Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maska i rurka - co i jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.07.2015 21:59

Agawa. napisał(a):Dzisiejsza pogoda w Drage upalna, a woda w morzu ciepła jak zupa :boss:
DSC04980.JPG

:D tylko się cieszyć...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.07.2015 23:42

Agawa. napisał(a):
Maski są genialne - polecam :mrgreen:

Wiem, kupiłem w tym roku jedną "na skosztowanie" i tera je haja, bo kożdy chce w niej pływać :oczko_usmiech: :mrgreen:
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 03.07.2015 06:54

Niestety maska ma jedną zasadniczą wadę. Ja oprócz pływania bardzo lubię wyławiać muszelki z dna i powiedzmy na te 2 do 4 metrów czasami trzeba zanurkować. A ta maska na to nie pozwala, nadaje się wyłącznie do pływania po powierzchni i oglądania.
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 03.07.2015 08:08

My mieliśmy jedną już w zeszłym roku ale rozmiar L/XL i pływał tylko małżonek bo na mnie była za duża. Teraz mamy oboje M - zeszłoroczną sprezentowaliśmy koledze i teraz korzystają z nich również dzieciaki.

Genialne odkrycie, ale zgadzam się z poprzednikami nie da się głębiej zanurkować :mrgreen:

DSCN0769.JPG

DSC04169.JPG

DSC04497.JPG

a furorę robią niezłą, patrzą się na nas jak na ufoludy :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2015 08:19

Agawa. napisał(a):a furorę robią niezłą, patrzą się na nas jak na ufoludy :lol:

W dawnych czasach jak się odwiedzało demoludy
zawsze coś na sprzedaż się woziło np "Być może" :wink:
Pewnie teraz taka maska mogłaby być "towarem na sprzedaż" :oczko_usmiech:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 03.07.2015 08:40

A istnieją takie maski dla okularników?
Pytałem już w wielu sklepach, na Alledrogo również i niestety albo nie istnieją albo jest to towar na tyle "małopopularny", że handlarze nic o tym nie wiedzą...
MarcG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcG » 03.07.2015 08:54

Yanush napisał(a):A istnieją takie maski dla okularników?
Pytałem już w wielu sklepach, na Alledrogo również i niestety albo nie istnieją albo jest to towar na tyle "małopopularny", że handlarze nic o tym nie wiedzą...

maski to nie wiem ale okulary korekcyjne do pływania są :mrgreen:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 03.07.2015 09:20

MarcG napisał(a):

maski to nie wiem ale okulary korekcyjne do pływania są :mrgreen:

Okulary korekcyjne, owszem - są, mnie zadowolą bo jestem dalekowidzem, ale żony już nie bo Ona nosi "plusy" a takowych nie znalazłem...
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 03.07.2015 09:24

Oczywiście, że są maski ze szkłami korekcyjnymi - do nabycia w sklepach ze sprzętem nurkowym.
Na przykład:
http://divezone.pl/maski-korekcyjne-c-229_433.html

Na Allegro też są.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 03.07.2015 09:28

Bardzo dziękuję, wyszło za moją maskę 347zł + przesyłka. KOSMOS :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2015 10:58

Slavko1974 napisał(a):Niestety maska ma jedną zasadniczą wadę. Ja oprócz pływania bardzo lubię wyławiać muszelki z dna i powiedzmy na te 2 do 4 metrów czasami trzeba zanurkować. A ta maska na to nie pozwala, nadaje się wyłącznie do pływania po powierzchni i oglądania.

Też twierdziłem że jest problem z nurkowaniem na ok 2-4m, wczoraj mi się jednak udało 8)
Wystarczy przy wdechu powoli przechylać głowę do przodu żeby zaworek w rurce się zamknął, potem bez problemu można schodzić pod wodę. Fakt jest to trudniejsze niż w zwykłej masce (więcej powietrza "na twarzy" wypycha nas do góry) ale nie niemożliwe :wink:
na przyszły rok też kupuje jeszcze dwie, dla żony i syna :oczko_usmiech: :mrgreen:
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 03.07.2015 15:00

Yanush napisał(a):Bardzo dziękuję, wyszło za moją maskę 347zł + przesyłka. KOSMOS :roll:

No niestety, takie są ceny.
W zeszłym roku byłem zmuszony kupić dla syna i musiałem przeżyć ten wydatek.
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 03.07.2015 16:24

Też mam "plusy" i będę przymierzać się do tej twarzowej maski. A może problem rozwiązałyby soczewki kontaktowe + maska?
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 03.07.2015 16:46

arabesqa74 napisał(a):Też mam "plusy" i będę przymierzać się do tej twarzowej maski. A może problem rozwiązałyby soczewki kontaktowe + maska?

Pewno tak, tyle, że ja nigdy nie zakładałem i nie wiem czy dam radę... jakoś tak od podstawówki non-stop okulary :|
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 05.07.2015 21:48

arabesqa74 napisał(a):Też mam "plusy" i będę przymierzać się do tej twarzowej maski. A może problem rozwiązałyby soczewki kontaktowe + maska?

Soczewki i zwykła maska są zdecydowanie tańszym rozwiązaniem, o ile ktoś może te soczewki nosić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone