Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Mobilny internet prepaid

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agulus
Odkrywca
Posty: 112
Dołączył(a): 20.02.2019

Nieprzeczytany postnapisał(a) agulus » 28.08.2019 20:59

Chris_M napisał(a):Nie chcę być złym prorokiem, ale przypuszczam, że nie włączył Ci się ten ten FLAT INTERNET 24/7 i pierwszego dnia na internet zużyłeś całe 85 kuna po cennikowej stawce.
Zgodnie z dołączoną do karty instrukcją, taryfę FLAT INTERNET należy aktywować ("For activation send a text message with the content FLAT to 13636 and reply with DA to the received text message")
natomiast u mnie ona wcale nie wymagała aktywacji i była aktywna już w momencie włożenia karty do mobilnego routera.

PS:
Sprawdź stan konta kodem USSD: *100# (Zielona słuchawka).
Jeśli na koncie masz 0 kuna, to najprawdopodobniej stało się to, co opisałem powyżej, czyli 85 kuna zużyłeś na internet po cennikowej stawce.
Jeśli na koncie pozostało nienaruszone 5 kuna, to przyczyna będzie jakaś inna.

Na koncie mam 5 kun Nic jutro podjadę do T mobile bo i tak będę w Makarskiej. Dzięki za pomoc
Chris_M
Croentuzjasta
Posty: 172
Dołączył(a): 12.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.08.2019 23:20

SebastianM napisał(a):
greenrs napisał(a):
Chris_M napisał(a):Przypuszczam, że nielimitowane oferty mają niższy priorytet niż oferty limitowane.

Nie ma czegoś takiego. Jakość połączenia zależy od jakości anteny w telefonie, siły nadajnika czy obecności obiektów powodujących zakłócenia. To czy masz ofertę na abonament czy na kartę, limitowaną albo nielimitowaną nie ma żadnego znaczenia.
No chyba, że w Chorwacji jest inaczej :roll:

Przede wszystkim zależy od ilości użytkowników zalogowanych i odległości od stacji bazowej. Im bliżej, tym priorytet większy.

Reguły priorytetowania pakietów ustala operator i to jest czynnik całkowicie niezależny od tego o czym piszesz, czyli siły sygnału oraz ilości użytkowników zalogowanych do danego BTS-a/NodeB.
Priorytet może zależeć nie tylko od rodzaju karty lub używanej taryfy, ale także od tego, dokąd wychodzące pakiety są adresowane; inny priorytet mogą mieć pakiety adresowane np. do YT, a inny do serwera służącego do pomiaru prędkości łącza.
Jeśli dana stacja bazowa nie jest obciążona, to wtedy (zakładając pełną moc sygnału) wszystkie pakiety lecą bez ograniczeń, ale gdy zaczyna brakować przepustowości, to wtedy pasmo stacji bazowej zostaje podzielone pomiędzy zalogowanych użytkowników, a pakiety o wyższym priorytecie dostają szersze pasmo oraz pierwszeństwo przed pakietami o priorytecie niższym.
Ale wydaje mi się, że trochę nadmiernie odchodzimy od tematyki tego Forum :)
paulr
Cromaniak
Posty: 1017
Dołączył(a): 19.10.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 29.08.2019 07:56

Dlatego czesto dzieje sie tak że np internet ledwo działa a spped test i tak pokazuje bardzo dkbre wyniki;-)
Chris_M
Croentuzjasta
Posty: 172
Dołączył(a): 12.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 29.08.2019 15:30

paulr napisał(a):Dlatego czesto dzieje sie tak że np internet ledwo działa a spped test i tak pokazuje bardzo dkbre wyniki;-)

Dokładnie tak :)
Ale wtedy wystarczy zmienić serwer do speedtestu na jakiś mniej znany i wówczas dowiemy się prawdy :)
SebastianM
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 264
Dołączył(a): 07.04.2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 29.08.2019 23:32

Chris_M napisał(a):
paulr napisał(a):Dlatego czesto dzieje sie tak że np internet ledwo działa a spped test i tak pokazuje bardzo dkbre wyniki;-)

Dokładnie tak :)
Ale wtedy wystarczy zmienić serwer do speedtestu na jakiś mniej znany i wówczas dowiemy się prawdy :)

W przypadku 3G czy 4G stacja bazowa lepiej (szybciej )obsłuży klientów bliżej niej, to są założenia WCDMA czy LTE. Więc jak już osiągniemy apogeum użytkowników, to im bliżej jesteśmy nadajnika,tym lepiej. Często może zdarzyć się tak, że mamy stację bazową na wyciągnięcie ręki (załóżmy 2-3 km) a pakiety praktycznie wcale ne przechodzą. Dodam jeszcze, że kiedyś w Polsce w Orange było stosowane priorytowanie klientów, czyli dochodziło do sytuacji, gdzie np nie było wolnych "timeslot" w obrębie danej stacji bazowej (2G)i kiedy próbował dodzwonić się klient biznesowy, zwykły klient był rozłączany. Dzisiaj takie praktyki są zabronione, jest jedna reguła, kto pierwszy, kto bliżej, ten lepszy.
Chris_M
Croentuzjasta
Posty: 172
Dołączył(a): 12.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 04.09.2019 01:03

agulus napisał(a):
Chris_M napisał(a):Sprawdź stan konta kodem USSD: *100# (Zielona słuchawka).
Jeśli na koncie masz 0 kuna, to najprawdopodobniej stało się to, co opisałem powyżej, czyli 85 kuna zużyłeś na internet po cennikowej stawce.
Jeśli na koncie pozostało nienaruszone 5 kuna, to przyczyna będzie jakaś inna.

Na koncie mam 5 kun Nic jutro podjadę do T mobile bo i tak będę w Makarskiej. Dzięki za pomoc

Napiszesz nam, co było przyczyną?
telepol
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1534
Dołączył(a): 03.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 14.06.2020 19:27

"ruszę" ponownie temat. Ktoś już z was drodzy cromaniacy dowiadywał/szukał oferty neta prepaid w Chorwackich sieciach komórkowych ???
Bidon
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 168
Dołączył(a): 21.11.2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 14.06.2020 20:34

Chris_M
Croentuzjasta
Posty: 172
Dołączył(a): 12.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 14.06.2020 22:45

Wygląda na to, ze zeszłoroczna oferta nielimitowanego internetu za 85 kuna na 7 dni w HT, wciąż jest aktualna:
https://www.hrvatskitelekom.hr/visiting-croatia
Tomik01
Turysta
Posty: 11
Dołączył(a): 10.07.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomik01 » 07.07.2020 14:47

a w której sieci dostępny jest pakiet wakacyjnego internetu w formie e-sim?
michalb
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 18
Dołączył(a): 18.05.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalb » 17.07.2020 15:13

Chris_M napisał(a):Wygląda na to, ze zeszłoroczna oferta nielimitowanego internetu za 85 kuna na 7 dni w HT, wciąż jest aktualna:
https://www.hrvatskitelekom.hr/visiting-croatia

Potwierdzam
Oferta za 85kun działa. Wrzuciłem kartę do routera i pół pola namiotowego ma neta bez limitu. W porywach 75mb/s , standard to 40mb. Polecam. Kupiłem 2 karty więc po 7 dniach zamienię. Kupiłem na autostradzie na stacji INA.
Sidney
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 202
Dołączył(a): 16.06.2019

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sidney » 17.07.2020 15:36

Ja też kupiłem T mobile ale dopiero na 4 stacji i hula aż miło
Chris_M
Croentuzjasta
Posty: 172
Dołączył(a): 12.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 17.07.2020 15:49

michalb napisał(a):Wrzuciłem kartę do routera i pół pola namiotowego ma neta bez limitu.

Mam nadzieję ze to była tylko żartobliwa przenośnia z tą "połową pola namiotowego", bo jeśli operator dojdzie do wniosku, że klienci faktycznie tak robią, to zablokuje działanie karty w routerach i wtedy będzie wielki płacz.
Kupiłem 2 karty więc po 7 dniach zamienię. Kupiłem na autostradzie na stacji INA.

Nie trzeba kupować drugiej karty (choć niewątpliwie jest to najprostsze rozwiązanie), wystarczy doładować konto kwotą 80 kuna i wtedy ten 7-dniowy pakiet nielimitowanego transferu automatycznie sam się przedłuży.
Jeśli ktoś chce przedłużyć pakiet tylko o kilka dni, to wtedy wyjściem są 1-dniowe pakiety też nielimitowanego transferu, w cenie 10 kuna.
Domini7
Plażowicz
Posty: 4
Dołączył(a): 07.07.2020
Jak doładować t mobile chorwackie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Domini7 » 23.07.2020 09:37

Witam. Jestem w Chorwacji. Posiadam SIM t mobile visiting croatia. Internet się skończył. Chce doładować poprzez ich stronę internetową. Ale tam trzeba wpisać wiele różnych swoich danych oraz chorwacki PESEL ( pisanie na pałę nie przechodzi) ktoś zna sposób jak to doładować ? Teraz jestem na zadupiu i nie mogę stacjonarnie doładować.
Natkaa96
Autostopowicz
Posty: 1
Dołączył(a): 23.07.2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natkaa96 » 23.07.2020 17:15

Cześć, możecie powiedzieć co powinnam wpisać zeby przedłużyć tą ofertę o ten 1 dzień?? Jakiś kod czy jak ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne.



cron
Mobilny internet prepaid - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2019