Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mazury Cud Natury

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Mazury Cud Natury

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.08.2011 07:58

Galeria z Krainy Wielkich Jezior Mazurskich

Instrukcja głosowania przez www:

1. Wejdź na stronę http://www.new7wonders.com

2. Kliknij na POLSKI na środku strony

3. Wyświetli się 28 miniaturek finalistów. Wybieramy 7 kandydatów - PAMIĘTAJ BY ZAZNACZYĆ MAZURSKIE JEZIORA!

(- rada dodatkowa: mz, ludzie głosują alfabetycznie, czyli najwięcej głosów dostają, wyraźnie to widać,
obiekty z początku listy, a więc jako dodatkowych kandydatów proponuję wybrać obiekty
z końca rankingu, znajdujące się poniżej Mazur ;))
- oraz: pomijamy Black Forest, bo nie wspieramy Niemców ;), ale to już, oczywiście, jak kto uważa :D)

4. Po wybraniu 7 kandydatów, zejdź niżej strony i uzupełnij dane:

- nazwę użytkownika
- e-mail address: adres poczty elektronicznej (aktywny i używany przez użytkownika)
- powtórz e-mail - taki sam adres jak powyżej
- hasło (ale NIE hasło do twojej poczty e-mail - dowolny ciąg znaków)
- powtórz hasło - takie samo hasło jak powyżej
- imię
- nazwisko
- kraj
- wpisz kod z obrazka
- Zaznacz koniecznie ogólne warunki (zgoda na zasady konkursu). Bez tego głos oddanie głosu będzie niemożliwe !

5. Na podany przez Ciebie adres mailowy przyjdzie mail z linkiem, który należy kliknąć, aby potwierdzić głosowanie.

6. Twój głos został oddany!

Pozdrawiam :D
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 17.08.2011 08:53

Zagłosowałem :D
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 17.08.2011 18:09

zagłosowałam :D
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 18.08.2011 15:02

Załatwione :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.08.2011 15:08

A ja powiem Wam szczerze, że mam mieszane uczucia jeśli chodzi o ten konkurs.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2011 16:29

A czemu?

Że adres mailowy itd.?

Kiedyś już głosowałem na te 7 cudów, nawet dyplom mam i nic mi się nie stało przez to :D

Pamiętam, że poprzednio Plitvice były, a ja nie miałem pojęcia co to :lol:

Mi się podoba, że, przy okazji, sporo osób, nawet w Polsce, poznaje takie mało znane zakątki.
Całkiem poważnie pisze, że dużo osób o Mazurach ma blade pojęcie - tyle wie, że są,
a że poza jeziorami jest tam sporo niesamowitych rzeczy, to wiele osób nie wie, a tu, patrz, ładna witrynka z galeriami się pojawiła, ludzie dyskutują, pokazują sobie, przekazują informacje.
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 18.08.2011 20:42

Jacek S napisał(a):A ja powiem Wam szczerze, że mam mieszane uczucia jeśli chodzi o ten konkurs.

Tu nie trza mieszać a promować :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.08.2011 07:16

weldon napisał(a):A czemu?

Że adres mailowy itd.?

Nie dlatego.

Dlatego, że i tak jest tam w sezonie pełno ludzi a infrastruktura słaba.
Z drugiej strony dużo ludzi roboty nie ma...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.08.2011 07:52

No niby tak ...

Z drugiej strony, postęp jest i to widoczny.
Jak jeździłem po Mazurach w latach '70-tych, czy '80-tych, to było pusto i straszno.
Potem zrobiło się tłoczno i ... śmierdząco-brudno.
Dziś - tłoczno, ale czysto.

Coraz więcej ludzi dba o to, żeby tak było.

Natomiast, wiesz, ludzie znają te kilka miejscowości, Pisz, Ryn, Giżycko, Mikołajki ... i tam jeżdżą.

Zupełnie jak z Zakopcem - też się droga korkuje.

Jak się dowiedzą, że na Mazurach, na Warmii, na Suwalszczyźnie jest tego więcej, to się rozjadą po całym rejonie i może będzie mniejszy tłok i więcej ludzi zarobi?

Przecież mało kto wie, że Mazury są przepiękne i doskonałe do spędzenia tu urlopu zimą.

Fakt, że ja tez już tu dawno zima nie byłem, ale jak sobie przypomnę te śniegi, te trasy dla biegaczy, te zamarznięte jeziora dla łyżwiarzy ...

Miód malina.:D
Kanały holenderskie wysiadają.

W ogóle, jak to mówią: Cudze chwalicie ... :D

Ja, z ręką na sercu muszę przyznać, tez jakoś nigdy nad morze zima nie pojechałem, ale jak patrzę na twoje zdjęcia, jak słucham opowiadań teścia, który uwielbia wchłonąć w lutym trochę jodu, to pewnie się, w końcu skuszę, tym bardziej, że, jak widziałem, jeszcze rok, dwa i będę miał nad morze 3 - 4 godziny, to sobie co jakiś czas wyskoczę.
Tak samo Warmię, Pojezierze Brodnickie będę miał w zasięgu.
Niby blisko, ale mało człowiek wie o tych wszystkich rejonach, to i koncentruje się na tym, co już zna.

Ważne, żeby promowali całość, a nie kilka kurortów, to cały region na tym skorzysta.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 19.08.2011 19:01

Również mam pewne wątpliwości co do tej akcji.

Jeśli chodzi o promocję ciekawego i malownicznego jakby nie było zakątku naszego kraju to oczywiście jestem na tak.
Ale...
Jeśli mówimy o Wielkich Jezorach Mazurskich, a nie o innych małych lub większych wyizolowanych jeziorach to...
weldon napisał(a):Dziś - tłoczno, ale czysto.

Tłoczno na pewno ale czysto chyba tylko w większych przystaniach.

Jak przypomnę sobię cumowanie (2008/ 2009) np. w Bogaczewie przy Jagodnem, czy Jorze na Tałtach lub na płw. Kal koło Węgorzewa itp. to obraz czystości Mazur w moich oczach jawi sie nieco inaczej. Oszczędzę Wam szczegółów fekalnych, które w pięknych zdjęciach z lotu ptaka są kompletnie niewidoczne. W każdym razie nie taki cud... :?.

weldon napisał(a):... to cały region na tym skorzysta.

Pytanie - jak ?
W wypadku dostania się na tę listę pewnikiem jest większa ilość turystów - zarówno lądowych jak i żeglownych. W związku z tym w parze pojdzie tłoczność i tak wielka. Jak dla mnie już wystarcząjaca. Oby za tym poszła infrastruktura (szczególnie tych miejsc, których szukają Ci co spokoju pragną).

Mazury są piękne. W (2010/2011) też tam byłem ale już nie nad Wielkimi Jeziorami, bo te dla mnie stały się coraz mniejszym cudem...
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 19.08.2011 19:04

klik
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.10.2011 11:53

Cud Mazur przegrywa z kapitałem.

Identycznie, jak w Warszawie i w wielu innych miejscach w Polsce :(

Mz warto robić cokolwiek, żeby temu zapobiec, bo niedługo będzie za późno ... :/
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.11.2011 18:41

Akcja jest szeroko reklamowana od dłuższego czasu, ale ja podobnie jak Jacek i Romuald mam poważne wątpliwości. Kocham Mazury ale pamiętam je takie jakie były kiedyś, w latach 80-tych. Spokojne, ciche jeziora, pełne różnego ptactwa. Puste asfaltowe drogi, wysadzane starymi drzewami... Obawiam się, że za chwilę może tam być jak w Zakopanem czy Międzyzdrojach... czyli tłok, szpan, drożyzna, brud i smród. Jak nauczyło mnie własne doświadczenie, w Polsce rzadko kiedy promocji towarzyszy jakość... U nas obowiązuje zasada: maksimum zysku - minimum pracy. Tak było, jest i będzie.
Dodatkowo za chwilę odezwą się "aktywiści" z bożej łaski, głoszący takie hasła, jak np. "drzewa zabijają" i postulujący wycięcie drzew przy drogach... Gdy słyszę takie hasła, to mówię od razu: zasypcie też jeziora bo przecież co roku topi się w nich kilkadziesiąt osób. Na ich miejscu można przecież zrobić pola golfowe dla polskich milionerów, gdzie miejscowa ludność będzie dorabiać podając piłeczki... Wtedy będą Mazury - cud natury... :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.11.2011 07:54

W spotkaniu udział wzięło ponad 20 burmistrzów i wójtów oraz przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, koordynującego działalania promocyjne. Zawiązany został Oficjalny Komitet Wsparcia kandydatury Wielkich Jezior Mazurskich, pod przewodnictwem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Jacka Protasa. Kolejne spotkanie samorządowców odbędzie w Giżycku.

Zachęcamy wszystkich do głosowania!!

Drodzy Państwo! Wielkie Jeziora Mazurskie kandydują do miana jednego z siedmiu cudów światowej natury. W ogłoszonym przez międzynarodową instytucję konkursie do drugiego etapu przeszły dwa polskie regiony: Puszcza Białowieska i nasze jeziora. Aby stać się oficjalnym „cudem światowej natury”, musimy w internetowym głosowaniu pokonać 260 kandydatów z całego świata, wśród których są takie przyrodnicze perełki jak wodospad Niagara, czy Amazonka. Oczywiście, giżycki samorząd ze wszystkich sił wspiera kandydaturę naszego regionu i gorąco namawiam Państwa do oddania głosu na Wielkie Jeziora Mazurskie.

Ja tam znam i kocham Mazury na swój sposób.

Zapewniam, że szok, jaki przeżyłem, kiedy wróciłem tam gdzieś tak w połowie lat '90, już mi minął i widzę poprawę tego, co wtedy zastałem.
(Właśnie to, co opisał greenrs, to już było.)
Pewnie, że tej pustki, dziczy, jaka tam była w latach '70 i '80 to trudno znaleźć (a można, tylko nie powiem gdzie :twisted: )

Niemniej, skoro gospodarze jakiegoś regionu proszą o takie wsparcie, to myślę, że nieważne, czy to będzie Śląsk, czy Pomorze, czy Wybrzeże, czy Podlasie, Bieszczady czy inny region - chyba mogę im zaufać?

Zostało jeszcze tylko kilka godzin, ale, przynajmniej w moim przypadku, o tym, jak zagłosowałem, zadecydowały wypowiedzi mieszkańców regionu :)

Pozdrawiam i ... zachęcam ;)

PS wiem, że to i tak wszystko pic na wodę fotomontaż i że bycie Cudem Natury zależy tylko i wyłącznie od tego, jak bardzo uda się zmobilizować ludzi do głosowania (niektóre kraje wystawiały przy poprzedniej edycji terminale w centrach miast, tylko po to, żeby więcej ludzi oddało głos), ale, podobno, mają z tego realne korzyści.
Jest kilka osób na forum, które mogłyby pewnie to potwierdzić lub zaprzeczyć - ja się opieram na wpisach w internecie - no więc, skoro inni coś osiągnęli, a mieszkańcy Mazur liczą na te profity, to czemu ich nie wesprzeć?

:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.11.2011 12:50

Koniec

Ufff.
Ciekawe jaki będzie wynik.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.