Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Morsowanie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Skimir
Croentuzjasta
Re: COVID - szczepionka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skimir » 21.02.2021 23:31

No, morsowanie w przeręblu jest stare jak świat ale wychodzenie z gołą d...ą na Tarnice to chyba tylko efekt współczesnych trendów sieciowej głupoty.
Spokojnie, za jakiś czas ktoś będzie dowodzić, że chodzenie na boso po rozrzażonych węglach przyspiesza leczenie „halitozy”. Zaraz media obiegnie seria wiadomości o poparzonych :-)

W sumie to mi jest bez różnicy jaki sposób doprowadzi do powrotu do normalności. Byle zadziałał. Jakby było skuteczne moczenie tyłka w przeręblu to bym dla całokształtu to zrobił. Jedno jest pewne - cel się osiągnie jak się ukierunkuje wysiłki. Niestety teraz jest tak, że jedni mądrzy uważają, że szczepionki to rozwiązanie, drudzy mądrzejsi - że czosnek i morsowanie, kolejni, że tylko setka na dobranoc skutecznie zdezynfekuje... Efekt - mizerny.

Moja wiedza mówi mi, że patrząc historycznie to właśnie szczepienia skutecznie eliminowały choroby wirusowe.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.02.2021 09:07

Kapitańska Baba napisał(a):Nasze morsowanie zaczęło się przed ogólna modą - tak to jest, często wyznaczamy z mężem nowe trendy. I co ważne swoim wyborom pozostajemy wierni na wiele wiele lat więc na tym sezonie na pewno nie zakończymy przygody z zimna wodą :smo:
Morsujesz od tego sezonu chyba??? W moim regionie morsowanie jest modne co najmniej od 4,5 lat, a uskuteczniane dużo, dużo dłużej, więc z tym wyznaczaniem trendów to wiesz........
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.02.2021 09:23

piekara114 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Nasze morsowanie zaczęło się przed ogólna modą - tak to jest, często wyznaczamy z mężem nowe trendy. I co ważne swoim wyborom pozostajemy wierni na wiele wiele lat więc na tym sezonie na pewno nie zakończymy przygody z zimna wodą :smo:
Morsujesz od tego sezonu chyba??? W moim regionie morsowanie jest modne co najmniej od 4,5 lat, a uskuteczniane dużo, dużo dłużej, więc z tym wyznaczaniem trendów to wiesz........

Wielu ludzi morsuje od kilkudziesięciu lat. Z trendów się w domu śmiejemy - bo chcieliśmy spróbować rok temu ale z powodów nie od nas zależnych nie mogliśmy. Tej zimy przeciwwskazania znikły wiec natychmiast poszliśmy do wody. I po kilku tygodniach okazało się że to medialny hit tej zimy. Niestety dla nas - bo z powodu medialnegi dziwnego hałasu nagle pojawiło się wielu ekspertów od morsowania dookoła, każdy wie najlepiej co i jak robić chociaż nigdy sam nie próbował nawet wejść do zimnej wody. (vide - User powyżej piszący dziwne rzeczy w temacie - jakieś węgle, szczyty górskie itp). I niestety nie brak też bezmyślnych ludzi którzy dla pokazania jacy to są wspaniali nurkują pod lodem nie wypływając już czy biegają po górach bez ubrania. Jestem przekonana że gdyby nie medialny szum tych porażek i tragedii by nie było a prawdziwi morsujący dalej robiliby to co kochają i nie byliby z tego powodu wytykani palcami czy wyśmiewani.
Ja osobiście załuję ze spróbowałam tak późno ale jak to mówią i tak lepiej późno niż wcale - grunt ze mamy w końcu pomysł na zimową aktywność która oprócz radości i przyjemności daje niesamowite efekty zdrowotne :papa:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.02.2021 09:37

Kapitańska Baba napisał(a):Z trendów się w domu śmiejemy
ale je wyznaczamy :roll:

Tiaaa,
niektóre posty są "do śniadania" lepsze niż "JoeMonster"
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.02.2021 10:37

No i sama sobie przeczysz....
Kapitańska Baba napisał(a):Nasze morsowanie zaczęło się przed ogólna modą - tak to jest, często wyznaczamy z mężem nowe trendy.

Kapitańska Baba napisał(a):Wielu ludzi morsuje od kilkudziesięciu lat. Z trendów się w domu śmiejemy - bo chcieliśmy spróbować rok temu ale z powodów nie od nas zależnych nie mogliśmy. Tej zimy przeciwwskazania znikły wiec natychmiast poszliśmy do wody. I po kilku tygodniach okazało się że to medialny hit tej zimy.

Raczej idziesz za trendem niż go wyznaczasz..... Na Podbeskidziu i na Pomorzu fotki z morsowana na insta czy fb są wrzucane od kliku lat, nie mówiąc o relacjach w tv, teraz to dotarło do centralnej Polski - zgromadzenia celebrytów...
I tyle z wyznaczania trendów....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.02.2021 17:41

piekara114 napisał(a):No i sama sobie przeczysz.....

Dla kilkunastu osób które ostatnimi czasy rozpoczęły przygodę z zimnymi kąpielami dzięki nam – wyznaczam nowe trendy gdyż ci ludzie bez naszych wskazówek i pomocy nigdy nie zdecydowaliby się na tego rodzaju aktywność – a dziś każdego dnia dopominają się o spotkanie nad wodą.

Za osobami które w naszej okolicy morsują kilkanaście czy kilkadziesiąt lat – podążam i naśladuję, idę za trendem wyznaczonym przez nie gdyż mam szansę czegoś się od nich dowiedzieć, zrobić coś lepiej i wzorować się na ich doświadczeniu i autorytecie zamiast niepotrzebnie samodzielnie odkrywać coś co przez innych już dawno zostało odkryte.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2021 18:32

A propos wytyczania trendów i facebooka. :oczko_usmiech:
Trzymajcie się ciepło :papa:
Załączniki:
obraz_viber_2021-02-09_19-59-10.jpg
obraz_viber_2021-01-26_20-35-34.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.02.2021 18:35

@Kapitanska Baba, czyli podążasz za innymi, doświadczonymi i zachęcasz i przekazujesz wiedzę dalej. To nie jest wyznaczanie trendów.
Wyznacza trendy ten, co robi coś całkiem innego niż innymi w danym czasie, a po pewnym czasie staje się to jakimś trendem, ścieżką.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.02.2021 21:42

Przez chwilę było tu fajnie, ale komuś coś nie spasowało.
no cóż, czekam aż zacznie się nagonka na biegi górskie i ultra ;) może się czegoś ciekawego dowiem, nie jestem Świeżakiem, ale zawsze zdziwić się można.
Póki co, wszystkim życzę zdrowia i czegoś co zajmie każdemu czas.
:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2021 23:17

Te dwa memy to tylko dla rozluźnienia atmosfery. Bez obrazy :oczko_usmiech: :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.02.2021 09:33

Bea.ta napisał(a):Przez chwilę było tu fajnie, ale komuś coś nie spasowało.
no cóż, czekam aż zacznie się nagonka na biegi górskie i ultra ;) może się czegoś ciekawego dowiem, nie jestem Świeżakiem, ale zawsze zdziwić się można.

Zabawne "komuś coś nie spasowało" :)
Sądząc po tym co piszesz o biegach (a czytam) nie jesteś świeżakiem ale masz pasję (co cenię u każdego) i nie jest to permanentny lans :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.02.2021 10:03

bluesman napisał(a):Sądząc po tym co piszesz o biegach (a czytam) nie jesteś świeżakiem ale masz pasję (co cenię u każdego) i nie jest to permanentny lans :papa:

Obrazek
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.02.2021 10:07

Bea.ta napisał(a):Przez chwilę było tu fajnie, ale komuś coś nie spasowało.

Wiesz Beato - założyłam ten wątek bo wiele lat zastanawialiśmy się z mężem co robić zimą - narty nam kategorycznie odpadły (kiedyś dużo jeździliśmy ale te czasy już za nami - teraz cały sprzęt stoi zakurzony na strychu). Tak jak wspomniałam wcześniej pomysł na kąpiele pojawił się w ubiegłym sezonie - ale tu znowu z przyczyn od nas niezależnych (mąż nie mógł biegać, skakać - a bez tego przecież nie da się dobrze rozgrzać przed wejściem do wody) musieliśmy odpuścić i zaczekać. KOńcem ubiegłego roku w końcu dostaliśmy zielone światło i wpadliśmy - jak przysłowiowe śliwki w kompot. I zaraziliśmy fascynacją sporą grupę naszych Znajomych i Przyjaciół - stworzyliśmy własne morsowe stado. A wątek powstał by tu również dzielić się radością i korzyściami zdrowotnymi z lodowych kąpieli. Ale widać część osób zabolało. Zastanawiałam sie dlaczego. I tak mi przyszło do głowy że większość Forumowiczów to osoby mocno stacjonarne, to osoby dla których szczytem emocji jest decyzja czy zjeść w tej konobie czy w innej, czy zajać to miejsce na plaży czy inne. Cóż - tacy ludzie nigdy nie zrozumieją tych co maja pasję. Ty biegasz a ja od wielu lat czytam Twój wątek i oczy mi rosną. Bo nigdy nie biegałam i zawsze po stu metrach umierałam - ból w piersiach był ogromny, brak tchu itd. I zawsze mówiłem: nie bedę biegać. I czytając o kolejnych Twoich wyczynach biegowych zachodziłam w głowę jak Ty to robisz ? Jak dajesz radę?
Ale wiesz - morsowanie i w tym mnie zmieniło. Teraz przed kąpiela biegnę kilometr, po kąpieli drugi. Tydzień temu przebiegłam w kostiumie kąpielowym dwa kilometry na raz - to mój rekord życiowy, na dodatek w kilkustopniowym mrozie. Wiesz jaka byłam z siebie dumna?
A ze morsuję krótko - bo do dwch miesięcy od pierwszej kąpieli brakuje mi czterech dni - czy to znaczy że nie mam prawa do radości? Że za mało? W tym czasie byłam w wodzie 25 razy, śrdnio wychodzi kąpiel co drugi dzień. Kto z tych krytykujących tutaj odważył się choć raz?
Cały czas mam w głowie cytat z Rejsu: "ja co prawda nie słyszałem tej piosenki ale chciałbym na jej temat powiedzieć kilka słów...." Strasznie mi tutaj pasuje.
Ty masz pasję, ja też w końcu coś dla siebie znalazłam na zimę (bo moją miłością od 18 lat jest żeglowanie któremu poświęcamy najwięcej czasu i środków finansowych).
Chciałam żeby tutaj - w tym wątku było fajnie - żeby był uśmiech, słynna adrenalina i endorfiny, żeby każdy mógł zapytać, poradzić się gdyby chciał spróbować. Chciałam dzielić się naszą radością z kapieli - ale jak widać na tym forum sie nie da.
Użytkownicy zabili tu już wiele wątków (ostatnio ciekawy o dobrym wychowaniu na wodzie) - bo na tym forum jeśli ma się w jakimkolwiek temacie inne zdanie niż ogół - jest się płaskoziemcą itp.
Widać to nie miejsce dla ludzi z pasją i z chęcią do dzielenia się swoimi małymi i większymi przyjemnościami i osiągnięciami z innymi :cry:
A Tobie raz jeszcze gratuluję tego co robisz w bieganiu - w naszym domu mówimy o Tobie od dawna Twarda Baba :papa:

PS - bardzo proszę Moderatorów o wyrzucenie całego wątku do kosza
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.02.2021 13:46

Nie mam teraz czasu. Napisze wieczorem :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.02.2021 21:17

No dobra. Już jest wieczór.
Nie będziemy jako moderatorzy wyrzucać wątku. Niech żyje, może jeszcze się okaże, że ktoś odnalazł przyjemność w moczeniu tyłka w lodowatej wodzie :)
Nie będę się odnosiła do wpisów wcześniejszych, bo nie mam zamiaru robić kolejnej wojny. Po prostu nie chce mi się.
Może to efekt weekendowego ultra ;) to naprawdę pomaga w innym odbieraniu rzeczywistości :) człowiek uczy się olewać, to co chwilę wcześniej byłoby początkiem niezłego dymu.
Czytajcie, komentujcie lub nie, ale nie rozkładajcie gówna na atomy, nie analizujcie pojedynczych zwrotów i świat będzie piękniejszy.
Lans? ok, mogę spokojnie pokazać Wam z 10 wątków lansiarskich, ale ludzie się nimi zachwycają, jest parę niekończących się historii, pełnych zachwyconych komentujących, sama do nich już nie zaglądam bo mnie chwilami mdli :) ale widać, są potrzebne ;)
Też morsuję, od ponad roku. wcześniej broniłam się rękami i nogami przed wejściem do górskiej rzeczki w zimie.
Spróbowałam, jest ekstra. Ostatnio niestety brakuje mi na to czasu, bo podjęłam się innej "głupoty" ale od niedzieli więcej czasu, więc znowu wrócę do morsowni.
Życzę wszystkim więcej luzu.... po prostu ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone