Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dowód rejestracyjny/tymczasowy dowód rejestracyjny

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
endryu
Cromaniak
Re: Brak dowodu rejestracyjnego...

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.07.2025 18:46

nenek napisał(a):W świetle aktualnych przepisów kierowca w Polsce nie musi posiadać przy sobie dowodu rejestracyjnego. Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców oraz aplikacja mpojazd umożliwiają podróżowanie bez konieczności wożenia ze sobą dowodu rejestracyjnego, prawa jazdy oraz polisy OC. W przypadku podróży za granicę kierowca jest zobowiązany do posiadania przy sobie ważnych dokumentów, w tym dowodu rejestracyjnego, ponieważ służby zagraniczne nie mają dostępu do bazy CEPiK. W przypadku zgubienia dowodu rejestracyjnego za granicą należy jak najszybciej zgłosić się do najbliższego komisariatu policji. Policyjne potwierdzenie zgłoszenia utraty dowodu należy przedstawić w najbliższej ambasadzie, która posiada uprawnienia do wydania dokumentu zastępczego, który umożliwia kontynuowanie podróży.
Znalezione na stronie ALLIANZ. A TY PODAJ GDZIE JEST NAPISANE ZE AMBASADA SIE TYM NIE ZAJMUJE?

Np. informacja z przed 3 dni ambasady RP w Chorwacji https://www.facebook.com/PolishEmbassyZagreb/posts/%EF%B8%8Futrata-dokument%C3%B3w%EF%B8%8F-czyli-rady-i-porady-twojego-konsula-%EF%B8%8Flato-w-pe%C5%82ni-cieszymy-s/1159870626177518/
Załączniki:
Screenshot 2025-07-27 at 19-24-26.png
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 27.07.2025 19:15

"Czy w Ambasadzie mogę wyrobić nowy dowód osobisty, prawo jazdy, dowód rejestracyjny itp.

NIE. W placówce dyplomatycznej można złożyć wniosek o wystawienie paszportu biometrycznego (okres oczekiwania 4-6 tygodni, odbiór obowiązkowy w placówce, w której złożyliśmy wniosek) lub paszportu tymczasowego."

https://www.gov.pl/web/chorwacja/wjazd- ... ne-pytania
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 27.07.2025 19:32

Tu nikt nIe chce nowego dokumentu tylko tymczasowy na powrot do kraju, otrzymamy pomoc . Jasna sprawa ze nowego nie dadza w konsultacie.Sam zapomnialem dowodu rejestracyjnego do lodzi motorowej wystarczyl kontakt w REJA za godzine mialem w reku wydrukowany kwit . Niestyty nie wiem czy by to przeszlo bo ani w ubezpieczalni czy tez jak kupowalem w kapitanacie winiete nie wzieli tego swistka do reki bo pokazywalem kwity z zeszlego roku i po prostu przepisali dane.
Ostatnio edytowano 27.07.2025 19:45 przez nenek, łącznie edytowano 2 razy
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 27.07.2025 19:33

nenek napisał(a):Tu nikt nIe chce nowego dokumentu tylko tymczasowy na powrot do kraju, otrzymamy pomoc . Jasna sprawa ze nowego nie dadza w konsultacie.

Tymczasowe też nie. Wydziały konsularne pomagają tylko w przypadku utraty dowodów tożsamości.

"W sytuacji utraty prawa jazdy lub dowodu rejestracyjnego, należy skontaktować się z polskim organem, który wydał ten dokument, w celu jego zastrzeżenia lub ubiegania się o dokument zastępczy." Czego nie rozumiesz?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 27.07.2025 19:38

To jak wrocisz do kraju?
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 27.07.2025 19:52

Na własne ryzyko, albo organizujesz sobie przesyłkę dokumentu, co wydaje się najrozsądniejsze. Kurier do HR to obecnie 2-3 dni.

nenek napisał(a):To jak wrocisz do kraju?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 27.07.2025 19:55

Czyli opisy wiekszosci firm ubezpieczniowych podaja bledne informacje.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 27.07.2025 20:03

nenek napisał(a):Czyli opisy wiekszosci firm ubezpieczniowych podaja bledne informacje.

handluj z tym :mg:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.07.2025 20:07

nenek napisał(a):Czyli opisy wiekszosci firm ubezpieczniowych podaja bledne informacje.

Tak.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 27.07.2025 20:09

Nawet AI poleglo :lol:
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 28.07.2025 22:18

Wracamy w piątek, dowód rejestracyjny nie dojdzie na czas...np DPD podało 4 dni.....na dostawę, więc pozostaje wracać z dobrą myślą że będzie ok.
Nic innego już nie ogarnę na tą chwilę, zostaje nauczka na przyszłość.
Na ten moment mam: skan dowodu, numer polisy OC, zaświadczenie o badaniu technicznym oryginał.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 29.07.2025 07:45

Badz dobej mysli ja przejechalem juz 22 razy te trasy i nigdy nikt mnie nie kontrolowal. Machali zeby dalej jechac jak juz cos sie dzialo na trasie jakies kontrole czy przejazdy przez parking np Austri.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 29.07.2025 10:13

Ja w tym roku również zapomniałem dowodu rejestecyjnego ubezpieczenia itp.Wracałem na ryzyko nie miałem wyjścia nie miałem nawet skanu.Badz dobrej myśli w sumie nawet jak byłem kontrolowany to zawsze chcieli dowody osobiste rejestracyjnego nikt ode mnie nie chciał.Co innego w Bośni tam sprawdzali wszystko na granicy.
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 29.07.2025 10:51

Jasne, nie ma co już roztrząsać, mój błąd.
Odpuścimy w tym roku wycieczkę Podgora -Dubrownik, nie ma co kusić losu, choć Policiję to widziałem tylko jedną w Makarskiej. Dubrownik poczeka do przyszłego roku.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.07.2025 12:19

raptorf22 napisał(a):Jasne, nie ma co już roztrząsać, mój błąd.
Odpuścimy w tym roku wycieczkę Podgora -Dubrownik, nie ma co kusić losu, choć Policiję to widziałem tylko jedną w Makarskiej. Dubrownik poczeka do przyszłego roku.

Jedź przez most, jeśli masz obawy o BiH.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi