Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mazury Cud Natury

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.11.2011 13:35

Mazury odkryłem na nowo dwa lata temu. Jest pięknie :) , raczej pustawo :) (zagęszcza się jedynie weekendowo). A przede wszystkim zdecydowanie poprawiła się CZYSTOść 8O :!: Miasteczka i wioski (te przy jeziorach) w większości wypielęgnowane 8O :D Widać oddolną inicjatywę lokalnych społeczności. Dużo się poprawiło i poprawia w architekturze, idąc w kierunku starych, pięknych niemieckich rozwiązań. Jednym słowem jest bardzo OK. Znam parę miejsc, perełek. >>>>>>>>>>>>> Nie bedę się rozpisywał nt pięknej przyrody, ślicznych jezior, majestatycznych lasów, stawania oko w oko z różnymi zwierzakami (uwaga na jazdę samochodem w nocy po leśnych mazurskich szosach), etc. >>>>>>>>>>>>>> Co do pogody, to może odstraszać, ale w 2010 przez 1,5 m-ca non stop miałem ok. 25-30 C. Kolega dzwonił z Grecji i chciał się pochwalić pogodą, a tam było gorzej 8O . W tym roku pogoda kaprysiła, było i tak i siak, ale mało padało na szczęście. We wrzesniu siedziałem na jachcie. Było totalnie pusto. W nocy las dudnił odgłosami rykowisk. Poranek budził mnie szronem na pokładzie, ale w dzień było słonecznie i +15 (normalnie Afryka :wink: ). Ale zależy kto co lubi. Prawda - Mazury Cud Natury. Ale trzeba bywać i tu i tam. Hej. :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.11.2011 15:19

Jacek S napisał(a):Koniec

Ufff.

Albo: początek końca ;)

:D

Jacek S napisał(a):Ciekawe jaki będzie wynik.

Ciekawe :)

Pozdrawiam
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.11.2011 20:34

Jednak nie
I chyba dobrze (moim zdaniem). Prawdę mówiąc zwycięzcy są poza wszelką konkurencją. Mazury choć przepiękne to jednak do Amazonii im bardzo daleko...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.11.2011 20:49

greenrs napisał(a):Jednak nie...

Szkoda.

Zdaje się, że za tym nie tylko promocja, ale też jakieś profity finansowe szły?

Patrząc na to, co potrafią zrobić w niektórych miejscach w Polsce, w górach na przykład, prywatni inwestorzy,
lepiej by było, żeby to wykorzystali miejscowi decydenci.

Prędzej, czy później, w interesie prywatnego biznesu, będzie przerobienie Mazur na Krupówki,
a tak, była szansa na odwleczenie tego momentu.

Ale, i tak, fakt, że potrafiliśmy się zjednoczyć i umieściliśmy jeden z naszych "Cudów" w pierwszej czternastce, spośród, bodajże, 260 zgłoszonych na całym świecie, to i tak sukces i dobrze o nas świadczy :D

Pozdrawiam
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 12.11.2011 12:41

przerobienie Mazur na Krupówki

W długi weekend majowy zrobiliśmy sobie parę zamków w Słowacji i Tarzańską Pętlę. Ostatnim akcentem miał być Zakopiec. Dawno nie widzieliśmy go poza zimą. Pierwsze wrażanie - szok. ... Tłumy łażące bezwładnie i depczące się. Las głów (wiekszość w jednorazowych pelerynkach, bo mżyło). Pełny eklektyzm - budy, knajpy, karuzele, ładne stare domy, centra handlowe, automaty do gier, chamskie szyldy i reklamy, kebaby, oscypki, etc wszystko w opakowaniu wrzaskiliwej muzyki, "zapachów", krzyków, ciemnych chmór i mżawki. ..... Nie będę tu dawał porównań do słowackiej strony Tatr, bom patriota :wink: ..... Zrobiliśmy dwa kółka i daliśmy długą do domu. ..... I chyba jacyś bogowie nad nami czuwali, bo na drugi dzień sypnęło tam śniegiem (maj), zrobił się paniczny odwrót, zakorkowana zakopianka i te rzeczy. Ale ja już to oglądałem w TV bez żalu :wink:
.......................
A co do innych tzw górskich kurortów latem, to jest OK, sielsko, kulturka. Tylko ten Zakopiec jakiś taki ....
......................
A co do Mazur, to teraz są chyba passe (modne jedynie weekendowo). Ale to jest wyspecjalizowana grupa, stary zatwardziały elektorat. Żeglarze i fani innych zabawek wodnych. Właściciele działek i domów letniskowych. Poza tym trochę zatwardziałych fanów i przypadkowych turystów. Trochę miejscowych tapla się w jeziorach i to wszystko. No i jeszcze trochę starych Niemców (w upatrzonych enklawkach), którzy są mile widziani (i dobrze). ... Ale średno statystyczny Jan Kowalski na Mazury nie jeździ. Nuda, nie ma się czym chwalić po wakacjach. I niech tam .... :wink:
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 12.11.2011 14:08

A ja po prawie 20 latach, w zeszłym roku zamiast do CRO wybrałem się ze znajomymi na dwutygodniowy spływ kajakowy rospudą i kawałkiem kanału augustowskiego. I bardzo sobie chwalę pogoda dopisała choć w tym czasie prawie w całej Polsce padało.
A syn po wakacjach stwierdził ża w przyszłym roku również woli spływ niż CRO. Co zrobić, już planujemy następny spływ i prawdopodobnie dodatkowo odwiedzimy Krym, takie są plany na nadchodzące wakacje.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.11.2011 14:34

Co do samych Wielkich Jezior Mazurskich wypowiadałem się już wcześniej. Na dzień dzisiejszy nie mam o nich dobrego zdania.
Rywale byli silni (piękni) i mam tylko na myśli przyrodę. Nasza porażka mnie nie dziwi.
A na Mazury w przyszłym roku i tak pojade.
Pozdrawiam fanów naszych jezior.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.11.2011 16:02

romuald22 napisał(a):A na Mazury w przyszłym roku i tak pojade.
Pozdrawiam fanów naszych jezior.

Jacek_Do napisał(a):A co do Mazur, to teraz są chyba passe (modne jedynie weekendowo). Żeglarze i fani innych zabawek wodnych. Właściciele działek i domów letniskowych. Poza tym trochę zatwardziałych fanów i przypadkowych turystów. Trochę miejscowych tapla się w jeziorach i to wszystko. No i jeszcze trochę starych Niemców (w upatrzonych enklawkach), którzy są mile widziani (i dobrze). ... Nuda, nie ma się czym chwalić po wakacjach.

Ja też pojadę no bo Rajd Polski ( i parę mostów :wink: ).

Pozdrawiam
Zatwardziały elektorat
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 14.11.2011 08:04

Witam. Trzeba, choćby na 2-3 dni, tak jak nad Bałtyk. A te "mosty", to o co kaman :wink:

już planujemy następny spływ

Prochu nie wymyslam, ale sztandarowa rzeczka pt. Krutynia bardzo warta grzechu :wink: . Można na dzień, a można i dwa tygodnie. Warto. Pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.11.2011 08:21

AdamSz napisał(a):A te "mosty", to o co kaman

Stańczyki i nie tylko bo jest ich tam więcej.
W tym roku Kruklanki były...:D

Pozdrawiam
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 14.11.2011 08:55

Tak myślałem. Ciągle się tam wybieram. Natomiast parę zamków oblatałem. Ten w Reszlu to za...... ta :wink: sprawa, co nie ?! Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.11.2011 11:21

A ja tam sie bardzo cieszę, że nie wygrały :) Nie zadepczą tak szybko :!: :devil:
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.