Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Miejscowość Brna na wyspie Korcula

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jerzy.rogoza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy.rogoza » 02.08.2006 16:12

Witam,

Bardzo jestem ciekawy czy ktoś z forumowiczów miał okazję spędzić wakacje w tej miejscowości?
Mam nadzieję, że jest to typowe Korculańskie miasteczko - spokój, przyjaźni ludzie...
Jak plaże? Spotkałem się raz w CRO że w miasteczkach przy zatokach woda nie była najbardziej czysta...
Czy w okolicy są jakieś ciekawe plaże warte odwiedzenia?

Dzięki i pozdrawiam
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 02.08.2006 19:46

Witam,
spędziłem wakacje w pobliskiej Prizbie (kilka km od Brny) ale codziennie rowerem robiłem sobie wycieczki między innymi do Brny. Brna to mała rybacka osada. Nad samym brzegiem biegnie ulica, przy niej skupione jest całe życie - kilka kafejek, kilka sklepików w tym jeden troszkę większy. Co do plaży to nie widziałem tam specjalnie na nią miejsca, ale pewnie jest bo miejscowość na tyle duża że ludziska muszą się gdzieś kąpać. Jeżeli szukasz plaży z grysikiem to w kierunku Priżby jest ośrodek (kompleks hotelowy) o nazwie Priscapac http://www.priscapac.com/ - tam jest ładna plaża np. dla dzieci. Dalej kilka km w centrum Priżby jest też plaża z grysikiem. Tam też jest hotel w którym można wymienić walutę.

Rejon, w który się wybierasz pozwala spędzić wakacje w ciszy i spokoju. Jest bardzo atrakcyjny przyrodniczo i widokowo.

Tutaj masz mapę okolicy http://www.prizba.net/prizbamap.html , a tutaj mapę całej wyspy http://www.prizba.net/maps.php a tutaj to co zobaczysz na miejscu http://www.geocities.com/ljiljana_af/ .

Pozdrawiam
jerzy.rogoza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy.rogoza » 02.08.2006 20:23

Teka, hvala!

Masz może doświadczenie z promem ze Splitu do Vela Luka? Będę w Splicie w poniedziałek, mam nadzieję, że zabiorę się na prom. Do tej pory jeździłem aż do Orebić, ale chyba jestem za już za stary i chcę sobie skrócić.....
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 02.08.2006 21:31

Niestety mam w tym względzie takie same doświadczenia jak Ty, ale na forum było już na ten temat i opinie co do promu Split - Vela Luka są raczej pozytywne. Ja mogę tylko dodać że szczególnie teraz (po oddaniu autostrady) dojeżdżając nią do Splitu i pakując się od razu na prom można zaoszczędzić sobie troszkę zmęczenia. Poza tym z Vela Luki jest tylko skok do Brny (bliżej niż z Korculi). Też bym tak planował.

Uważaj po zjeździe z autostrady, na dojeździe do Splitu na policję. Jak ja tam byłem 2 tygodnie temu urządzili sobie polowanie na ograniczeniach prędkości.

Pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone