Witam,
dla tych, którzy mają problem z wyrównywaniem ciśnienia, bólem w uszach podczas zanurzania/ wynurzania:
Są specjalne maski, które prócz okularów mają również nauszniki połączone z przestrzenią okularu wężykiem ze specjalnym zaworem wyrównującym ciśnienia między zewnętrzym i wewnętrzym uchem.
Nie zauważyłem, żeby ktoś o nich wspomniał w tym wątku. Jeśli przeoczyłem, przepraszam.
W 2000 roku miałem wypadek nurkowy w Egipcie i prawie straciłem słuch.
Po rekonwalescencji odzyskałem słuch prawie całkowicie, ale laryngolog powiedział mi, że koniec z nurkowaniem.
No i tylko sobie snurkowałem przez kilka sezonów na wodach max. 5-6m, bo głębiej jeszcze bardziej bolało i bałem się o słuch.
Rok temu moja córka "wynalazła" specjalną maskę dla ludzi z problemami z wyrównywaniem ciśnień.
Nie podaję firmy, żeby nie było, że reklamuję itd.
W tym roku nurkowałem z butlami do 20m i snurkowałem w okolicach 10-15m.
Ta maska, dzięki zewnętrznemu (wokół twarzy) przepływowi powietrza między uszami i nosem sama wyrównuje ciśnienie. A w każdym razie zdecydowanie pomaga to zrobić.
Z moim słuchem jest tak samo dobrze (albo źle) jak było, nic się nie pogorszyło po nurkowaniach.
Jeśli ktoś ma podobne problemy, służę marką, zdjęciami.
Nie wiem czy można ją kupić w PL, ale świat jest mały...
Może ta informacja komuś się przyda i będzie mógł się cieszyć nurkowaniem, jak ja

pozdrawiam,