Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

maraton

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Patrykk
Turysta
maraton

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrykk » 09.06.2007 08:46

Czy jest szansa wyjeżdając w sobotę rano około 6:00 z Tychów załapać się na zwiedzenie Wiednia (max 2-3 godziny) i następnie załapać się w tym samym dniu na szybkie obejrzenie Plitvickich jezior?- oczywiscie tez max 2 h

Drugie pytanko, co myślicie o takim rozwiązaniu trasy?

Do Chorwacji: Tychy - Cieszyn - Wieden(krótkie zwiedzanie) -Graz - Maribor - Karlovać - Plitvickie jeziora (krótkie zwiedzanie) - sen w zależności od zmęczenia i dalej Zadar (stara droga nad morzem) - Split

Do Polski: Zagrzeb - Budapeszt (krótkie zwiedzanie 2-3h) - Żilina - Cieszyn -Tychy

Zakup winietek planuje w Polsce, żeby się niepotrzebnie nie stresować.
Kierowców jest dwóch, czyli jest opcja żeby przejechać trasę bez odpoczynku. Aha jedziemy na tydzień, czyli winietki za drogo tez nie wyjdą
Co sądzicie o takiej trasie? z jednej strony napewno bedziemy zmęczeni, ale z drugiej trochę zwiedzimy :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 09.06.2007 09:02

Helikopterem tak, ale wtedy potrzebujesz 2 pilotów a nie kierowców :D

A na poważnie to nie masz szans. Jeśli wyjedziesz z Tychów o 6 rano to bez żadnych większych postojów w rejonie Plitvic będziesz koło 18 pod wieczór. Poza tym zwiedzanie Plitvic w 2 h to nieporozumienie. Szkoda kasy na bilet :papa:
Patrykk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrykk » 09.06.2007 09:07

hmm:) a jakby wyrzucić Plitvice i skoncentrować się tylko na Wiedniu lub odwrotnie? (z resztą co warto bardziej zwiedzić?)
I co z Budapesztem w drodze powrotnej? dobra trasa? warto tak to rozwiązać?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.06.2007 10:10

Jeśli chcesz zwiedzić Plitvice, możesz spróbować wyjechać z domu w okolicy godz. 3 nad ranem. Masz 2 kierowców więc trasa pójdzie sprawnie jak nie natrafisz na utrudnienia. Masz wtedy szansę wylądować w rejonie Plitvic o okolicach godz. 15. Jak się sprężycie to do 20 http://www.np-plitvicka-jezera.hr/page. ... 9&parent=3 - tak są otwarte latem, zdążycie je zobaczyć. Godzinę startu możesz jeszcze przyspieszyć co Wam da więcej czasu, Wiedeń czy Budapeszt. Miasta całkowicie różne a bardzo podobne. W drodze powrotnej nic Was nie ogranicza więc wybór jest sprawą otwartą. Osobiście skłaniałbym się ku Budapesztowi. Do Wiednia możesz wyskoczyć w innym terminie, od nas z południa to 4-5 h jazdy więc nawet można na 1 dzień pojechać lub na weekend.
:papa:
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 09.06.2007 10:10

Witaj!
Wydaje mi sie ze nie ma szans na tak "szybki" Wieden. Troche napewno zejdzie Ci na dojechaniu do centrum, zaparkowanie w odpowiednim miejscu, poza tym dojda tez jakies male zatory, troche bladzenia. Ja bym na taka eskapade przewidzial minimum 5-6h a i tak bedzie to raczej bieganina niz zwiedzanie :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.06.2007 10:47

Kiedyś w Wiedniu ok 6-tej rano natknąłem się na wycieczkę Japończyków, którzy pytali mnie jak dojść do Schonbrunu. Zdziwiła mnie ta wczesna pora i pytam czemu tak wcześnie zaczynają na co usłyszałem że oni mają tylko tydzień do dyspozycji bo tyle trwa ich wycieczka. Odparłem, że zatem nie mają się co tak śpieszyć (nota bene Schonbrunn był jeszcze zamknięty) bo tydzień na Wiedeń spokojnie im starczy i wtedy opadła mi szczena gdy Japoniec odparł że mają tydzień ale na całą Europę...
Ad rem; skoro Japończycy potrafią w tydzień zwiedzić Europę to zapewne da się "zwiedzić" Wiedeń i Plitvice w tym samy dniu, wyjeżdżając z Tychów :wink:
Tylko że moim skromnym zdaniem nie warto. Chyba że chce się odfajkować w kajecie "tu byłem". :P

P.S.
Poleciłbym przerwę w podróży w Wiedniu, wdepnąć na Kaertnerstrasse, wypić dobrą kawkę (tam podają najlepszą w Europie), ew. zobaczyć Hofburg bo jest blisko i śmignąć dalej do Plitvic na nocleg a następnego dnia z rana zaatakować jeziora bo do tego warto być wypoczętym
wojak999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak999 » 10.06.2007 12:39

Z Tychów wyjazd około 5.00 rano. W Wiedniu będziesz w granicach 9.00-10.00 , 5 godzin na obejrzenie 2 miejsc i jazda w trasę. Autostrada z Wiednia w kierunku na Graz już będzie zatłoczona. Należy dojechać w okolice Plitwic około 20.30 aby znaleźć jakiś pokój na nocleg. Najlepiej zacząć szukać 20 km przed Plitwicami, ceny są atrakcyjne. Czym bliżej Plitwic tym ceny wyższe. Następnego dnia około 8.00 należy wyruszyć do Plitwic. Śniadanie po trasie w jakimś zajeździe tak aby przy wejściu do parku być o 9.00. Do 15.00 masz co zwiedzać. Nogi mogą odmówić posłuszeństwa. O 15.00 na parking i w dalszą drogę. To jest wariant, który przerabiałem. Zwiedzanie Plitwic tak aby poczuć ich ogrom w krótkim czasie, nie ma sensu. Byłem w "Cro" 4 razy i dopiero za czwartym zwiedzałem Plitwickie bo za kazdym razem miała to być wycieczka "mini max", tylko że w moim przypadku mini oznacza minimum pośpiechu a max oznacza maximum zwiedzania. Jeśli wyznajesz zasadę mini - zwiedzanie, max pospiech to Twoj wybór.
Cypisek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cypisek88 » 10.06.2007 12:56

Patrykk napisał(a):Czy jest szansa wyjeżdając w sobotę rano około 6:00 z Tychów załapać się na zwiedzenie Wiednia (max 2-3 godziny) i następnie załapać się w tym samym dniu na szybkie obejrzenie Plitvickich jezior?- oczywiscie tez max 2 h

Drugie pytanko, co myślicie o takim rozwiązaniu trasy?

Do Chorwacji: Tychy - Cieszyn - Wieden(krótkie zwiedzanie) -Graz - Maribor - Karlovać - Plitvickie jeziora (krótkie zwiedzanie) - sen w zależności od zmęczenia i dalej Zadar (stara droga nad morzem) - Split

Do Polski: Zagrzeb - Budapeszt (krótkie zwiedzanie 2-3h) - Żilina - Cieszyn -Tychy

Zakup winietek planuje w Polsce, żeby się niepotrzebnie nie stresować.
Kierowców jest dwóch, czyli jest opcja żeby przejechać trasę bez odpoczynku. Aha jedziemy na tydzień, czyli winietki za drogo tez nie wyjdą
Co sądzicie o takiej trasie? z jednej strony napewno bedziemy zmęczeni, ale z drugiej trochę zwiedzimy :)
szkoda czasu tmij prosto do Cro na cudowny Adriatyk
Patrykk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrykk » 11.06.2007 06:19

Postanowione! Wyjazd 6:00, w drodze do Chorwacji zwiedzamy na szybko Wiedeń, około północy w zależności gdzie dojadę krótka kilkugodzinna drzemka i dalej na Split, tak żeby zajechać koło 8 rano
W drodze powrotnej albo zwiedzanie Plitvic albo Budapesztu, zobaczymy w jakim bedzeimy stanie :D
Dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie dla Ciebie Rysio, że pomimo ostatniego małego "incydentu" chcesz mi pomóc :wink:
Patrykk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrykk » 11.06.2007 12:22

Jeszcze jedno bo tak własnie patrzę na mapę i zastanawiam się gdzie zaparkować we Wiedniu :? co myślicie żeby jadąc od Milulova drogą E461 tuż przed Wiedniem w miejscowości Floridsdorf skręcić w lewo w ulicę Donaufelder strasse, dojeżdzając do prostopadłej Wagramer strasse - z tego co widzę znajduje się tam stacja metra, a z tamtad oczywiście dojechać do centrum.
Nie jest to za daleko od centrum? a może za blisko? mozna tam zaparkować bez problemu?
z tego co gdzies tu wyczytałem bilet na metro na cały dzien kosztuje 5 euro? jest to prawda?
z góry dzięki za odpowiedz

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi