Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maska i rurka - co i jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 22.10.2012 12:38

Roxi napisał(a):No chyba by mnie nurasy śmiechem zabili, gdybym wyszła w takiej masce :lol:
Ale tak czy siak, jakieś wyjście z sytuacji jest...

Moja Córka naśmiewała się ze mnie, że będę wyglądać jak Myszka Miki ;-)
A jak już zaczęliśmy nurkować, to się cieszyła, że możemy to robić wspólnie.

Ale - znowu nurkuję i dla mnie to się liczy bardziej niż śmieszny albo nietypowy wygląd.

Coś za coś, prawda?
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 17.12.2012 11:18

Niedługo kupuję tylko nie mogę się zdecydować który model:

MARES X-VISION lub AQUALUNG TEKNIKA

Doradzicie coś ? Bez przymierzania :P
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 02.01.2013 12:41

Ludzie powiadają, ze Mares robi dobre ale klapki plażowe...to już nie ten sam Mares co kiedyś.
Nie szykuj sie typowo na jakąs firmę. Po prostu tak jak to na wstępie zostało napisane maska ma dobrze przylegac do twarzy. Przecietna cena dobrej maski to dwie stówy. Oczywiście nie jest to maska na całe zycie - sam mam 5 sztuk :-) Poszukaj z Tusy, Scubapro, Cresi. To tez dobre firmy.
Poz
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 02.01.2013 18:00

Wczytałem sie w temat ponownie - słowa skierowane do PETERENZO
Uważam, że jesteś w błędzie pisząc o masce z białego silikonu. Pomijając aspekt zżółcenia silikonu to racje mają Ci co piszą iż w takiej masce pływa sie nie tyle co gorzej co mniej komfortowo - jak dla mnie wpada zbyt dużą ilość światła. W wodach ciepłych typu Egipt czy Chorwacja może to być uciążliwe lub po prostu zależeć od upodobań danej osoby. Ostatnio pływałem w jasnej na koparkach miesiąc temu w grudniu - nie przeszkadzało mi to zbytnio bo wizura i tak byłą nieciekawa. Jje minusem było także to, że zaczęła ciec ale to pwenie spowodowane było niską temperaturą wody - miała 6 stopni przy dnie i zaczynało sie to robić uciążliwe. Osobiście najlepszą dla mnie maską jest ta z czarnego silikonu typu Fameless o jakiej pisała Roxi tylko, że ja mam ze Scubapro. Prawie to samo. Co zas do przecierania jej zielskiem - nigdy o czymś takim nie słyszałem. Wystarczy dobrze ją wyszorować ( szkła ) ścierną pastą do zębów, wypłukać i można także opalić wnętrze zapalniczką ( wytapia sie reszta napylonego silikonu. Oczywiście plucie jak najbardziej ale później wystarcza przepłukanie wodą. Pojęcia nie mam dlaczego tak oczeeniasz czarne maski :mrgreen:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 03.01.2013 07:35

Venom555 napisał(a):Ludzie powiadają, ze Mares robi dobre ale klapki plażowe...to już nie ten sam Mares co kiedyś.
Nie szykuj sie typowo na jakąs firmę. Po prostu tak jak to na wstępie zostało napisane maska ma dobrze przylegac do twarzy. Przecietna cena dobrej maski to dwie stówy. Oczywiście nie jest to maska na całe zycie - sam mam 5 sztuk :-) Poszukaj z Tusy, Scubapro, Cresi. To tez dobre firmy.
Poz

Sprzedający mi napisał że: "Obie maski powinny dobrze pasować, jednak TEKNIKA ma szerszy fartuch silikonowy, który zapewnia docisk na większej powierzchni, co eliminuje ewentualną moliwość przecieków. Dzięki temu szerszemu fartuchowi leży też wygodniej na twarzy i nie powoduje ucisków (zwłaszcza w górnej części nosa).
Maska równie dobrze nadaje się do snurkowania, jak i do typowego nurkowania w sprzęcie."

Także chyba wezmę Teknikę i pewnie będzie ok :hut:
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 03.01.2013 08:03

Aby sie upewnić przejdź sie na basen i wypróbuj co i jak.
Mam kolege co mu żadna maska nie pochodzi - ma takiego pecha, że cieknie mu każda ale jak to zawsze powtarza - taka jego uroda :D czytaj: takiego ma ryja :D
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 03.01.2013 08:05

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 03.01.2013 10:54

jackuc napisał(a):Także chyba wezmę Teknikę i pewnie będzie ok :hut:

Mam. Chwalę sobie. Dwa lata w praktycznie coweekendowym użytku i jest ok.
Rocznik69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rocznik69 » 10.01.2013 11:24

Cromaniacy z Krakowa.
Czy w grodzie Kraka są jakieś centra nurkowe, z doradztwem i szeroką ofertą sprzętu?
Dzięki
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.01.2013 13:13

Rocznik69 napisał(a):Cromaniacy z Krakowa.
Czy w grodzie Kraka są jakieś centra nurkowe, z doradztwem i szeroką ofertą sprzętu?
Dzięki

O kursy nurkowe w Nowym Sączu pytaj tu >>> http://www.mosir-ns.pl/
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.01.2013 13:55

Janusz Bajcer napisał(a):O kursy nurkowe w Nowym Sączu pytaj tu >>> http://www.mosir-ns.pl/

Nie chodziło raczej o kurs nurkowy, ale o sprzęt ;)

Jedynym miejscem, które kojarzę z Krakowa jest Kraken
Rocznik69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rocznik69 » 10.01.2013 19:21

Tak Tak. Chodzi mi o sprzęt nurkowy ABC dla moich pociech (dodam nastoletnich). Chciałbym kupić coś w sam raz dla nich. W Biedronce i Lidlu raczej mi nie doradzą. Chociaż ...... :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.01.2013 07:34

W Decathlonie kupisz. Tylko nie wiem czy w Nowym Sączu jest taki sklep. Janusz Bajcer Ci podpowie.
janek.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 12.01.2013 21:01

W Krakowie jest Kraken na zakrzówku, jest Nautica (http://www.nautica.pl/ ) jest Let's dive (http://sklepnurkowy.info/ )
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 31.01.2013 08:23

No to jest. Wczoraj odebrałem z poczty piękną AQUALUNG TEKNIKA
Tak jak pisaliście przyłożyłem maskę do twarzy, nie zakładając paska, wciągnąłem powietrze przez nos - maska się przyssaćała a potem była przylepiona do twarzy jak pochyliłem głowę. Wygodna, duży fartuch silikonowy, wygląda na solidnie wykonaną. Teraz czekam na testy w wodzie :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone