Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

młodość czy (i) głupota ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2014 14:40

Bocian napisał(a):Nie pochwalając tego co pirat z bmw robił, kto zabił dzieciaka na pasach? Taki idiota co ma dostęp do sportowych aut to margines. Takich dziadków na naszych ulicach są tysiące.

A sam mówisz, żeby nie wydawać wyroków przed zakończeniem rozprawy :roll:

Tutaj, zdaje się, był to nieszczęśliwy splot okoliczności, również niefrasobliwość opiekuna, szybsza reakcja kierowcy pierwszego samochodu itd. itd.
Prawdopodobnie ani wiek prowadzącego samochód, ani fakt, że było to na pasach nie był bezpośrednią przyczyną tego wypadku, przede wszystkim spowodowanego gwałtownym wtargnięciem dzieciaka na jezdnię, ale o tym dowiemy się po zakończeniu śledztwa i wydaniu wyroku.

Z drugiej strony masz kogoś, kto nawet nie tylko łamie przepisy, ale, wg tego co zaopiniowali eksperci na podstawie filmu, świadomie stwarza sytuację zagrożenia drogowego. Adrenalina kontra nieszczęśliwy wypadek.

Czym innym jest skakanie na główkę do nieznanej wody, a czym innym skakanie do pełnego ludzi basenu, nawet, jeśli teraz nic się nie stało.

Bocian napisał(a):Kto tu z piszących czy z forum ogólnie, nie rozmawiał nigdy przez telefon kierując autem?
Ale co, mam mieć wyrzuty sumienia, które usprawiedliwią wyczyny tego "bandyty"?
Rozmawiam przez aparat głośnomówiący, ale krótko. Nie lubię.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.06.2014 17:15

A gdzie ja tu wydaje na kogoś wyroki? Zabić zabił. Czy stwierdziłem co i ile powinien dostać?
Z drugiej strony masz kogoś, kto nawet nie tylko łamie przepisy, ale, wg tego co zaopiniowali eksperci na podstawie filmu, świadomie stwarza sytuację zagrożenia drogowego.

Dziadek jeśli rozmawiał przez telefon zrobił dokładnie to samo.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2014 19:11

A jak dostał zawału? :roll:

Ty spekulujesz, a ja mówię o udokumentowanym fakcie. Nijak się tego nie da porównać.

Wypadek, to wypadek, a do czego prowadzi szukanie mocnych wrażeń w szybkim samochodzie pokazuje przykład Zientarskiego.
Ja się naprawdę cieszę, że trafili w ten słup, a nie w przystanek pełen ludzi.

Problem w tym, że takie przekonanie o swojej doskonałości większość młodych ludzi ma do końca.
Swojego lub czyjegoś.
Masz jakiś pomysł jak temu zapobiec, jak również przekonać innych, że taka brawura nie jest bezpieczna, skoro okazuje się, że na takie zachowanie nawet nie ma paragrafu?

Wysyłając sms'y w kinie? :roll:

Kurcze, mi takie filmy to puszczali w podstawówce, żeby pokazać czym się kończy zabawa zapałkami przez dzieci. Można by już wymyślić coś nowego, bo to prawie pół wieku temu było :D
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 16.06.2014 20:01

weldon napisał(a):Masz jakiś pomysł jak temu zapobiec

Dam ci przykład z dnia dzisiejszego, Puławska okolice MC jadę nie oznakowanym radiowozem bez kamery coś ok 80km/h wiem za szybko :oops: ale na lewym pasie są lepsi ale jest spokojnie, nagle prawym pasem wyprzedza nas SAAB ładny 9-5 taki nowy na Szweckich numerach, nami zabujało mówię do kumpla dawaj bombę na dach i za nim doszedłem go przy 180km/h :evil: dopiero zechciał się zatrzymać :!: .
Wychodzimy do pana okazujemy legitymacje przedstawiamy się i pytam pana czy mówi po Polsku, po czym pan odpowiada że jest polakiem mieszkającym w Szwecji i że to jego auto oraz pyta czy mamy nagraną jego jazdę bo nie zna powodu tej kontroli 8O .
Okazało się że pan jest prawnikiem w Szwecji ma 300konnego saaba z 2012r i że jak przyjedzie do Polski to może sobie pogonić :P bo w Szwecji by go zamknęli jak by tak jechał :cry: i co ja mu mogłem zrobić nie miałem nagrania, auto i pan nie był poszukiwany wszystko miał sprawne i denerwował się że to tak długo trwa.
Ale to nie koniec po ok 2 godzinach będąc na komendzie w Piasecznie słyszałem jak obywatel zgłaszał że w stronę Warszawy przy OPP jakiś Saab na szwedzkich numerach jedzie jak idiota :!:
I co nawet gdyby został nagrany dostałby 500zł w gotówce i że to by go uspokoiło :?:

Debile są i będą, wypadki są i będą i żaden z nas tego nie zmieni :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.06.2014 20:15

weldon napisał(a):A jak dostał zawału? :roll:

Ty spekulujesz.........

No przecież Ty właśnie to robisz mówiąc o zawale. Ja powtarzam to co czytałem i co było napisane , że to potwierdzają zeznania świadków.

weldon napisał(a):Problem w tym, że takie przekonanie o swojej doskonałości większość młodych ludzi ma do końca.
Swojego lub czyjegoś.
Masz jakiś pomysł jak temu zapobiec, jak również przekonać innych, że taka brawura nie jest bezpieczna, skoro okazuje się, że na takie zachowanie nawet nie ma paragrafu?

Młodzież taka była, jest i będzie. Nie wyrugujesz tego do końca. Zawsze znajdzie jakiś wentyl aby sie wyszaleć, nie zawsze zgodnie z prawem. Jeśli chodzi o jazdę to jak z wszystkim początki są w wychowaniu w rodzinie a poza tym system nauki jazdy. Zmienić naukę zdawania egzaminu na naukę jazdy. Plus choćby jazda młodego kierowcy z kierowcą doświadczonym, przez rok czy dwa.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 17.06.2014 15:52

hrupek666 napisał(a): .
Okazało się że pan jest prawnikiem w Szwecji ma 300konnego saaba z 2012r i że jak przyjedzie do Polski to może sobie pogonić :P bo w Szwecji by go zamknęli jak by tak jechał :cry:....I co nawet gdyby został nagrany dostałby 500zł w gotówce i że to by go uspokoiło :?:
Debile są i będą, wypadki są i będą i żaden z nas tego nie zmieni :wink:

Widzę jedynie wyjście - wprowadzić mandaty progresywne do zarobków (jak w Finlandii/Szwajcarii)
Dla tych co zarabiają do średniej krajowej płacą tyle co obecnie, Ci zamożniejsi proporcjonalnie więcej +
Likwidacja immunitetów w zakresie mandatów.
.. ale tego nie dożyję :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.06.2014 18:09

bzyq74 napisał(a):Widzę jedynie wyjście - wprowadzić mandaty progresywne do zarobków (jak w Finlandii/Szwajcarii)
Dla tych co zarabiają do średniej krajowej płacą tyle co obecnie, Ci zamożniejsi proporcjonalnie więcej +

U nas się to nie sprawdzi (ukrywanie dochodów, szara strefa).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.06.2014 18:19

hrupek666 napisał(a):Debile są i będą, wypadki są i będą i żaden z nas tego nie zmieni :wink:

A macie jakiś sprawdzony sposób na roznegliżowane laski w upalne dni? :?

Zwłaszcza te na rowerach, bo z suva to strasznie widać i mnie na przykład to bardziej rozprasza, niż rozmowa przez komórkę ;)

Bocian napisał(a): to potwierdzają zeznania świadków.
Straszne. Komórka i wypadek na przejściu? Nijak sie z tego nie wymiga :/
Dzieciaka żal. I rodziców, zwłaszcza ojca :(

Bocian napisał(a):Zmienić naukę zdawania egzaminu na naukę jazdy.

Znów zapowiedzieli zaostrzenie egzaminów.
Skończy się jak zwykle - płacz i lament, szukanie okazji, sprzedawanie praw jazdy lub egzaminów ... Tyle, że co to da, skoro u nas, tak naprawdę, nie karze się za brak prawa jazdy, a jeśli nawet, to "mała szkodliwość" :roll:

hrupek666 napisał(a):dostałby 500zł w gotówce
O właśnie :roll:

A mi dziś też Saab zajechał drogę, ale ... przeprosił 8O
Swoją droga ciekawy dzień - chłopakowi grozi 5 tysięcy za jazdę pod prąd autostradą, tego z filmu zatrzymują, ale nie za to, w dodatku zaraz wypuszczają ... Chyba se dyktafon kupie, bo to ostatnio na fali :D
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.06.2014 19:21

weldon napisał(a):A macie jakiś sprawdzony sposób na roznegliżowane laski w upalne dni? :?

Tak doskonały ale nie wiem czy będziesz zainteresowany, sterylizacja :cry:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.06.2014 19:32

hrupek666 napisał(a):
weldon napisał(a):A macie jakiś sprawdzony sposób na roznegliżowane laski w upalne dni? :?

Sprawdzałeś? :? A to działa na oczy? Bo wiesz, cukrzyca nie powoduje, że człowiek witryn w cukierni nie ogląda ;)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.06.2014 19:42

weldon napisał(a):
hrupek666 napisał(a):

Sprawdzałeś? :? A to działa na oczy? Bo wiesz, cukrzyca nie powoduje, że człowiek witryn w cukierni nie ogląda ;)

Mi nie przeszkadzają roznegliżowane kobitki mam podzielną uwagę, ale knurowi jak się wyrżnie jaja to mięso nie śmierdzi a żre normalnie :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.06.2014 19:52

hrupek666 napisał(a):mam podzielną uwagę

Obrazek
hrupek666 napisał(a):na Szweckich numerach
szwedzkich
Co, myślałeś, że nikt tego nie czyta? Sprawdzasz nas? 8)

;)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.06.2014 20:16

weldon napisał(a):
hrupek666 napisał(a):mam podzielną uwagę

Obrazek
hrupek666 napisał(a):na Szweckich numerach
szwedzkich
Co, myślałeś, że nikt tego nie czyta? Sprawdzasz nas? 8)

;)

A nie bo ten był na szfeckich he he, i gdybym myślał że nikt nie czyta to bym nie pisał goopi nie jestem :oczko_usmiech:
Ale zeszło ci się trochę z tymi tablicami znaczy zaczynasz się czepiać, ale mnie to nie rusza :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.06.2014 20:46

Bo się zastanawiałem, czy wypada władzy uwagę zwracać.

Ale potem doszedłem do wniosku, że z Pyr się dawno wyprowadziłem, rzadko tam bywam, warto zaryzykować ;)

Niemniej jakbyś mnie kiedy spotkał, to nie wal bomby ;)
Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.07.2014 19:32

http://kryzysowo.pl/fotoradar-zrobil-zd ... e-smiercia

"Wśród głosów komentujących to zdarzenie podniosły się zarzuty o nieetyczne działania Straży Miejskiej. Często przytaczano powiedzenie, że „o zmarłych nie należy źle mówić”. Do tej sytuacji pasuje o wiele lepiej łacińska fraza która widnieje nad wejściem do wrocławskiego prosektorium Uniwersytetu Medycznego.

Hic docent vivens mortua

Tu umarli uczą żywych."
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

młodość czy (i) głupota ? - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone