Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maska i rurka - co i jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.08.2012 13:46

Rysio napisał(a):Dlatego właśnie uważam że wydanie 100zł. na bojkę jest dobrą inwestycją niezależnie czy jest ona obowiązkowa czy nie.

Przy tym całym gadaniu w między czasie właśnie zakupiłem bojkę :D Mares TORPEDA za połowę kwoty, którą podałeś :wink:

Plan wakacji - wyspa, miejsce bez oznaczonej plaży z dużą ilością łódek. Ze względu na swój kształt, bojka posłuży również do nauki pływania dla płci ładniejszej.

temat "bojka" (dużo przydatnych info.):
http://www.technikanurkowania.pl/forum/ ... efcaaf7af3
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.08.2012 14:33

Dla zainteresowanych bojką Mares TORPEDA podaję wymiary (bez powietrza):
długość 85cm
szerokość 28cm
wysokość chorągiewki 28cm (po napompowaniu dojdzie jeszcze wysokość bojki)

Niemała!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.09.2012 19:20

Kolejna ostrzegawcza porcja zapożyczona z motorowodnego:

Obrazek

I pocięta turystka

Może informacje stare, ale jak ktoś nie natrafił.
krzysiekj24
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekj24 » 16.10.2012 18:29

witam patrząc na zdjęcie wyżej ciarki przechodzą pływałem na plaży miejskiej wydzielonej w Dubrovniku i daje dużo do myślenia to iż łódki które tam pływały mimo oznakowanej plaży pływały stanowczo za blisko brzegu. Dziwie się bo w polsce mimo iż amatorzy plaży nie bawią się w nurkowanie to do plaży tak blisko jak w chorwacji nikt nie podpływa. Jeżeli wogóle ma coś takiego miejsce to w wyznaczonym torze wodnym lub na dzikiej plaży , gdyż na strzeżonej nie ma mowy nawet o takich sytuacjach.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.10.2012 18:40

Wydaje mi się, że mogło to wynikać z faktu dopływania przez łodzie do kei lub brzegu. Jeśli okoliczności były inne to pewnie trafiłeś na idiotów. Możesz powiedzieć że w takim przypadku łódź powinna podpływać na wiosłach. Owszem ale jak na morzu jest fala albo wieje to sterowalność jest dość mocno ograniczona bez silnika.
jackuc
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 16.10.2012 19:42

PETERENZO napisał(a):Miałem okazję trochę popływać z gościem, który nurkuje od 40 lat. Nauczył mnie pierwszych zachowań w wodzie z fajką i maską. Uczył również używania płetw - jakiekolwiek by nie były...

Witam
Napisz może coś więcej, czego nauczył Cię ten człowiek, przydadzą się porady. Ja pływam normalnie, nurkuję aż mnie uszy i głowa boli czyli schodzę max na 5m niestety palę fajki i płuca słabe..
A o co chodzi z tym wyrównywaniem ciśnienia ? Nigdy tego nie robiłem :?:

Acha i co do wyboru maski załóżmy, że obie pasują, lepsza będzie Technisub czy Aqua-speed Lexus ?

Dziękuję za porady
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 16.10.2012 21:58

jackuc, kupiłem LOOKa i dobrze, że przed wyjazdem do Cro wypróbowałem ją w jeziorze. Na sucho przylegała ok, ale już w wodzie zaczęła mi przeciekać pod nosem. LOOK ma wąski kołnierz pod nosem, może bardziej nadaje się dla wąsaczy. Wymieniłem na model TEKNIKA i strzał w 10! Sprzedawca z centrum nurkowego nie robił żadnych problemów z wymianą! Dlatego kupując na allegro polecam wybierać centra nurkowe, które znają się na rzeczy i albo mogą oddać maskę do producenta albo mają możliwość "wciśnięcia" ją kursantowi. Przed zakupem na allegro pytaj o możliwość zwrotu lub wymiany i zaraz przetestuj choć w basenie.
AQUALUNG / TECHNISUB kładzie duży nacisk na jakość, więc ich maski są Made in ITALY.
BARE produkuje się na Tajwanie. Inne tańsze to Made in China. Można tym się sugerować.
Mi przypasowała Teknika, a Tobie? Ciężko przewidzieć. Wygląd - rzecz gustu. Zamiast Aqua-speed Lexus popatrz na MARES X-VISION.
Z trochę droższych, ciekawą stylistykę ma maska SCUBAPRO SPECTRA LUSTRO.

:arrow: Dobra jest ta maska, w której nurek dobrze się czuje i dobrze leży na twarzy :!:
Ostatnio edytowano 16.10.2012 22:25 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 17.10.2012 09:24

Pasażer,
dzięki wielkie zatem jednak wizyta w sklepie mnie chyba nie ominie. Macie rację trzeba przymierzyć...

Na razie mam poniższą listę (ceny z allegro):

MARES X-VISION - 145 - 165 zł
SCUBAPRO SPECTRA LUSTRO - 195 zł
Technisub look - 140 zł
Technisub look 2 - 170 zł
Aqualung ventura - 130 zł
Aqualung teknika - 180 zł

Pozdrawiam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 17.10.2012 18:27

jackuc napisał(a):Pasażer,
dzięki wielkie zatem jednak wizyta w sklepie mnie chyba nie ominie. Macie rację trzeba przymierzyć...

no najlepiej przymierzyć, szczególnie maski o mniejszym kołnierzu jak LOOK.
LOOK jest bardzo dobrą maską. Zwycięzca w kategorii JAKOŚĆ/CENA. Żałuję, iż mi nie przypasowała. Nie widzę sensu dopłacać za kosmetykę w LOOK2.
Ventura jest to praktycznie LOOK, ale w wersji z jedną szybą.
Alternatywą dla LOOKa (Identyczna jakość wykonania, niemal identyczny miękki silikon) jest SEEMANN ZOOM za 130zł.

Jeżeli wytypujesz dobre maski z jednej półki cenowej (tak też zrobiłem), to żaden uczciwy sprzedawca, nie wskaże Ci najlepszej. Różnice niewielkie. To czysta fanaberia-fantazja klienta, którą wybierze. Przed zakupem, rozmawiałem z instruktorem, który niedaleko mnie prowadzi bazę nurkową oraz innymi osobami prowadzącymi szkolenia i każdy mówił podobnie (tekst wyżej wytłuszczony).
Czy przeźroczysty czy czarny silikon to już może kwestia przyzwyczajenia. Przeźroczysty jedynie po czasie żółknie i może nieestetycznie wygląda, jednak ja już tylko z czarnym. Mniej światła dla mnie lepiej szczególnie w Adriatyku w słoneczny dzień. Niemniej jednak mam zamiar dać nura w zalanym kamieniołomie :twisted:

Jak chcesz przez allegro to mogę na pocztę przesłać Ci namiar do sprzedawcy, u którego ja kupiłem. Doradził uczciwie i z wymianą nie robił najmniejszego problemu.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 17.10.2012 19:24

gdybym miał wydać jeszcze kilka zł więcej, to kupił bym > MARES Star Elit
na razie, dla moich potrzeb, wystarcza mi Teknika
janek.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 17.10.2012 19:33

Aby dobrze wybrać maskę należy :
"przyłożyć maskę do twarzy,
nie zakładamy paska,
wciągamy powietrze przez nos - maska powinna się przyssać,
twarz pochylamy lekko ku dołowi. Maska powinna pozostać na twarzy przez cały czas wstrzymywania oddechu.
Nie kierujmy się ceną, z maskami jest dziwna sytuacja, nie zawsze maska droższa musi być lepsza. Część producentów zbyt drogo liczy sobie za własne logo umieszczone na masce. Sprawdzoną i tanią firmą jest Technisub, ich wyroby można polecić. Na polskim rynku bardzo szeroką ofertę maja następujące firmy Cressi-sub , Mares i Scubapro."
Osobiście używam od kilku lat Mares Opera
Roxi
Koneser
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.10.2012 06:18

jackuc napisał(a):A o co chodzi z tym wyrównywaniem ciśnienia ? Nigdy tego nie robiłem :?:

Zatykasz nos i dmuchasz, to przy schodzeniu.
Przełykasz ślinę, to przy wychodzeniu.

To tak w skrócie ;)
jackuc
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.10.2012 07:26

Roxi napisał(a):Zatykasz nos i dmuchasz, to przy schodzeniu.
Przełykasz ślinę, to przy wychodzeniu.

To tak w skrócie ;)

Dzięki tzn zatykam nos przez maskę ? I wydmuchuje powietrze ? Hm zazwyczaj wydmuchuję wypływając
jackuc
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.10.2012 07:29

pasażer napisał(a):gdybym miał wydać jeszcze kilka zł więcej, to kupił bym > MARES Star Elit
na razie, dla moich potrzeb, wystarcza mi Teknika

Na allegro jest z Aqua Gubin ale kosztuje 240. Obawiam się, że żona nie zrozumie tego niezbędnego przecież dla nas wydatku ... :twisted: :twisted: :twisted:
Podeślij proszę namiary te co wspominałeś. Popytać nie zaszkodzi

Dziękuje i pozdrawiam
janek.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 18.10.2012 07:53

Przyzwoitą maskę kupisz do 150 pln
http://www.e-sklep.nautica.pl/kategoria ... ki/maski,1 W Warszawie napewno znajdziesz jakiś sklep nurkowy.
Zatykasz nos palcami przez maskę i dmuchasz. Możesz to zawsze przećwiczyć. Zatykasz nos palcami i dmuchasz, usłyszysz puknięcie w uszach i masz wrażenie zatkanych uszu. Przełykasz ślinę i wszystko wraca do normy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone