Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maska i rurka - co i jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.01.2015 19:12

Przeczytaj opinie na tej stronce co podałeś. Ja od lat używam technisuba, maski i fajki. Pływam raz w roku na wakacjach, czasem trochę w pracy. Mam ten zestaw chyba z 10 lat. Zadziwia mnie cena tego zestawu co podałeś, 60 zeta za trzy rzeczy... :roll: Ale ludzie piszą, ze daje radę. Tylko zależy co dla kogo oznacza, że daje radę. Dla jednego to będzie 5 minut bez płukania, dla innego 45 minut bez płukania. Moim zdaniem na pierwszy raz można kupić. Podstawa to przed kupnem przymierzyć czy przylega tak jak powinna.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 31.01.2015 19:33

No właśnie większość opinii pozytywna na zasadzie akceptacji jakości w stosunku do ceny i ogólnej oceny sprzętu na pierwszy raz. A o to właśnie mi chodzi, jak załapię temat to wykorzystam ten sprzęt tyle ile pożyje i potem coś lepszego, a jak mi nurkowanie ogólnie nie podjedzie to nie będzie szkoda zakupu.

W grę wchodzi ten najtańszy
http://www.decathlon.pl/zestaw-karaiby- ... 74480.html
albo ten trochę droższy ale tu ogólnie opinie też ciut lepsze
http://www.decathlon.pl/zestaw-rgomoove ... 32418.html

Tylko czy jedno i drugie nie będzie jakościowo niemal identyczne ...
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 31.01.2015 21:08

Kup, sprawdź na basenie czy Ci pasuje i używaj.
A kupując przyłóż do twarzy, wyciągnij powietrze, "zassij" maskę, pochyl głowę w dół i wstrzymaj oddech.
Jeśli będzie się trzymać pod ciśnieniem na twarzy, to znaczy, że jest dopasowana do kształtu twarzy i nie powinna przeciekać.
Płetwy też możesz wstępnie przymierzyć w sklepie, nie powinny być luźne, bo pod obciążeniem w wodzie zsuną Ci się ze stopy.
A potem jak najszybciej na basen i trzeba po prostu popływać.
Jeśli coś będzie nie tak, to w ciągu kilku dni możesz sprzęt oddać lub wymienić.
A jak będzie dobrze, to warto trochę popływać na basenie, żeby się ze sprzętem oswoić, będzie łatwiej w słony morzu z falami.
Jeśli taki sprzęt będzie dopasowany, to na początek wystarczy. A może i na dłużej.
Powodzenia.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 31.01.2015 21:31

CroMarek napisał(a):A potem jak najszybciej na basen i trzeba po prostu popływać.
Jeśli coś będzie nie tak, to w ciągu kilku dni możesz sprzęt oddać lub wymienić.

Test na basenie był zaplanowany, mam tylko wątpliwość co do zwrotu po użyciu.
Po poradach z dopasowaniem jakoś nie widzę by w zestawie była maska i płetwy jednocześnie idelanie dopasowane.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.01.2015 22:30

Według mnie tylko ten zestaw najdroższy, czyli za 89,99zł, chyba że znajdziesz bez płetw i będzie taniej.
Ja przede wszystkim szukam rurki z zaworkiem. Będziesz nurkował głębiej lub dostanie Ci się do środka woda wtedy nie ma problemu z pozbyciem się jej.
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 01.02.2015 05:07

Jeżeli chcesz mieć przyjemność,to do pierwszego razu dobrze się przygotuj:)Z tym sprzętem będzie o to trudno,fajka i płetwy to trochę drugorzędna sprawa,ale maskę kup z trochę wyższej półki,wcześniej wymieniony Technisub,czy dostępne w Decatlonie Cressi powinno się sprawdzić.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 01.02.2015 09:31

Wasze wypowiedzi świadczą że doskonale wiecie o czym mowa, rurki, zaworki, przyleganie ....
Ja nigdy nie pływałem nawet w zwykłych okularach :) a co dopiero z maską czy rurką, czyli wszystko dopiero przede mną.
Dzięki wszystkim za sugestie.
Kupował ktoś z was powyższy sprzęt w decathlonie, sprzedawcy potrafią tam udzielić fachowej technicznej porady, czy tylko i wyłącznie typowej handlowej ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2015 14:12

Każdemu sprzedawcy zależy aby towar sprzedać i czy w Decathlonie czy w Technisubie będą Cie namawiać do kupna. Ale moim zdaniem gość co pracuje raz na rowerach a raz na butach sportowych to z doradzanie nie teges :) No chyba, że sam pływa i pasjonat :) I dobrze dids radzi, rurka z zaworkiem, nawet pojedynczym jest dobra. Zassaną wodę wypluwasz dołem a nie górą rurki :)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 01.02.2015 17:19

Ja też coś takiego kupiłem na pierwszy wyjazd. Płetwy służą do dziś, maskę wymieniłem bo przeciekała. Przymierz ją aby dobrze pasowała i będzie ok
Rurkę miałem znaleźną w Turcji , z zaworkiem jak pisze Bocian to lepsza opcja
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2015 17:26

Nie wiem od czego to zależy ale są takie maski (z moich obserwacji te tańsze), że żeby skały sr...y, pomimo używania antyfogów, plucia, wycierania glonami z morza, zawsze po kilku minutach parują :) I to jest problem tych masek. No i jak tu było już pisane, szczelność maski nie może zależeć od mocy zaciśnięcia paska wokół głowy. :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 01.02.2015 21:27

to ja się podłącze, jak oceniacie ten zestaw ?
http://allegro.pl/tusa-imprex-set-maska ... 48835.html
Tusa Imprex SET (maska+fajka).
w tamtym roku miałem taki zestawik speedo z allegro za około 60zł i nie polecam, rurka ok i maska też, wyjazd do cro wytrzymały ale niestety pierwszego dnia w egipcie maska pękła (jakies 0,5-1cm) na nosie. Komfort był z tym żaden, tak więc zestaw jednorazowy, została mi tylko rurka :).
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 01.02.2015 22:02

Ciągle doczytuję ...
Czy ta rurka
http://www.decathlon.pl/media/813/81324 ... 638bb7.jpg
czyli ta z droższego zestawu
ma zawór o którym pisaliście, który pozwala wypuszczenie wody dołem ?
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 01.02.2015 22:45

sdolas napisał(a):Ciągle doczytuję ...
Czy ta rurka
http://www.decathlon.pl/media/813/81324 ... 638bb7.jpg
czyli ta z droższego zestawu
ma zawór o którym pisaliście, który pozwala wypuszczenie wody dołem ?

Akurat złe zdjęcie wkleiłeś, to następne było by bardziej odpowiednie :) (widać na nim ten zaworek). Tak ta fajka ma zaworek do wydmuchiwania wody, jest to też w opisie produktu napisane ;)
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 01.02.2015 22:59

A to jest propozycja dla amatorów zaczynających nurkowanie.
Link do strony producenta
http://www.tribord.com/fr/la-marque/inn ... easybreath

Sprawdzone, oddychanie nosem jak i buzią. Maska nie paruje, nie nabiera wody. Fajna bezpieczna zabawa. :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.02.2015 23:03

zmasz napisał(a):A to jest propozycja dla amatorów zaczynających nurkowanie.
Link do strony producenta
http://www.tribord.com/fr/la-marque/inn ... easybreath

Sprawdzone, oddychanie nosem jak i buzią. Maska nie paruje, nie nabiera wody. Fajna bezpieczna zabawa. :D

Używasz jej? Już od jakiegoś czasu się nad nią zastanawiam. Trochę droga, ale jeśli naprawdę dobrze by się spisywała to może warto :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone