Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Miękki" dowód rejstracyjny a Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 11.07.2009 10:49

Witam. Właśnie zakupiłem nowy samochód i mam miękki dowód rejestracyjny. Nie wiem czy zdążę zaopatrzyć się w "twardy" dowód rejestracyjny. Wiem, że na miękkim dowodzie mogę podróżować po krajach Unii Europejskiej ale jak to wygląda w Chorwacji i Bośni i Hercegowinie?
Czy mogę przekroczyć granicę, czy nie będzie problemów. Jak to wygląda?
Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 11.07.2009 10:56

orfik11 napisał(a):Czy mogę przekroczyć granicę, czy nie będzie problemów. Jak to wygląda?
Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków.

Ja w ubiegłym roku wyjeżdżałem do CRO na czasowy dowód, ale nikt mi go i tak nie sprawdzał. :wink: "Miękki dowód' ma ograniczenie czasowe a nie terytowialne więc nie powinno być żadnych problemów. Mało tego, sam dowód jest wielojęzyczny wiec nie wierzę że jest problem zakładając, że jego ważność nie wygaśnie przed powrotem do Polski :D tego trzeba przypilnować i jeżeli planowany pobyt ma być dłuższy , to przed wyjazdem należy czasowy dowód przedłużyć min. do czasu powrotu :wink:
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 11.07.2009 11:35

Możesz jeździć wszedzie. A nawet jak jego ważność wygaśnie to sam w sobie też jest dowodem i dane w nim nie tracą na ważności. Ale jak pisze przedmówca lepiej mieć ważny. Jeżeli kończy Ci się ważność podejdź do wydziału komunikacji ktory wydał dowód i poproś o jego przedłużenie. Generalnie robią to od ręki. O kolejne 14 dni.
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 11.07.2009 13:28

Dzięki za odpowiedzi. Pytałem w Wydziale Komunikacji i usłyszałem, że jeżeli chodzi o kraje nie będące w Unii to żeby zadzwonić do Konsulatu i się dowiedzieć gdyż osoba ta nie miała wiedzy. Sam jestem ciekawy jak jest. Mam jeszcze trochę czasu ale czy zdążą wydać twardy dowód w 30 dni? Ja wolałbym nie liczyć na łut szczęścia, że nikt nie będzie się domagał dowodu. Do tej pory chyba nigdy nie wymagali jego okazania ale zawsze mogą zażądać. Zobaczymy.
Badi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Badi » 11.07.2009 15:06

Jak nie wydadzą Ci "twardego" w terminie to mówisz, żeby przedłużyli ważność "miękkiego". Sam tak miałem.
krzys182
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzys182 » 11.07.2009 15:50

w zeszlym roku mialem mozliwosc sprawdzenia miekiego dowodu byl po terminie zlapano mnie i tylko mandat za nie zapiete pasy 500 kun do dowodu sie nie doczepili, zapinajcie pasy dobra rada
k9tek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k9tek » 12.07.2009 11:15

mandat płatny od razu, tak?(gotówka)
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 12.07.2009 17:01

orfik11 napisał(a):Mam jeszcze trochę czasu ale czy zdążą wydać twardy dowód w 30 dni?

Powinni zdążyć. W czerwcu rejestrowałem auto i twardy dowód miałem po 21 dniach.
Tutaj możesz sprawdzać czy dowód już jest do odbioru: https://www.pojazd.pwpw.pl/

mar00ha
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 12.07.2009 18:18

Powinni zdążyć. W czerwcu rejestrowałem auto i twardy dowód miałem po 21 dniach.
Tutaj możesz sprawdzać czy dowód już jest do odbioru: https://www.pojazd.pwpw.pl/

mar00ha[/quote]
bardzo Ci kolego dziękuje za podany link. Mam nadzieję, że zdążą. Wiemy jak to wygląda z doświadczeń ale dalej nie wiem jak od strony stricte prawne.
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 04.08.2009 21:26

A dowodu jak nie było tak nie ma. A 8 sierpnia minie miesiąc. Te nasze Urzędy.
esem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) esem » 05.08.2009 07:45

Ja we Wrocławiu miałem po 8 dniach :lol: Są urzędy i Urzędy :roll:
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 06.08.2009 21:45

Dzisiaj odebrałem dowód rejestracyjny. Prawie równy miesiąc.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone