Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maska i rurka - co i jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.07.2015 10:30

Rysio napisał(a): Jak Wy schodzicie na .... dziesiąt metrów to pewnie i w Jadranie, szczególnie jak jest spokojny, woda układa się warstwami wg temperatur. Taka moja teoria :)

Ogólnie są trzy warstwy w wodzie- Epilimnion (nadskokowa) , Metalimnion (skokowa) i Hipolimnion (podskokwa) :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.07.2015 10:40

A możesz po polskiemu :lol: :oczko_usmiech:

Ps. Czyli woda jest jak cebula :roll:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.07.2015 10:53

Warstwa nadskokowa to warstwa powierzchniowa, która zmienia swoją temperaturę w zależności od warunków zewnętrznych np słońca.

Warstwa skokowa (termoklina), to wąska warstwa wody- ok 2m, w której następuje gwałtowny spadek temperatury nawet o 15 stopni. W Polsce występuje na ok 7 metrach.

Warstwa podskokowa, to warstwa wody o stałej temperaturze ok 4 stopni.

:oczko_usmiech:

Czyli rzeczywiście... woda jest jak cebula :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.07.2015 11:11

No czyli być może z tego wynika, że przy nurkowaniu maska paruje a przy snurku jednak nie. Jak gwałtownie zmieni Ci się temperatura o 10-15°, to nie ma bata żeby nie przyparowało :lol:
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 29.07.2015 15:30

Dlatego żem napisał: że jak już zapluję i przepłuczę mogę godzinami pływać i nie zdarzyło mi się jeszcze, by mi zaparowała.

Z samą maską głębiej jak na 5m nie zapuszczam się, chyba, że akurat jakąś linę cumowniczą trafię głębiej zamocowaną i robimy zawody z dzieciakami, kto tam zejdzie i dłużej na dole zostanie. Wtedy ale takich wypadków nie uwzględniam, czasami wpuszczę do maski powietrze nosem i złapie mi parę, ale to już normalne, zimno na 5m jest w stosunku do powierzchni znacząco i para się skondensuje. Nie ma bata...

Co do termokliny, to w ciepłych wodach jest niżej, inaczej nie dałoby się w takich cienkich piankach pływać, no i jest kwestia, gdzie się nurkuje, jak w atolach do 20-30m głębokości to też wygląda to inaczej...

PS
generalnie zaskoczyła mnie widoczność w wodzie, z brzegu niby dobra, ale w wodzie to góra 10m było i to w porywach...i to przy flaucie i bez mocnego wiatru poprzedniego dnia
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 29.07.2015 17:30

To ja już nie wiem co jest nie tak.
Doświadczenia na pewno mi braknie bo zważywszy że tegoroczne wakacje były naszymi pierwszymi w Cro to siłą rzeczy przepłyniętych godzin mam niewiele, niestety maska parowała mi zawsze :(
Plucie nic nie pomagało, płukanie pomagało na 10 minut.
Nauczyłem się nie dmuchać nosem do maski i to pomogło mocno, parowanie się mocno zmniejszyło.
Ale i tak co 10-15 muszę przepłukać i tak w kółko :(
Niestety też nie umiem przepłukać bez gruntu a już w ogóle nie rozumiem przepłukania i pozbycia się nadmiaru wody z maski skoro zawsze jak dmucham w nią to mi paruje :roll:
Do tego przedmuchanie rurki to rozumiem, woda wyleci zaworkiem i po sprawie ale woda z maski :roll:
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 29.07.2015 17:48

sdolas napisał(a):niestety maska parowała mi zawsze :(
Plucie nic nie pomagało, płukanie pomagało na 10 minut.
...... zawsze jak dmucham w nią to mi paruje :roll:

Czy masz na masce (szybce) napis Tempered glass? Jeżeli nie,to pewnie szybka jest z tworzywa i trudno uniknąć zaparowania.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.07.2015 17:55

Moim zdaniem nie ma takiej zależności, że jak sie wpłynie w zimną warstwę wody to maska zaparuje. W Borku bardzo często jest tak, że kilka metrów pod powierzchnią płynie silny prąd bardzo zimnej wody, ma inną gęstość i przejrzystość. Czasem sięga do dna czasem pod nim jest znowu woda cieplejsza. Chcąc dopłynąć do dna, powiedzmy na 10m trzeba tę warstwę pokonać lub w niej pozostać. I moja maska wtedy jakoś nie paruje. Poza tym w takiej warstwie wody pozostaje się kilka, kilkanaście sekund. Wydychanie powietrza nosem pod wodą w celu przedmuchania maski i wyparcia wody, wyrównania ciśnienia także u mnie nie powoduje parowania. Ja godzinami nie pływam (myślę, że i tu kolega trochę przesadził), przebywam w wodzie dość długo, 30-45 minut i potem jest mi już zimno. Mam starą maskę Technisub Look.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 29.07.2015 18:16

Ja średnio na focenie wypływam na 1,5-2h wiem to dokładnie bo zawsze mówię żonie o której mniej więcej będę i gdzie płynę. Pilnuję tego z zegarkiem.

Jak masz gdzie pływać to pływasz, zwłaszcza w Egipcie. Opłynięcie naokoło średniej rafy to jest godzina bez postojów. Na Hvarze z Toraca pływałem średnio dwie zatoki w prawo i lewo, to było zawsze co najmniej dwie godziny.

No i ja nie pływam w Polsce, pływam w wodzie, która przy powierzchni ma 28-29 st C.

Ja mam Maresa x-vision liquid skin i rurkę Cressi kappa ultra dry
retro520
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) retro520 » 29.07.2015 18:31

Tytus ma konkret sprzęt, ja sugeruję też zakup czegoś lepszego. Używałem masek z Decathlon'a i już nie używam. Bocian ma super maskę, z nią nie ma a przynajmniej nie powinno być problemów, tez ją używam. Zakup tanich zestawów się nie opłaca.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.07.2015 18:35

retro520 napisał(a):Tytus ma konkret sprzęt, ja sugeruję też zakup czegoś lepszego. Używałem masek z Decathlon'a i już nie używam. Bocian ma super maskę, z nią nie ma a przynajmniej nie powinno być problemów, tez ją używam. Zakup tanich zestawów się nie opłaca.

Dokładnie tak. Ja wiele lat temu wyleczyłem się z dekatlonów, gosportów... Na tego technisuba wydałem z 10 lat temu 170 zeta. To było kupę kasy wtedy. Do dziś działa a jak wracam z cro to nawet jej nie myję tylko zanoszę do piwnicy. Pewnie już niedługo padnie trupem ta maseczka ale na następnej też nie będę oszczędzał.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 29.07.2015 18:55

Czyli mówicie że zestaw Lidl = parowanie ?
Za zestaw dałem 69 zł :roll:
Czyli co ... to jest zabawka koniec i toćka i parować będzie mimo że ma w sobie szkło a nie plastik ?

Edit.
Sprawdziłem, ma oznaczenie ... tempered
Ostatnio edytowano 29.07.2015 19:10 przez sdolas, łącznie edytowano 1 raz
retro520
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) retro520 » 29.07.2015 19:03

W każdym kurorcie takie zestawy a'la Lidl są sprzedawana na straganach. Dzieciom można kupić bo i tak zniszczą za dwa dni ale sobie nie. Szkoda Twojej frustracji, w 2004 kupiłem zestaw w Decathlon'ie przed wyjazdem do Grecji, przeciekał, parował, plucie nie pomagało etc. Teraz mam maskę technisub i jest ok, trzyma się mego pyska idealnie. Kup sobie też płyn do niwelowania parowania, na alledrogo tego trochę jest. W mojej ocenie lepsze to niż plucie ale jak kto woli.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.07.2015 08:01

sdolas napisał(a):Czyli mówicie że zestaw Lidl = parowanie ?
Za zestaw dałem 69 zł :roll:
Czyli co ... to jest zabawka koniec i toćka i parować będzie mimo że ma w sobie szkło a nie plastik

Każda, podkreślam każda maska może parować. Jest to niezależne od ceny.
Ja mam taką samą jak mój znajomy i do mojej wystarczy napluć, a jego ciągle parowała. Dodam, że rząd cen tych masek to około 220zł.
Wszystko zależy od eli. Eli zaparuje, eli nie ;)
Tak jak wcześniej pisałam- wlej płynu do mycia naczyń i zostaw na noc, rano przepłucz wodą, przed pływaniem napluj i przepłukaj. Jak nie pomoże spróbuj to samo zrobić z coca colą.

U mojego znajomego pomogło dopiero... wychłeptanie z maski wody przez owczarka niemieckiego :mrgreen:

Przy wyborze maski ważne jest:
1. Żeby się trzymała na buzi. Przykładamy do twarzy bez zakładania pasków i wciągamy powietrze nosem. Jak się trzyma, to ok.
2. Szkło hartowane.
3. Oprawa silikonowa.
4. Kolor jak to woli. Mi się lepiej nurkuje w czarnych, bo nie ma z boku refleksów światła.

Fajną maseczkę można już kupić za 150 zł.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 09:04

I jak kto nie kupi nowej wersji tego Maresa z bajerem na pasku, moja nie ma bo ma już parę lat, to koniecznie neopren na pasek z tyłu. Dużo lepiej zakłada się zwłaszcza na kobiece włosy ;)

O!

Obrazek

Po latach doświadczeń do takiego właśnie zestawu doszedłem. Niekoniecznie te firmy i modele ale TAKIE cztery elementy: maska, rurka, buty, płetwy na paski - najbardziej wygodne rozwiązanie, mogę spokojnie dojść bez niczego więcej plażą czy skałami i godzinę do miejsca wodowania, włażę do wody, dopinam tylko płetwy i w drogę...

Jakby ktoś miał sugerować się tym zestawem to powiem, że ja polecam te buty ale lepsze płetwy, z paskami na zatrzask, bo są wygodniejsze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone