Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maska i rurka - co i jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.10.2012 08:23

jackuc napisał(a):Dzięki tzn zatykam nos przez maskę ? I wydmuchuje powietrze ? Hm zazwyczaj wydmuchuję wypływając

Zatykasz nos ręką- zaciskasz nos, który schowany jest w masce ;)
... iii dmuchasz aż puszczą uszy. Nie wydmuchujesz tego powietrza, tylko tak jakby się nim zatykasz od strony uszu :) Tutaj wszystko napisane jest szczegółowo: Klik

Jeżeli boli, to nie radzę się zanurzać. Rozerwane ucho długo się leczy.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.10.2012 08:25

Dzięki za porady zazwyczaj schodzę na tyle, że jak głowa i uszy mocno bolą to wypływam. Zazwyczaj są to wypady po jezowce itp czyli szacuję, że ok 5 metrów
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.10.2012 08:45

Ja mam tak, że uszy zaczynam przetykać jeszcze zanim się zanurzę, a niektórzy nie muszą przetykać w ogóle. Nie ma reguły. Przede wszystkim liczy się zdrowie i nasz komfort.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.10.2012 09:33

jackuc napisał(a):Na allegro jest z Aqua Gubin ale kosztuje 240. Obawiam się, że żona nie zrozumie tego niezbędnego przecież dla nas wydatku ... :twisted: :twisted: :twisted:
Podeślij proszę namiary te co wspominałeś. Popytać nie zaszkodzi
Dziękuje i pozdrawiam

To ten sklep. Nie chciałem na forum podawać nazwy, co by reklamy nie robić, choć zasługują. Sprzedawca wykazał dużą cierpliwość i odpowiedział na każde pytanie. Dodatkowo dobry interes z nim zrobiłem, kupując bojkę.
W Warszawie na miejscu na pewno równie dobrze Ci doradzą. Jak Janek wspomniał, ceną nie ma się co kierować, bo droższa nie znaczy, że będzie lepsza. Ta za 240 po prostu mi się podoba i tyle, choć nie przymierzałem i nie wiadomo czy by pasowała.
Przy okazji w sklepie na miejscu dopasujesz sobie ustnik od fajki.
Zapamiętać ceny z allegro też można i ewentualnie poprosić o taką samą. :wink:
Pozdrawiam
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.10.2012 11:07

Odpisali mi z S...k Gubin, chyba tam są dwie firmy
No i tak się zastanawiam nad MAres X-Vision jakoś bardziej mi się podoba jej wygląd. Co sądzicie o funkcjonalności ?
A oto jaką odp otrzymałem:

"Jeśli chodzi o maskę technisub look zarówno model starszy jak i 2 są bardzo dobrymi maskami, chętnie też są kupowane przez ludzi - chwalą sobie je. Szczerze polecić mogę także maskę Mares X-vision. Jeśli chodzi o te maski maja one bardzo dobry silikon, maski nie przeciekają, dobrze przystosowują się do twarzy. Jeśli chodzi o zakup przez internet to nigdy nie mieliśmy sytuacji, że ktoś odesłał maskę bo źle leżała. Wymiarów nie trzeba podawać, maski są uniwersalne, tylko dla drobnych kobiet lub większych dzieci są wersje MID. Jeśli chodzi o look'a starszego to ma Pan rację, bardzo sobie je chwalą mimo niezbyt nowoczesnego wyglądu, ale przecież wygląd nie jest najważniejszy ;-))"
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.10.2012 11:36

jackuc napisał(a):Odpisali mi z S...k Gubin, chyba tam są dwie firmy
No i tak się zastanawiam nad MAres X-Vision jakoś bardziej mi się podoba jej wygląd. Co sądzicie o funkcjonalności ?

o funkcjonalności napisałem na str. 5
Co do wyboru maski to faktycznie różni ludzie kierują się różnymi wymaganiami. Jedynym ważnym czynnikiem przy wyborze jest objętość maski, jeśli ktoś chce jej używać do bardziej profesjonalnego freedivingu. W pozostałych sytuacjach jest to jedynie kwestia gustu i jakieś fanaberie.
Maska panoramiczna ma trochę większe pole widzenia lecz nie znacznie i w każdej innej masce też dobrze i sporo widać. Np. maski z małą przestrzenią powietrzną leżą bliżej oczu przez co mamy porównywalny lub nawet większy kąt widzenia niż w masce panoramicznej, itp. Jednak wszystko to niewiele znaczące niuanse. Dobra widoczność na boki, to ważna rzecz przy prowadzeniu np grupy nurków...

skontaktuj się jeszcze z Michałem z "A... Gubin" i zapytaj o maskę FAVOLA :wink:
Ostatnio edytowano 18.10.2012 11:41 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.10.2012 11:40

Na stronce mają ją za 190zł i do tego za 9 dych fajna fajka.. razem robi się już 3 stówki....
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.10.2012 12:07

jackuc napisał(a):Na stronce mają ją za 190zł i do tego za 9 dych fajna fajka.. razem robi się już 3 stówki....

No dużo. Fajki nie trzeba nowej, pod kolor. To nie pokaz mody :oczko_usmiech: Osobiście jak w poprzednich latach nastawiłem się na zakup maski w Lidlu ale w tym roku nic fajnego nie przywieźli i zmuszony byłem do wydania więcej kasy.
W ciągu roku maskę wykorzystuję w jeziorze. Mam kilka bardzo czystych jezior w niewielkiej odległości, więc pieniądze w błoto nie poszły.
np.: Jezioro Budzisławskie (pierwsza klasa czystości wody) >

do tego w planach na przyszły rok to > http://www.bazapiechcin.eu/ 8)

Pozdrav
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.10.2012 12:20

Dzięki za info
Ja jedynie korzystam z fajki i maski podczas wakacji. Przyznam się, że obecna fajka, którą mam wydaje się być całkiem niezła, ma zaworek i zabezpieczenie przed wlewaniem się wody i jest fajką zdobyczną... Wyłowiłem ją w Turcji z narażeniem życia tak głęboko była, że ledwo dałem radę ją wyciągnąć. Podchodziłem kilka razy....

No i w 2009 prawie ją tj zdobyczną rurkę i maskę (Decathlon) straciłem. Pływałem z synami szwagra na Ciovie nad wrakiem jachtu no i jakoś zdjąłem maskę i fajkę i im dałem. Chwila nieuwagi i oba elementy popłynęły na dno, głębokość gdzieś z 15-20 metrów czyli bez szans na wyciągnięcie. Ale nie poddałem się….Zawróciłem na brzeg, biegiem do apartamentu po niezbędne narzędzia do wyłowienia maski (maska i rurka były spięte ze sobą). Zdjąłem sznurek, który zawsze zabieramy do suszenia ręczników itp. bo nie wiadomo jak będzie na miejscu a na plaży znalazłem kawał solidnego pręta już wygiętego na kształt haka. Następnie zmontowałem sznurek i hak i w drogę.
Powiem tak, zanim ją wypatrzyłem na dnie minęła prawie godzina. Było to kawałek od brzegu i o ile jacht znalazłem bez problemu to maski nie mogłem wypatrzeć. W końcu jakimś cudem błysnęła mi pomarańczowa końcówka rurki obok burty. Wszystko już troszkę się zagrzebało w piachu na dnie.
Mocno już wychłodzony podjąłem próbę wyłowienia. Trwało to prawie drugą godzinę, krew mnie zalewała ze złości, poleciało trochę ciepłych słów na rozgrzewkę bo już naprawdę zaczynałem marznąć pomimo, że upał i woda ciepła. Ale na tak długim sznurze minimalny ruch sznura i wody i duża bezwładność przyrządu sprawiała, że albo hak przeleciał nad maską albo obok. Naprawdę się natrudziłem, ale nie poddałem się bo rurka zdobyczna i musi do mnie wrócić. W końcu udało się, ależ byłem z siebie dumny a chłopaki szwagra dostali od Wujka reprymendę …
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.10.2012 14:01

jackuc napisał(a):Ja jedynie korzystam z fajki i maski podczas wakacji.…

poczekaj do następnych wakacji i obserwuj ofertę Lidla . . . swego czasu naprawdę dobrej jakości maski mieli, wystarczające na kilka dni wakacji . . maski pod nazwą PEGASO za kwotę 50-60zł - identyczne jak Aqua-Speed.
Umyć dobrze w płynie do naczyń (niektórzy polecają również pastę do zębów) i będzie służyć dwa lata albo nawet i trzy :oczko_usmiech:

jackuc napisał(a):Powiem tak, zanim ją wypatrzyłem na dnie minęła prawie godzina.

I to jest powód aby nie jeździć na Ciovo :wink:
jackuc
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.10.2012 14:11

pasażer napisał(a):I to jest powód aby nie jeździć na Ciovo :wink:

hahhaa nie no na Okru Gornij było ok
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 19.10.2012 08:43

Witam,

dla tych, którzy mają problem z wyrównywaniem ciśnienia, bólem w uszach podczas zanurzania/ wynurzania:

Są specjalne maski, które prócz okularów mają również nauszniki połączone z przestrzenią okularu wężykiem ze specjalnym zaworem wyrównującym ciśnienia między zewnętrzym i wewnętrzym uchem.
Nie zauważyłem, żeby ktoś o nich wspomniał w tym wątku. Jeśli przeoczyłem, przepraszam.

W 2000 roku miałem wypadek nurkowy w Egipcie i prawie straciłem słuch.
Po rekonwalescencji odzyskałem słuch prawie całkowicie, ale laryngolog powiedział mi, że koniec z nurkowaniem.
No i tylko sobie snurkowałem przez kilka sezonów na wodach max. 5-6m, bo głębiej jeszcze bardziej bolało i bałem się o słuch.
Rok temu moja córka "wynalazła" specjalną maskę dla ludzi z problemami z wyrównywaniem ciśnień.
Nie podaję firmy, żeby nie było, że reklamuję itd.
W tym roku nurkowałem z butlami do 20m i snurkowałem w okolicach 10-15m.
Ta maska, dzięki zewnętrznemu (wokół twarzy) przepływowi powietrza między uszami i nosem sama wyrównuje ciśnienie. A w każdym razie zdecydowanie pomaga to zrobić.
Z moim słuchem jest tak samo dobrze (albo źle) jak było, nic się nie pogorszyło po nurkowaniach.
Jeśli ktoś ma podobne problemy, służę marką, zdjęciami.
Nie wiem czy można ją kupić w PL, ale świat jest mały...

Może ta informacja komuś się przyda i będzie mógł się cieszyć nurkowaniem, jak ja ;-)

pozdrawiam,
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 19.10.2012 10:07

CroMarek napisał(a):Są specjalne maski, które prócz okularów mają również nauszniki połączone z przestrzenią okularu wężykiem ze specjalnym zaworem wyrównującym ciśnienia między zewnętrzym i wewnętrzym uchem.

o tej masce mówisz?

Obrazek
Źródło: http://sub-gear.pl/product.php?image=25 ... =271#image

YT 60:Second ScubaLab: IST Pro Ear 2000

opinie > http://www.technikanurkowania.pl/forum/ ... php?p=6828

w sklepach internetowych cena 320zł
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 19.10.2012 10:12

Tak,
nie pamiętałem nazwy, ale to ta firma.
Można też jej używać bez górnago paska.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.10.2012 10:34

No chyba by mnie nurasy śmiechem zabili, gdybym wyszła w takiej masce :lol:

Ale tak czy siak, jakieś wyjście z sytuacji jest...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone