. Strach mi nie pozwoli puścić kierownicy w maszynie mającej całe 12 KM :oczko_usmiech: :mrgreen:

Jutro jade szukać kasku, kurtki i reszty galanteri.....
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 12.02.2020 11:35

Polecam SHOEI, bardzo dobre kaski.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 12.02.2020 13:27

wikol napisał(a):Polecam SHOEI, bardzo dobre kaski.

Jak wikol pisze, to taki Top jeżeli chodzi o kaski razem z marką Arai ale ceny tych produktów, akcesorii do nich są przerażające :D.
Jest masa tańszych kasków/producentów też bardzo dobrej jakości. Nie będę ich wymieniał bo za dużo miejsca to zajmie. Na pewno nie polecam nieznanych marek, oraz sugerowania się tylko ceną. Jest taka zasada niepisana... kask tyle jest wart na ile cenisz swój łeb :). Tak więc jak ktoś kupuje kask za 100zł to znaczy że swoją głowę słabo ceni :). Sam używam integralnego kasku marki Shark Spartan z włókien szklanych, bardzo wygodny z bardzo wygodnym zapięciem typu DD. Co do reszty ubrań to warto korzystać z Polskich marek bo mamy ich naprawdę pokaźną ilość takich jak Rebelhorn, Shima, Seca.... nie ma takiego lansu jak Deinese czy Alpinestar ale cena nie powala na kolana i dają radę :D.
Łukasz789
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz789 » 12.02.2020 13:41

To ja mam takie ,,szczęście" ,że wszystkie wypadki z motocyklami bezapelacyjnie są z ich winy. Choć zawsze mnie ojciec wpaja ,ze wina jest zawsze po dwóch stronach. Pierwszy wypadek miałem z hersztem jakiegoś gangu motocyklowego. Odwrócił się do tego czy jadą za nim jego ludzie , podniósł przednie koło i wpadł mnie do samochodu przez szybę. Szczerze przez kilka lat bałem się zemsty z ich strony bo taką zapowiedzieli. Drugi raz wyjechał z bocznej uliczki z taką prędkością, że cud ,że nic mu sienie stało bo moje auto było do kasacji. Trzeci ,motocyklista był : kompletnie pijany (cud ,ze utrzymał się na motorze ), bez prawa jazdy i bez zarejestrowanego i ubezpieczonego motocykla .Pomimo ,ze tym razem nie ścigacz a cross , jednak przebieg był bardzo podobny jak w pierwszym przypadku dodał gazu i wjechał na mój pas wpadając mnie do wnętrza auta.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.02.2020 13:57

yzedef napisał(a):
wikol napisał(a):Polecam SHOEI, bardzo dobre kaski.

Jak wikol pisze, to taki Top jeżeli chodzi o kaski razem z marką Arai ale ceny tych produktów, akcesorii do nich są przerażające :D.
Jest masa tańszych kasków/producentów też bardzo dobrej jakości. Nie będę ich wymieniał bo za dużo miejsca to zajmie. Na pewno nie polecam nieznanych marek, oraz sugerowania się tylko ceną. Jest taka zasada niepisana... kask tyle jest wart na ile cenisz swój łeb :). Tak więc jak ktoś kupuje kask za 100zł to znaczy że swoją głowę słabo ceni :). Sam używam integralnego kasku marki Shark Spartan z włókien szklanych, bardzo wygodny z bardzo wygodnym zapięciem typu DD. Co do reszty ubrań to warto korzystać z Polskich marek bo mamy ich naprawdę pokaźną ilość takich jak Rebelhorn, Shima, Seca.... nie ma takiego lansu jak Deinese czy Alpinestar ale cena nie powala na kolana i dają radę :D.

Obadamy na miejscu w sklepie, poprzymierzamy , wypytamy.... Problem pewnie bedzie bo mimo ze jestem średniego wzrostu mam wielki łeb :mrgreen:

Dawaj te średnie marki , bo raczej kasku w cenie skutera nie kupie :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 12.02.2020 14:03

Na braku AC można oszczędzać, na braku ASS też można przyoszczędzić, posiadać letnie opony w zimę też ale na garnku na głowę nie warto oszczędzać.
Dla skuterka wystarczy średniej jakości kask.
Jeżeli chodzi o kurtki to polecam firmę Modeka. Cenowo i jakościowo dają radę.
Na skuter kask szczękowy z otwieraną przyłbicą będzie ok np. firmy Nolan N44 za około 700zł.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.02.2020 14:48

Idąc Twoim takiem myslenia powinienem tez ubezpieczyć skuter od zderzenia z Jumbo Jetem. Przecież to tez jest mozliwe.

Kask, kurtka i rękawice muszą sie zmieścić w kwocie 2000 pln.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 12.02.2020 15:10

sito_zabrze napisał(a):Idąc Twoim takiem myslenia powinienem tez ubezpieczyć skuter od zderzenia z Jumbo Jetem. Przecież to tez jest mozliwe.

Kask, kurtka i rękawice muszą sie zmieścić w kwocie 2000 pln.

Oszczędzasz na braku AC w aucie, braku ASS więc chociaż nie oszczędzaj na kasku ....;)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 12.02.2020 15:43

sito_zabrze napisał(a):Idąc Twoim takiem myslenia powinienem tez ubezpieczyć skuter od zderzenia z Jumbo Jetem. Przecież to tez jest mozliwe.

Kask, kurtka i rękawice muszą się zmieścić w kwocie 2000 pln.

Powinieneś bez problemu dać radę jak nie będziesz chciał ciuchów Hi-tech znanych marek. Kask jak pisał wikol, warto zastanowić się nad "szczękowcem" bo te są bardzo popularne w skuterach + ewentualnie otwarte typu Jet (akurat to do mnie nie przemawia bo mam jednak świra na punkcie bezpieczeństwa ale skuter to inne prędkości no i w integralnym sportowym można dziwnie wyglądać na skuterze). Kask "szczękowy"/otwierany jest z reguły trochę głośniejszy niż zwykły.
Znane marki to: Nolan, Airoh, HJC, Shark, AGV, Lazer, Schuberth (z tego co pamiętam oni wymyślili szczękowce) i inne.
Ostatnio dosyć popularne są kaski Hiszpańskiej marki LS2, opinie mają różne... od zachwycających do skrajnych, mają atesty i bogate wyposażenie jak np. blenda i podbródek. Jeżeli miałbyś już brać to raczej jakiś wyższy model, najtańszych nie bierzemy. Jedz do sklepu i niech Ci doradzą, pamiętaj teraz jest martwy dla nich sezon i możesz się naprawdę ostro z nimi targować, muszą parę złotych opuścić bo ruch niewielki... od marca/wiosny wszystko się zmienia i o rabaty będzie ciężko.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 12.02.2020 16:18

Skuter jest mniej wymagający jeśli chodzi o ubiór ale jak mawiał mój instruktor....ubierz się tak jakbyś miał zlecieć na asfalt.
Także wszelkie japonki, klapki Kubota czy T-shirty na skuter nie wkładamy.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 12.02.2020 16:30

wikol napisał(a):Skuter jest mniej wymagający jeśli chodzi o ubiór ale jak mawiał mój instruktor....ubierz się tak jakbyś miał zlecieć na asfalt.
Także wszelkie japonki, klapki Kubota czy T-shirty na skuter nie wkładamy.

Buty nie muszą być bezwzględnie wysokie (aczkolwiek mam dwie pary i te krótkie miejskie użyłem kilka razy dosłownie). Ważne aby były usztywnione w pięcie i w palcach aby coś Ci nogi niechcący nie zmiażdżyło. Kiedyś zaczynałem w glanach i raz w małym przelocie przez maskę samochodu idealnie się sprawdziły i uchroniły moją łydkę przed kontuzją (został tylko mały siniak).
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.02.2020 16:59

Jakiś tam plan mam :roll:

Kask do 700-800
Spodnie Jeansy 500
Kurtka 500-600
Rękawice 200

Buty na początek mam, takze po sezonie sie poszuka czegoś w promocji

Skuter bedzie typowo miejski, 7km do pracy , 10km na działke
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.