Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maska i rurka - co i jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.07.2014 15:13

Ok, ryzyk fizyk - kupiona,
różne opinie były, dam znać jak się sprawowała :)
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 06.07.2014 16:01

Będzie oki nie martw się, umyj tylko tak jak opisałem i jak nie lubisz pluć w maskę to kup antyfog.

Pzd be-ja
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.07.2014 18:55

gusia-s napisał(a):Ok, ryzyk fizyk - kupiona,

Zapamiętaj .... ja byłem zdania, że jest OK. :lol: To Mares tylko bez oznakowania.
( taką widziałem i tą mam na myśli : http://www.decathlon.pl/maska-x-vision- ... 05192.html

czy tą kupiłaś z wyglądu :?:, nie dosłownie, ale bardzo podobna)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.07.2014 21:23

woka napisał(a):

Zapamiętaj .... ja byłem zdania, że jest OK. :lol: To Mares tylko bez oznakowania.
( taką widziałem i tą mam na myśli : http://www.decathlon.pl/maska-x-vision- ... 05192.html

czy tą kupiłaś z wyglądu :?:, nie dosłownie, ale bardzo podobna)

Woka, kup narty w Lidlu :) Powodzenia :)
Mojżesh
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mojżesh » 06.07.2014 22:31

Również taką zakupiłem, sprawdziłem już dwa razy na basenie (to moje pierwsze doświadczenie ze snorkelem) i wydaje się ok na amatorskie pływanko (nie przecieka, fajka dobrze się trzyma). Oczywiście wszystko okraszone dobrymi radami - na ślinę, na umycie przed korzystaniem, na wydmuchiwanie rurki, na wyrównywanie ciśnienia.
Mam jeszcze w sumie pytanko do bardziej doświadczonych pływaków - otóż przeczytałem gdzieś na spearfishing.pl, że podczas zanurkowania lepiej jest wyciągnąć rurkę z ust. Próbowałem i niby ok, tylko później lepiej mi się wynurzyć, nabrać powietrza i dopiero rurkę przedmuchać albo poczekać aż woda z niej się wyleje zaworkiem przy ustach. A może ja po prostu to źle robię - tzn może powinienem rurkę przedmuchiwać jeszcze tym powietrzem, z którym zanurkowałem?
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 07.07.2014 04:28

Robisz prawidłowo tak jest opisane na "Spearfishing"

Pzd be-ja
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.07.2014 09:12

Bocian napisał(a):Woka, kup narty w Lidlu :) Powodzenia :)

Teraz to pojechałeś. 8O
Mieszkam (prawie) obok Lidla .... i nigdy w Lidlu nart nie było. Są w Makro and Carry .... tam kiedyś kupiłem i do tej pory mam. Porządne. :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.07.2014 09:21

Mojżesh napisał(a):... rurkę przedmuchiwać jeszcze tym powietrzem, z którym zanurkowałem?

Ja tak robię i zauważyłem, że wszyscy tak robią tzn. nie widziałem innego zachowania.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.07.2014 10:16

woka napisał(a):
Bocian napisał(a):Woka, kup narty w Lidlu :) Powodzenia :)

Teraz to pojechałeś. 8O
Mieszkam (prawie) obok Lidla .... i nigdy w Lidlu nart nie było. Są w Makro and Carry .... tam kiedyś kupiłem i do tej pory mam. Porządne. :D

Kiedyś widziałem narty w markiecie :D Znanej firmy, zajebioza :) Połowę tańsze niż w salonach :) Tylko, że jakoś sie rozwarstwiały już na półkach leżąc. I moim zdaniem jest różnica pomiędzy Biedronką a sklepami z asortymentem sportowym.
arcymagus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcymagus » 12.07.2014 12:36

Może kogoś zainteresuje ta oferta:

http://www.sklepmartes.pl/sporty/5318-a ... artes.html
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.07.2014 20:48

Byłem wczoraj w Decathlonie - jest masa przecen, wyprzedaży, końcówki serii. Warto sprawdzić.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 01.10.2014 14:05

Takie cudo.

Próbował może ktoś :?:
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 01.10.2014 22:13

było gdzieś w relacjach z podróży. podobno daje rade. nawet bardzo.
drakul
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) drakul » 15.12.2014 20:18

Ja mogę polecić płetwy Mares Superchannel (takich używam), co do maski to pływam już kilka sezonów w Cressi Matrix i jest super, czasem zaparuje, ale jak ktoś pisał można pluć. Ja osobiście proponuję na noc pastą do zębów potraktować a nad ranem opłukać do czysta, lub najlepszy środek świata - zalać na noc cocacolą i nie powinno zaparowywać... Maska to rewelka, przylega świetnie do twarzy, super szczelna, silikonowy kołnierzyk robi swoje, no i ta widoczność......
Nie wiem co to ma do rzeczy ale w tym sezonie kumpel kupił sobie pierwszy raz w Lidlu i trafiła mu się twarz niepasująca do maski :-) krótko mówiąc nieszczelna była okrutnie....
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 31.01.2015 18:55

Większość was pisze że jak kupować to sprzęt w sklepie nurkowym.
Jedziemy po raz pierwszy do cro, czyli doświadczenie zerowe, mimo to na pewno jakiś zestaw do nurkowania kupię, choćby po to by się przekonać czy dam radę no i czy mnie to wciągnie.
Sądzę że zakładając jw. nie bardzo jest sens w inwestowanie w coś drogiego.
Biorę pod uwagę coś takiego :
http://www.decathlon.pl/zestaw-karaiby- ... 74480.html
Co o tym sądzicie, da radę na pierwszy wyjazd ?
Biorę też pod uwagę że być może w przypadku załapania bakcyla na kolejny wyjazd być może będzie wydatek na lepszy sprzęt.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone