Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maska i rurka - co i jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 03.07.2014 15:37

Znając życie maska będzie mega parować ;) i możliwe przeciekać.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.07.2014 17:42

Lechoo napisał(a):Znając życie maska będzie mega parować ;) i możliwe przeciekać.

Ale to Twoje gdybanie czy doświadczenie poparte użytkowaniem tego konkretnego modelu?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 03.07.2014 18:46

Patrząc na gazetkę niewiele można powiedzieć. Chyba tylko tyle, że cena wskazuje na niezbyt wysoką jakość :wink: . Trzeba by dotknąć, zobaczyć jakie szkła, przymierzyć itp. Ale wydaje mi się, że za niewiele większe pieniądze możesz dostać sprzęt "na lata". Oczywiście przy założeniu poprawnego użytkowania, przechowywania, unikania słońca itd... Ja snurkuję dość intensywnie (jako amator :wink: ) od 17 lat. Mam cały czas tę samą rurkę i płetwy. Tylko maska jest z 2007 (rok wcześniej stłukłem starą na skałkach). Kupiłem zwykły, podstawowy model Cressi za chyba 80 złotych. Po drodze do Chorwacji, w GO Sport w Zabrzu. Doskonale "daje radę" :) .
Wydasz trochę więcej, ale posłuży znacznie dłużej :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.07.2014 20:26

Kupować maskę bez przymierzania to jak buty - nie da się...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.07.2014 20:27

MWN napisał(a):Kupować maskę bez przymierzania to jak buty - nie da się...

Masz stuprocentową rację.
Konieczne trzeba na mordę założyć.
killu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) killu » 05.07.2014 02:46

Jeżeli chodzi o maskę to osobiście używam maski bez osłony na nos firmy Aquaspeed- cena około 60-70PLN, z osłoną nosa można kupić naprawdę przyzwoite gdzieś od 130 PLN np z Aquaspeeda, Cressi, Triborda czy Maresa- firma nie jest tu najważniejsza lecz dobre dopasowanie maski do twarzy-mierzymy maskę trzymając ją w wyciągniętych dłoniach przed sobą, nachylamy twarz,przykładamy maskę do twarzy i lekko wciągamy powietrze- jeśli maska dobrze dolega i sama się utrzymuje bez podtrzymywania dłońmi wszystko powinno być OK. Osobiście preferuję maskę bez nosa- wygląda trochę podobnie jak gogle narciarskie, trzeba się do niej przyzwyczaić ale za to elegancko dolega i nie muszę się codziennie golić :lol:
Fajka koniecznie z zaworkiem, koszt przyzwoitej z Aquaspeeda(np modele Nova lub Ultra)to koszt około 100PLN, z firmy np Cressi model Desert dry też w cenie około 100PLN, jest to naprawdę przyzwoity sprzęt który posłuży parę lat.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.07.2014 08:52

killu napisał(a): nie muszę się codziennie golić :lol:

A to w przypadku gusi-s jest bardzo ważne :mrgreen:
killu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) killu » 05.07.2014 11:31

Nie miałem zamiaru wpędzać gusi-s w kompleksy, lecz w dzisiejszych czasach...no wiesz... Conchita Wurst.
Nie żebym był wścibski lecz wolę podkreślić zalety tej opcji he he.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.07.2014 13:06

killu napisał(a):Jeżeli chodzi o maskę to osobiście używam maski bez osłony na nos firmy Aquaspeed- cena około 60-70PLN, z osłoną nosa można kupić naprawdę przyzwoite gdzieś od 130 PLN np z Aquaspeeda, Cressi, Triborda czy Maresa- firma nie jest tu najważniejsza lecz dobre dopasowanie maski do twarzy-mierzymy maskę trzymając ją w wyciągniętych dłoniach przed sobą, nachylamy twarz,przykładamy maskę do twarzy i lekko wciągamy powietrze- jeśli maska dobrze dolega i sama się utrzymuje bez podtrzymywania dłońmi wszystko powinno być OK. Osobiście preferuję maskę bez nosa- wygląda trochę podobnie jak gogle narciarskie, trzeba się do niej przyzwyczaić ale za to elegancko dolega i nie muszę się codziennie golić :lol:
Fajka koniecznie z zaworkiem, koszt przyzwoitej z Aquaspeeda(np modele Nova lub Ultra)to koszt około 100PLN, z firmy np Cressi model Desert dry też w cenie około 100PLN, jest to naprawdę przyzwoity sprzęt który posłuży parę lat.

Owszem, ... wszystko dobrze piszesz.
Ja mam również jakąś tam markową ale widziałem tą w Biedronce. Maska i rurka wyglądają na zupełnie przyzwoity sprzęt. Podobny był w Lidlu (komplet coś około 80 zł) w tym Lidlu byłem świadkiem wymiany zdań młodych osób. Mówili, że w ubiegłym roku byli ze znajomymi w Chorwacji ze sprzętem zakupionym w Lidlu. Ich kolega miał "firmowy" ale pożyczał od nich ponieważ ten z Lidla był lepszy. ........ Ta w Biedronce wygląda identycznie jak ta w Lidlu, w rurce tylko inne górne zakończenie i brak gwizdka.
Wniosek - z Biedronki maskę wraz fajką śmiało kupować. Płetwy natomiast (moim zdaniem) ..... ja bym nie kupił. Takie jakieś za duże.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 05.07.2014 13:22

A mi się płetwy podobały , wczoraj nawet oglądałem . Te żółte całkiem spoko a pióra stosunkowo krótkie
Pozdrawiam
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 06.07.2014 07:41

gusia-s napisał(a):Czy taki sprzęt biedronkowy to się nadaje do czegoś???? ktoś próbował???

http://www.biedronka.pl/pl/product,id,1 ... nurkowania

Maska + rurka 34,99
płetwy 34,99zł

warto?

Nie warto.Lepiej coś z Decathlonu

:)
=====================
http://spearo.republika.pl
Obrazek
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 06.07.2014 07:43

Spearo napisał(a):
gusia-s napisał(a):Czy taki sprzęt biedronkowy to się nadaje do czegoś???? ktoś próbował???

http://www.biedronka.pl/pl/product,id,1 ... nurkowania

Maska + rurka 34,99
płetwy 34,99zł

warto?

Nie warto.Lepiej coś z Decathlonu

:)
=====================
http://spearo.republika.pl
Obrazek

To z biedronki istny szajs lepiej kupić coś lepszego a starczy na dłużej .
W Decathlonie znajdziesz już coś lepszego , Inter sport też ma czasami ciekawe promocje.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.07.2014 10:45

kodens79 napisał(a):To z biedronki istny szajs lepiej kupić coś lepszego a starczy na dłużej .
W Decathlonie znajdziesz już coś lepszego , Inter sport też ma czasami ciekawe promocje.

Biedronka już od kilku lat nie jest tanim sklepem. Część produktów taniej kupię w sklepie osiedlowym niż w tej "taniej" Biedronce.
Do meritum: maska w Biedronce to "wypisz -wymaluj" maska Mares z Decathlonu ( biały silikon z niebieską obwódka wokół szkieł). Nie pamiętam ale dane techniczne miała całkiem niezłe i myślę, że na 100 % nie gorsze od Maresa.
W takim razie ..... gdzie tu widzisz szajs :?:

PS
wiesz czym się różnią klocki hamulcowe oryginały od zamiennika (przyjmując tego samego producenta) :?:
Odpowiadam- naklejką :lol:
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 06.07.2014 12:41

Do amatorskiego snurkowania biedronkowa maseczka i fajeczka ok, podobne maski są w Decathlonie. Maski z białego sylikonu po jakimś czasie żółkną i wyglądają kiepsko, odnośnie parowania, świeżo zakupioną maskę należy dokładnie umyć, ja to robię przy pomocy pasty do zębów, przed zanurzeniem używam starego wypróbowanego sposobu śliną przetrzeć szkła a następnie przepłukać wodą, lub kupić w CN preparat antyfog i będzie git

Pzd be-ja
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 06.07.2014 14:04

Można też użyć dowolnego mydła w płynie, jak komuś śliny nie starczy.
Chodzi tylko o usunięcie warstwy zanieczyszczeń z powierzchni szkieł. Jak są czyste, to nie zaparowują.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone